PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 - rozbudowa

marekmareckii
29.05.08, 16:57
Witam
Zastanawiam się nad zakupem dodatkowego szkiełka do E-510, posiadam 2 obiektywy kitowe, 14-42 mm, 40-150 mm. Zastanawiam się nad zakupem ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD. I teraz pytanie, czy warto inwestować w nowy system obiektywów do starszego body, czy jednak lepiej kupić coś tańszego, prostszego. Macie jakieś doświadczenia z tym zestawieniem body i szkiełka? Byłbym wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam:esystem:

wujek.samo.h
29.05.08, 17:11
Osobiście mam zestaw e510 i 14-54 i bardzo sobie go chwalę. Rozpatrz jeszcze taką możliwość. Jeszcze nie spotkałem osoby na forum która by narzekała na to szkło. Oczywiście poza wieloma plusami są też minusy takiego zestawu. 1) na szerokim koncie lampa błyskowa "zahacza" o obiektyw i na fotografii widać półkolisty cień. 2) e510 był projektowany pod kity, stąd też z 14-54 nie jest dobrze wyważony. Ciężkie szkło ciąży w dół, a środek ciężkości nie jest tam gdzie być powinien.
W przypadku 12-60 wspomniane wady - z racji większych gabarytów i masy będą widoczne jeszcze bardziej.Nie oznacza to oczywiście, że zestaw ten nie jest ciekawy.

Warmik
29.05.08, 17:16
ja kupiłem 14-54, ale gdybym miał tyle kasy co na 12-60 to kupiłbym 50-200 :D i zostawił sobie kita :mrgreen:

dinx6
29.05.08, 17:27
nowsze obiektywy/jaśniejsze obiektywy=lepsze obiektywy (z reguły)

kit który masz pokrywa Ci fajny zakres, szeroki kąt i niezły zoom. odpowiedz sobie na pytanie, gdzie czujesz braki. ogniskowa? światło? a potem:

-albo go sprzedasz, sporo dołożysz i będziesz miał podobny zakres z lepszym światłem i optyką*
-albo dołożysz mniej a też kupisz coś fajnego

* Olek ma bardzo dobre obiektywy amatorskie. Wiele z nich ustępuje tym z półki semi-pro w sposób bardzo nieznaczny (porównując te osiągi do innych systemów). Jeśli będziesz focił dla własnej przyjemności rodzinę, widoczki itd a nie jesteś kolejnym oszołomem który ze światłem 3.5 na krótkim końcu chce trzaskać śluby za kasę, polecam zakup naleśnika. stałki są zaj..ste.

robko
29.05.08, 19:32
marekmareckii byłem w podobnej sytuacji co Ty :) Po wielu dniach rozmyślań, macania obydwu szkiełek zdecydowałem się na 12-60 SWD.

Oczywiście wyżej wymienione wady na temat gabarytów i wagi to prawda :) Trzeba się do tego przyzwyczaić. Dlaczego zdecydowałem się na to szkiełko:
- szerszy szeroki kąt: w tym wątku jest porównanie 14mm z kita i 12 z SWD https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12224#8
- bardzo użyteczny zakres
- szkła ED, niby 14-54 nie aberuje tak bardzo ale wolałem się o tym nie przekonywać
- w jakiejś tam perspektywie mam zakup E3 a z tym body ten obiektyw jest naprawdę szybki, w E510 oczywiście jest szybszy od kita zwłaszcza w kiepskich warunkach oświetleniowych

Zastanawiałem się na zakupem innych szkieł, na przykład 50-200 ale prawda jest taka, że najczęściej używam właśnie tych ogniskowych. Ty też musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jaki zakres jest Ci najbardziej potrzebny.

Krzyszcz
29.05.08, 19:37
Ja od razu wybrałem e510+12-60mm, teraz zrobiłbym to samo. Nie można wpiąć bardziej uniwersalnego obiektywu takiej jakości (szeroki kąt, przybliżyć też się trochę da, portret, ostrzy raczej z bliska), a nie lubię zmieniania szkieł.
Lekki nie jest, ale nie po to kupuje się aparat, żeby było wygodniej spacerować, tylko, żeby robić zdjęcia. Trzymam go dwiema rękami, zresztą nie rozumiem, jak można to robić jedną rękę (machanie ogniskowymi). Lampie wbudowanej włazi, ale jak się kupuje tej klasy sprzęt, to nie uznaje się lampy wbudowanej za wystarczający środek. Od początku planuję zakup fl-36, ale priorytetem jest 70-300mm :)

marekmareckii
30.05.08, 02:48
Dzięki za podpowiedzi, waham się jednak nad tym obiektywem, bo jednak mało nie kosztuje, kity które posiadam spisują się dobrze, ale odczuwam braki, tj. szybkość af, ostrość, GO i ciągłe zmienianie szkieł. Pytanie tylko czy różnica pomiędzy jakością zdjęć będzie naprawdę znaczna, czy tylko śladowa. Głównie zależy mi na ostrości i GO, gabaryty, czy waga jest raczej mniej ważna dla mnie. Byłbym wdzięczny za pokaz możliwości takiego zestawu, jeżeli ktoś ma i chciałby się podzielić byłbym wdzięczny.

Dzięki i pozdrawiam:esystem:

dinx6
30.05.08, 08:29
Dzięki za podpowiedzi, waham się jednak nad tym obiektywem, bo jednak mało nie kosztuje, kity które posiadam spisują się dobrze, ale odczuwam braki, tj. szybkość af, ostrość, GO i ciągłe zmienianie szkieł. Pytanie tylko czy różnica pomiędzy jakością zdjęć będzie naprawdę znaczna, czy tylko śladowa. Głównie zależy mi na ostrości i GO, gabaryty, czy waga jest raczej mniej ważna dla mnie. Byłbym wdzięczny za pokaz możliwości takiego zestawu, jeżeli ktoś ma i chciałby się podzielić byłbym wdzięczny.

Dzięki i pozdrawiam:esystem:

jeśli chodzi o ostrość to różnice będą śladowe. większą różnicę poczujesz w zakresie szybkości. co do GO, to piękny bokeh masz w 40-150 na długim końcu i na tym polu nawet posiadający lepsze światło 12-60 nie da rady (ogniskowa). kup lepiej szkiełko o nowych możliwościach i fotografuj zamiast kalkulować, bo najlepszy nawet słoik nie zrobi zdjęcia za Ciebie.

Goszu
30.05.08, 08:43
marekmareckii. dinx6 ma rację. Jeśli chodzi o ostrość, to 12-60 jest jak brzytwa,
zwłaszcza na szerszym końcu. Jeśli chodzi o GO - tutaj nie ma aż takiej rewelacji.
Żeby zrobić wyraźny podział planów (portret) trzeba się postarać.
Pod tym względem 40-150 jest super. Naprawdę wdzięczne to szkło
(powiedziałbym - must have, ale dla tych, co nie mają 50-200 ;-)).

pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dinx - porównywałeś kiedyś ostrość kita (w szczególności 17-45) z 12-60 ?
To jest przepaść...

dinx6
30.05.08, 08:58
17-45 to jedno z najsłabszych szkiełek z serii ZD (choć nawet w naszej galerii są piękne zdjęcia nim robione)