Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Winietowanie raz jeszcze...

andzejus
13.06.04, 22:13
Witam
W najblizszym czasie mam zamiar zakupic tuleje Lensring TLA1 do Olka 3030. Wiem, ze temat ten byl poruszany wieeeeeeeeeeeele razy, jednak pozostala pewna niejasnosc...
Czy przy tulejce 46mm + filtr UV wystepuje jedynie cien w rogu zdjecia przy uzywaniu lampy ? Czy przy zdjeciach robionych z najszerszym katem, ale bez lampy wystepuje winietowanie (przypominam, tuleja 46mm)
Aha, no i na koniec... czy tuleja + UV moga powodowac problemy z ostrzeniem w trybie makro (nie super-makro) ?

pozdrawiam
andrzej p.

yacek
13.06.04, 22:34
Temat był wiele razy poruszany , ale głównie chodziło o tulejki Kinga do olków :wink: , wiem że kupujesz innego producenta tulejkę , ale przy Kingu 46mm nie zuważyłem winietowania a przy foceniu z lampą jest cień w rogu .
Nie wiem czy ci to pomoże :?

andzejus
13.06.04, 23:00
Temat był wiele razy poruszany , ale głównie chodziło o tulejki Kinga do olków , wiem że kupujesz innego producenta tulejkę , ale przy Kingu 46mm nie zuważyłem winietowania a przy foceniu z lampą jest cień w rogu .
Nie wiem czy ci to pomoże

Mysle, ze to juz jakis krok do przodu :D Dziekuje za pomoc. W Kingu na wyjsciu jest 46mm, w Lensringu tez, tak wiec mam nadzieje, ze winietowania nie bedzie. Lampy uzywam sporadycznie, wiec cien przy szerokim kacie mi nie przeszkadza. Jednak gdybym sobie pstrykal bez lampy przy ogniskowej 32mm i byloby jakies winietowanie, no to coz.. porazka.

Tak jeszcze przy okazji zapytam. Czy duzo trzeba "odjechac" zoomem przy robieniu zdjec z lampa, aby ten cien nie wystepowal ?

pozdrawiam
andrzej p.

yacek
14.06.04, 06:29
Właśnie jeszcze raz sprawdziełem w domu ( pstryknełem parę fotek z zoomem zjechanym do min . ) nie widać winietowania , niestety cień jest :? Co do pytanka , przy jakim zoomie nie widać cienia , tak na " oko " to wg. mnie ze 35 % ( może troszke mniej ) wskażnika tele na monitorze aparatu , a w exifie to jest 40mm , nie wiem może ktoś inny będzie miał mniej ( ja się śpieszyłełem z tymi fotkami :) )
Tylko powtarzam, ja mam tulejke Kinga i głowy nie dam czy tak będzie w lensringu .

andzejus
14.06.04, 18:32
Właśnie jeszcze raz sprawdziełem w domu ( pstryknełem parę fotek z zoomem zjechanym do min . ) nie widać winietowania , niestety cień jest

Czyli to co juz wiadomo 8)

Co do pytanka , przy jakim zoomie nie widać cienia , tak na " oko " to wg. mnie ze 35 % ( może troszke mniej ) wskażnika tele na monitorze aparatu , a w exifie to jest 40mm , nie wiem może ktoś inny będzie miał mniej ( ja się śpieszyłełem z tymi fotkami )

tzn. 35 % wskaznika zoomu tylko optycznego, czy moze optycznego + cyfrowego ?

Tylko powtarzam, ja mam tulejke Kinga i głowy nie dam czy tak będzie w lensringu.

Mysle, ze wielkiej roznicy nie powinno byc.
Dziekuje za pomoc.

pozdrawiam
andrzej p.