PDA

Zobacz pełną wersję : Focus peaking

FrankDux
6.05.21, 15:32
Wita.
Proszę szanownych kolegów o instrukcję jak włączyć w Omd M1 Mark 2 focus peaking. Pozdrawiam

DzejPi
6.05.21, 17:45
Menu>>> kółko zębate>>>> A4>>>> Asystent MF>>> Wł >>> powiekszenie (Wł) <<<< OK. (str. 133 instrukcji). (Ustawienie koloru podświetlenia wyostrzenia krawedzi krawędzi str124 instrukcji); (Ustawienie Pola AF str. 41 instrukcji)

canimo
8.05.21, 21:55
A dlaczego ma sobie wlaczyc powiekszenie? To przeciez niezalezne od peakingu i nie zawsze praktyczne do komponowania kadru, np w pejzazu.
Zamiast tego mozna wylaczyc, a potem wyciagnac pod guzik (jakis dobrze lezacy pod palcem) i bedzie jak znalazl do makro, jakichs detali, oka zwierzaka itp.
A nie bedzie wlazil zamiast calosci przy kazdym poruszeniu pierscieniem ostrosci.
Mi w tym samym modelu dobrze lezy pod Fn1, bo jest troche z boku i palec trafia na slepo, po jakims czasie.

DzejPi
9.05.21, 07:11
fakt nie musi włączać powiększenia jest to opcja. Można funkcję przypisać ustawienia przyciskowi funkcyjnemu. Można ustawić wiele ustawien i funkcji w aparacie "pod siebie" w zależności od potrzeb i przyzwyczajeń.

Bodzip
9.05.21, 09:26
FP ustawiłem sobie pod Fn2, a powiększenie pod Fn3.

canimo
9.05.21, 14:43
W G9? Czy w 5ce?
Nie wiem jak rozni sie uklad guzikow; kolega pytajacy ma OMD I MII. Tam Fn1 jest jakby w innej plaszczyznie, wiec warto tam wyciagnac cos czesto uzywanego. Palec dobrze trafia i ryzyko pomylenia male.

W kazdym razie w peakingu mozna zmienic i kolor i jaskrawosc. Jak sie nie wezmie mocno, to jest dla mnie malo przeszkadzajacy i nie utrzymuje sie caly czas, jedynie w czasie krecenia pierscieniem. Bardziej przeszkadza mi, jak zaczynam ostrzyc recznie a pojawia sie okienko z powiekszeniem.

Ale jak koledzy napisali-wg potrzeb.

Mozesz tez to przypisanie do guzikow wyciagnac pod ktorys z ustawien wlasnych (C1-C3) a w pozostalych uzywac tych samych guzikow inaczej.

Bodzip
9.05.21, 17:04
Ja pisałem o M10. W G9 mam inaczej.