Zobacz pełną wersję : Poprawka 3/2021
Poprawka 3/2021
Cześć :)
Zapraszam do kolejnej już trzeciej edycji poprawki w 2021 roku.
Zgodnie z obietnicą, dziś będziemy się pastwić nad plikiem helmuth. Nie wiem czy pamiętacie, ale nad tym plikiem była już dyskusja na forum. Chciałbym aby wszyscy mogli spróbować pobawić się tym plikiem i poddać się ocenie kolegów.
Autorem RAW-a jest helmuth
Plik ORF z aparatu Olympus E-M10 wersja pierwsza, obiektyw Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ
Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy
Zamiast nazwy pliku, wstawiamy swój nick z forum - np. bodzip.jpg
proszę o usunięcie danych exif - nie jest to obowiązkowe, bo sam sprawdzę i usunę.
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 2000 px dłuższy bok .
Jeśli ktoś się zapomni i zapoda plik w rozmiarze jak w poprzednich poprawkach, nie będę interweniował. Optymalny rozmiar zdjęć dobierzemy w praniu :)
popRAWka-Regulamin-konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)
zdjęcia wysyłamy na adres:
poprawka.bodzip@gmail.com
Zdjęcie poglądowe - plik z Darktable z usuniętymi wszelkimi defaultowymi ustawieniami
230504
Termin przesyłania prac do 23.02.2021 r. do północy :)
230505
230506
Dla mających problem z dobraniem koloru śniegu zacytuję radę:
W cieniu źródłem światła jest niebo i śnieg odbija głównie światło niebieskie. Robienie w cieniu szarego śniegu, to piramidalna bzdura.
Nie widac tu jakoś niebieskiego nieba, raczej szare chmury.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Podziałałem i wysłałem.
Macie link do tego miejsca na forum, w którym toczyła się dyskusja dotycząca tego zdjęcia? Jestem ciekawy jak to się ma do tego co wysłałem a nie czytałem wątku :D
Macie link do tego miejsca na forum, w którym toczyła się dyskusja dotycząca tego zdjęcia? Jestem ciekawy jak to się ma do tego co wysłałem a nie czytałem wątku :D
Post #6940
https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdj%C4%99cia-helmutha/page694
Post #6940
https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdj%C4%99cia-helmutha/page694
Dziękuje :)
Macie link do tego miejsca na forum, w którym toczyła się dyskusja dotycząca tego zdjęcia?Od tego (https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdjęcia-helmutha/page694?p=1398326&viewfull=1#post1398326)postu.
Dobre :shock::mrgreen:
No wiem, że mnie lubisz, ale żeby tak miłość przed Walentynkami wyznawać ? Publicznie ? Czuję się zaszczycony, mniam :mrgreen:
Podziałałem i wysłałem.
Szybki Bill :mrgreen:
Mam kilka wdrożeń w firmie, będę nawalać w klawiaturę aż będą wióry leciały, a chciałem wziąć udział.
Dodatkowo chciałem wysłać zdjęcie zanim dotrę do miejsca, w którym była dyskusja na jego temat, co chyba było dla mnie najważniejszą "opinią" dla samego siebie :)
Pozdrówka :D
Lekko nie będzie coś z nim zrobić.
Mam kilka wdrożeń w firmie...
A ja mam kilka wersji i nie wiem którą wysłać. Pewnie wyjdzie jak zwykle, wyślę najgorszą :(
Ja się tylko przypominam, wprawdzie czasu jeszcze hohoho, ale na skrzynce tylko jedna praca, plus druga Bodzipowa.
Do roboty !!! :mrgreen:
Do roboty !!! :mrgreen:Co się zabiorę do tego zdjęcia, to wychodzi inny efekt.
Jak żyć panie ... kierowniku?
B&w? ;)Niby łatwizna, ale...
tak sie tylko wydaje - jakos nie jestem zdania ze BW to zawsze droga na skroty - dobre BW to nie takie hop siup
ja jeszcze nie siadlam do foty - licze ze w weekend bedzie szansa
z resztą tyly mam nie tylko w tym konkursie :o :roll:
Niby łatwizna, ale...
Nie ważne, czy łatwizna, czy nie, b&w nie ma szans na wygraną. Trochę szkoda, bo dobre b&w, to nie jest konwersja z automatu.
Nie ważne, czy łatwizna, czy nie, b&w nie ma szans na wygraną. Trochę szkoda, bo dobre b&w, to nie jest konwersja z automatu.Ale, też jest wiele automatów. [emoji846]
Ale, też jest wiele automatów. [emoji846]
A do koloru brakuje automatów? W kolorze też prędzej wygra automat niż jakaś nietypowa interpretacja.
A ja zaczynam odnosić wrażenie, że ta edycja mnie pokonała :(
A ja zaczynam odnosić wrażenie, że ta edycja mnie pokonała :(Oj tam zaraz pokonała, wyślij to się obaczy.
Dobra, mamy 5 prac łącznie z Biodziową.
Jest jeszcze kilka dni, więc do roboty :mrgreen:
Oj tam zaraz pokonała, wyślij to się obaczy.
fretka, nie zdziwiaj, włącz automat i ... pewnie wygrasz :-P
Dobra, mamy 5 prac łącznie z Biodziową.
Jest jeszcze kilka dni, więc do roboty :mrgreen:
...
Pewnie zanim znajdę czas by usiąść terminy jak zwykle miną...
Pewnie zanim znajdę czas by usiąść terminy jak zwykle miną...
Podejdź do tego jak do podatku. Za przekroczenie terminu należy wyrazić żal do "Naczelnika Wydziału".
:mrgreen:
Podejdź do tego jak do podatku. Za przekroczenie terminu należy wyrazić żal do "Naczelnika Wydziału".
:mrgreen:
i to czynny żal :mrgreen:
no lekko nie bylo - ale nie mam niestety czasu by wiecej go poswiecic na ten obrazek - w moim odczuciu niezwykle trudny do obrobienia
i to czynny żal :mrgreen:
no lekko nie bylo - ale nie mam niestety czasu by wiecej go poswiecic na ten obrazek - w moim odczuciu niezwykle trudny do obrobienia
Podpowiem, teraz modne są hybrydy... to może w tym kierunku ?
Na razie 8 szt. więc wygląda że będziecie (my) mieli tylko po dwa głosy.
e tam czlowieku malej wiary - jeszcze ktos dosle ;)
ok, posłałem i robię się... w kolorze red :oops:
Potrzebuję jeszcze dwie prace aby można było głosować na trzy prace. Do roboty dzieci kochane :mrgreen:
Niech pojawi ich się jak najwięcej, ale lepiej mi się ocenia gdy jest mniej.
Jeszcze jedno, jeszcze jedno, jeszcze jedno. Nooo ruszać łapkami po klawiaturze :mrgreen:
Pewnie jeszcze wpadnie kilka w ostatniej chwili :)
toz to jeszcze jutro caly dzien ;)
o ile juz nie powpadalo
nie zawiedzcie Bogdana dawajcie by 4 dalo sie wybrac ;)
Krakman do roboty. Grafik jesteś, oko masz, kolory rozróżniasz.... no towarzyszu !!! :mrgreen:
Doskonale. Liczbę prac dzielę przez 4 To co wyjdzie to na ile prac możecie głosować. Wychodzi na to, że na 3,5 :roll:
i nadmiar prac przytłoczył prowadzącego... :mrgreen:
i nadmiar prac przytłoczył prowadzącego... :mrgreen:
No jakże by :-P
Głosujemy: https://forum.olympusclub.pl/threads/122051-Poprawka-3-2021-g%C5%82osowanie
@Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626) do roboty. Grafik jesteś, oko masz, kolory rozróżniasz.... no towarzyszu !!! :mrgreen:
Zaszczele go za tego towarzysza....:wink: