PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa od Pentaxa z Olympusem

miromat
15.03.21, 21:18
Mam Olympusa E-M10 III i lampę Metz 44 AF-1, która pozostała mi po systemie Pentaxa. Wiem, że lampa od Pentaxa może działać z Olympusem tylko w trybie manualnym. Ale czy da się z niej korzystać jako slave? Próbuję to uczynić i jakoś mi nie wychodzi. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby się wypowiedzieć na ten temat?

Mirek63
17.03.21, 20:54
Metz 44 af-1 nie ma fotoceli, więc nie da się jej "odpalić" za pomocą błysku innej lampy. Musiałbyś zaopatrzyć się w fotocelę podpinaną do sanek lampy, najtańsze na allegro to 15 zł lub wyzwalacz radiowy (odbiornik+nadajnik) Nie wiem jak z najnowszymi OMD ale z PEN-ami bardzo dobrze działa Yongnuo RF-603II Canon, bez żadnych przeróbek ale to już koszt około 150 zł za parę.

miromat
18.03.21, 18:11
A czy są może jakieś urządzenia typu konwerter, które umożliwiałyby korzystanie z lampy systemowej Pentaxa jako lampy systemowej Olympusa? Widziałbym to tak, że na stopkę aparatu zakłada się konwerter (tak jak wyzwalacz radiowy), a na stopkę konwertera zakłada się lampę. I z lampy systemowej Pentaxa mielibyśmy lampę systemową Olympusa.

fret
18.03.21, 20:56
Masz fajne wizje ;)

Mirek63
18.03.21, 21:52
Nie ma czegoś takiego i raczej nie będzie. Możesz zobaczyć na wyzwalacze Cactus one zdaje się obsługiwały Metza ale trzeba byłoby sprawdzić czy akurat ten model jest kompatybilny https://www.cactus-image.com. Trzeba jednak zakupić 2 sztuki i to chyba nie jest opłacalne ani wygodne. Lepiej zakupić lampę z wbudowanym wyzwalaczem Quadralite lub godox i do tego wyzwalacz, jeśli zamierzasz ściągać lampę z aparatu. W razie zmiany systemu wystarczy dokupić sam wyzwalacz dedykowany do danego systemu. Mam tego samego Metza ale w wersji Olympusa i mam Quadralite Stroboss 60, czasami używam obu, Metz na aparacie, a Quadralite gdzieś z boku. Quadralite ma funkcję fotoceli, więc można ją wyzwolić błyskiem dowolnej lampy, oczywiście w trybie manualnym. Przy dwóch lampach raczej TTL Ci się nie przyda.

miromat
19.03.21, 00:17
Masz fajne wizje ;)
Myślisz, że to nierealne? Przy obecnej technice do wykonania bez problemu. Tylko Chińczycy jeszcze na to nie wpadli. A może nie ma zapotrzebowania.

fret
19.03.21, 10:10
Nie wystarczy wykonać, trzeba jeszcze na tym zarobić.

Bodzip
19.03.21, 12:34
Takie przejściówki były. Jakieś 8 - 10 lat temu - mniej więcej w czasie gdy kupowałem Metz'a. Tyle tylko, że były z Canona na Nikona i odwrotnie. Pentax i Olek były niestety w stodole.

fret
19.03.21, 14:04
Z Metzem była trochę inna sprawa. Jeśli pamięć mnie nie myli, to oni mieli goły korpus i wymienne stopki, ale nie były to przejściówki międzysystemowe.

Bodzip
19.03.21, 14:33
Nie neguję, choć jak kupowałem do Olka to musiałem sporo czekać. A korpus był przygotowany stricte do Olka (oprogramowanie), ponieważ jak kupiłem E-30 i można było włączyć opcję "R" (remote control) to trzeba było zrobić aktualizację oprogramowania (kabel USB do komputera i wgranie łatki do firmware).
Stopka była Olkowa. Znaczy jest, bo nadal mam :mrgreen: i czasem używam z mikro

miromat
23.03.21, 21:37
Problem rozwiązałem. Kupiłem wyzwalacze radiowe i działa aż miło.

Mirek63
23.03.21, 22:08
Jakie wyzwalacze kupiłeś?

miromat
24.03.21, 09:06
Yongnuo RF603N II