PDA

Zobacz pełną wersję : Poprawka 7/2021

Bodzip
28.04.21, 11:03
Poprawka 7/2021

Cześć - zima się skończyła, przynajmniej teoretycznie, więc obrazek będzie zimowy :)

Zapraszam do kolejnej, siódmej edycji poprawki w 2021 roku.

Dziś będziemy walczyć z plikiem jkr.
Autorem RAW-a jest jkr
Plik ORF z aparatu E-M1 Mark II
obiektyw: Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 Pro + MC-20 :wink:

Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy

Zamiast nazwy pliku, wstawiamy swój nick z forum - np. bodzip.jpg

Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 2000 px dłuższy bok .

popRAWka-Regulamin-konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)

zdjęcia wysyłamy na adres:

poprawka.bodzip@gmail.com

Zdjęcie poglądowe - plik z Darktable z usuniętymi wszelkimi defaultowymi ustawieniami

233202

Do pobrania pliki RAW i DNG

233203
233204

Dla chętnych, jak zwykle załączam plik *.txt z danymi z pliki ORF
233205

Termin przesyłania prac to 8 dni, czyli do dnia 6 maja 2021 r. godz. 12.00

fret
29.04.21, 11:19
Będzie się działo, najciekawsze będzie ostrzenie i wydobywanie kolorów z szarego zwierza ;)

paparapa
29.04.21, 12:51
Będzie się działo, najciekawsze będzie ostrzenie i wydobywanie kolorów z szarego zwierza ;)

Pokażesz jak to się robi? Czy tylko skończysz na biciu piany? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

fret
29.04.21, 12:54
Na biciu piany na parapecie... :cool:

Bodzip
29.04.21, 13:57
Jak na razie zero na skrzynce, ale nie dziwię się :)

fret
29.04.21, 16:12

Też się nie dziwię, jeśli nie widziałeś zimą sarenek, to nie masz prawa do obrabiania rawa i wypowiadania się o focie. Parapetowy hejt czuwa. Nikt nie chce być Krakmanem tej edycji. O sobie nie wspominam, bo mną nigdy nikt nie chce być :roll: Czemu tu nie ma ikonki tryskającej łzami??? :mrgreen:

cissic
29.04.21, 20:46

może już cos jest ;)

Bodzip
29.04.21, 20:49
może już cos jest ;)
Fakt :grin:

paparapa
29.04.21, 21:42
Fakt :grin:

Bo z faktami nie da się dyskutować.... :mrgreen:

apz
3.05.21, 00:01
Też się nie dziwię, jeśli nie widziałeś zimą sarenek, to nie masz prawa do obrabiania rawa i wypowiadania się o focie. Parapetowy hejt czuwa. Nikt nie chce być Krakmanem tej edycji. O sobie nie wspominam, bo mną nigdy nikt nie chce być :roll: Czemu tu nie ma ikonki tryskającej łzami??? :mrgreen:

E tam, sepię trzeba pokolorować trochę i tyłeczek na sarnie wybielić, na pewno będzie wielu, niekoniecznie Krakmanów...

Bodzip
3.05.21, 09:44
Na trzy dni przed końcem jest czterech odważnych. Ja jeszcze nie zrobiłem.

Krakman
3.05.21, 10:46
E tam, sepię trzeba pokolorować trochę i tyłeczek na sarnie wybielić, na pewno będzie wielu, niekoniecznie Krakmanów...

Masz coś do mnie znowu?

apz
3.05.21, 12:11
Masz coś do mnie znowu?

Skądże znowu, odwołałem się do tej wypowiedzi wcześniejszej, zapomniałeś, że była?

.... Nikt nie chce być Krakmanem tej edycji. ...

fret
3.05.21, 13:15
Uprzedzę kontratak, i od razu napiszę, że dla mnie Twoja rola w poprzedniej edycji była bardzo pozytywna. Uważam, że fajnie jest mieć swoje zdanie i swoją wizję, czyli nie być jednym z klonów. Pisząc, że nikt nie chce być Tobą, miałem na myśli, że nikt nie chce się narazić na hejt ze strony tych, którzy byli, widzieli i wiedzą lepiej. W sumie doszło do jakiejś paranoi, że jak ktoś chce przedstawić swoją wizję, to spotyka się ze zdecydowanym brakiem zrozumienia ze strony klonów :D

helmuth
3.05.21, 15:41
W sumie doszło do jakiejś paranoi, że jak ktoś chce przedstawić swoją wizję, to spotyka się ze zdecydowanym brakiem zrozumienia ze strony klonów :DDziwi Cię to, że obrabiając tego samego rawa, ludzie jedynie próbujący sobie wyobrazić scenerię, osiągają podobne wyniki? Wyczuwam, że określenie "klony" ma ich zdyskredytować. :roll:

fret
3.05.21, 16:24
Nie, określenie "klony" funkcjonuje od dawna, używa go nawet sam prowadzący.
Jesteś przekonany, że celem zabawy powinno być dążenie do jednego wzorca? Dla mnie to bez sensu, ale jeśli tak ma być, to sugerowałbym przedyskutowanie tematu zdjęcia i ustalenie wzorca przed obróbką.
Mam wrażenie, że w ostatniej edycji zaistniała w pokonkursowej dyskusji formuła "kto najlepiej odgadł, co widział fotografujący w czasie robienia zdjęcia". Dla mnie to już absurd absolutny.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Dodam jeszcze, że czasem sami autorzy piszą, że nie mogą rozpoznać swojej pracy w tłumie podobnych. Ok, wiem, że to żart, ale w każdym żarcie jest ziarenko prawdy... ;)

helmuth
3.05.21, 16:55
... określenie "klony" funkcjonuje od dawna, używa go nawet sam prowadzący.Owszem, określenie "klony" funkcjonuje od dawna w odniesieniu do prac. Ty jednak użyłeś go w innym kontekście:

... spotyka się ze zdecydowanym brakiem zrozumienia ze strony klonów.Chcesz mi powiedzieć, że w/g Ciebie jakieś prace mogą wykazywać zrozumienie (lub jego brak) dla innych prac? :wink:

fret
3.05.21, 17:00
Za pracami stoją konkretni ludzie. Dla mnie temat wyczerpany.

Bodzip
3.05.21, 20:09
Pany, nie kłócić mi się tutaj bo pasem na gołe tyłki będzie :mrgreen:
Następnym razem będziecie składać panoramę o!
A co do klonów - mnie osobiście Krzyśkowe się nie podobało i już. No cóż, tak mam. Moje też nie muszą się innym podobać co dają wyraz w konkretnych postach. Staram się poprawić :oops:
A Krzysiek ? - no trochę się zdziwiłem, bo Krzysiek umie robić zdjęcia. Ja mam wprawdzie plastikowe oczy ale takie szare bezpłciowe zdjęcie to tak nijak. No dobra, każdy orze jak może :-P Krzysiek potrafi dorobić jelenia do obiadu przy stole, tak jakby to byłe jego (jelenia) chata - więc się zdziwiłem. Tym bardziej, że nikt nie zagłosował na to zdjęcie, nawet fret - a miał możliwość :wink:

fret
3.05.21, 21:00
Miałem, ale zwyczajnie stchórzyłem. Zauważ, że nagonka na to zdjęcie zaczęła się niedługo po rozpoczęciu głosowania i nie chciałem dolewać oliwy. W końcu i tak okazało się, że autor uznaje tylko interpretacje tych, którzy widzieli ;)

Bodzip
3.05.21, 21:48
Miałem, ale zwyczajnie stchórzyłem. Zauważ, że nagonka na to zdjęcie zaczęła się niedługo po rozpoczęciu głosowania i nie chciałem dolewać oliwy. W końcu i tak okazało się, że autor uznaje tylko interpretacje tych, którzy widzieli ;)Eee, naciągasz. Ja tylko w Szkocji byłem, a gdzie tam do Lofotow. Ale jakoś się podobało.

apz
3.05.21, 22:38
Eee, naciągasz. Ja tylko w Szkocji byłem, a gdzie tam do Lofotow. Ale jakoś się podobało.

slowa klucze : "ale jakoś"...

Bodzip
4.05.21, 09:53
slowa klucze : "ale jakoś"...
To jakoś to drugie miejsce. Nie jest źle :)

Krakman
4.05.21, 10:52
Uprzedzę kontratak, i od razu napiszę, że dla mnie Twoja rola w poprzedniej edycji była bardzo pozytywna. Uważam, że fajnie jest mieć swoje zdanie i swoją wizję, czyli nie być jednym z klonów. Pisząc, że nikt nie chce być Tobą, miałem na myśli, że nikt nie chce się narazić na hejt ze strony tych, którzy byli, widzieli i wiedzą lepiej. W sumie doszło do jakiejś paranoi, że jak ktoś chce przedstawić swoją wizję, to spotyka się ze zdecydowanym brakiem zrozumienia ze strony klonów :D
Nie miałem zamiaru bo przyjąłem wyjaśnienie.:)

No i oczywiście próbując coś załatwić bo się "wyjątkowo" Fretowi należy, przeczytałem: musisz rozdać trochę punktów ...... "

apz
4.05.21, 11:55
To jakoś to drugie miejsce. Nie jest źle :)

Znam wyniki.
Czytając tamtą dyskusję dobrze też nie było...

Krakman
6.05.21, 17:50
Coś tu cicho..... Bogdan!!!

Bodzip
6.05.21, 17:52
Coś tu cicho..... Bogdan!!!
Spokojnie, to tylko brak internetu. A przez komórkę to tak nijak :(
Zarozki :)

Krakman
6.05.21, 17:56
Spokojnie, to tylko brak internetu. A przez komórkę to tak nijak :(
Zarozki :)