Zobacz pełną wersję : Różności moje
zimowe obrazki z letniej okolicy
1
https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3dwc2_IUDoOv74YTzbci7xX7IVvES4qGW6aF6NbWLws88riRjA yuBuDQD-vx7LWzI3UgGAerXoyrPcf-Q5wnRQIw3lnBywSS0ArWfJWMhJXhO3WBeLWBzLgItvABl9VCp4 0kITg_h2kgH6WpPKvOINq4Q=w1010-h757-no?authuser=0
2
https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3dxNPVklgGNrEBnqQrYMlPFLmycmrXeUnztlkuqgLTGh-DSK5BFXaE0dGidkZi3fIipFAT-i-AUQfL-5YNaulk8uFxfVuV0yhZzK0x8kMIFqznjBcS1WW4dskbktcjWUc 5bzLWIHaIQUkdDgpsRbZ7TWQ=w606-h757-no?authuser=0
3
https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3c7WZkKEdoscggFE0rMUOGalM6baFAHikh6yYUuzaiAB8UGDxQ M60-ijqxEtAyXMam-Sc-JVYshzWViANz4q7B0xhAbJ4EbCrpYvo34PhB0K8rhDLYQWCznH-B3O8RZjeYk_yhSoLFpFyxx6Wj-ootf5Q=w606-h757-no?authuser=0
zdjęcia z serwera google więc pewnie nieco przetworzone, a nie umiem wkleić z tutejszego serwera do pełnego rozmiaru, nie do miniaturek, gdzieś był łopatologiczny post jak to zrobić ale mi uciekł - ktoś coś?
Czytaj od tego postu:
https://forum.olympusclub.pl/threads/12293-Poradnik-Jak-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach?p=1358038&viewfull=1#post1358038
...ale, tam pisze - nie używaj tej ikony. Otóż możesz używać. Potem dwuklik na miniaturce i wybierasz full size.
BTW. na drugim śnieg przepalony :-P
Czytaj od tego postu:
https://forum.olympusclub.pl/threads/12293-Poradnik-Jak-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach?p=1358038&viewfull=1#post1358038
...ale, tam pisze - nie używaj tej ikony. Otóż możesz używać. Potem dwuklik na miniaturce i wybierasz full size.
ototo, o to chodziło, dzięki
BTW. na drugim śnieg przepalony :-P
fakt :oops:
Nr 3 najbardziej mi się podoba, ale czy czarno białe nie byłoby lepsze?
Nr 3 najbardziej mi się podoba, ale czy czarno białe nie byłoby lepsze?
Kombinowałem i nie przekonało mnie, zbyt mało przebijającego światła było (tak myślę) ;)
Jak dla mnie jedynka i trójka jest ok.
ta sama ulica, różnica kilkudziesięciu metrów i dwóch miesięcy, oczywiście pozazimowe siedlisko
4
230888
5 230889
4 zdecydowanie na tak, ale ten znak drogowy usunął bym.
ale ten znak drogowy usunął bym.
a ja go specjalnie tam :D
a ja go specjalnie tam :DUsunąć, i kabel też.
Usunąć, i kabel też.
no kabel tak, ale znak? sie uparli ;) jeszcze jeden głos o usunięciu i jakoś może ciachnę, a na drugi raz bez jednego i drugiego
Znak jest w porządku. Też bym go zostawił.
Znak jest w porządku. Też bym go zostawił.
yes, yes, yes :D
Las Witowski, łódzkie
6
231030
6 jest b.dobra, chociaż ja odciąłbym część od dołu tak aby zostały tylko leżące pnie i drzewo w pionie.
Las Witowski, Jeziorko Polodowcowe
7
231071
8
231072
Dolina rz. Ner, łódzkie. Niegdyś, lata 70 i 80 ub.w. była śmierdzącym ściekiem. Dziś, po wybudowaniu oczyszczalni jest czysta i całkiem przyjemna. Bywają na niej kajakowe spływy w pobliskim Konstantynowie jest jest spory zalew z kąpieliskiem. Tu okolice Lutomierska, Kazimierza o zachodzie słońca.
9
231096
10
231097
11
231098
Więcej kontrastu i super kolory :-)
Więcej kontrastu i super kolory :-)
tak sądzisz? myślę, że byłoby lekko przesadzone, ale pokombinuję jeszcze ;)
10 sympatyczna ciekawie skadrowana.
Za dużo magenty. Może niebo było podobne, ale zafarb wlazł nawet na trawę.
hm, prawdę powiedziawszy to sam się zastanawiałem w trakcie, patrząc na ekranik i porównując w rzeczywistości, nie mogłem uwierzyć, że wszystko co oświetlone to w innym, nienaturalnym kolorze
ale pewnie masz rację
Cmentarz I W.Ś. w Wiączyniu, łódzkie.
12
231214
13
238711
Lumix G3 + MZuiko 12-42, ISO160 F16 S0,5'
14
Trzynastkę to tak trochę nie bardzo zostawiać ;) Jest i czternastka. Jak na zdjęciu, na przekór wszystkiemu ;)
238732
Ol. EPL5 40-150, F 5,4 S 1/60' ISO 640
Jeśli chodzi o znak drogowy... Jak napisał apz, zostawić :). Ale trochę zmniejszyć jego nasycenie. Za bardzo w obecnej wersji "bije" po oczach. Zbyt jarmarkowo mz.
Zdjęcia ze śniegiem, wbrew pozorom nie są takie proste do obróbki. Trzeba mieć dobrze opanowany warsztat, aby dobrze ustawić kontrast i jasność. Rób dużo zdjęć i nabędziesz tą umiejętność.
Kontrast i ostrość chyba mają właściwie wspólnego ze sobą, mimo że decydują o wyrazistości fotografii.
I trzynastka to nie taka straszna liczba :).
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
I tu nie do końca się zgodzę. To podobna sutuacja z nietypowym światłem dominującym wszystkie inne kolory. Jak moje zdjęcie 1081 z lotniskiem https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=238419&d=1635764024 .
Możemy pójść dwoma drogami.
Pierwsza to pozostawienie tego kolorowego "klimatu" i "odbudowanie" innych kolorów, zwłaszcza zieleni, posługując się maską lub gradientem.
Druga to ucieczka od tego co sfotografowaliśmy i zrobienie czegoś co nie odpowiada oryginałowi.
O ile często druga droga będzie bardziej akceptowana przez widzów, to jednak pierwsza wydaje mi się bardziej właściwa.Nawet gdy widzowie chcą ukrzyżować autora za absurdalność i nierealność sceny.
W każdym razie mamy wybór. Możemy robić zdjęcia nudne i powtarzalne, albo uczyć się i szukać czegoś nowego. Mimo że nie zawsze będą to próby udane.
I tu nie do końca się zgodzę. To podobna sutuacja z nietypowym światłem dominującym wszystkie inne kolory. Jak moje zdjęcie 1081 z lotniskiem https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=238419&d=1635764024 .
Możemy pójść dwoma drogami.
Ok, mea culpa. Podobna sytuacja jak z moimi zdjęciami z Owczar - zbyt dużo żółtego... a faktycznie tak było
Ok, mea culpa. Podobna sytuacja jak z moimi zdjęciami z Owczar - zbyt dużo żółtego... a faktycznie tak było
Bogdan tu nie o wine chodzi :). Ja nie chcę krytykować poczynań innych kolegów, bo muszą oni sami wiedzieć czego chcą. Każdy też ma prawo do swojego punktu widzenia. Pokazując swoje prace musimy zaakceptować, możliwość krytyki naszych poczynań. . Zawsze znajdzie się ktoś, kto upraszczając sprawę, wie lepiej. Przekonaliśmy się o tym wielokrotnie. Zazwyczaj najwięcej do powiedzenia mają ci, co najmniej w temacie wiedzą :).
I teraz albo idziemy z prądem i robimy zdjęcia pod tak zwaną "publiczkę", aby się wszystkim podobały i wzbudzały zachwyty. Albo też, jeśli nie chcemy karmić ego, szukać swojego sposobu na zdjęcia i próbować się
czegoś nowego nauczyć. Jak zwykle mamy wybór.
Zasadniczym pytaniem jest, czy mamy siłę i odwagę iść swoja drogą? :) Często mimo przeciwności tak zwanego losu. :mrgreen:
O! I tu sedno poprawki. Odnoszę wrażenie, że to pod publiczkę jest robione.
Wiesz, ja tego nie wiem i myślę, że wiedzieć nie będę. To jest najbardziej istotne dla prezentującego swoją prace. My widzowie, ze swoimi przekonaniami i pseudo wiedzą, jesteśmy tylko "maszynką" utrudniającą kroczenie "swoją drogą" . :mrgreen:
Trochę się rozgadałem w wątku kolegi, więc przepraszam i zmykam dopóki nie zdzielił nas rózga po doopie. :)
Jeśli chodzi o znak drogowy... Jak napisał apz, zostawić :). Ale trochę zmniejszyć jego nasycenie. Za bardzo w obecnej wersji "bije" po oczach. Zbyt jarmarkowo mz.
Zdjęcia ze śniegiem, wbrew pozorom nie są takie proste do obróbki. Trzeba mieć dobrze opanowany warsztat, aby dobrze ustawić kontrast i jasność. Rób dużo zdjęć i nabędziesz tą umiejętność.
Kontrast i ostrość chyba mają właściwie wspólnego ze sobą, mimo że decydują o wyrazistości fotografii.
I trzynastka to nie taka straszna liczba :).
wielkie dzięki za cenne uwagi, o to mi tu chodzi
Trochę się rozgadałem w wątku kolegi, więc przepraszam i zmykam dopóki nie zdzielił nas rózga po doopie. :)
a uchowaj Boże :grin:
Trzynastkę to tak trochę nie bardzo zostawiać ;)Oczywiście, popracować się da nad tą "13", ale klimat pewien ma ;-)
wielkie dzięki za cenne uwagi, o to mi tu chodzi
A proszę bardzo. :smile:
a uchowajA Boże :grin:
Ale stwórcy lepiej w nasze ziemskie sprawy nie mieszać. :mrgreen:
15
ISO 200 f 9 s 4'' Zuiko 40-150
238797
pierwsze próby z OMD EM5
Oddaje jesienny klimat tak ogólnie i bez szczególnego zachwytu. Aby dodać trochę wyrazistego akcentu pierwszy plan liście i motyw ławeczkę zrobiłbym bardziej kontrastową co dało by efekt prowadzenie wzroku po obrazie.
Oddaje jesienny klimat tak ogólnie i bez szczególnego zachwytu. Aby dodać trochę wyrazistego akcentu pierwszy plan liście i motyw ławeczkę zrobiłbym bardziej kontrastową co dało by efekt prowadzenie wzroku po obrazie.
dzięki wielkie za cenne uwagi, pozdrawiam
15
ISO 200 f 9 s 4'' Zuiko 40-150
pierwsze próby z OMD EM5
Mz źle ustawiłeś WB. Za bardzo ochłodziłeś barwy. Mi brakuje właśnie tego, co jesienią dominuje, żółci i pomarańczy.
Mz źle ustawiłeś WB. Za bardzo ochłodziłeś barwy. Mi brakuje właśnie tego, co jesienią dominuje, żółci i pomarańczy.
tu się zgadzam, może jest troszkę za "zimno", z drugiej strony nie chciałem przesadzić, a poza tym ranek był chłodny jak diabli :wink:
Mz źle ustawiłeś WB. Za bardzo ochłodziłeś barwy.Z drugiej strony, patrząc w exif, raczej trudno doszukiwać się ciepłych barw w listopadowy, mglisty poranek (godz. 6:55) :roll:
PaweK - zauważyłem że masz na zdjęciach podaną geolokalizację. Tych z E-M5 i E-Pl
Chciałbym zapytać czy to aparat ma GPS wbudowany, czy Ty sam dodawałeś ?
dzięki wielkie za cenne uwagi, pozdrawiam
Widzisz, ja widzę :) na moim ekranie zamglenie... Oczywiście zamglenie na Twoim zdjęciu. I mam z nim problem. Klijent między moimi uszami krzyczy, że coś tu nie gra.....
Ale co tu nie gra... Ano to, że albo nie jesteś na naszej matce ziemi :), albo ktoś Ci pomagał w zrobieniu tego zdjęcia podświetlając scenę z oddali niebieskawo turkusową lampą.
Pewien nie jestem, ale chyba nie widziałem mgły w takim kolorze. Owszem, widziałem mgły barwione słońcem o różnych porach dnia. I to jest jak najbardziej akceptowalne, a czasem bardzo wskazane.
Ten kolor mgły, mz nie wpisuje się zbyt dobrze w ten obraz. Ten kolor widoczny jest też w liściach koło ławki i wielu innych miejscach.
Ucząc się musisz odważniej badać granice możliwości sprzętu/softu, oraz akceptacji widzów. Idąc małymi kroczkami nigdzie nie dojdziesz. Nawet nie będziesz wiedział dokąd można dojść.
Pozostaniesz w krainie nudnych i realnych jak jasna chol..... cyfr. Cyfr tworzących obraz Twojego zdjęcia i jego pieczęci exifa. .... A magia przecież znajduje się po drugiej stronie.... :)
Ps.
Więcej odwagi. :) Nikt Cie tu za błędy nie rozstrzela....
@PaweK (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=56976) - zauważyłem że masz na zdjęciach podaną geolokalizację. Tych z E-M5 i E-Pl
Chciałbym zapytać czy to aparat ma GPS wbudowany, czy Ty sam dodawałeś ?
Bodzip zdecydowanie sam wstawiam, dla siebie przede wszystkim i innym ciekawskim, taki nawyk został z rowerowych wojaży ;)
Widzisz, ja widzę :) na moim ekranie zamglenie... Oczywiście zamglenie na Twoim zdjęciu. I mam z nim problem. Klijent między moimi uszami krzyczy, że coś tu nie gra.....
Ale co tu nie gra... Ano to, że albo nie jesteś na naszej matce ziemi :), albo ktoś Ci pomagał w zrobieniu tego zdjęcia podświetlając scenę z oddali niebieskawo turkusową lampą.
Pewien nie jestem, ale chyba nie widziałem mgły w takim kolorze. Owszem, widziałem mgły barwione słońcem o różnych porach dnia. I to jest jak najbardziej akceptowalne, a czasem bardzo wskazane.
Ten kolor mgły, mz nie wpisuje się zbyt dobrze w ten obraz. Ten kolor widoczny jest też w liściach koło ławki i wielu innych miejscach.
Ucząc się musisz odważniej badać granice możliwości sprzętu/softu, oraz akceptacji widzów. Idąc małymi kroczkami nigdzie nie dojdziesz. Nawet nie będziesz wiedział dokąd można dojść.
Pozostaniesz w krainie nudnych i realnych jak jasna chol..... cyfr. Cyfr tworzących obraz Twojego zdjęcia i jego pieczęci exifa. .... A magia przecież znajduje się po drugiej stronie.... :)
Ps.
Więcej odwagi. :) Nikt Cie tu za błędy nie rozstrzela....
o żesz, no faktycznie, ta mgła... a miała być tak fajna (amerykancka)
ale poważnie - słuszna uwaga, muszę bardziej zwracać uwagę i dokładniej się przyglądać zdjęciom, choć (spojrzałem) w historii raw-a "wyszarzałem" mgłę, zdejmowałem saturację, gdzieś przesadziłem stąd...
Ucząc się musisz odważniej badać granice możliwości sprzętu/softu, oraz akceptacji widzów
i obie te rzeczy da się pogodzić?
a kroczki? spokojnie, jakoś nie śpieszę się, tym bardziej, że staram się ogarniać temat samodzielnie, ale z tą nudą to pojechałeś aż laczki spadły, aż taka tragedia? kurde no, muszę przemyśleć, klin
ktoś Ci pomagał w zrobieniu tego zdjęcia podświetlając scenę z oddali niebieskawo turkusową lampą
a mówiłem gamoniowi by tym g...em nie świecił :wink:
tyle lat już dźwigam, z górki teraz, strzelanka nie straszna ;)
to się naczytałem, wcześniej Wiejo lekko wspomniał o kompozycji... coś?
Oj tam, zamiast się denerwować to wstaw rawa - niech interlokutory pokażą co potrafią. Albo prześlij do mnie i wstawię do poprawki.
Co do GPS-u to mnie też od czasu do czasu nosi i wstawiam.
Oj tam, zamiast się denerwować to wstaw rawa - niech interlokutory pokażą co potrafią. Albo prześlij do mnie i wstawię do poprawki.
ależ wcale się nie denerwuję, wręcz przeciwnie, cieszę się i wdzięczny jestem, że ktoś poświęca czas by ocenić moje zdjęcia, podzielić się wiedzą i czegoś mnie nauczyć, Tak, często wiele obracam w żart by emocje mi odpuściły :D
I przy okazji, Bodzip, jak sprawdzacie tu exify?
ależ wcale się nie denerwuję, wręcz przeciwnie, cieszę się i wdzięczny jestem, że ktoś poświęca czas by ocenić moje zdjęcia, podzielić się wiedzą i czegoś mnie nauczyć, Tak, często wiele obracam w żart by emocje mi odpuściły :D
I przy okazji, @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250), jak sprawdzacie tu exify?
Dwojako:
można sobie ściągnąć zdjęcie i zobaczyć na exif - większość systemowych przeglądarek obrazków ma taką opcję,
można też zainstalować wtyczki do przeglądarki internetowej - po najechaniu myszą na zdjęcie, na górze lub dole obrazka pokazuje się najważniejszy wykaz z exifu.
O tak:
238877
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) zdecydowanie sam wstawiam, dla siebie przede wszystkim i innym ciekawskim, taki nawyk został z rowerowych wojaży ;)
o żesz, no faktycznie, ta mgła... a miała być tak fajna (amerykancka)
ale poważnie - słuszna uwaga, muszę bardziej zwracać uwagę i dokładniej się przyglądać zdjęciom, choć (spojrzałem) w historii raw-a "wyszarzałem" mgłę, zdejmowałem saturację, gdzieś przesadziłem stąd...
i obie te rzeczy da się pogodzić?
a kroczki? spokojnie, jakoś nie śpieszę się, tym bardziej, że staram się ogarniać temat samodzielnie, ale z tą nudą to pojechałeś aż laczki spadły, aż taka tragedia? kurde no, muszę przemyśleć, klin
a mówiłem gamoniowi by tym g...em nie świecił :wink:
tyle lat już dźwigam, z górki teraz, strzelanka nie straszna ;)
to się naczytałem, wcześniej Wiejo lekko wspomniał o kompozycji... coś?
Czy te rzeczy da się pogodzić? Hmmmmm ... chyba całkiem nie. Ale sam musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz zadowalać tylko gusta innych, czy też swoje. :)
Nuda tyczyła się nie tego konkretnego zdjęcia. :) Generalnie chodzi o to, aby nie "produkować" takich samych zdjęć według jednej recepty. Bo z czasem sam zauważysz, że są nudne i bez wyrazu :).
Dobrze jest czasem zamieszać w garze. Bo ze zdjęcia zawsze da się wycisnąć więcej niż się wydaje.
A z kompozycją to jest tak..... Zrobi człowiek zdjęcie. Ale w żaden sposób nie można tego dobrze ułożyć w kadrze według określonych zasad. , Za diabła nie chcą się "zmieścić"wszystkie detale które chciałbym pokazać....
i człowieczek dopycha "kolanem" te wszystkie pierdoły..... aż stworzy potworka bez ładu i składu. Czyli bez kompozycji. :mrgreen:
No pięknie..... ja biorę urlop :).
Obecnego zdjęcia nie mogę zrobić. Teraz będzie kolejne. Dostanę jakiejś choroby albo cooooo. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No pięknie..... ja biorę urlop :).
Obecnego zdjęcia nie mogę zrobić. Teraz będzie kolejne. Dostanę jakiejś choroby albo cooooo. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Moja mama do ojca zawsze w takim wypadku wspominała coś o neospasminie :mrgreen:
Dwojako:
można sobie ściągnąć zdjęcie i zobaczyć na exif - większość systemowych przeglądarek obrazków ma taką opcję,
można też zainstalować wtyczki do przeglądarki internetowej - po najechaniu myszą na zdjęcie, na górze lub dole obrazka pokazuje się najważniejszy wykaz z exifu.
O tak:
Bodzip widzę że dorobiłeś się złotej kuli. :) I wszystko w niej widzisz. Strach się przyznać, ja tam nie zaglądam i pewnie dlatego robię takie gnioty..... Muszę się poprawić, aby moje zdjęcia były lepsze, i jeszcze lepsze i lepsze.....
Muszę przed snem zacząć wnikliwie studiować ten magiczny dokument. Bo w nim jest wszak zapisana cała prawda mądrych ludzi.
Co mogę....czego nie mogę.... i jak powinienem.......Ot to jest cała prawda wszechświata.
:lol::lol::lol:
Moja mama do ojca zawsze w takim wypadku wspominała coś o neospasminie :mrgreen:
I jeszcze namawiasz do brania.... podejrzanych substancji?:mrgreen:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) widzę że dorobiłeś się złotej kuli. :) I wszystko w niej widzisz. Strach się przyznać, ja tam nie zaglądam i pewnie dlatego robię takie gnioty..... Muszę się poprawić, aby moje zdjęcia były lepsze, i jeszcze lepsze i lepsze.....
Muszę przed snem zacząć wnikliwie studiować ten magiczny dokument. Bo w nim jest wszak zapisana cała prawda mądrych ludzi.
Co mogę....czego nie mogę.... i jak powinienem.......Ot to jest cała prawda wszechświata.
:lol::lol::lol:
Jeśli już, to kryształowej. Złotą to bym chciał :-P
A Ty, to zołza jesteś bo exify wycinasz i nie można podglądnąć na jakich parametrach są te Twoje gnioty :mrgreen:
Jeśli już, to kryształowej. Złotą to bym chciał :-P
A Ty, to zołza jesteś bo exify wycinasz i nie można podglądnąć na jakich parametrach są te Twoje gnioty :mrgreen:
Masz oczywiście rację.... kryształową. Stary się robię i po przejechaniu ponad 1Kkm autem plotę bzdury. A może nawet częściej. :lol:
Miałem sen.....
....w którym zaczynam wstawiać same exify do mojego wątku. bez zdjęć :mrgreen:
Są tam exify. Przychodzą wielce Uczeni Ludzie. Czytają te wielkie mądrości i czytają. A potem wyrażają pisemnie swoje szlachetne uczucia, na temat moich marnych fotograficznych pląsów.......:mrgreen:
A ja, przejęty ich nieskończoną wiedzą, czytam ich teksty jak najpiękniejsze poematy....
O ...., ktoś mnie obudził. :lol:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) po co ci exif, jeszcze sobie krzywdę zrobisz. :lol:
zadowalać tylko gusta innych, czy też swoje.
o to własnie pytałem
Generalnie chodzi o to, aby nie "produkować" takich samych zdjęć według jednej recepty. Bo z czasem sam zauważysz, że są nudne i bez wyrazu :).
Dobrze jest czasem zamieszać w garze. Bo ze zdjęcia zawsze da się wycisnąć więcej niż się wydaje.
fakt, pewnie dlatego długo "stoję w miejscu" z puszką w ręku i się zastanawiam
A z kompozycją to jest tak..... Zrobi człowiek zdjęcie. Ale w żaden sposób nie można tego dobrze ułożyć w kadrze według określonych zasad. , Za diabła nie chcą się "zmieścić"wszystkie detale które chciałbym pokazać....
i człowieczek dopycha "kolanem" te wszystkie pierdoły..... aż stworzy potworka bez ładu i składu. Czyli bez kompozycji.
określone zasady a gusta innych, moje...
Dwojako:
to wiem, myślałem, że tu, na forum, jakaś opcja jest
Strach się przyznać, ja tam nie zaglądam i pewnie dlatego robię takie gnioty..... Muszę się poprawić, aby moje zdjęcia były lepsze, i jeszcze lepsze i lepsze.....
:lol::lol::lol:Masz rację w jednym- zaglądanie w exif własnego zdjęcia nie ma większego sensu w momencie obrabiania własnego, "świeżo" zrobionego zdjęcia. Kiedy jednak trafi się zdjęcie, wygrzebane z głębokich czeluści twardego dysku, exif pozwala odczytać czym i kiedy było to zdjęcie zrobione.
Natomiast sugestia, że w exifie jest zawarta recepta na dobre zdjęcie jest tak zabawna jak te buźki na końcu cytatu.
o to własnie pytałem
myślałem że zdjęcia robi się od siebie, żeby pokazać świat (coś) od siebie, jak ja to widzę,
a w żadnym wypadku pod gusta innych.
:shock:
Masz rację w jednym- zaglądanie w exif własnego zdjęcia nie ma większego sensu w momencie obrabiania własnego, "świeżo" zrobionego zdjęcia.
Huraaaaa wreszcie mam rację. Już bez uśmieszków.....
Kiedy jednak trafi się zdjęcie, wygrzebane z głębokich czeluści twardego dysku, exif pozwala odczytać czym i kiedy było to zdjęcie zrobione.
.
Dlatego trzymam exify u siebie. i mogę w razie czego się upewnić, bo raczej nie muszę sprawdzać kiedy i czym było robione. Wszystko mam skatalogowane i opisane.
Natomiast sugestia, że w exifie jest zawarta recepta na dobre zdjęcie jest tak zabawna jak te buźki na końcu cytatu.
No nieeeee... Ja też się dziwię po jaką.... niektórym osobom są potrzebne exify. Nic im to nie da, bo każdy fotograf ma inny styl pracy, i naświetla według jakichś sobie znanych powodów tak a nie inaczej.
Mimo to co jakiś czas, pojawiają się pytania o exify i dane ekspozycji. Już zacząłem podejrzewać, że jednak jest tam ukryta jakaś wiedza tajemna. :)
I na koniec okazałem się zabawny.......
16
239054
OMD EM5 f4, 1/2', ISO200
No proszę, całkiem fajnie. Ja osobiście bym to troszkę ożywił, bo smutny klimacik się sączy z fotki, ale jest dobrze. :)
Podoba się gdyż fajny akcent stanowią drzewa po prawej skąd wzrok prowadzi się przez cały kadr.
o, dzięki paparapa i Wiejo za dobre słowa ;)
Prawdę powiedziawszy to też troszkę brakuje mi tu "ciepełka", doszedłem jednak do wniosku, że mógłbym zepsuć "klimat" jaki stworzyły żółte liście na drzewie. Właściwie to one w połączeniu z niemal czernią drzewa przyciągnęły moja uwagę. Mgiełka za to schowała "urok" miasta.
17
Park A. Mickiewicza w Łodzi. W sumie to poszedłem testować aparat/obiektywy. Coś się zaczęło psuć totalnie - na dłuższych ekspozycjach histo wariował. Wskazania z korektą inne i wynik z d...y. Trochę było zabawy, zbierania info w sieci, dwa serwisy też nie ogarniały tematu. Chyba już po kłopocie. Sam doszedłem do przyczyny i póki co jest ok :)
239632
Ol. EM5 1/25sec F4 ISO 800 58mm
18
254797
OL. EM5mII + Lumix25
50s f11 ISO200
19
254819
Kazimierz Dolny
OL. EM5 M II + Lumix 25mm
ISO200 f/11 15s
Niestarannie używasz masek, i psuje to efekt.
A jak już decydujesz się na manipulację WB, to zrób to tak aby się nie rzucało w oczy i trawa nie była niebieska. :)
Zdjęcie 18 bardzo przyjemny temat, taki niebanalny że tak powiem.
Zdjęcie 19 - oprócz tego co napisano powyżej - kurde te latarnie uliczne wszystkie jak jeden mąż pochylone w prawo.
Niestarannie używasz masek, i psuje to efekt.
A jak już decydujesz się na manipulację WB, to zrób to tak aby się nie rzucało w oczy i trawa nie była niebieska. :)
Możesz rozwinąć temat masek? Trawa zmrożona więc stąd może taki efekt.
Zdjęcie 18 bardzo przyjemny temat, taki niebanalny że tak powiem.
Zdjęcie 19 - oprócz tego co napisano powyżej - kurde te latarnie uliczne wszystkie jak jeden mąż pochylone w prawo.
Zapewniam, że zdjęcie w poziomie, latarnie generalnie nieczynne, może coś z nimi nie halo
A proszę bardzo.
Po lewej stronie kadru pomiędzy rozświetloną chmurą a wzgórzem jest pas najprawdopodobniej tej samej chmury co wyżej ale winnym niebieskawo magentowym kolorze.
Ja przyjąłem z automatu że to źle "skrojona " maska, ale równie dobrze to może być użycie pędzla. Przynajmniej tak to dla mnie wygląda.
Co do koloru trawy... Problem w tym że oszroniona trawa też nie jest niebieska. :) WB w dolnej części kadru jest za "zimny" i całość poszła w niebieskości.
Kolega m_a_g zauważył, że latarnie lecą w "prawo". Tak właśnie jest, a dla symetrii pale w rzece lecą w lewo. A spowodowane jest to uniesieniem obiektywu w górę.
A nie tym, że z nimi coś nie halo.... :mrgreen:
Ja bym się nie założył, że zdjęcie jest poziome. Nie ma przekonującego punktu odniesienia.
Okapy dachów są w strefie największych krzywizn obiektywu, i na tym, raczej bym nie polegał.
Za to w centrum kadru jest ławeczka na murku, która nie jest pozioma. I ona może podważyć przypuszczenie o tym, że zdjęcie jest poziome.
Jeszcze sobie pozwolę zauważyć, że za dużo jest w tym zdjęciu tego nieszczęsnego murka, a ważne rzeczy jak lampy i domy wcisnąłeś w prawy górny róg zdjęcia właściwie na siłę.
A to powoduje brak równowagi w kadrze.
Teraz masz dwa wyjścia...
Albo będziesz dalej robił zdjęcia i próbował poprawiać to co nie jest za dobre.
Albo strzelisz focha, i wrzucisz mnie na swoja prywatna czarną listę. :)
Zapewniam, że zdjęcie w poziomie, latarnie generalnie nieczynne, może coś z nimi nie halo
Zastosowałem korekcję obiektywu, korekcję perspektywy, reset balansu bieli. Zobacz. Co do perspektywy masz podane odchylenia:
254827
A proszę bardzo.
Po lewej stronie kadru pomiędzy rozświetloną chmurą a wzgórzem jest pas najprawdopodobniej tej samej chmury co wyżej ale winnym niebieskawo magentowym kolorze.
Ja przyjąłem z automatu że to źle "skrojona " maska, ale równie dobrze to może być użycie pędzla. Przynajmniej tak to dla mnie wygląda.
Co do koloru trawy... Problem w tym że oszroniona trawa też nie jest niebieska. :) WB w dolnej części kadru jest za "zimny" i całość poszła w niebieskości.
Kolega m_a_g zauważył, że latarnie lecą w "prawo". Tak właśnie jest, a dla symetrii pale w rzece lecą w lewo. A spowodowane jest to uniesieniem obiektywu w górę.
A nie tym, że z nimi coś nie halo.... :mrgreen:
Ja bym się nie założył, że zdjęcie jest poziome. Nie ma przekonującego punktu odniesienia.
Okapy dachów są w strefie największych krzywizn obiektywu, i na tym, raczej bym nie polegał.
Za to w centrum kadru jest ławeczka na murku, która nie jest pozioma. I ona może podważyć przypuszczenie o tym, że zdjęcie jest poziome.
Jeszcze sobie pozwolę zauważyć, że za dużo jest w tym zdjęciu tego nieszczęsnego murka, a ważne rzeczy jak lampy i domy wcisnąłeś w prawy górny róg zdjęcia właściwie na siłę.
A to powoduje brak równowagi w kadrze.
Teraz masz dwa wyjścia...
Albo będziesz dalej robił zdjęcia i próbował poprawiać to co nie jest za dobre.
Albo strzelisz focha, i wrzucisz mnie na swoja prywatna czarną listę. :)
Jak wróci mi komp z serwisu to jeszcze się przyjrzę. Co do poziomu, poziomica w aparacie jest.
Balans - staram się ogarniać jak najbliżej rzeczywistości. Uwierz, było niebiesko. Mam zdjęcie w przeciwnym kierunku i Wisła cala niebieska.
Kompozycja - chwilę temu to było ale kojarzę, że nie mogłem podnieść wyżej, pokazać więcej nieba.
Maski- sprawdzę
Niestety komp padł i trochę to potrwa.
Tak czy inaczej po rajtuzach dostałem ?
A tak ciocia na imieninach się zachwycała ?
Czarna lista, polewka... i słodka zemsta ?
Zastosowałem korekcję obiektywu, korekcję perspektywy, reset balansu bieli. Zobacz. Co do perspektywy masz podane odchylenia:
254827
Chwała Ci @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) i dzięki za usunięcie z kadru tego kubła na śmieci. Od razu lepiej. :)
Normalnie to pewnie bym nic nie pisał, bo wiesz poprawność polityczna i takie tam tego i owego. Nikogo tu zdjęcia nie obchodzą... No prawie. Poza tym trzeba też wiedzieć co napisać.
Ale że deszcz pada u mnie od rana ... :mrgreen:
Wrzuć tu RAWa, to może parę osób pochwali się co można z tym zrobić.
254827
Hm, może i racja.
Powiem tak, aparat po serwisie i kalibracji. Robiłem korektę bo zawsze robię/sprawdzam. Może pominąłem perspektywę. Inny program.
Ale przyjmuję.
Chwała Ci @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) i dzięki za usunięcie z kadru tego kubła na śmieci. Od razu lepiej. :)
Normalnie to pewnie bym nic nie pisał, bo wiesz poprawność polityczna i takie tam tego i owego. Nikogo tu zdjęcia nie obchodzą... No prawie. Poza tym trzeba też wiedzieć co napisać.
Ale że deszcz pada u mnie od rana ..
Tak, wiedziałem, że kubeł wypłynie ?
.
Niektórych jednak obchodzą.
Tak już poza. Przyjmuję wszystko. To nie pierwsze oceny tego zdjęcia i tu uwaga zwrócona na zupełnie coś innego.
I ulewnych deszczy życzę ?
Nie wrzucę rawa bo teraz nie mam dostępu.
Szedłbym w kierunku takiego kadru.
Tylko brakuje prawej strony i wysokości.
254832
.
Szedłbym w kierunku takiego kadru.
Tylko brakuje prawej strony i wysokości.
254832
.
Dołóż ciut magenty. Dla mnie troszeczkę za zielono.
Dołóż ciut magenty. Dla mnie troszeczkę za zielono.
Bodzip nie będę bronił jak niepodległości tego co wstawiłem. Bo to taki "skrót myślowy" :mrgreen: z tego co zostało w tym JPGu.
W RAWie da się zrobić dużo więcej. Kolega nasz, wcisnął chyba dwie albo trzy maski w to foto, pozmieniał WB i teraz jest już po ptokach.
Przy globalnej zmianie zawsze wyjdzie jakiś "kwiatek".
Ja ustawiłem WB na murku 128, 128, 128.
254839
I powinieneś tam mieć szarość. Jak nie masz, to albo sztuczne oświetlenie zmienia kolory. Poczekaj do jutra i zobacz w dzień. Albo masz "poleciany" monitor.
Albo ja mam "poleciane " wszystko. :mrgreen:
paparapa - co racja to racja. Murek mam szary, ale "całość" mi nie leży. Tu trzeba by maskami przywrócić to co się gryzie. No ale nie ma rawa :roll:
Kolegę poniosło troszeczkę. :)
Może kiedyś wrzuci RAWa to zobaczymy co poprawił. :)
Ja stawiam na dwie lub trzy maski.... Bo dwie widzę raczej na pewno.
Ale może się zdziwię.....
Kolegę poniosło troszeczkę. :)
Zdecydowanie
Przyjmuję kadrowanie, prostowanie... Bodzip'a. Choć i tak szczątkowy kosz został, a chyba chodziło o to by tego elementu nie było. By zachować proporcję trzeba by uciąć latarnię, ale ok.
Natomiast ta wersja zupełne do mnie nie przemawia. Pomijam kolorystykę, każdy widzi. Kadrowanie sprawiło, że to już zupełnie inne zdjęcie.
"Jeszcze sobie pozwolę zauważyć, że za dużo jest w tym zdjęciu tego nieszczęsnego murka..." -
tu stał się jeszcze bardziej dominujący, z tymi siedziskami jak skrzynki po ziemniakach (tak u mnie też są, ale nie w pierwszym planie i zdecydowanie mniej kłują w oczy)
" ...ważne rzeczy jak lampy i domy wcisnąłeś w prawy górny róg zdjęcia właściwie na siłę..."
tu to co dla mnie ważne, czyli sam deptaki poszedł w zapomnienie, a pokazały się blichtrowe gwiazdki (które nie w nadmiarze mogą jednak coś dodać) i ciemne, zamglone chałupcie. Deptak miał zachęcać, pokazać się w "okolicznościach", prowadzić na spacer, w góry, na wschód, nad rzeką, odetchnąć przestrzenią.
Wydaje mi się, że przyświecają nam zupełnie inne cele. Pewnie można inaczej chwycić to o czym mówię. Zapewne zrobiłbyś to o wiele lepiej - spoglądając na Twoje foto. Tu jednak, moim zdaniem, mamy inny temat na dwóch podobnych zdjęciach.
Zdecydowanie
Przyjmuję kadrowanie, prostowanie... Bodzip'a. Choć i tak szczątkowy kosz został, a chyba chodziło o to by tego elementu nie było. By zachować proporcję trzeba by uciąć latarnię, ale ok.
Natomiast ta wersja zupełne do mnie nie przemawia. Pomijam kolorystykę, każdy widzi. Kadrowanie sprawiło, że to już zupełnie inne zdjęcie.
"Jeszcze sobie pozwolę zauważyć, że za dużo jest w tym zdjęciu tego nieszczęsnego murka..." -
tu stał się jeszcze bardziej dominujący, z tymi siedziskami jak skrzynki po ziemniakach (tak u mnie też są, ale nie w pierwszym planie i zdecydowanie mniej kłują w oczy)
" ...ważne rzeczy jak lampy i domy wcisnąłeś w prawy górny róg zdjęcia właściwie na siłę..."
tu to co dla mnie ważne, czyli sam deptaki poszedł w zapomnienie, a pokazały się blichtrowe gwiazdki (które nie w nadmiarze mogą jednak coś dodać) i ciemne, zamglone chałupcie. Deptak miał zachęcać, pokazać się w "okolicznościach", prowadzić na spacer, w góry, na wschód, nad rzeką, odetchnąć przestrzenią.
Wydaje mi się, że przyświecają nam zupełnie inne cele. Pewnie można inaczej chwycić to o czym mówię. Zapewne zrobiłbyś to o wiele lepiej - spoglądając na Twoje foto. Tu jednak, moim zdaniem, mamy inny temat na dwóch podobnych zdjęciach.
Ależ jak najbardziej masz prawo do swojego zdania. W końcu to Twoje obrazki.
Tylko przyjrzyj się swojemu zdjęciu i powiedz co ono przedstawia? Co chciałeś nam pokazać?
Z racji tego, że każdy widzi w zdjęciu co chce widzieć...
...Ja widzę na nim przede wszystkim obskurny murek z przyległym chodnikiem, zajmujący prawie 1/3 kadru.
Mamy jeszcze zamgloną rzekę zlewającą się w nicości z niebem.
To co najciekawsze, czyli linia latarni ulicznych wraz z chodnikiem stanowiąca idealny "kręgosłup" tego obrazu, został źle umieszczony w kadrze i na dodatek dopchnięty kolanem,
aby przypadkiem na pewno się zmieścił. :)
Z jednej strony kadru dziewicze przestrzenie, z drugiej strony chaotyczne zagęszczenia prawie jak u kolegi w NYorku :), Nie buduje to wrażenia harmonii, spokoju czy relaksu. Wręcz przeciwnie wywołuje to napięcie.
I wszystko to podane w sosie dziwnego niebieskiego zafarbu.... Niam niam. :)
Chwytasz się za dość trudne zdjęcia i mz za bardzo kombinujesz.
Może dobrym sposobem na ominiecie raf przy takich zdjęciach, jest wyłączenie automatycznego WB.
Dość często automat tak ustawia kolory, że potem trudno się połapać w tym wszystkim.
Cierpliwości życzę.
Był zlot w Janowcu - to po drugiej stronie Wisły... :mrgreen:
Ten... taki kadr mają prawie wszyscy forumowicze. Złaziliśmy Kazimierz i Janowiec wzdłuż i wszerz.
===edit===
Dodam jeszcze zrzut ekranowy pokazujący jak program wygrywa piony i poziomy. Można ustawić tylko piony, tylko poziomy lub oba parametry razem.
254852
Chwytasz się za dość trudne zdjęcia i mz za bardzo kombinujesz.
Może dobrym sposobem na ominiecie raf przy takich zdjęciach, jest wyłączenie automatycznego WB.
Dość często automat tak ustawia kolory, że potem trudno się połapać w tym wszystkim.
Cierpliwości życzę.
zawsze ręcznie ustawiam balans i jak już wcześniej pisałem, staram się na zdjęciu najwierniej oddać to co widzę, i to co mnie zatrzymało
przyjemności
p.s. było więcej odp. ale zrezygnowałem
Ten... taki kadr mają prawie wszyscy forumowicze. Złaziliśmy Kazimierz i Janowiec wzdłuż i wszerz.
Tak, Janowiec wart grzechu, Kazimierz jawił mi się bardzo zaniedbany, szczególnie rynek.
===edit===
Dodam jeszcze zrzut ekranowy pokazujący jak program wygrywa piony i poziomy. Można ustawić tylko piony, tylko poziomy lub oba parametry razem.
wszystko się zgadza
miałem DarkTable'a, teraz Capture One i Lightroom, i jest różnica. Capture pięknie wykrywa mi obiektywy, Lgh nie bardzo, nie ma w bazie.
Gdy coś mi jednak nie pasuje - powiększam zdjęcie i dosuwam to prawej lub lewej krawędzi dla pionów i analogicznie dla poziomu.
===edit===
No nie wierzę Bodzip. Wszyscy tak samo kadrowali zdjęcie i robili je z tego jedynego miejsca? Pewnie jest tam wbity w chodnik mosiężny ćwiek ze strzałką i napisem PhotoPoint .:mrgreen:
Coraz więcej takich rekwizytów pojawia się w świecie dzikiego zachodu. Aby nie przegapić kultowego miejsca. :)
Podziwiam Twoja cierpliwość do DT. Leży mi to to na dysku i się kurzy. A jak próbuję coś na nim zrobić... to się dzieje.
zawsze ręcznie ustawiam balans i jak już wcześniej pisałem, staram się na zdjęciu najwierniej oddać to co widzę, i to co mnie zatrzymało
przyjemności
Co to znaczy ręcznie ustawiam WB ?
Gratuluję pamięci do kolorów i chciałbym umieć tak samo. Gdy rano robię zdjęcia, to już wieczorem nie za bardzo pamiętam jaki miały kolor poranne chmury. :)
Proponuję mały eksperyment. Wybierz sobie jakieś zdjęcie i obrób je. Po czym zresetuj ustawienia korekt . Zrób tą czynność kilka razy. Raz wieczorem, raz w dzień.
Nie porównuj ich podczas tego eksperymentu. Dla utrudnienia możesz edytować fotki w różnych programach.
Na koniec wgraj wszystko do jednego katalogu i obejrzyj co narobiłeś Jeśli faktycznie masz umiejętność zapamiętywania kolorów, to wszystkie powinny być w miarę podobne.
Jeszcze nawiązując do kolorów... Nie widziałem niebieskiej trawy i mgły . Takie rzeczy zdarzają się jak popełni się błędy w edycji.
Mgła i chmury w cieniu bez kolorowego podświetlenia, mają taką magiczną właściwość, że są postrzegane jako białe albo szare. I raczej tego nie zmienisz.
Czyli jednak czarna lista. :)
Przedstawiłem swój pkt. widzenia, a Ty nawet nie próbowałeś bronić swojego. Tak bez argumentów i dyskusji.
miałem DarkTable'a, teraz Capture One i Lightroom, i jest różnica. Capture pięknie wykrywa mi obiektywy, Lgh nie bardzo, nie ma w bazie.
Gdy coś mi jednak nie pasuje - powiększam zdjęcie i dosuwam to prawej lub lewej krawędzi dla pionów i analogicznie dla poziomu.
To nie programy robią zdjęcia, tylko operator.
Programy są łatwiejsze albo trudniejsze do ogarnięcia.... I bardo trudne. Takie specjalnie "uszyte" dla Bogdana. :)
Najlepszego.
Co to znaczy ręcznie ustawiam WB ?
Gratuluję pamięci do kolorów i chciałbym umieć tak samo. Gdy rano robię zdjęcia, to już wieczorem nie za bardzo pamiętam jaki miały kolor poranne chmury. :smile:
.
Hm, w aparacie, przed "cyknięciem". Taka opcja w Olku. Polecam, nie trzeba zapamiętywać.
Czyli jednak czarna lista. :)
Przedstawiłem swój pkt. widzenia, a Ty nawet nie próbowałeś bronić swojego. Tak bez argumentów i dyskusji.
.
Powtarzasz żarcik. Nie znasz mnie, a wydaje się, że oceniasz. Nie, nie skreślam nigdy nikogo, tym bardziej jak go nie znam. Chyba, że mnie okradnie.
Skoro nie czytasz postów, odpowiedzi czy też polemiki z Twoimi, a dla mnie tak to wyglądało i teraz to potwierdzasz, to naprawdę "już mi się nie chce".
Panowie, ciut luzu... PaweK - pamiętaj, nikt nie chce Cię tu zdyskredytować. Myślę raczej, że to dla Twojego dobra. Sam tak miałem, lata temu - nie przyjmowałem żadnej krytyki :roll: I wiesz, mimo lat doświadczenia, wydaje mi się że nadal nie umiem robić zdjęć.
Panowie, ciut luzu... 8PaweK - pamiętaj, nikt nie chce Cię tu zdyskredytować. Myślę raczej, że to dla Twojego dobra. Sam tak miałem, lata temu - nie przyjmowałem żadnej krytyki :roll: I wiesz, mimo lat doświadczenia, wydaje mi się że nadal nie umiem robić zdjęć.
Absolutnie się nie nerwuję. Odpowiadam jak mogę, umiem najlepiej. Krytykę zdjęć przyjmuję i lubię rozmawiać w temacie(!). Czytam ze zrozumieniem i staram się nie powtarzać by nie zaśmiecać.
Przyjemności