Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Moje pierwsze foty z polarnym.

trener78
28.05.08, 22:32
Zakupiłem polara Hoya hmc.Dziś zrobiłem mały wypad i kilkanascie fotek.Oto kilka z nich.Prosze o komentarze i opinie.Coś jeszcze a mianowicie jak uniknąc takich odblaskow jak na fotce nr. 5 i czy to zalezy też od polara ?

grizz
28.05.08, 22:34
Nie unikniesz takich obrazków(przy takim świetle).. CPL je zminiejszy, ale wszystko zalezy od światła.

trener78
29.05.08, 22:37
Grizz rozwin swoja wypowiedz ,plizz.

grizz
29.05.08, 22:50
Polar nie jest remedium na wsyzstko... Słońca czasami nie przeskoczysz.

dobas
29.05.08, 23:32
Hej

pierwsza uwaga - gdy robisz na szerokim kącie jak zdjęcia 1 i 2
i utsawisz się niezbyt fortunnie - okaże się, ze niebo po jednej stronie bedzie bardziej przyciemnione od nieba po drugiej stronie kadru

widać to na pierwszych dwóch fotografii - a IMHO wyglądda t niezbyt ładnie gdy po lewej niebo jest granatowe a po prawej błękitne.

Popróbuj sobie kilka zdjęć żeby załapać o co chodzi i jak to eliminować ?

O jakie odblaski Ci chodzi ? że niebo odbija się w wodzie ?
czy o dwie plamy na niebie ?
bo ja nie rozumiem

rozwin mysl :)

Jesli chodzi Ci o odbicia na niebie, to niestety każda płaska szybka będzie dawać odbicia.

Tu zyskał byś kupując filtry wielopowłokowe jka HOYA SUPER HMC - ale tak jak pisał Grizz raczej się tego nie uniknie

pzdr

Mirek54
29.05.08, 23:40
A ten filtr to kolowy czy liniowy w tych fotkach?

trener78
30.05.08, 09:54
Dobas-dzieki za rady.Chodzilo mi o 2 kropki na niebie.
Lucca-filtr jest kołowy.

diabolique
31.05.08, 09:26
a to nie jest przypadkiem filtr polarYZACYJny a nie polarny?? :grin:

dziekan
31.05.08, 09:53
Dobas-dzieki za rady.Chodzilo mi o 2 kropki na niebie.
Lucca-filtr jest kołowy.

to bliki - bez filtra tez czasami jakiś wapdnie - ale fakt faktem że każde dodatkowe szkło (filtr) przez obiektywem zwieksza to prawdopodobieństwo.

kręć polarem bo w Olkowym wizjerze czasami ciężko stwierdzić (mam akurat polar Marumi) róznice pod jakim kontem mamy polar - i czasami chcąć wyciągnąć niebieskie niebo dopiero na ekranie monitora widzimy że to nie to.