PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór E-M5 Mark III czy E-M1 mark II

p37b
11.02.21, 18:15
Cześć.
Który z tych korpusów wybrać,może ktoś używa równolegle obu i poza różnicami w budowie są jeszcze jakieś istotne różnice.

Czas zmienić E-M10 Mark II.

TomekH
11.02.21, 18:49
Ja mam E-M1 II już 4 lata. Sprzęt nie do zdarcia, mimo że sam kupiłem używany (tu na forum :) ) stan nadal jest b. dobry, a aparat wytrzymał naprawdę sporo, "zdobył" całą Koronę Tatr. Dla mnie osobiście wygodny grip ma znaczenie, a pod tym względem E-M1 jest super, nie boi się większych obiektywów. I taki drobiazg, ale miły, położenie prawego uchwytu na pasek u góry jest idealne jak dla mnie, w E-M10 było z boku (chyba w serii E-M5 jest tak samo) i mnie irytowało (choć oczywiście nie jest to rzecz, z którą nie można żyć). Kultura pracy: przycisków, pokręteł, migawki, extra w E-M1. Oczywiście E-M1 II jest dużym aparatem jak na nasz system, więc jeśli mały rozmiar jest dla Ciebie priorytetem, to jednak "piątka" będzie lepsza.

jkr
11.02.21, 19:38
Ja mam E-M5II z pełnym gripem oraz E-M1II i potwierdzam, że ten drugi dużo lepiej się trzyma, a czy on jest duży, to pojęcie względne.

gulasz
11.02.21, 19:59
Możesz wejść tu
sporo było i o jednym i o drugim
M1 na pewno sporo taniej możesz kupić niż nowa M5
https://forum.olympusclub.pl/threads/121898-bezlusterkowca-trza-mi-nowego-czyli-gulasz-się-waha

TomekH
12.02.21, 12:24
Na plus dla E-M1 II mogę jeszcze dodać dobrą baterię oraz fakt, że Olek (przynajmniej do tej pory) dość regularnie uaktualniał oprogramowanie aparatu, ulepszając go.
pozdrawiam

canimo
26.02.21, 08:23
Ja uzywam EM5 mark II i EMI mark II mniej wiecej rownolegle.

Choc przyznam, ze 5ka czesciej robi za back-up albo uzywana jest do scen mniej dynamicznych, z mniejszymi obiektywmi albo z micro, zas I z tele.
W tym co aktualnie probuje robic , to najbardziej widoczna jest dla mnie roznica w szybokstrzelnosci w seriach. Ale pewnie w zaleznosci od rodzaju fotografii moze to byc do pominiecia i nie wiem jak to wyglada w 5 m III.
I jednak wieksze mozliwosci programowania w Ice, ciezko mi sie wraca do Vki.

Bateria tez spoko w jedynce, wiec nie rozwazam nabycia nowszej piatki.

apz
26.02.21, 08:38
U mnie wygląda to mniej więcej podobnie.

epicure
26.02.21, 09:46
...najbardziej widoczna jest dla mnie roznica w szybokstrzelnosci w seriach. Ale pewnie w zaleznosci od rodzaju fotografii moze to byc do pominiecia i nie wiem jak to wyglada w 5 m III.

E-M5 III - 6 kl/s z AF-C
E-M1 II - 10 kl/s z AF-C

gulasz
26.02.21, 20:28
No widziałam tą M5 dziś... I faktycznie zwłaszcza w srebrnej wersji ten plastik trochę daje po oczach... Zastanawiam się jak z trwałością takiej obudowy.. plus z tego na pewno taki że zima nie będą tak łapy marznąć od trzymania go ;)

droplet
27.02.21, 12:11
[QUOTE=gulasz;1401109...]Zastanawiam się jak z trwałością takiej obudowy.../QUOTE]
Powininna zejść tylko srebna farba w zależności w czym się nosi aparat

apz
27.02.21, 15:51
Zastanawiam się jak z trwałością takiej obudowy...
Powininna zejść tylko srebna farba w
w czym się nosi aparat

Łuszczy się na kantach...
Poza tym z trwałością spoko.

epicure
27.02.21, 16:28
Srebrne metalowe też się przecierają na kantach. Czarne są bardziej praktyczne.

gulasz
1.03.21, 00:19
Srebrne metalowe też się przecierają na kantach. Czarne są bardziej praktyczne.

No są ale co poradzę że baba jestem i mi się podoba wersja srebrna :mrgreen:

fret
1.03.21, 00:23
No są ale co poradzę że baba jestem i mi się podoba wersja srebrna :mrgreen:

To możesz wykorzystać srebrny lakier do paznokci do uzupełniania ubytków. Baby mają łatwiej ;)

canimo
27.05.21, 08:07
E-M5 III - 6 kl/s z AF-C
E-M1 II - 10 kl/s z AF-C

Z elektroniczna migawka 60 kl/s AF-C ( raczej pewne, bo tak mam na ptaki)
Z pro-Capture jakies niesamowite ilosci zdjec przed i po (nie pamietam, bo nie usatwilam maksa)
Ze stackowaniem przez aparat chyba tez podniesli w ostatniej wersji oprogramowania, bo poprzednia wypluwala zdjecie z 8. Moze jak robi wiecej to do stackowania uzywa 8?

Ja tam woze 3 razy do roku do Ameryki pd, nosze w wilgonym upale po lesie i nie czuje duzych ograniczen waga i rozmiarem. Zadbalam o odpowiednie akcesoria ( pasek i uchwyt od PD, super lekka walizka na podreczny do samolotu, dobre lekkie plecaki). Zalety przewazaja.

Gulasz-Ty dalej odkladasz na swoja piatke? Bo widzialam fajne uzywki, na gwarancji, za 650 euro.
https://www.leboncoin.fr/image_son/1938555239.htm

gulasz
27.05.21, 11:31
Gulasz-Ty dalej odkladasz na swoja piatke? Bo widzialam fajne uzywki, na gwarancji, za 650 euro.
https://www.leboncoin.fr/image_son/1938555239.htm
o dzieki - a kojarzysz ten portal - bo nie ukrywam pierwsze slysze ;)

ibizpl
27.05.21, 17:55
Przy aktualnej promo na M1 II za 4600 z 12-45 to ta używka M5 samo body za 3K tak nie bardzo...

epicure
27.05.21, 20:20
Z elektroniczna migawka 60 kl/s AF-C ( raczej pewne, bo tak mam na ptaki)

Nie jestem pewien, czy aż 60 kl/s (chyba nie), ale i tak bez AF-C i podglądu na żywo - kadrujesz na podstawie ostatniej zrobionej klatki.

Z pro-Capture jakies niesamowite ilosci zdjec przed i po (nie pamietam, bo nie usatwilam maksa)

30 kl/s bez podglądu na żywo albo 10 kl/s z podglądem, z tym, że jest to i tak migawka elektroniczna.

Generalnie E-M5III ma pełnoprawny tryb seryjny, czyli taki z AF-C i migawką mechaniczną, maksymalnie do 6 kl/s. Naściemniali w broszurach o niewiadomo jakich kosmicznych wartościach, a przy każdej z nich drobnym druczkiem wymienione, co przy nich nie działa. Oczywiście tylko w instrukcji, bo aparat już tego nie powie.