Zobacz pełną wersję : Poprawka 6/2021
Poprawka 6/2021
Cześć - wydobrzałem, nie do końca, ale zawsze
:)
Zapraszam do kolejnej, szóstej edycji poprawki w 2021 roku.
Dziś będziemy walczyć z plikiem paparapy.
Autorem RAW-a jest paparapa
Plik NEF z aparatu Nikon Z 7
obiektyw Typ G 17-35 2,8-4,0 (chyba Tamron
:wink: )
Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy
Zamiast nazwy pliku, wstawiamy swój nick z forum - np. bodzip.jpg
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 2000 px dłuższy bok .
popRAWka-Regulamin-konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)
zdjęcia wysyłamy na adres:
poprawka.bodzip@gmail.com
Zdjęcie poglądowe - plik z Darktable z usuniętymi wszelkimi defaultowymi ustawieniami
232613
Do pobrania pliki RAW i DNG
232614
232615
Gdyby komuś się przydały dane wywleczone programem exiftool z pliku raw to:
232616
Termin przesyłania prac to 8 dni (musimy przyspieszyć przez moją chorobę), czyli wtorek 20.04.2021 r. do 17:00
Jak pisali o pocovidowych powikłaniach, to nie wierzyłem... :mrgreen:
Jak pisali o pocovidowych powikłaniach, to nie wierzyłem... :mrgreen:
hahahha paparapa chybaś z lekka nie doswiecil
to Uttakleiv ?
Ma być trudno :mrgreen:
Tylko pamiętajcie, że z tej maszynki to pliki można ciągnąć i ciągnąć... chyba nikt nie zrobi południa :-P
hahahha @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) chybaś z lekka nie doswiecil
to Uttakleiv ?
@gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540)
Padły sugestie do pogrypowych powikłań. W sumie to nie wiem w czyim kierunku to zostało wyemitowane :). Ale co mi tam.
Moja droga panikujesz. Wszystko pod kontrolą. Otwórz ten plik i pobaw się nim. :) Zdjęcie zostało naświetlane na światła, które mogą być tu kluczowe. Spokojnie zrobisz z tej fotki zdjęecie dzienne :).
Jestem ciekaw co wykreujecie z tego pliku. Możliwości jest wiele. Exif wam nie pomoże. 23 30 to pora ciemnej nocy, więc zachęcam do porzucenia znanych schematów.
np tak .... choć nie jestem przekonany czy o to chodzi :)
232620
...
Ps
Gulaszku nie wiem co to za miejsce ... ciemno było, a ja po kilku drinkach, aby podczas upadku na tych kamieniach nic sobie nie złamać ...:mrgreen:
Wiesz ile kosztuje tam pomoc lekarska? :lol:
Ps
Wiesz ile kosztuje tam pomoc lekarska? :lol:
Drink pewnie też sporo......
Ma być trudno :mrgreen:
Tylko pamiętajcie, że z tej maszynki to pliki można ciągnąć i ciągnąć... chyba nikt nie zrobi południa :-P
Dobrze gada, dać mu w..... upssss ... witamin :)
Drink pewnie też sporo......
Kto z sobą wozi, nikogo nie prosi.... a tym bardziej nie kupuje. :mrgreen:
\
Kto z sobą wozi, nikogo nie prosi.... a tym bardziej nie kupuje. :mrgreen:
Tys prowda!
Dobrze gada, dać mu w..... upssss ... witamin :)
Kto z sobą wozi, nikogo nie prosi.... a tym bardziej nie kupuje. :mrgreen:Najlepiej jeździć z takim jak ja, wiadomo, że nie ukradnie i nie wychleje po cichu [emoji38]
Najlepiej jeździć z takim jak ja, wiadomo, że nie ukradnie i nie wychleje po cichu [emoji38]
Tylko bierz Marysię, bo z kimś trza wypić nieco :wink:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
No dobra, wysłałem gniota. Ja jestem szybki, jak ten tramwaj szybki co goni po po Krakowie. Szybki bo ma szybki...
Tylko bierz Marysię, bo z kimś trza wypić nieco :wink:
No dobra, wysłałem gniota. Ja jestem szybki, jak ten tramwaj szybki co goni po po Krakowie. Szybki bo ma szybki...
I bardzo to miłe z Twojej strony :)
Uprzejmie donoszę, że są dwie odważne prace. Brawo :)
Uprzejmie donoszę, że są dwie odważne prace. Brawo :)
Prace są odważne, czy Ci co je zrobili? :)
Prace są odważne, czy Ci co je zrobili? :)
Niech to zostanie moją słodką tajemnicą :mrgreen:
...
Zabrałem się za ten plik. Jest olbrzymia przestrzeń do obróbki. Może sobie kiedyś taki aparat kupię :D
Ponieważ tam nie byłem, więc porobiłem kilka założeń:
jedno z nich - jeśli nie złamałeś giczały na tych wodorostach, to powinieneś je widzieć. Z drugiej strony, u nas nie ma takich świtów.
Do krwi na kamieniach doszedłem :mrgreen: Ciekawe czy ktoś się skapuje o co chodzi ? 232657
Oooo, jest trzeci samobójca :mrgreen: Ładnie zrobił. Wg mnie przy tym świetle morszczyny nie powinny pokazać koloru, noooo ale może ma oczy kobiety. Ciekawe co Ulka wymodzi :-P
Niech to zostanie moją słodką tajemnicą :mrgreen:
...
Zabrałem się za ten plik. Jest olbrzymia przestrzeń do obróbki. Może sobie kiedyś taki aparat kupię :D
jedno z nich - jeśli nie złamałeś giczały na tych wodorostach, to powinieneś je widzieć. Z drugiej strony, u nas nie ma takich świtów.
Do krwi na kamieniach doszedłem :mrgreen: Ciekawe czy ktoś się skapuje o co chodzi ? 232657
Sam widzisz, że to już nie jest wyciskanie w bólu i z łzami w oczach kilku szczegółów w cieniach bez szumu. :mrgreen:
Można z tym plikiem zrobić niemal wszystko. Jestem ciekaw prac które dotrą do Ciebie.
Ja skapowałem.....zapewne myślałeś o Krwawej Mary...... :mrgreen:
Ja skapowałem.....zapewne myślałeś o Krwawej Mary...... :mrgreen:
Myślisz, że ktoś puścił pawika z rana na kamulce po nocnej imprezie zakrapianej tymże trunkiem?:wink:
Myślisz, że ktoś puścił pawika z rana na kamulce po nocnej imprezie zakrapianej tymże trunkiem?:wink:
Taaaa, pawik byłby zielony :mrgreen:
...
...
I o to powinno chodzić w tej zabawie, ktoś kto tam był i tak został oszukany przez własny mózg. Obiektywna rzeczywistość nie istnieje :)
Taaaa, pawik byłby zielony :mrgreen:
Zielony byłby po szczawiu. A po Krwawej Mery ...?
Zielony byłby po szczawiu. A po Krwawej Mery ...?
Zależy od jej ilości...:mrgreen:
Zależy od jej ilości...:mrgreen:
Dobra, wystarczy bo błądzimy. :wink:
Przypominam, że termin krótszy o dwa dni. Nic więcej nie przybyło - jest trzy + Bodziowa.
Zanim walnąłeś z grubej rury, zrozumiałem swój błąd i go skorygowałem. Coś Ty taki "Szybki Bil"? ?
Hehe.
Moderator nam wyzdrowiał . :mrgreen:
To i zdrowie i szybkość się poprawiła.
:grin:
Sam widzisz, że to już nie jest wyciskanie w bólu i z łzami w oczach kilku szczegółów w cieniach bez szumu. :mrgreen:
Można z tym plikiem zrobić niemal wszystko. Jestem ciekaw prac które dotrą do Ciebie....
Ja pierdziu :shock: Myślałem, że mam niezłą maszynkę do obróbki grafiki. Twojego plika eksportuje i eksportuje i eksportuje... 250 MB plik wynikowy - porażka jakaś. Z m4/3 to tylko myk i gotowe, a tu sobie kolację zdążyłem zrobić. Dobrze że pamięci mam dużo, to się program nie wysypał. Przestawiam się na Ryzena.
Ja pierdziu :shock: Myślałem, że mam niezłą maszynkę do obróbki grafiki. Twojego plika eksportuje i eksportuje i eksportuje... 250 MB plik wynikowy - porażka jakaś. Z m4/3 to tylko myk i gotowe, a tu sobie kolację zdążyłem zrobić. Dobrze że pamięci mam dużo, to się program nie wysypał. Przestawiam się na Ryzena.
Odkąd się przesiadłem na Ryzena 7, na nic w praktyce nie czekam. A wcześniej bywało i parę minut!
Po wstępnej obróbce mam plik 2GB.
Hehe.
Moderator nam wyzdrowiał . :mrgreen:
To i zdrowie i szybkość się poprawiła.
:grin:
Niewątpliwie da się to odczuć, i to cieszy :)
Odświeżyłem i ... nie rozumiem :(
Napisałem wyraźnie: są trzy prace + Bodziowa to razem cztery.
Brąz to trzecie miejsce na pudle, ale - równie dobrze mogę mieć czwarte, więc nici z brązu.
Jeszcze pozostaje brąz Rynkowskiego.... :mrgreen:
Bogdan, rozumiem że masz intela, a on w wielu programach niezależnie od ilości rdzeni pracuje tylko jednym. Ryzen potrafi korzystać z wszystkich rdzeni. I to wyraźnie widać. Ja z ryzenem mam wszystko płynnie i na bieżąco. :) Właśnie dlatego go mam mimo innych wad ...
Odkąd się przesiadłem na Ryzena 7, na nic w praktyce nie czekam. A wcześniej bywało i parę minut!
Po wstępnej obróbce mam plik 2GB.
Ja chyba się poddam... jak macie takie olbrzymie pliki, to z czym ja biedny do ludzi z malutkim pliczkiem o dwóch gradientach ...:mrgreen:
łooo jeju ale straszycie
a ja cierpie na brak miejsca jak ja tą fote machne :(
łooo jeju ale straszycie
a ja cierpie na brak miejsca jak ja tą fote machne :(
A gdzie polskie ogonki? "Alt" załatwia sprawę.
Dotarł kolejny obrazek - brawo za "odwagę" :mrgreen:
To ile masz tych odważnych prac, bo termin chyba do niedzieli?
To ile masz tych odważnych prac, bo termin chyba do niedzieli?5. Ulka nadal śpi :(
5. Ulka nadal śpi :(
Ona jest nocny Marek..... obudzi się za pięć dwunasta :).
5. Ulka nadal śpi :(
Ona jest nocny Marek..... obudzi się za pięć dwunasta :).
kurde prawie przeagapilam :(
przez to pusciłam co wydobyłam na szybkości bo nie wydalała maszynka
Dobra, bawimy się :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/threads/122269-Poprawka-6-2021-g%C5%82osowanie?goto=newpost