Zobacz pełną wersję : Olympus 12-40 f2.8 vs 12-45 f4
luzaczek82
10.03.21, 08:21
Witam.Mam trochę dylemat co wybrać. Kiedyś miałem do em10 mark II olka 25 1.8,sprzedałem nie moja ogniskowa , kupiłem panasonica 20 1.7 całkiem fajne szkiełko ale af strasznie wolny .Została mi już tylko 60 2.8 ,więc trzeba pomyśleć nad jakimś szkiełkiem. Zastanawiam się który wybrać z tych dwóch. 12-40 2.8 mam teraz w domu i jest to spore szkiełko,plusem jego jest zaś światło, natomiast 12-45 f4 poręczniejszy co tu robić...poprostu chcę kupić coś uniwersalnego .Myślałem trochę żeby tylko kupić 17 1.8 olka ale może to być mało. Oczywiście zamówiłem już na ali grip do em10 mark II żeby poprawić chwyt. Może ktoś z Was porównywał te 2 szkiełka?Dodam że jak kupię któryś zoom to na tym koniec ze szklarnią ? 12 40 będzie używane, 12-45 nowe bo brak używek.
Ja bym zostawił 12-40/2,8. !
A ja mogę polecić 12-45 f/4, szczególnie do małych puszek. f/2,8 jest w m4/3 przereklamowane.
luzaczek82
10.03.21, 13:08
Jeżeli chodzi o spacery to f4 nie problem ale w pomieszczeniu jest już gorzej. Musze poszukać gdzieś tego 12-45 żeby je przymierzyć do korpusu .
Do statycznych zdjęć f/4 to aż nadto przy wydajnej stabilizacji Olka, nie tylko w pomieszczeniach, ale i w ciemnicy na ulicy po zmroku. A do dynamicznych zdjęć w pomieszczeniach f/2,8 i tak nie wystarczy.
luzaczek82
10.03.21, 13:38
Jadę dzisiaj po pracy pomacać to 12-45 bo znalazłem w cyfrowe.pl .
Z drugiej strony jest to nic innego, jak lepszy obiektyw kitowy, którego zakup ma sens tylko w kicie, bo osobno cena jest zbójecka.
Brałbym f/4 i jakąś stałkę w okolicy 17/1,8.
luzaczek82
10.03.21, 14:41
No właśnie cena jest słaba...bo za 2tyś mogę mieć 12-40 2.8...fret jak już kupię jakieś szkło to stalki już nie biorę pod uwagę. Używane 12-45 też mogę mieć za 2tyś i bądź tu mądry ?
jak nie wiesz które, a wykładnikiem jest cena to kup kita za dużo mniej kasy, zapewniam będziesz zadowolony
luzaczek82
10.03.21, 17:56
Zamocowałem 12-45 do em10 II jeżeli chodzi o ergonomię bajka ,serce mówi weź mnie a rozum ,możesz mieć światło 2,8 w tej cenie ?nadodatek jeszcze Pan mówi żebym sobie zobaczył panasonica 12-35 2.8 i też całkiem fajnie ...Chyba rzucę jednak monetą ?
Zamocowałem 12-45 do em10 II jeżeli chodzi o ergonomię bajka ,serce mówi weź mnie a rozum ,możesz mieć światło 2,8 w tej cenie ������nadodatek jeszcze Pan mówi żebym sobie zobaczył panasonica 12-35 2.8 i też całkiem fajnie ...Chyba rzucę jednak monetą ������
Mam panaska 12-35 /2.8 z pierwszej wersji. Najbardziej używane szkiełko, do codziennych fot w zupełności wystarcza.
To może to ? Trochę drożej, ale i zakres większy...
https://www.ceneo.pl/50827799
Polecam Panasonic Leica 12-60 f/2,8-4. Mam go i bardzo sobie chwalę. Uniwersalna ogniskowa:grin:
mi w 12-40/2.8 właśnie trochę brakuje na dłuższym końcu - ale to szkiełko nie ma innych wad, a jakość obrazka- rewelacja.
I te /2.8 jednak czasem potrafi być przydatne.
A ja powiem inaczej: zobacz, jak dużą masz torbę na aparat:) Jeśli będziesz latał i będziesz ograniczony wielkością bagażu, weź mniejsze szkło . A jak nie, to weź jaśniejsze:).
luzaczek82
20.03.21, 13:53
Dzięki wszystkim za odpowiedzi .Może uda mi się wyrwać 12-45 za 1800zł kupiony w zestawie z em5 mark II w sierpniu więc jeszcze na gwarancji .Dobra cena ?proponowałem 1600 ale nie przeszło?a jak nie wypali to biorę 12-40 za 2k jak nowy tyle że bez gwarancji.
1800 zł to mniej więcej różnica między ceną puszki a zestawu z obiektywem. Gdyby to był nowy obiektyw, to byłoby warto. Jeśli jest z sierpnia, to sprzedawca powinien zejść z ceny stówkę lub dwie.
luzaczek82
21.03.21, 11:47
Zobaczymy co z tego wyjdzie...
luzaczek82
28.03.21, 15:30
Witam .W końcu kupiłem szkło ?Wybór padł na 12-40 za 2k nówka praktycznie tyle że nie mam gwarancji bo już minęła. Miałem też okazję pomacać em1 mark II i mogłem tego nie robić...może kiedyś ?
Gratulacje:) M1.2 to kozak, jeszcze jakby był wielkości M10.2...:):)
Gratulacje:) M1.2 to kozak, jeszcze jakby był wielkości M10.2...:):)
Gdyby miał tą wielkość przestał by być wygodny...
luzaczek82
28.03.21, 21:29
apz trafił w sedno.Też myślałem że wielki będzie, ale jak go chwyciłem to było coś wspaniałego ? leży w łapie perfekt ...Super jest to że nie ma mocowania na pasek z boku tylko od góry . Moje em 10 oddał bym z pocałowaniem ręki. Tak czy siak jak kiedyś zmienię puchę to będzie em1 mark II albo em 5 mark III.
Ja do 12 - 40 dokupiłem panasa G80, bo to szkło było zbyt duże i ciężkie z moim M10II. Wolałbym oczywiście M1II, ale panas był sporo tańszy. W sumie jestem zadowolony, bo G80, to też fajna puszka, wymiary ma podobne do M1. Teraz zoomy używam z panasem, a małe stałki z M10II.
Też myślałem że wielki będzie, ale jak go chwyciłem to było coś wspaniałego
Wszystko jest super do czasu, gdy masz limit bagażu...
koza nie wpadajmy w paranoję. Korpus OMD EM1 mk II waży ok 0,5 kg, inne aparaty też coś ważą, to jakie tu oszczędności lub ciężary?
Za to linia EM-1 jako jedyna w Olku ma korpus z zintegrowanym gripem i trzyma się to bardzo fajnie z każdym szkłem.
Dla amatora problem leży gdzie indziej. Jedynki to topowe produkty i kosztują więcej niż nie jeden z nas chce lub nawet niż może wydać na swoje hobby.
apz trafił w sedno.Też myślałem że wielki będzie, ale jak go chwyciłem to było coś wspaniałego [emoji6] leży w łapie perfekt ...Super jest to że nie ma mocowania na pasek z boku tylko od góry . Moje em 10 oddał bym z pocałowaniem ręki. Tak czy siak jak kiedyś zmienię puchę to będzie em1 mark II albo em 5 mark III.pomacaj g9 od panasa dopiero bedziesz w szoku :) ergonomicznie chyba najlepszy korpus w m4/3 ?
Bardziej chodzi mi o gabaryty. M1.2 u mnie niestety wymaga już większej torby, co w samolocie powoduje komplikacje:)
Bardziej chodzi mi o gabaryty. M1.2 u mnie niestety wymaga już większej torby, co w samolocie powoduje komplikacje:)
do samolotu to się plecak bierze nie torbę :)
Torba ma wejść do plecaka...
luzaczek82
29.03.21, 18:26
Powiem tak em10 bez gripa plus 12-40 słabo...ale jak dokupiłem grip na aliexpress jest spoko. Na plus względem orginalnego większy uchwyt, bezpośrednie mocowanie do statywu (arca swiss) ,można też dokręcić boczną część i robić na statywie w pionie bez obracania głowicy w aparacie, łatwy dostęp do karty i baterii. Na mały minus śliski trochę (na razie obkleiłem taśma i jest lepiej) A tak to wygląda
racjonalny44
29.03.21, 21:50
Powiem tak em10 bez gripa plus 12-40 słabo...ale jak dokupiłem grip na aliexpress jest spoko. Na plus względem orginalnego większy uchwyt, bezpośrednie mocowanie do statywu (arca swiss) ,można też dokręcić boczną część i robić na statywie w pionie bez obracania głowicy w aparacie, łatwy dostęp do karty i baterii. Na mały minus śliski trochę (na razie obkleiłem taśma i jest lepiej) A tak to wygląda
Bardzo dobre i praktyczne rozwiązanie, mam je ponad rok, uchwyt też okleiłem skóro podobnym i jestem bardzo zadowolony. Na Aliexpres jest sporo ciekawych rzeczy i tanich. Teraz co prawda ceny podskoczyły ale i tak jest taniej. Jak bardzo zależy na czasie to należy sprawdzić na Allegro bo tam też jest ten sprzęt. Pozdrawiam
„Tylko dwie rzeczy nie mają granic: wszechświat i ludzka głupota, choć do tego pierwszego nie mamy pewności”. - Albert Einstein
luzaczek82
30.03.21, 06:04
racjonalny44 kupiłeś jakąś okleinę z klejem czy sam coś kombinowałeś? Szukam właśnie coś odpowiedniego do oklejenia
Przecież najcięższe są szkła nie aparaty. Gdy zabierasz dwa aparaty, ze 2 zoomy i kilka stalek to i tak dokupujesz bagaż rejestrowy. Albo godzisz się na kompromisy jakościowe.
Ja latam głównie by popływać, sztormiak, buty żeglarskie. i ze dwie cieplejsze zmiany odzieży i tak nie zmieszczą się w podręcznym...
A jasne szkło bywa niezbędne by skrócić czas do 1/500 przy akceptowalnym iso.
Torba ma wejść do plecaka...fan matrioszek ?
Chyba Wam zrobię zdjęcia co i jak:)