Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poprawka 5/2021

Bodzip
19.03.21, 14:24
Poprawka 5/2021

Cześć
:)
Zapraszam do kolejnej, piątej edycji poprawki w 2021 roku.

Dziś będziemy walczyć z plikiem Muminka.
Autorem RAW-a jest Muminek
Plik ORF z aparatu Olympus E-M1X
obiektyw Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS Pro

Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy

Zamiast nazwy pliku, wstawiamy swój nick z forum - np. bodzip.jpg

Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 2000 px dłuższy bok .

popRAWka-Regulamin-konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)

zdjęcia wysyłamy na adres:

poprawka.bodzip@gmail.com

Zdjęcie poglądowe - plik z Darktable z usuniętymi wszelkimi defaultowymi ustawieniami

231613

Pliki do pobrania:

231614
231615

Gdyby komuś się przydały dane wywleczone programem exiftool z pliku raw to:

231616

Termin przesyłania prac to 10 dni, czyli poniedziałek 29.03.2021 r. do 14:00

jck
19.03.21, 16:26
Muminek, co to za sowa?

gulasz
19.03.21, 16:28
no piekny okaz :)

Muminek
19.03.21, 16:36
Muminek, co to za sowa?

To sóweczka.

helmuth
19.03.21, 17:51
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 2000 px dłuższy bok .

Jeśli zmienię na kadr pionowy to też ma być 2000px na dłuższym?

Bodzip
19.03.21, 17:57
Jeśli zmienię na kadr pionowy to też ma być 2000px na dłuższym?
Jak Cię trzasnę w tę łysą pałę :mrgreen:
Heniu, jak w regulaminie. Mnie tam rybka. Moja przeglądarka na Linuchu się dopasowuje. A jak zrobisz tak, że będzie źle widać to dostaniesz ZERO :mrgreen:

helmuth
19.03.21, 18:17
Heniu, jak w regulaminie.Wolałem się upewnić.
Twoje zdanie "Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 2000 px dłuższy bok " mówi co innego niż regulamin, który rozróżnia wyraźnie 2000px jako dłuższy bok w kadrze poziomym i 1350px jako dłuższy bok w kadrze pionowym:

9. Praca dodawana do konkursu jest w formacie JPG, wymiar: 2000 px dłuższy bok (w poziomie).
A - Jeśli dłuższy bok pracy jest w pionie lub praca jest w kwadracie wówczas stosujemy rozmiar 1350 px

:-P

fret
19.03.21, 19:31
Z kadrem pionowym też trzeba uważać, żeby nie był mniejszy niż 60% pierwotnego obrazka. 4/3 w pionie nie spełnia warunku.

Bodzip
19.03.21, 19:52
helmuth, fret - widzicie różnicę w dyskusji ? Z prowadzącym Andrzejem dyskusja była na poziomie, zgodnie z regulaminem, perfekcyjnie poprawna.
To że Heniu jest upierdliwy jak rak co się jaj czepił to wszyscy wiemy. Ale ja go walę w łeb i wszyscy się śmiejemy. Jak dzieci k***a jak dzieci. I to mi się podobać :mrgreen:

helmuth
19.03.21, 20:05
Z kadrem pionowym też trzeba uważać, żeby nie był mniejszy niż 60% pierwotnego obrazka.Pytanie, czy akurat w tym przypadku ten warunek ma sens.
Czego zabraknie, jeśli będzie trochę mniej tła (dość jednolitego) w kadrze?

To że Heniu jest upierdliwy ...Oj tam, oj tam. :-P

gulasz
19.03.21, 22:12
juz widze jak Bogdan z linijką sprawdza czy zostało 60 % :mrgreen:

Bodzip
19.03.21, 22:45
juz widze jak Bogdan z linijką sprawdza czy zostało 60 % :mrgreen:
Jaaaaa ???? :shock: Ula, Ty wiesz ... :mrgreen:

fret
19.03.21, 23:14
Fajnie by było gdyby reguły zabawy były dla wszystkich takie same, jeśli ma być "róbta co chceta", to proponuję usunąć odpowiednie fragmenty regulaminu ( i jestem za takim rozwiązaniem, wolność jest ostatnio bardzo modna ;) ).

Bodzip
19.03.21, 23:18
Fajnie by było gdyby reguły zabawy były dla wszystkich takie same, jeśli ma być "róbta co chceta", to proponuję usunąć odpowiednie fragmenty regulaminu ( i jestem za takim rozwiązaniem, wolność jest ostatnio bardzo modna ;) ).
A mogłeś rządzić w tej piaskownicy eeech :roll:

fret
20.03.21, 09:46
A mogłeś rządzić w tej piaskownicy eeech :roll:

Spoko, jeśli prowadzenie poprawki traktujesz w kategoriach sprawowania władzy, to wszystko jest ok :mrgreen:

Bodzip
26.03.21, 23:04
Czyżby sowa za trudna ???? Tylko dwie prace jak na razie :roll:

jck
26.03.21, 23:16
Czyżby sowa za trudna ???? (...)

Sowa, abstrahując od tego jak ona tak naprawdę w naturze wygląda to drobiazg. A co na to @Muminek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8507)?

Ale brak w wynikach personalnych identyfikacji głosujących, to skandal! Może trzeba sobie zrobić labę?

Muminek
27.03.21, 18:17
Czyżby sowa za trudna ???? Tylko dwie prace jak na razie :roll:
Mam nadzieję, że pojawi się jeszcze kilka prac...

Sowa, abstrahując od tego jak ona tak naprawdę w naturze wygląda to drobiazg. A co na to @Muminek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8507)?... jck Jak wygląda sóweczka to widać na zdjęciu, kolorystykę można podglądnąć na innych kadrach w internecie. Wiadomo jednak, że wszystko zależy od światła, tutaj był słoneczny dzień,
ale gęste ulistnienie drzew skutecznie ograniczało jego dostęp. Światło było mocno rozproszone i było go mało, dodatkowo liście dawały lekko zielony odcień.
Ciekawi mnie jak wyglądają Wasze pomysły na kolorystykę, kadrowanie i szczegółowość.

Koriolan
27.03.21, 19:41
Fantastyczne zdjęcie

Muminek
28.03.21, 22:50
Fantastyczne zdjęcie
Miło, że się podoba :) .
Przy okazji przypominam o kończącym się terminie na wysłanie swojej propozycji.

paparapa
28.03.21, 23:17
Mam nadzieję, że pojawi się jeszcze kilka prac...

@jck (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16234) Jak wygląda sóweczka to widać na zdjęciu, kolorystykę można podglądnąć na innych kadrach w internecie. Wiadomo jednak, że wszystko zależy od światła, tutaj był słoneczny dzień,
ale gęste ulistnienie drzew skutecznie ograniczało jego dostęp. Światło było mocno rozproszone i było go mało, dodatkowo liście dawały lekko zielony odcień.
Ciekawi mnie jak wyglądają Wasze pomysły na kolorystykę, kadrowanie i szczegółowość.

Jak życie uczy, nie jest istotne jak ta sowa wyglądała na tej gałęzi, bo tylko Ty to wiesz. :) Istotne jest natomiast jak zostanie zinterpretowany "materiał" zawarty w RAWie. Wszak teoretycznie można zrobić z niego prawie wszystko. Mnie najbardziej interesuje jak zostało potraktowane oświetlone upierzenie po lewa strona ptaka. Reszt to była bułka z masłem :mrgreen:.
Oczywiście żartuję, bo to kwestia gustu i smaku.... i doświadczenia.

jck
29.03.21, 08:42
(...) Mnie najbardziej interesuje jak zostało potraktowane oświetlone upierzenie po lewa strona ptaka. Reszt to była bułka z masłem(...)

To trzeba pooglądać 1:1, bo znikną detale.

paparapa
29.03.21, 08:57
To trzeba pooglądać 1:1, bo znikną detale.

Mam komfortowo, bo mieści mi się na ekranie całe zdjęcie w rozmiarze 1:1. Przy rozmiarze 2000 px trudno przemycić jakąś niedoróbkę. A przeostrzone zdjęcie bije po oczach, aż nie miło :smile:. Oj zrobił nam @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) przysługę z tą wielkością zdjęcia... chyba niedźwiedzią się mówi ....:mrgreen:
Ale w sumie to mi się bardzo podoba. Efekty które widać na ekranie mobilizują do lepszego ogarnięcia foty.

gulasz
29.03.21, 09:16
Efekty które widać na ekranie mobilizują do lepszego ogarnięcia foty.

no :)
skoda tylko ze czasu brak
wyslalam na szybko pierwszą swoją wersje choc chcialam jescze do niej przysiąść ale nie ma już jak :(

jck
29.03.21, 09:42
Mam komfortowo, bo mieści mi się na ekranie całe zdjęcie w rozmiarze 1:1. Przy rozmiarze 2000 px trudno przemycić jakąś niedoróbkę.(...)

Jeśli ci przeskaluje na całą wielkość monitora to już nie będzie 1:1.

(...) A przeostrzone zdjęcie bije po oczach, aż nie miło :smile:. (...)

Na podstawie analizy technicznej, czy subiektywnej?

paparapa
29.03.21, 10:21
Jeśli ci przeskaluje na całą wielkość monitora to już nie będzie 1:1.

Na podstawie analizy technicznej, czy subiektywnej?

Ja piszę o wymiarze końcowym 2000 px. Praca nad detalem czy ostrzenie chyba nie ma sensu w oryginalnym rozmiarze, skoro rozdzielczość docelowa jest mniejsza.

Jak patrzę na zdjęcie i widzę paskudne artefakty pozostałe po masce wyostrzającej, albo efekt HDR to jest technicznie czy subiektywnie?

jck
29.03.21, 10:42
(...)
Jak patrzę na zdjęcie i widzę paskudne artefakty pozostałe po masce wyostrzającej, albo efekt HDR to jest technicznie czy subiektywnie?

Wtedy to techniczne spojrzenie.

Bodzip
29.03.21, 10:58
Gdybym się spóźnił z prezentacją to:

Mam gorączkę
Marysia ma gorączkę
Obydwoje jesteśmy zaszczepieni na grypę
Łamie nas w kościach
Mięśnie mam takie jakbym przeszedł Bukowe Berdo, Tarnicę i Halicz ciurkiem.
Marysia ma dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Po ludzku sraczka :mrgreen:
Strona internetowa zapisu na testy działa doskonale. Wreszcie.
Wyniki wieczorem.
@A56 twierdzi że nie ma pandemii :roll:
Gdybym zniknął z forum jak henry1 to znaczy że umiorłem :shock:

fret
29.03.21, 11:06
Dawno się szczepiłeś? Ponoć niektorzy reaguja tak mocno na szczepionkę.

Bodzip
29.03.21, 11:12
Dawno się szczepiłeś? Ponoć niektorzy reaguja tak mocno na szczepionkę.
W listopadzie.

Krakman
29.03.21, 11:12
Gdybym zniknął z forum jak @henry1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3133) to znaczy że umiorłem :shock:

Ani się waż!

jck
29.03.21, 11:14
Bodzip!
Wysłałem awansem, bez wielkiej nadziei, na kompletną tabelę!

fret
29.03.21, 12:49
W listopadzie.

To raczej nie szczepionka... :(

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Pocieszające jest, że szczepionka na grypę nie jest przesadnie skuteczna, czyli to jednak może być zwykła grypa. Piszą też, że szczepieni na grypę przechodzą covida stosunkowo łagodnie.

paparapa
29.03.21, 16:08

Mam gorączkę
Marysia ma gorączkę
Obydwoje jesteśmy zaszczepieni na grypę
Łamie nas w kościach
Mięśnie mam takie jakbym przeszedł Bukowe Berdo, Tarnicę i Halicz ciurkiem.
Marysia ma dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Po ludzku sraczka :mrgreen:
Strona internetowa zapisu na testy działa doskonale. Wreszcie.
Wyniki wieczorem.
@A56 twierdzi że nie ma pandemii :roll:
Gdybym zniknął z forum jak @henry1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3133) to znaczy że umiorłem :shock:

Nic Ci nie będzie. Typowe objawy grypy, która ponoć umarła. Coś na POTY plus końską dawkę vit C.... i do łóżka... bo na okłady z młodzieńczych piersi to raczej ... nie tego :mrgreen:
Pojutrze będziesz jak nówka nie śmigana :)

gulasz
29.03.21, 16:11
Żryj witaminę C i D just in case
I ogromuuuuu zdrówka dla was - nie dawać się tam złu!!!!

helmuth
29.03.21, 16:36

Tak łatwo się nie wymigasz! :mrgreen:

paparapa
29.03.21, 17:16
Żryj witaminę C i D just in case
I ogromuuuuu zdrówka dla was - nie dawać się tam złu!!!!

Jeśli ma deficyt witaminy D3 w kilka dni nie uzupełni. Za to witaminę C brać aż do pojawienia się luźnego stolca i brać dalej zmniejszając trochę dawkę. Aaaaa ewentualnie B12 i selen :).
I jak helmuth napisał, łatwo się nie wymigasz leniuszku :)

Muminek
29.03.21, 17:42

Mam gorączkę
Marysia ma gorączkę...

Dużo zdrówka dla Was

Bodzip
29.03.21, 18:19
Dzięki wszystkim za dobre słowo :)
Nałożyli na nas kwarantannę, ale do doktora to sam muszę kombinować jak się dodzwonić. Wyników jeszcze nie ma.
Czuję się tak jak pół dυpy zza płota :(
Ale, ale... głosujemy :)

https://forum.olympusclub.pl/threads/122196-Poprawka-5-2021-g%C5%82osowanie

apz
29.03.21, 18:52
Nic Ci nie będzie. Typowe objawy grypy, która ponoć umarła. Coś na POTY plus końską dawkę vit C.... i do łóżka... bo na okłady z młodzieńczych piersi to raczej ... nie tego :mrgreen:
Pojutrze będziesz jak nówka nie śmigana :)

Bogdan I rozważ test na Covida, też to może do brytola pasować...

Bodzip
29.03.21, 19:09
Bogdan I rozważ test na Covida, też to może do brytola pasować...
Testy zrobione, właśnie przyszły wyniki. Oboje mamy plusa :(

koronax
29.03.21, 19:30

Ło matko.
Trzymajcie się obydwoje.

Krakman
29.03.21, 20:22
No to się trzymajcie. Będzie OK
Pozdrawiam oboje.

Bodzip
29.03.21, 20:30
No to się trzymajcie. Będzie OK
Pozdrawiam oboje.
Dziękujemy :)
Na razie jest jako tako, ja mam 38,4; Marysia 38,2. Chyba się będziemy odchudzać bo nic mi się nie chce żreć.

gulasz
29.03.21, 20:33
Wspieram w bólu (mówi ta z przeciwciałami)
Dużo siły i szybkiego wypędzenia dziada...
Obyscie mieli objawy jak gulasz i szybciutko o nim zapomnieli

apz
29.03.21, 20:44
Dziękujemy :)
Na razie jest jako tako, ja mam 38,4; Marysia 38,2. Chyba się będziemy odchudzać bo nic mi się nie chce żreć.

Pamiętaj, stosowne porady od "urlopowanego Adama" zachowałem dla potomności w specjalnym wątku....
A na poważnie powinniście toto lekko przejść. Pytaniem jest tylko teraz jak szeroko to lekko przyjdzie Wam doświadczać.
Szybkiego ozdrowienia życzę.