Zobacz pełną wersję : Poprawka 8/2021
Poprawka 8/2021
Cześć - dzisiaj NIE będzie zdjęcia poglądowego
:)
Zapraszam do kolejnej, ósmej edycji poprawki w 2021 roku.
Dziś będziemy walczyć z plikami Bodzipa - czyli moim jakby ktoś nie wiedział :-P
Autorem RAW-ów jest @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250)
Pliki ORF z aparatu E-30
obiektyw: Olympus Zuiko Digital
14-54mm F2.8-3.5 II
Dziś składamy panoramę z 7 plików. Zdjęcie dotyczy platformy widokowej na jednej z wież obronnych zamku w Krasiczynie.
Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy
Zamiast nazwy pliku, wstawiamy swój nick z forum - np. bodzip.jpg
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 2500 px dłuższy bok .
popRAWka-Regulamin-konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)
zdjęcia wysyłamy na adres:
poprawka.bodzip@gmail.com
Zdjęcie poglądowe - jak pisałem wyżej - nie będzie
:-P
Do pobrania 7 plików RAW (ORF) spakowanych pakerem zip.
233615
Termin przesyłania prac to 8 dni, czyli do dnia 21 maja 2021 r. godz. 12.00
No to mi zadałeś..... A dopiero co mówiliśmy o fantazji w dowolnej interpretacji.....
No ta jak mam bez foty poglądowej zabrać się do roboty? Nie wiem czy ma być noc czy dzień, słońce czy księżyc....:mrgreen:
Masakra.... w siedmiu kawałkach :)
No ta jak mam bez foty poglądowej zabrać się do roboty? Nie wiem czy ma być noc czy dzień, słońce czy księżyc....:mrgreen:
Masakra.... w siedmiu kawałkach :)
Ciesz się, że tylko w siedmiu. Masz tydzień by codziennie jeden kawałek dosztukować. :mrgreen:
UWAGA, UWAGA !!!
Nikt jeszcze nie zrobił foty, więc uzupełnienie. Jako że to panorama, robimy plik o wielkości 2500 px po dłuższym boku. Jak ktoś jednak zdecyduje się na tylko 2000 px to nie będę interweniował (ktoś może nie zauważyć tego wpisu). Ocena będzie zależała od kolegów oceniających jedną z prac-klonów :mrgreen:
Ktoś zna jakiś darmowy automat do składania panoram? :)
Ktoś zna jakiś darmowy automat do składania panoram? :)
https://www.microsoft.com/en-us/research/product/computational-photography-applications/image-composite-editor/
https://www.microsoft.com/en-us/research/product/computational-photography-applications/image-composite-editor/Składa nawet rawy.
Tak złożył bodzipowe rawy na wartościach domyślnych i wyeksportował jako jpg (bez skalowania)
233616
Dzięki za link.
Ciekawe, czy ktoś usunie ten kij od szczotki? :)
Ciekawe, czy ktoś usunie ten kij od szczotki? :)Spróbujesz?
Dzięki za link.
Ciekawe, czy ktoś usunie ten kij od szczotki? :)
Na tym kiju była flaga. Tyle, że tego kija na zdjęciu jest jakieś 1/5.
...
Z samobójców którzy odważyli się przesłać pracę jest dwóch. Ja (wiadomo :mrgreen: ) i jeszcze jeden odważny. Kurcze, za prosta poprawka ? Czekajcie na kolejną :-P
...
Z samobójców którzy odważyli się przesłać pracę jest dwóch. Ja (wiadomo :mrgreen: ) i jeszcze jeden odważny. Kurcze, za prosta poprawka ? Czekajcie na kolejną :-P
Przyłączyłem się do zabawy. Masz maila :)
...
Na zdjęciu jest kij, z flagą, to byłby maszt ;)
...ciekawe, czy ktoś usunie ten kij od szczotki? :)
na zdjęciu jest kij, z flagą, to byłby maszt ;)
:-p :-p :-p :-p :-p
Przesłałem, a z kijem nie chce mi się bawić :roll:.
Jeszcze sporo czasu, ale mamy już 5 prac. Brawo :)
2500 px to dość szeroko. Mi się zmieściło, ale Ci z mniejszymi monitorami komfortu mieć nie będą.
Z drugiej strony lepiej wygląda to zdjęcie w dużym wymiarze.
Wydaje mi się, że nie wypoziomowałeś statywu Bogdanie. "Składanka" idzie skosem. Tak przynajmniej jest u mnie. No chyba że to z innego powodu...
...Wydaje mi się, że nie wypoziomowałeś statywu Bogdanie. "Składanka" idzie skosem. Tak przynajmniej jest u mnie. No chyba że to z innego powodu...
Bo to z ręki było. Moje początki w panoramach.
Bo to z ręki było. Moje początki w panoramach.
Aaaaa no to masz tą rękę. Pierwsza klasa.
Aaaaa no to masz tą rękę. Pierwsza klasa.
Teraz mam Laova 7,5 - jeden pstryk i gotowe :) Wtedy w FT nie było takich szkieł, najszersze to było 9-18. Ale jak pisał m_a_g każdy milimetr robi różnicę.
ps. nadal tylko 5-ciu delikwentów przesłało prace. Wprawdzie dużo czasu jeszcze, a składanie jest proste, więc brać się do roboty :mrgreen:
Teraz mam Laova 7,5 - jeden pstryk i gotowe :) Wtedy w FT nie było takich szkieł, najszersze to było 9-18. Ale jak pisał każdy milimetr robi różnicę.
Nieprawda było ZD 7-14, wielkie, ciężkie i drogie.
Nieprawda było ZD 7-14, wielkie, ciężkie i drogie.Nie miałem. Z tych drogich i wręcz doskonałych mam do dziś ZD 14-35
Termin się zbliża "małymi" krokami. Spinać się ludziowie :-P
Doszedł szósty synek, więc wstydu nie będzie. Pamiętajcie, ja lubię zbierać zera :mrgreen:
Up up !!!
Przypominam, jutro do południa !!!!!!!!
Siedmiu umarlaków wlazło na skrzynię... tfu, platformę w Krasiczynie :mrgreen:
Up up !!!
Przypominam, jutro do południa !!!!!!!!
Siedmiu umarlaków wlazło na skrzynię... tfu, platformę w Krasiczynie :mrgreen:
Czemu tak mało ? :mrgreen:
Bo nie można poszaleć? :roll:
Jak to nie można? Zobaczysz jutro, że można :mrgreen:
Jak to nie można? Zobaczysz jutro, że można :mrgreen:
No właśnie - Heniu aż byś się zdziwił :mrgreen: Niektórzy to patyka nawet poziomo zrobili... chyba :mrgreen:
Podpowiem tylko - a mogę bo za chwilę i tak zobaczycie, że prace podzieliły się pół na pół - z patykiem i bez patyka. Doszedł ósmy.
Dzyń dzyń dzyń - bilety do kontroli !!! :mrgreen:
Ostatnie pół godziny !!!