Zobacz pełną wersję : Moje pierwsze foty z polarnym.
Zakupiłem polara Hoya hmc.Dziś zrobiłem mały wypad i kilkanascie fotek.Oto kilka z nich.Prosze o komentarze i opinie.Coś jeszcze a mianowicie jak uniknąc takich odblaskow jak na fotce nr. 5 i czy to zalezy też od polara ?
Nie unikniesz takich obrazków(przy takim świetle).. CPL je zminiejszy, ale wszystko zalezy od światła.
Grizz rozwin swoja wypowiedz ,plizz.
Polar nie jest remedium na wsyzstko... Słońca czasami nie przeskoczysz.
Hej
pierwsza uwaga - gdy robisz na szerokim kącie jak zdjęcia 1 i 2
i utsawisz się niezbyt fortunnie - okaże się, ze niebo po jednej stronie bedzie bardziej przyciemnione od nieba po drugiej stronie kadru
widać to na pierwszych dwóch fotografii - a IMHO wyglądda t niezbyt ładnie gdy po lewej niebo jest granatowe a po prawej błękitne.
Popróbuj sobie kilka zdjęć żeby załapać o co chodzi i jak to eliminować ?
O jakie odblaski Ci chodzi ? że niebo odbija się w wodzie ?
czy o dwie plamy na niebie ?
bo ja nie rozumiem
rozwin mysl :)
Jesli chodzi Ci o odbicia na niebie, to niestety każda płaska szybka będzie dawać odbicia.
Tu zyskał byś kupując filtry wielopowłokowe jka HOYA SUPER HMC - ale tak jak pisał Grizz raczej się tego nie uniknie
pzdr
A ten filtr to kolowy czy liniowy w tych fotkach?
Dobas-dzieki za rady.Chodzilo mi o 2 kropki na niebie.
Lucca-filtr jest kołowy.
diabolique
31.05.08, 09:26
a to nie jest przypadkiem filtr polarYZACYJny a nie polarny?? :grin:
Dobas-dzieki za rady.Chodzilo mi o 2 kropki na niebie.
Lucca-filtr jest kołowy.
to bliki - bez filtra tez czasami jakiś wapdnie - ale fakt faktem że każde dodatkowe szkło (filtr) przez obiektywem zwieksza to prawdopodobieństwo.
kręć polarem bo w Olkowym wizjerze czasami ciężko stwierdzić (mam akurat polar Marumi) róznice pod jakim kontem mamy polar - i czasami chcąć wyciągnąć niebieskie niebo dopiero na ekranie monitora widzimy że to nie to.