Zobacz pełną wersję : Wybór E-M5 Mark III czy E-M1 mark II
Cześć.
Który z tych korpusów wybrać,może ktoś używa równolegle obu i poza różnicami w budowie są jeszcze jakieś istotne różnice.
Czas zmienić E-M10 Mark II.
Ja mam E-M1 II już 4 lata. Sprzęt nie do zdarcia, mimo że sam kupiłem używany (tu na forum :) ) stan nadal jest b. dobry, a aparat wytrzymał naprawdę sporo, "zdobył" całą Koronę Tatr. Dla mnie osobiście wygodny grip ma znaczenie, a pod tym względem E-M1 jest super, nie boi się większych obiektywów. I taki drobiazg, ale miły, położenie prawego uchwytu na pasek u góry jest idealne jak dla mnie, w E-M10 było z boku (chyba w serii E-M5 jest tak samo) i mnie irytowało (choć oczywiście nie jest to rzecz, z którą nie można żyć). Kultura pracy: przycisków, pokręteł, migawki, extra w E-M1. Oczywiście E-M1 II jest dużym aparatem jak na nasz system, więc jeśli mały rozmiar jest dla Ciebie priorytetem, to jednak "piątka" będzie lepsza.
Ja mam E-M5II z pełnym gripem oraz E-M1II i potwierdzam, że ten drugi dużo lepiej się trzyma, a czy on jest duży, to pojęcie względne.
Możesz wejść tu
sporo było i o jednym i o drugim
M1 na pewno sporo taniej możesz kupić niż nowa M5
https://forum.olympusclub.pl/threads/121898-bezlusterkowca-trza-mi-nowego-czyli-gulasz-się-waha
Na plus dla E-M1 II mogę jeszcze dodać dobrą baterię oraz fakt, że Olek (przynajmniej do tej pory) dość regularnie uaktualniał oprogramowanie aparatu, ulepszając go.
pozdrawiam
Ja uzywam EM5 mark II i EMI mark II mniej wiecej rownolegle.
Choc przyznam, ze 5ka czesciej robi za back-up albo uzywana jest do scen mniej dynamicznych, z mniejszymi obiektywmi albo z micro, zas I z tele.
W tym co aktualnie probuje robic , to najbardziej widoczna jest dla mnie roznica w szybokstrzelnosci w seriach. Ale pewnie w zaleznosci od rodzaju fotografii moze to byc do pominiecia i nie wiem jak to wyglada w 5 m III.
I jednak wieksze mozliwosci programowania w Ice, ciezko mi sie wraca do Vki.
Bateria tez spoko w jedynce, wiec nie rozwazam nabycia nowszej piatki.
U mnie wygląda to mniej więcej podobnie.
...najbardziej widoczna jest dla mnie roznica w szybokstrzelnosci w seriach. Ale pewnie w zaleznosci od rodzaju fotografii moze to byc do pominiecia i nie wiem jak to wyglada w 5 m III.
E-M5 III - 6 kl/s z AF-C
E-M1 II - 10 kl/s z AF-C
No widziałam tą M5 dziś... I faktycznie zwłaszcza w srebrnej wersji ten plastik trochę daje po oczach... Zastanawiam się jak z trwałością takiej obudowy.. plus z tego na pewno taki że zima nie będą tak łapy marznąć od trzymania go ;)
[QUOTE=gulasz;1401109...]Zastanawiam się jak z trwałością takiej obudowy.../QUOTE]
Powininna zejść tylko srebna farba w zależności w czym się nosi aparat
Zastanawiam się jak z trwałością takiej obudowy...
Powininna zejść tylko srebna farba w
w czym się nosi aparat
Łuszczy się na kantach...
Poza tym z trwałością spoko.
Srebrne metalowe też się przecierają na kantach. Czarne są bardziej praktyczne.
Srebrne metalowe też się przecierają na kantach. Czarne są bardziej praktyczne.
No są ale co poradzę że baba jestem i mi się podoba wersja srebrna :mrgreen:
No są ale co poradzę że baba jestem i mi się podoba wersja srebrna :mrgreen:
To możesz wykorzystać srebrny lakier do paznokci do uzupełniania ubytków. Baby mają łatwiej ;)
E-M5 III - 6 kl/s z AF-C
E-M1 II - 10 kl/s z AF-C
Z elektroniczna migawka 60 kl/s AF-C ( raczej pewne, bo tak mam na ptaki)
Z pro-Capture jakies niesamowite ilosci zdjec przed i po (nie pamietam, bo nie usatwilam maksa)
Ze stackowaniem przez aparat chyba tez podniesli w ostatniej wersji oprogramowania, bo poprzednia wypluwala zdjecie z 8. Moze jak robi wiecej to do stackowania uzywa 8?
Ja tam woze 3 razy do roku do Ameryki pd, nosze w wilgonym upale po lesie i nie czuje duzych ograniczen waga i rozmiarem. Zadbalam o odpowiednie akcesoria ( pasek i uchwyt od PD, super lekka walizka na podreczny do samolotu, dobre lekkie plecaki). Zalety przewazaja.
Gulasz-Ty dalej odkladasz na swoja piatke? Bo widzialam fajne uzywki, na gwarancji, za 650 euro.
https://www.leboncoin.fr/image_son/1938555239.htm
Gulasz-Ty dalej odkladasz na swoja piatke? Bo widzialam fajne uzywki, na gwarancji, za 650 euro.
https://www.leboncoin.fr/image_son/1938555239.htm
o dzieki - a kojarzysz ten portal - bo nie ukrywam pierwsze slysze ;)
Przy aktualnej promo na M1 II za 4600 z 12-45 to ta używka M5 samo body za 3K tak nie bardzo...
Z elektroniczna migawka 60 kl/s AF-C ( raczej pewne, bo tak mam na ptaki)
Nie jestem pewien, czy aż 60 kl/s (chyba nie), ale i tak bez AF-C i podglądu na żywo - kadrujesz na podstawie ostatniej zrobionej klatki.
Z pro-Capture jakies niesamowite ilosci zdjec przed i po (nie pamietam, bo nie usatwilam maksa)
30 kl/s bez podglądu na żywo albo 10 kl/s z podglądem, z tym, że jest to i tak migawka elektroniczna.
Generalnie E-M5III ma pełnoprawny tryb seryjny, czyli taki z AF-C i migawką mechaniczną, maksymalnie do 6 kl/s. Naściemniali w broszurach o niewiadomo jakich kosmicznych wartościach, a przy każdej z nich drobnym druczkiem wymienione, co przy nich nie działa. Oczywiście tylko w instrukcji, bo aparat już tego nie powie.