Zobacz pełną wersję : Poprawka 6/2021 - głosowanie i wyniki
popRAWka 6/2021 - Głosowanie i wyniki
Witam i zapraszam do głosowania w Edycji 6/2021 popRAWki.
Mamy 11 prac więc... :mrgreen:
Można głosować maksymalnie na 3 prace.
Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
tylko na jedną. Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż trzy prace.
Oczywiście, nie głosujemy na swoją pracę bo będzie bubu :(
Termin głosowania 3 dni, czyli do 23.04.21r. (piątek)
Wyniki postaram się ogłosić zaraz po głosowaniu, noooo chyba że ten teges :roll:
Po zakończonym głosowaniu zostaną ujawnieni autorzy prac.
Jeśli ktoś sobie nie życzy ujawnienia proszę o informację na priv
Numer danej pracy znajduje się nad zdjęciem.
Autorem pliku RAW jest Muminek.
Po zakończeniu zabawy proszę zwycięzce o przesłanie swojego pliku RAW !!!
Dla chętnych do pobrania paczka z pracami
232902
Propozycje poprawkowe - kolejność wg losowego rozkładu liczb :)
zdjęcie poglądowe
232903
Propozycje poprawkowe:
1.
232904
2.
232905
3.
232906
4.
232907
5.
232908
6.
232909
7.
232910
8.
232911
9.
232912
10.
232913
11.
232914
Tabelka z wynikami
233061
Bodzip Coś jest chyba nie tak z pracą 4. Jest w dziwnym wymiarze. A o kolorze nie wspomnę.
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) Coś jest chyba nie tak z pracą 4. Jest w dziwnym wymiarze. A o kolorze nie wspomnę.
No fakt, nie zwróciłem uwagi na rozmiar. Wszyscy wiedzą ile ma być, więc nie pomyślałem, że ktoś zrobi bubu. Co do koloru się nie wypowiadam - wypowiedzą się głosujący.Ale dobra - zostawmy to :)
No fakt, nie zwróciłem uwagi na rozmiar. Wszyscy wiedzą ile ma być, więc nie pomyślałem, że ktoś zrobi bubu. Co do koloru się nie wypowiadam - wypowiedzą się głosujący.Ale dobra - zostawmy to :)
Chodziło mi o to, że fota wygląda jakby nie miała dołączonego profilu koloru.
Chodziło mi o to, że fota wygląda jakby nie miała dołączonego profilu koloru.
Fakt, w pliku nie ma żadnych danych. Ciekawe, czy były w oryginale.
Ja mam zwyczaj pozostawiać te wartości:
exif:ColorSpace
exif:Orientation
icc_profile - gdyby nie było colorspace'a w exifie.
Niestety jak ktoś z oryginału sobie powywalał, to nic nie pomoże :D
Fakt, w pliku nie ma żadnych danych. Ciekawe, czy były w oryginale.
Ja mam zwyczaj pozostawiać te wartości:
exif:ColorSpace
exif:Orientation
icc_profile - gdyby nie było colorspace'a w exifie.
Niestety jak ktoś z oryginału sobie powywalał, to nic nie pomoże :D
Podyskutujemy po zakończeniu głosowania :)
No i znowu przegapiłem :)
Dobra, to wrzucam plik poniżej
232970
Wreszcie ktoś się zlitował i mamy 10, więc pierwszy przeciek:
Na pierwszym miejscu 1 praca
Poniżej 3 prace na remisie
No i mamy dwa zera.
Podbijam, głosować moi drodzy, głosować. Tylko 12 ludziów kliknęło - a zdjęcie trudne, więc doceńcie wysiłek !!!
Mam problem Bogdanie.... Spodziewałem się zupełnie czegoś innego....
Mam problem Bogdanie.... Spodziewałem się zupełnie czegoś innego....
Cóż, jedynym Twoim problemem jest to aby nie zagłosować na swoją pracę :mrgreen:
Bardzo, bardzo liczę na długą i głęboką dyskusję nad pracami po zakończeniu głosowania. Pamiętajmy, że to co opowiemy o obróbce zdjęcia to przyda się nowym adeptom sztuki fotografii.
My, w większości łapiemy o co chodzi. Są łatwe i trudne zdjęcia. To należy do wyjątkowo trudnych. Choć mnie nie sprawiło jakichś większych problemów, ale... :wink:
Wrócę - już andtor2 pisał aby po głosowaniu prowadzić dyskusję nad pracami. Gdybyśmy dziś, teraz zaczęli rozpatrywać plusy i minusy poszczególnych zdjęć, to prosta droga do wskazania na co mają głosować.
A że spodziewałeś się czegoś innego ? W puli masz i fajne zdjęcia i kiepskie. Wybierz. Potem powiesz dlaczego :)
Mam problem Bogdanie.... Spodziewałem się zupełnie czegoś innego....Mam nadzieję, że po zakończeniu edycji pokażesz swoją wersję i uzasadnisz czemu właśnie tak a nie inaczej. :wink:
Mam nadzieję, że po zakończeniu edycji pokażesz swoją wersję i uzasadnisz czemu właśnie tak a nie inaczej. :wink: paparapa bierze udział w zabawie, więc będziesz wiedział :-P
Cóż, jedynym Twoim problemem jest to aby nie zagłosować na swoją pracę :mrgreen:
Bardzo, bardzo liczę na długą i głęboką dyskusję nad pracami po zakończeniu głosowania. Pamiętajmy, że to co opowiemy o obróbce zdjęcia to przyda się nowym adeptom sztuki fotografii.
My, w większości łapiemy o co chodzi. Są łatwe i trudne zdjęcia. To należy do wyjątkowo trudnych. Choć mnie nie sprawiło jakichś większych problemów, ale... :wink:
Wrócę - już @andtor2 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10600) pisał aby po głosowaniu prowadzić dyskusję nad pracami. Gdybyśmy dziś, teraz zaczęli rozpatrywać plusy i minusy poszczególnych zdjęć, to prosta droga do wskazania na co mają głosować.
A że spodziewałeś się czegoś innego ? W puli masz i fajne zdjęcia i kiepskie. Wybierz. Potem powiesz dlaczego :)
A myślisz że komuś będzie chciało się marnować czas na mało fascynujące i zajmujące tematy ? Obawiam się,że sprawa zakończy się tradycyjnymi wpisami " moje gratulacje". I wcale nie na pewno. :mrgreen:
Mam nadzieję, że po zakończeniu edycji pokażesz swoją wersję i uzasadnisz czemu właśnie tak a nie inaczej. :wink:
Moja praca nie jest tajna, i będziesz wiedział która jest moja.
A dlaczego tak, a nie inaczej? Bo miałem dużo czasu, aby zapamiętać jak to wyglądało. Naleweczka żonki wchodziła fantastycznie. Tylko kontemplować i cieszyć się z takiej możliwości. Czego więcej chcieć? :)
Napatrzyłem się i chciałem oddać choć odrobinę tego niepowtarzalnego nastroju północy. :)
Napatrzyłem się i chciałem oddać choć odrobinę tego niepowtarzalnego nastroju północy. :)
A północ nie wszędzie jest jednakowa stąd różne interpretacje.
Pamiętam poprawkę gdzie po wynikach dyskusja rozgorzała.. więc kto wie :roll:
Pamiętam poprawkę gdzie po wynikach dyskusja rozgorzała.. więc kto wie :roll:
Może masz rację, ale ja jestem sceptykiem.
Jaki miałby być powód tej dyskusji? :mrgreen:
edukacyjno prowakacyjny :mrgreen:
Mało edukacyjna prowokacja, powiadasz....:mrgreen:
Kto wie , wszak prowokatorów na świecie całe mnóstwo.
Brakuje jeszcze trzech odważnych do zagłosowania aby był kolejny przeciek :)
Został← 4 godziny z małym haczykiem :roll:
Walka jest zażarta, krew się leje po kamieniach, kolana otarte, słońce ze zgrozy zgasło... :shock:
no 17 glosow - jakas bieda totalna :(
...
My, w większości łapiemy o co chodzi. ...
Dla łapiących ewentualna dyskusja ma smak poobiedniej musztardy, a adepci mogą po prostu zadawać pytania ;)
Poza tym ręczne wywoływanie rawów, to już zabawa starych dziadków, adepci mają programy z zaje...mi presetami... :cool:
O godz. 17.30 pokażą się wyniki. Nicki użytkowników dopiszę ciut później. Mam gości, którzy wreszcie przestali się mnie bać :mrgreen:
To jeszcze ja dorzucę swoje trzy grosze.... znaczy głosy :lol:
Brakuje jeszcze trzech odważnych do zagłosowania aby był kolejny przeciek :)
Został← 4 godziny z małym haczykiem :roll:
Walka jest zażarta, krew się leje po kamieniach, kolana otarte, słońce ze zgrozy zgasło... :shock:
No pewnie, zwłaszcza że do podziału 18 głosów na 11 prac....
To faktycznie musi się dziać.:mrgreen:
A słońce to dopiero zgaśnie ....
Tradycyjnie:
Gratulacje i dziękuję.
Gratulacje dla zwycięzcy.
Rzeczywiści osiemnastu głosujących to trochę mało, jednak paru osobom moje wypociny przypadły do gustu - za co dziękuję :)
Gratuluję zwycięzcy!
Czy ja czegoś nie widzę w swojej przeglądarce?
Widzę prace od 1 do 11 i wyniki ankiety, ale nigdzie nie widzę czyja praca jest która :???:
Gratuluję zwycięzcy!
Czy ja czegoś nie widzę w swojej przeglądarce?
Widzę prace od 1 do 11 i wyniki ankiety, ale nigdzie nie widzę czyja praca jest która :???:
odp
O godz. 17.30 pokażą się wyniki. Nicki użytkowników dopiszę ciut później. Mam gości, którzy wreszcie przestali się mnie bać :mrgreen:
no to w sumie mozna podyskutowac - moze autor zacznie - skoro jeszcze nie widac kto które robil ;)
ja dość szybko zagłosowałam na 8 - ale z czasem ciut sie zaczęłam zastanawiać czy nie ciut agresywna ta obróbka
ale znając warunki tego miejsca to mogło tam wyglądać podobnie do tego co na tej 8
ale kto wie moze i błądzę ;)
Ok, już uzupełniłem :)
Ulka @gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540) - serdeczne gratulacje :mrgreen:
Już na samym początku wydawało mi się, że tylko dwie osoby są w stanie ogarnąć to zdjęcie: @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) i @gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540) - jako że obydwoje byli na Lofotach i wiedzą jak to powinno wyglądać.
Nieskromnie powiem, że cieszę się z drugiego miejsca jak fretka :lol: Może dlatego, że bywając w Szkocji trochę się tych wieczorów północy napatrzyłem. To nie Lofoty, ale jednak.
Teraz słowo jak obrabiałem:
Mam taki zwyczaj, że w programie do obróbki wywalam wszystkie defaultowe ustawienia i mam do obróbki surowy plik.
Wtedy zaczynam zabawę ze światłem, kolorem, kontrastem, mikrokontrastem, odszumianiem itp. Gdy zdjęcie mi się podoba to eksport do tifa. Potem zostaje resize i wyostrzenie w Gimpie. Dlaczego nie od razu z Darktable ? Ano lepiej panuję nad Gimpem, który ma kilka profili skalowania i bardzo dużo metod wyostrzania.
Co mnie zaskoczyło w tej poprawce ? Możliwość ciągnięcia z tej matrycy. To coś niesamowitego co z tego pliku można wyciągnąć. @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) napisał, że część prac była bez wyrazu, bez koloru, szare i bez kontrastu - bez pazura. W domyśle, że najpierw usunęli profile koloru... ale ja też wszystkie profile usunąłem, i potem w obrobce doprowadziłem do tego, że zdjęcie może się podobać.
Druga opcja jest taka, że większość z nas z taką matrycą nie pracowała. Przyzwyczajeni do ograniczeń matryc m4/3 pracowaliśmy "za ostrożnie". Ale to moje domysły. @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) - piszesz o presetach. Chyba jestem stary pierdziel - bo zabawa z plikiem sprawia mi po prostu przyjemność.
... @gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540) - przysyłaj plika :mrgreen:
I miejsce @gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540)
233032
II miejsce @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250)
233037
III miejsce: @Mirek63 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14666); @a123 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=44294); @sikor (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6192)
233039 233040 233041
Tabelka 6-tej edycji:
233060
...no to w sumie mozna podyskutowac - moze autor zacznie - skoro jeszcze nie widac kto które robil ;)
ja dość szybko zagłosowałam na 8 - ale z czasem ciut sie zaczęłam zastanawiać czy nie ciut agresywna ta obróbka
ale znając warunki tego miejsca to mogło tam wyglądać podobnie do tego co na tej 8
ale kto wie moze i błądzę ;)
Wszyscy błądzili :). Nie byłem na Lofotach, nie wiem jak to powinno wyglądać. Sugerowałem się tylko opisem Autora że było późno, ciemno i mało nóg nie połamał :roll:. Czy agresywna obróbka - nie chciałem robić z późnej pory środka dnia. Skoro Autor zdjęcia wlazł na te kamienie, to musiało być coś oprócz wodorostów i odbić światła na kamieniach co go do tego zmusiło - zapewne to co się działo na niebie.
To ja póki co ślicznie dziękuję za głosy także ten ostatni kolegi Rabbit który przechylił szale ;)
Miło choć jak zwykle czasu brakowało i w ostatniej chwili sobie uświadomiłam że trzeba fotę wysłać..
Jeśli chodzi o moją wersje to jechałam w całości w LR
Najpierw ekspozycja w górę plus lekko kontrast i temperatura
A potem już tylko pędzel a w zasadzie 5 pędzli
2 na kamienie i 2 na niebo
I 1 na górę
I odpowiednią zabawa suwakami w zależności od efektu
Najbardziej mnie wkurzał kontur który rzucał się w oczy i trochę nad nim pracowałam by go maksymalnie zminimalizować
No i ciut przekadrowalam
Czyli obróbka ciut upierdliwa ale raczej klasyczna ;)
Tradycyjnie- gratki dla zwycięzcy i pozostałych uczestników zabawy.
Moje gratulacje :).
A że zostałem wywołany do tablicy.... Nie wiem czy wypada :), ale niech już będzie.
Przede wszystkim według mnie za jasno.
Druga sprawa to to, że niektóre zdjęcia wyglądają jakby były skompresowane. Poziom luminancji w światłach i cieniach jest mało zróżnicowany i nadaje to wrażenie płaskości obrazu .
Niektórzy chcieli to naprawić dodając kontrastu, ale zrobili brzydkie smoliste cienie....
Kolejna sprawa to zminimalizowanie saturacji. Kamienie na pierwszym planie są różnych kolorów z glonami. Jest tam różowy granit, czarny bazalt i są wapienie. Ja prawie nie widzę tych kolorów. A w niektórych przypadkach nie widzę wcale.
Trawa i skały na zboczu góry są oświetlone pomarańczowym światłem słońca. Gdzie to się podziało?
Kolejna, dla mnie dziwna sprawa to to, że jedynym źródłem światła jest słońce. To dlaczego zacieniona strona góry, jest tak samo jasna jak oświetlona światłem słonecznym? Gdzie się podział cień ? :) Wygląda na to że miałem ze sobą dużą lampę błyskową i doświetliłem cienie :mrgreen:
O drobiazgach jak nieładne obrobienie słońca z wygaszonym przepałem , czy widocznych ciemnych plamach po gaszeniu świateł na budynkach nie ma co się rozwodzić. Bo to zwykłe błędy techniczne i powinni je wyłapywać oceniający. Dlaczego tego nie robią nie mam pojęcia.
To takie ogólne uwagi co do moich spostrzeżeń...
Ps.
Bałem się łazić po tych kamieniach, bo niektóre z nich, w sumie to dość losowo, były śliskie jak lód, Mogło to być zależna od tego, jakiego typu glony skolonizowały dany kamień.
Czemu Krakman dostał trzy punkty?
Czemu Krakman dostał trzy punkty?Regulamin [emoji846]
Regulamin [emoji846]
Wydawało mi się, że za zero głosów jest zawsze jeden punkt.
... Nie wiem czy wypada :), ale niech już będzie.
... zwykłe błędy... powinni ... wyłapywać oceniający. Dlaczego tego nie robią nie mam pojęcia.
Wygląda na to, że jednocześnie otworzyłeś i zamknąłeś dyskusję :)
to ze za jasno wiem - ale jak pisalam w ostatnim momencie sie zorientowalam ze trzeba slac prace i juz jej nie dorobilam
ale pewnie i tak nie uzyskalabym tej jasnosci ktora tam bylo - ciezko trafic jak sie nie bylo na miejscu i sie nie wie ;)
Wygląda na to, że jednocześnie otworzyłeś i zamknąłeś dyskusję :)
Sugerowałem koleżance, że tak się skończy. I okazało się, że miałem rację.
RAW był ode mnie, więc napisałem parę słów od siebie. Widać musiały wywołać co najmniej niesmak.... Ale to chyba zbyt naciągana teoria. Po prostu zostało to co napisałem zlane, jak wczorajszy obiad. :mrgreen:
Widać, że wszyscy są zadowoleni ze swoich prac. Nie mają do siebie w temacie edycji żadnych zastrzeżeń ani wątpliwości . Nie mają pytań... Brawo.
Napiszę że zazdroszczę, bo sam przeważnie mam dużo wątpliwości do swoich poczynań edycyjnych. A zadowolony bywam tylko czasami, bo wynik edycji zdjęć to suma błędów popełnionych podczas pracy.
A skoro ego zostało dokarmione, to wątek można już zakopać :) ...
The end
Według mnie większość prac została przekontrastowana, bądź przejaskrawiona, nasycona... Ale konkretów nie napiszę, każdy chciał zrobić dobrze wg. własnego uznania.
Gratulacje dla Uli...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Czemu Krakman dostał trzy punkty?
Za udział :wink:, choćby w charakterze zapchajdziury.:grin:
Jak chcesz sprzedam Ci tanio owe punkty...:mrgreen:
to ze za jasno wiem - ale jak pisalam w ostatnim momencie sie zorientowalam ze trzeba slac prace i juz jej nie dorobilam
ale pewnie i tak nie uzyskalabym tej jasnosci ktora tam bylo - ciezko trafic jak sie nie bylo na miejscu i sie nie wie ;)
Nie musisz się samobiczować, każdy może wysłać co mu w duszy gra i nie musi się tłumaczyć. Problemem są moim zdaniem oceniający, ta praca po prostu nie powinna wygrać.
Co do jasności, to praw fizyki nie zmienisz. Wraźnie widać, że słońce zachodzi, czyli jasno nie jest, na dodatek mamy jedno źródło ostrego światła i ciemną blendę z chmur. To jest całe oświetlenie sceny, a Ty wyprodukowałaś obrazek oświetlony przez jasne niebo pokryte równą warstwą białych chmur. Nie trzeba bywać na Lofotach, żeby widzieć, że to zupełnie nie gra. Fotograficznie: było ostre źródło światłą na dole i duża ciemna blenda na niebie, obdijająca malutko światła, a zrobiłaś z tego gigantyczny softbox świecacy z góry. Już kiedyś pisałem, że dla mnie wyciąganie 10EV z cienia, to wada, a nie zaleta matrycy, bo prowokuje do produkowania takich dziwolągów.
...
Za udział :wink:, choćby w charakterze zapchajdziury.:grin:
Jak chcesz sprzedam Ci tanio owe punkty...:mrgreen:
Za udział się nie należy: "Gdy praca nie uzyska żadnego głosu, a zajmie punktowane miejsce (może być w przypadku niskiej frekwencji) otrzyma tylko 1 punkt."
Przykre, że już szósta edycja, a prowadzący jeszcze nie zajrzał do regulaminu i praktycznie co edycja, to jakaś skucha organizacyjna ...
no bez przesady - kazdy daje cos ze swojego czasu by to sie krecilo - mozna zwrocic uwage czy wyslac PM ale zeby od razu tak ostro - bez sensu
a tak z ciekawosci - fret dlaczego nie glosowales - bo to jak w polityce nie glosowalem a pierwszy marudze ;)
nic ci nie odpowiadalo czy jakis inny powod ?
no bez przesady - kazdy daje cos ze swojego czasu by to sie krecilo - mozna zwrocic uwage czy wyslac PM ale zeby od razu tak ostro - bez sensu
a tak z ciekawosci - @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) dlaczego nie glosowales - bo to jak w polityce nie glosowalem a pierwszy marudze ;)
nic ci nie odpowiadalo czy jakis inny powod ?
Zacząłem od bardzo delikatnego pytania, nie udało się, Bogdan poszedł w zaparte, ale dopiero buta Krakmana mnie wkurzyła ;)
Jeśli chodzi o prace, to żadna mnie nie przekonała do oddania głosu. Wygląda na to, że nie tylko mnie :)
Tak ogólnie, to ta edycja jeszcze bardziej przekonała mnie, że warto dyskutować przed, a nie po, kiedy już każdy zajął jakąś pozycję i będzie jej bronił choćby instynktownie :)
...
Przykre, że już szósta edycja, a prowadzący jeszcze nie zajrzał do regulaminu i praktycznie co edycja, to jakaś skucha organizacyjna ...
Regulamin dostępny - powiedz gdzie zrobiłem babola ? :roll:
Regulamin dostępny - powiedz gdzie zrobiłem babola ? :roll:
akurat @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) tu ma racje
bo w regulaminie jak byk stoi
szybciej by bylo jakby od razu wskazał ten cytat
Zasady punktacji:
W cyklu składającym się z 10 Edycji popRAWek obowiązuje punktowanie za zajęte miejsce podczas głosowania w/g schematu miejsce / punkty:
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
Od miejsca 13-tego i dalej będzie przyznawany 1 pkt. Obojętnie czy praca na miejscu 13 (lub niżej tj. 14, 15 itd.) uzyskała głos/y czy miała zero głosów.
Gdy praca nie uzyska żadnego głosu, a zajmie punktowane miejsce (może być w przypadku niskiej frekwencji) otrzyma tylko 1 punkt.
Uczestnictwo w rankingu nie jest obowiązkowe. Jeśli ktoś sobie tego nie życzy należy wysłać taką informację prowadzącemu popRAWkę.
Nie musisz się samobiczować, każdy może wysłać co mu w duszy gra i nie musi się tłumaczyć.
warto dyskutować przed, a nie po, kiedy już każdy zajął jakąś pozycję i będzie jej bronił choćby instynktownie :)
troche mi sie kłócą te 2 stwierdzenia - to tak w odniesieniu do mojej foty
ale - mój problem ;)
Tak ogólnie, to ta edycja jeszcze bardziej przekonała mnie, że warto dyskutować przed, a nie po
ja akurat mam podobnie - mozna w trakcie wytknąć niedoskonalosci prac i wiecej widziec
ale tu jak wiadomo są 2 obozy i kazdy jakies tam swoje racje ma
Nie musisz się samobiczować, każdy może wysłać co mu w duszy gra i nie musi się tłumaczyć. Problemem są moim zdaniem oceniający, ta praca po prostu nie powinna wygrać...
Z gustami się nie dyskutuje, przecież się nie obrażę że oceniający głosowali tak a nie inaczej. A że gustujących/głosujących było 18 - to tylko świadczy o aktywności na forum. Czy warto dyskutować przed? Autor zdjęcia napisał jakie były warunki i każdy mógł się do tego dostosować. Brałem pod uwagę ten opis - widać niewystarczająco.
Wrócę do problemu z pracą Krakmana, co poszło nie tak?
gulasz - Ulka dziękuję - fakt zrobiłem babola. Zaraz poprawię. fret - mea culpa :oops:
Rzadko uczestniczę w tej zabawie, bo po pierwsze- to autor zdjęcia ma w pamięci to co widział. My możemy co najwyżej zgadywać. A dobrze wiemy, że zdjęcie oddające to co oczy widziały a zdjęcie które "ma się podobać" - to dwa różne zdjęcia.
Po drugie, ocena zdjęc to często zabawa w znajdź 10 szczegółow, w której nie jestem za dobry.
W tej chwili jest trochę za jasno względem tego do czego mam skalibrowany monitor, ale spróbowałem i ja :)
233062
A że zostałem wywołany do tablicy.... Nie wiem czy wypada :), ale niech już będzie.
Druga sprawa to to, że niektóre zdjęcia wyglądają jakby były skompresowane. Poziom luminancji w światłach i cieniach jest mało zróżnicowany i nadaje to wrażenie płaskości obrazu .
Niektórzy chcieli to naprawić dodając kontrastu, ale zrobili brzydkie smoliste cienie....
Kolejna sprawa to zminimalizowanie saturacji. Kamienie na pierwszym planie są różnych kolorów z glonami. Jest tam różowy granit, czarny bazalt i są wapienie. Ja prawie nie widzę tych kolorów. A w niektórych przypadkach nie widzę wcale.
Trawa i skały na zboczu góry są oświetlone pomarańczowym światłem słońca. Gdzie to się podziało?
Kolejna, dla mnie dziwna sprawa to to, że jedynym źródłem światła jest słońce. To dlaczego zacieniona strona góry, jest tak samo jasna jak oświetlona światłem słonecznym? Gdzie się podział cień ? :) Wygląda na to że miałem ze sobą dużą lampę błyskową i doświetliłem cienie :mrgreen:
O drobiazgach jak nieładne obrobienie słońca z wygaszonym przepałem , czy widocznych ciemnych plamach po gaszeniu świateł na budynkach nie ma co się rozwodzić. Bo to zwykłe błędy techniczne i powinni je wyłapywać oceniający. Dlaczego tego nie robią nie mam pojęcia.
Moim zdaniem, to jest ten rodzaj zdjęcia w którym obróbka zdjęcia powinna pomóc w wydobyciu z zapisu "trochę więcej" niż widziały oczy. jest ciemno ale dzięki zdobyczom techniki możemy te mikroskopijne natężenie światła wydobyć i pokazać.
Z gustami się nie dyskutuje, ...
Wrócę do problemu z pracą @Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626)a, co poszło nie tak?
Sprzeczność, widzę sprzeczność :) To Krakman ma w końcu prawo do własnej interpretacji, czy nie? Jego praca ma swój urok, no i z pewnością nie jest klonem :) Jak się zastanawiałem, czy głosować, to Krakman był dla mnie jedną z opcji, niczego nie udawał, nie próbował walczyć z naturą, po prostu miał swoją wizję poza głównym nurtem :)
Ja akurat uważam, że gusta trzeba kształtować. Z faktu, że Zenek wygrywa we wszelkich plebiscytach nie wynika, że głosujący mają gust muzyczny nie podlegający dyskusji ;)
Sam Bodzip Osobiście napisał, że poprawka powinna być kopalnią wiedzy dla początkujących (może trochę inaczej to ujął). Cóż to za kopalnia promująca prace z grubymi błędami? ;)
... spróbowałem i ja :)
...
Moim zdaniem, to jest ten rodzaj zdjęcia w którym obróbka zdjęcia powinna pomóc w wydobyciu z zapisu "trochę więcej" niż widziały oczy. jest ciemno ale dzięki zdobyczom techniki możemy te mikroskopijne natężenie światła wydobyć i pokazać.
Jestem na tak.
Może wprowadzić poprawiny dla chętnych? :)
Całkiem ciekawa interpretacja :).
Gdybyś usiadł tam na moim miejscu i spojrzał raz przez sekundę na tą scenę, nie wszystkie detale obrazu byś dostrzegł. Aby dostrzec dużo więcej detali ,które tam są widoczne, trzeba chwile czasu aby "optyka " naszych oczów przestawiła się z widzenia świateł na widzenie cieni. Spoglądając w różnych kierunkach "budujemy" całkowity sumaryczny obraz. Nie mamy takiej umiejętności jak matryca, aby w jednym mgnieniu ogarnąć całość obrazu o bardzo dużych kontrastach.
A przed kompem możemy na podstawie zawartości danych z rawa i doświadczenia, odtworzyć namiastkę tego co widzieliśmy:
Wbrew pozorom ta warstwa chmur rozświetlana słońcem nie daje, aż tak mało światła, jak się niektórym wydaje. Ale pogadać sobie można, bo pewnie wycieczka na Hel zaliczona. :) Pozwala to zjawisko na na dobre widzenie kolorów i faktury przedmiotów. Najlepiej przekonać się samemu, jak działa taki "dyfuzor" . :)
...
A czemu nie... wrzucajcie - po to jest ta dyskusja.
---
pisałem jak zrobiłem moją wersję. Teraz na czym się opierałem.
Jak pisałem - byłem trochę w Szkocji. To nie jest tak daleko jak Lofoty, ale zachody w Portobello Beach były bardzo podobne. paparapa pisał, że na kamieniach było tak ciemno, że mało pyska nie rozwalił, więc trochę ciemności między kamieniami zostawiłem. I jeszcze błysk - kamienie mokre i śliskie, więc muszą błyszczeć. A w błyszczących kamieniach odbija się "krew" - zachodzące słońce.
Więc nie robiłem szarości na kamieniach, ciągnąłem w przeciwną stronę.
No taką miałem wizję. I widać, że się podobała.
paparapa Ale dlaczego na Twoim miejscu ?
:)
Sprzeczność, widzę sprzeczność :) To Krakman ma w końcu prawo do własnej interpretacji, czy nie? Jego praca ma swój urok, no i z pewnością nie jest klonem :) Jak się zastanawiałem, czy głosować, to Krakman był dla mnie jedną z opcji, niczego nie udawał, nie próbował walczyć z naturą, po prostu miał swoją wizję poza głównym nurtem :)
Ja akurat uważam, że gusta trzeba kształtować. Z faktu, że Zenek wygrywa we wszelkich plebiscytach nie wynika, że głosujący mają gust muzyczny nie podlegający dyskusji ;)
Sam Bodzip Osobiście napisał, że poprawka powinna być kopalnią wiedzy dla początkujących (może trochę inaczej to ujął). Cóż to za kopalnia promująca prace z grubymi błędami? ;)
Jestem na tak.
Ja Cię bardzo proszę bierz udział w poprawce. Nie za bardzo mogę zrozumieć z Twoich krótkich lapidarnych wypowiedzi, jak mam dobrze robić edycję zdjęć. Wszystko właściwie jest źle. Nie wiem też za bardzo, na jakiej podstawie ferujesz swoje osądy, skoro tam nie byłeś i nie brałeś udziału w zabawie :). To mogą być co najwyżej Twoje przypuszczenia, albo co gorsze fantazje.
Jeszcze raz gorąco zachęcam do brania udziału, bo jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów.
Ja Cię bardzo proszę bierz udział w poprawce. Nie za bardzo mogę zrozumieć z Twoich krótkich lapidarnych wypowiedzi, jak mam dobrze robić edycję zdjęć. Wszystko właściwie jest źle.
Jest jeszcze gorzej. wg freta pojechałeś w złe miejsce, gdzie indziej zrobiłbyś lepsze zdjęcie
@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) Ale dlaczego na Twoim miejscu ?
:)
:mrgreen: Dobre
Tylko nie mówcie mi od teraz Muminek, bo się Muminek wkurzy :)
A tamto miejsce było po prostu najlepsze :)
Jest jeszcze gorzej. wg freta pojechałeś w złe miejsce, gdzie indziej zrobiłbyś lepsze zdjęcie
Jest jeszcze gorzej niż myślisz. Zabrałem zły za dobry sprzęt. I teraz pokazuje jakieś kosmiczne nieprawdziwe karykatury których świat jeszcze nie widział.
A było trzeba wziąć obskura camera z trzema rozmiarami dziurek. Zrobić na szaro buro i byłoby prima sort. :mrgreen:
...
Możesz mi zdradzić dlaczego ta seria sugestii nie została podana przez Ciebie wraz z RAW-em?
A już najpóźniej w czasie przeznaczonym na obróbkę w samym jego początku?
Nie wiem też za bardzo, na jakiej podstawie ferujesz swoje osądy, skoro tam nie byłeś i nie brałeś udziału w zabawie . To mogą być co najwyżej Twoje przypuszczenia, albo co gorsze fantazje.Zapachniało pogardą- nie byłeś tam a ja tak!
To, że ktoś tam nie był nie oznacza, że nie potrafi wyobrazić sobie tamtej scenerii. Tak samo jak fakt, że tam byłeś nie oznacza, że wiernie potrafisz odtworzyć tę scenerię.
PS
Dla mnie naturalne jest, że ktoś mający inklinację do nadmiernego rozjaśniania zdjęć, będzie głosował na zdjęcia zbyt rozjaśnione. To samo z kontrastem, ostrością, "hadeerowościa" itp.
Nie można mieć pretensji ani do autorów prac ani do ich ocen. Taka jest formuła tej zabawy.
Z
Nie można mieć pretensji ani do autorów prac ani do ich ocen. Taka jest formuła tej zabawy.
I tego się trzymajmy.:grin:
ale Krzysiek powiedz szczerze cos ty zrobił z tą fotą ?
bo skaszaniona ze az milo
Możesz mi zdradzić dlaczego ta seria sugestii nie została podana przez Ciebie wraz z RAW-em?
A już najpóźniej w czasie przeznaczonym na obróbkę w samym jego początku?
Nie za bardzo rozumiem. Czy miałem podać sugestie jakie mi się nasunęły po obejrzeniu gotowych prac jeszcze przed ich powstaniem w komputerach uczestników?
Czy może chodziło Ci o to, że miałem napisać w dniu wstawienia przez Bogdana RAWa żeby ewentualni uczestnicy nie przesadzali z rozjaśnianiem cieni , aby uwzględnili zacienioną część góry, starannie wykonywali lokalne korekty bo potem je widać i aby pamiętali że jest jedno źródło światła????
Zapachniało pogardą- nie byłeś tam a ja tak!
To, że ktoś tam nie był nie oznacza, że nie potrafi wyobrazić sobie tamtej scenerii. Tak samo jak fakt, że tam byłeś nie oznacza, że wiernie potrafisz odtworzyć tę scenerię.
PS
Dla mnie naturalne jest, że ktoś mający inklinację do nadmiernego rozjaśniania zdjęć, będzie głosował na zdjęcia zbyt rozjaśnione. To samo z kontrastem, ostrością, "hadeerowościa" itp.
Nie wiem co ty bierzesz,że wyciągasz takie wnioski :). Chyba że czytasz wybiórczo wątek i potem chcesz komuś wbić szpilę. Zresztą nie pierwszy raz :).
Nie potrafi sobie wyobrazić, co mogłaby pewnie potwierdzić nasza koleżanka :). Pretensji też nie ma z mojej strony, a z pogardą to pojechałeś ostro i jesteś po prostu bezczelny. :)
Jako "dawca" RAWa odpowiedziałem na pytanie co ja myślę o obróbce. Mam największe kompetencje do tego, a na pewno większe od kogoś kto nie był tam i nie ma zielonego pojęcia na temat panujących tam warunków i pisze co jest prawdą a co nie.
A wyobrażenia to lepiej pozostawić dla siebie, bo to nie jest żaden argument czy miernik prawdziwości. :)
Zapachniało pogardą- nie byłeś tam a ja tak!
...
Spoko, ludzie miewają różne problemy, jednym się wydaje, że są Napoleonami, innym się wydaje, że są właścicielami jakiegoś krajobrazu... ;)
Hmmm, dyskusja się rozwija tak jak chciałem, tyle że nie w tym kierunku jaki chciałem.
Hmmm, dyskusja się rozwija tak jak chciałem, tyle że nie w tym kierunku jaki chciałem.
Lizak w dłoń i kieruj ruchem :D
Lizak w dłoń i kieruj ruchem :D
jak Kojak :roll: ?
jak Kojak :roll: ?
Dobre pytanie. Fakt, że tradycyjnie kierujący ruchem wspomagał się pałką, a nie lizakiem, ale przecież nie napiszę: "bierz pałkę w dłoń i kieruj ruchem" ... :oops:
https://v.wpimg.pl/ODg0NTY2YCUGUjhndkltMEUKbD0wEGNmEhJ0dnZ9YHJTBDZgYQ FgNFUeOTUuUyMrEVVgJDUdP3ZJRy8jOF4gMgIePjh2ACtxBAAt N2kLeSVSUnlsPAItdQJVe2VvBylwAwl8MmwcJTQAEjM
Dobre pytanie. Fakt, że tradycyjnie kierujący ruchem wspomagał się pałką, a nie lizakiem, ale przecież nie napiszę: "bierz pałkę w dłoń i kieruj ruchem" ... :oops:
https://v.wpimg.pl/ODg0NTY2YCUGUjhndkltMEUKbD0wEGNmEhJ0dnZ9YHJTBDZgYQ FgNFUeOTUuUyMrEVVgJDUdP3ZJRy8jOF4gMgIePjh2ACtxBAAt N2kLeSVSUnlsPAItdQJVe2VvBylwAwl8MmwcJTQAEjMWiesz, że ja po chorobie słaby jak goowno - to nawet teleskopowa by mi nie pomogła.
Jakiś lekki pistolecik? :mrgreen:
Jakiś lekki pistolecik? :mrgreen:
Wiesz, że już w służbach nie pracuję :-P Nawet mnie żłoby nie zaszczepiły po znajomości :roll: A teraz muszę czekać do lipca.
Przynajmniej przechorowaliśmy jako tako - a dzisiaj się dowiedziałem o dwóch kolegach:
jeden z klasy jeszcze z podstawówki, a drugi to rówieśnik z podwórka - obaj pojechali na Covid. Szkoda bo fajne ludzie były.
Nie za bardzo rozumiem. Czy miałem podać sugestie jakie mi się nasunęły po obejrzeniu gotowych prac jeszcze przed ich powstaniem w komputerach uczestników?
Czy może chodziło Ci o to, że miałem napisać w dniu wstawienia przez Bogdana RAWa żeby ewentualni uczestnicy nie przesadzali z rozjaśnianiem cieni , aby uwzględnili zacienioną część góry, starannie wykonywali lokalne korekty bo potem je widać i aby pamiętali że jest jedno źródło światła????
...
Chodzi o to, że mogłeś nakierować koleżeństwo, opisując własne wrażenia i pamięć tamtego krajobrazu, natomiast późniejsze narzekanie, że nie przeczytano w Twoich myślach, nie odgadnięto intencji potem odbieram jako pretensjonalne.
Przeczytaj sobie swoje pisemne wypowiedzi nakładając na nie opisany powyżej klucz a zrozumiesz...
wiesz apz - i tak co nieco bylo napisane w wątku - wiec nie wiem czy są powody by nadto marudzic
cytuje
Zdjęcie zostało naświetlane na światła, które mogą być tu kluczowe. Spokojnie zrobisz z tej fotki zdjęecie dzienne https://forum.olympusclub.pl/threads/images/smilies/icon_smile.gif.
Jestem ciekaw co wykreujecie z tego pliku. Możliwości jest wiele. Exif wam nie pomoże. 23 30 to pora ciemnej nocy, więc zachęcam do porzucenia znanych schematów.
np tak .... choć nie jestem przekonany czy o to chodzi https://forum.olympusclub.pl/threads/images/smilies/icon_smile.gif
>>> i tu byla propozycja wywolania<<<
wiesz apz - i tak co nieco bylo napisane w wątku - wiec nie wiem czy są powody by nadto marudzic
cytuje gulasz
Było, ale można zawsze wyrazić swoje intencje lepiej, można wręcz wprowadzić zwyczaj opisu w w 4, 5 zdniach, by nakierować koleżeństwo.
I tylko o tym pisałem. Pod rozwagę prowadzącego.
ale co powinien napisac - ponadto co napisał - bo nie kumam
tutaj problem jest w innym miejscu i to juz napisano
glosujemy na to co wpadnie nam w oko - wybierajac nie zastanawiamy sie ze byla 23:30 - nie wszystcy to robią
widac ze zachodzi slonce a jednak sporo prac (w tym moja) wcale na to nie wskazuje
wiec co by to dalo gdyby autor foty napisal wiecej i co mialoby to byc ?
bo w mojej ocenie i tak niewiele wiecej by to dalo
ja mam tak ze zawsze jak wysylam fote na poprawke to mam tam jakis swoj poglad na to co zrobilam
i z reguly wygrywalam lub bylam wysoko wtedy gdy nie bylam do konca zadowolona
a gdy bylam mega podjarana tym co uczynilam w LR - to kaszana
ot życie
gulasz - o zdjęcie się dopominam :)
podesle w wolnej chwili - i tak teraz zapewne jakies masz w zanadrzu
podesle w wolnej chwili - i tak teraz zapewne jakies masz w zanadrzu
Mam, ale pamiętaj - będę molestował :mrgreen:
ale Krzysiek powiedz szczerze cos ty zrobił z tą fotą ?
bo skaszaniona ze az milo
To Twoja ocena. Ale miło, że Tobie miło :wink:.
Taką miałem wizję ponurego poranka, który zaczyna się robić fajny bo słońce wschodzi.
Niejednokrotnie nad jeziorem będąc, pomiędzy 3 a 4 rano, tak wyglądał najbliższy mi świat zanim wzeszło słońce.
Po za tym: "de gustibus non est disputandum"
Niektórzy na forum nadużywają tegoż języka, nie wiem czy szpanują.... To i ja też poszpanuję troszkę. A co!!!.:wink:
Mam, ale pamiętaj - będę molestował :mrgreen:
Dziadku, młodą dziewczynę, nie wstyd Ci?!
Choć..... To może być ekscytujące (modne słowo).
To Twoja ocena. Ale miło, że Tobie miło :wink:.
Taaaa, Krakusy się popierają :mrgreen:
Taką miałem wizję ponurego poranka, który zaczyna się robić fajny bo słońce wschodzi.
Niejednokrotnie nad jeziorem będąc, pomiędzy 3 a 4 rano, tak wyglądał najbliższy mi świat zanim wzeszło słońce.
Krzysiek - słowo klucz: "zanim wzeszło słońce". A tu już wzeszło. Też rannym czasem strzelałem zdjęcia i fakt - takie szare, rozmemłane są przed wschodem. Jak gwiazda zaranna wzejdzie to świat nabiera kolorów.
A co do molestowania - sam wiesz jakie to fajne, a jeszcze Ulkę :mrgreen: Ciebie nie będę bo jesteś brzydki i pomarszczony :-P
Krzysiek - słowo klucz: "zanim wzeszło słońce". A tu już wzeszło. Też rannym czasem strzelałem zdjęcia i fakt - takie szare, rozmemłane są przed wschodem. Jak gwiazda zaranna wzejdzie to świat nabiera kolorów.
A co do molestowania - sam wiesz jakie to fajne, a jeszcze Ulkę :mrgreen: Ciebie nie będę bo jesteś brzydki i pomarszczony :-P
U mnie jeszcze nie nabrał kolorów (Świat). Bo słonko wschodziło. Ma prawo!
Za to romantyczny jestem jak zepsuty piec...
U mnie jeszcze nie nabrał kolorów (Świat). Bo słonko wschodziło. Ma prawo!.
Ja natomiast odebrałem taki sposób obróbki jako katastroficzną wizję po wybuchu wulkanu albo Czarnobyla. Świat bez koloru pokryty warstwą popiołu.
Ja natomiast odebrałem taki sposób obróbki jako katastroficzną wizję po wybuchu wulkanu albo Czarnobyla. Świat bez koloru pokryty warstwą popiołu.
Twoje zbójeckie prawo taką wizję mieć. Ale o nie jest czarno-białe.....
Twoje zbójeckie prawo taką wizję mieć. Ale o nie jest czarno-białe.....
Moja wizja powstała na skutek Twojej wizji ale to tylko zabawa. Widzisz nie wpłynęło to na moją interpretację bo ja jak zwykle podkręciłem kolory i po raz kolejny moja wizja tętniącego kolorem obrazu nie zyskała szerszej aprobaty.:mrgreen:
Bawimy się dalej :)
Poprawka 7/2021 (https://forum.olympusclub.pl/threads/122295-Poprawka-7-2021?p=1404238#post1404238)