Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poprawka 2/2021 - Głosowanie i wyniki

Bodzip
7.02.21, 23:18
popRAWka 2/2021 - Głosowanie i wyniki

Witam i zapraszam do głosowania w Edycji 2/2021 popRAWki.
Mamy 16 prac więc...
Jako że ilość prac obrodziła, można głosować maksymalnie na 4 prace.
Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
tylko na jedną. Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż cztery prace. Można się rozpędzić - wszystkie ładne.
Termin głosowania 3 dni, czyli do 10.02.21r. (środa)
Wyniki postaram się ogłosić w czwartek
Po zakończonym głosowaniu zostaną ujawnieni autorzy prac.
Jeśli ktoś sobie nie życzy ujawnienia proszę o informację na priv
Numer danej pracy znajduje się nad zdjęciem.
Autorem pliku RAW jest Camilo który przesłał mi kilka plików na inaugurację.

Dla chętnych do pobrania paczka z pracami

230346

Zdjęcie poglądowe
230328

1.
230329

2.
230330

3.
230331

4.
230332

5.
230333

6.
230334

7.
230335

8.
230336

9.
230337

10.
230338

11.
230339

12.
230340

13.
230341

14.
230342

15.
230343

16.
230345

jkr
8.02.21, 10:45
Sporo tych prac.

koza
8.02.21, 10:51
Super zdjęcia, głos oddany. Chętnie bym się dowiedział, z jakiego softu do wyostrzania korzystali niektórzy z uczestników konkursu :).

Bodzip
8.02.21, 10:57
Super zdjęcia, głos oddany. Chętnie bym się dowiedział, z jakiego softu do wyostrzania korzystali niektórzy z uczestników konkursu :).Ja z Gimpa, a jak inni to nie wiem [emoji848][emoji39][emoji38]

Cru
8.02.21, 11:17
Głośnięte szanowny Panie Kierownikujący :)

fret
8.02.21, 11:32
Chętnie bym się dowiedział, z jakiego softu do wyostrzania korzystali niektórzy z uczestników konkursu :).

Sam soft nie załatwia sprawy, bo w każdym można wyostrzyć na kilka sposobów i jeszcze trzeba dobrać parametry. Oczywiście można mieć farta, że akurat dany obrazek fajnie wyodstrzy się z automatu :)

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Głos oddany :)

apz
8.02.21, 11:41
...
Głos oddany :)
A ja się waham, najbardziej na ten moment podoba mi się oryginał... Taki jak ze snu...

sikor
8.02.21, 12:10
Głosy oddane.

I jak zwykle, za bardzo pojechałem z kolorami :cry:

Bodzip
8.02.21, 12:11
A ja się waham, najbardziej na ten moment podoba mi się oryginał... Taki jak ze snu...
Widocznie nikomu z 16-tki się nie podobał, bo każdy (i ja) przerobił :)

Marek61
8.02.21, 12:57
Głosy oddane ;-)
Powodzenia.

fret
8.02.21, 13:12

Śnią Ci się szare jelenie??? :shock: ;)
Nie lubisz jelenia a la wiewiórka??? :shock: :mrgreen:

A tak poważniej to mam pomysł. Może zrobić poprawkę w dwóch kategoriach? Jedna, to poprawna obróbka, czyli jeleń jak żywy, a druga, to różne interpretacje intencyjne odbiegające od naturalnego wyglądu zwierza (nie chodzi o przypadkowe przegięcie z kolorystyką). Może byłoby ciekawiej?

Widocznie nikomu z 16-tki się nie podobał, bo każdy (i ja) przerobił :)

Oryginał wygląda bardzo fajnie, może najbliższy prawdy? Gdyby wszyscy się z tym zgodzili, to by było nudno.
Warto obrabiać, żeby nie było ataku klonów :mrgreen:

helmuth
8.02.21, 13:44
... jeleń jak żywy ...
...odbiegające od naturalnego wyglądu zwierza ...Jak naprawdę wygląda jeleń?
Ilu z biorących udział w zabawie miało możliwość przyjrzeć się żywemu jeleniowi (nie chodzi o jelenie w ZOO)? Nie na zdjęciu i nie w telewizji?
Ile osób może powiedzieć, że wie jak naprawdę wygląda jeleń?

fret
8.02.21, 13:57
W zoo to jakieś sztuczne są? :mrgreen:

Do tego są jakieś filmy dokumentalne w TV.

Poza tym jelenia w naturze, z bliska, spotkałem tylko raz, w czasie sesji z modelką. Wypłoszyliśmy go zupełnie nieświadomie z kępy krzaków. Na dodatek specjalnie wypłoszony nie był, tylko wyskoczył z krzaków, zatrzymał się i patrzył na nas jak na kosmitów. My na niego też. Różnica była taka, że nam się nogi trochę trzęsły... :mrgreen: ale przekazaliśmy sobie znak pokoju i obie strony oddaliły się z godnością :mrgreen:

Bodzip
8.02.21, 16:30
Jako że mieszkam w BN to nieraz widziałem. Ostatnio to strzelali do mnie... tzn. do jeleni, ale na szlaku były rodziny z dziećmi, ja i sporo innych turystów. Nic się nie przejmowali - jak jelenie wypadły z zagajnika to ludzie się nie liczyli tylko strzał.
Wnioski ? W nadleśnictwie powiedzieli nam, żebyśmy się dupsko pocałowali. Nie dosłownie, ale tak wynikało. Teren nie był oznakowany.

jkr
8.02.21, 17:37
Zagłosowane.

apz
8.02.21, 17:41
...
Poza tym jelenia w naturze, z bliska, spotkałem tylko raz...

Nie chodzi mi o kolor, ale tak się zrobiło, że po obróbce i pokolorowaniu bokeh z łagodnego, nadającego temu zdjęciu powabu, stał się rozedrgany a kolor tła zaczyna te obrazki dominować.
Nie krytykuję tutaj ani obróbek, ani rodzaju pokolorowania obrazka, piszę tylko o własnych odczuciach.

Muminek
8.02.21, 17:59
Jako że mieszkam w BN to nieraz widziałem. Ostatnio to strzelali do mnie... tzn. do jeleni, ale na szlaku były rodziny z dziećmi, ja i sporo innych turystów. Nic się nie przejmowali - jak jelenie wypadły z zagajnika to ludzie się nie liczyli tylko strzał.
Wnioski ? W nadleśnictwie powiedzieli nam, żebyśmy się dupsko pocałowali. Nie dosłownie, ale tak wynikało. Teren nie był oznakowany.
Takie historie to nie tylko w BN, w Beskidzie Małym i Śląskim to samo :( nic nie da się zrobić, walka z wiatrakami...

Tak się zastanawiam jak zagłosować jak nie wiem, które "dzieło" jest moje, jest kilka podobnych do siebie, nie zastosowałem jakiegoś ukrytego znacznika, a nie chcę zagłosować na siebie. Jak sobie z tym radzicie...?

helmuth
8.02.21, 18:00
W zoo to jakieś sztuczne są? :mrgreen:Te, które można zobaczyć w polskich ogrodach ZOO to raczej nie są europejskie a wydaje mi się, że taki jest na zdjęciu.

Do tego są jakieś filmy dokumentalne w TV.Wierzysz, że kolory w TV są wierne rzeczywistości?

Poza tym jelenia w naturze, z bliska, spotkałem tylko raz, w czasie sesji z modelką.I oczywiście miałeś czas, żeby mu się dokładnie przyjrzeć i dokładnie zapamiętać jego kolor. :wink:

gulasz
8.02.21, 18:45
Tak się zastanawiam jak zagłosować jak nie wiem, które "dzieło" jest moje, jest kilka podobnych do siebie, nie zastosowałem jakiegoś ukrytego znacznika, a nie chcę zagłosować na siebie. Jak sobie z tym radzicie...?

czesto miałam ten problem
zawsze otwieram to foto które wysłałam i porównując jeden do jeden już wychodzą szczegóły ;)

I oczywiście miałeś czas, żeby mu się dokładnie przyjrzeć i dokładnie zapamiętać jego kolor. :wink:
:mrgreen:
no przecież pisał ze nogi tylko się dygotaly
pewnie doszedł do tego wytrzeszcz oczu a wtedy więcej się utrwala :mrgreen:

Bodzip
8.02.21, 18:55
zawsze otwieram to foto które wysłałam i porównując jeden do jeden już wychodzą szczegóły ;)

Przedtem, jak Andrzej prowadził poprawkę, robiłem tak jak Ula. Teraz to wiem... :mrgreen:

helmuth
8.02.21, 19:01
:mrgreen:
no przecież pisał ze nogi tylko się dygotaly
pewnie doszedł do tego wytrzeszcz oczu a wtedy więcej się utrwala :mrgreen:No może i tak choć o oczach nic nie wspomniał. :roll:

Muminek
8.02.21, 20:54
Tak zrobiłem i udało się, wyszły szczegóły... :)

gulasz
8.02.21, 21:37
coś w stylu Znajdź 3 różnice

paparapa
8.02.21, 21:58
Do tego są jakieś filmy dokumentalne w TV.

No nie wiem, czy tam są poprawne kolory. :)

I ponoć są różnice w kolorze sierści w zależności od miejsca zamieszkiwania, zresztą tak samo jak u innych gatunków zwierząt.

Wiejo
8.02.21, 22:08
Głosy oddane.

Mirek63
8.02.21, 22:55
Ja ściągam paczkę i porównuję rozmiar na dysku, we właściwościach, o ile rozmiar może się trochę różnić to rozmiar na dysku zgadza się co do bajta. Najczęściej nie muszę podglądać właściwości bo jak się otworzy katalog to od razu widać.

Bodzip
8.02.21, 23:30
Przeciek 1.
Na pierwszym miejscu dwie prace. Od początku idą łeb w łeb.
Dwa oczka niżej - 1 praca
Oczko niżej - 3 prace
Bez głosu - 4 prace.

jkr
9.02.21, 08:41
Ciekawe ile głosujących będzie?

fret
9.02.21, 08:58
Jelenie są fajne, liczę na trzeci przeciek...

Bodzip
9.02.21, 15:44
Przeciek 2.

Jedna praca na prowadzeniu, druga jej dyszy w kark.
Potem dwie prace równorzędnie i reszta peletonu.
Bez głosu 3 prace.

fret
9.02.21, 16:12
Martwią mnie te prace bez głosu... :roll:

Bodzip
9.02.21, 16:17
Martwią mnie te prace bez głosu... :roll:
Nie ciąg mnie za język, i tak nie powiem. Choćbyś żelazem przypalał :mrgreen:

fret
9.02.21, 16:39
Nie ciągnę, raczej mam przeczucie :mrgreen:

jkr
9.02.21, 18:00
Jelenie są fajne, liczę na trzeci przeciek... Jest nadzieja.

Bodzip
9.02.21, 18:28
Jest nadzieja.
Nadzieja matką głu.... :mrgreen:

gulasz
9.02.21, 18:36
Nie ciągnę, raczej mam przeczucie :mrgreen:
Mam i ja :mrgreen:

A i nie wiem dlaczego ale skojarzyło mi się to z piosenką myszo-jeleń :roll::shock::lol:

https://m.youtube.com/watch?v=TbvJLFkLYsE

fret
10.02.21, 14:53
Coś stanęło głosowanie, a bardzo chciałbym przeczytać w trzecim przecieku, że nie ma pracy bez głosu...:!::mrgreen:

gulasz
10.02.21, 15:17
8h 10 min - może być ciężko o 3cie przecięknięcie Bodzia

fret
10.02.21, 16:07
Trzeba wprowadzić wyższą formę demokracji i zapisywać, kto nie głosuje :cool::mrgreen:

Bodzip
10.02.21, 16:28
Trzeba wprowadzić wyższą formę demokracji i zapisywać, kto nie głosuje :cool::mrgreen:
... i obciążyć podatkiem.

fret
10.02.21, 16:30
Na początek zapisywać i dać szansę na poprawę :mrgreen:

Bodzip
10.02.21, 20:54
Jestem świnia :roll:

fret
10.02.21, 21:07
Cała Twoja natura wyjdzie o 22:27 :mrgreen:

Jak dostanę zero głosów, to wnioski są oczywiste... :evil::mrgreen:

Bodzip
10.02.21, 21:16
Cała Twoja natura wyjdzie o 22:27 :mrgreen:

Jak dostanę zero głosów, to wnioski są oczywiste... :evil::mrgreen:Idę spać o 22.26 [emoji39][emoji38][emoji16][emoji39][emoji39][emoji39]

fret
10.02.21, 21:33
I obudzisz się z racicami... zmarnujesz szansę na okazanie się człowiekiem :mrgreen:

Bodzip
10.02.21, 23:34
Oprócz racic mam jeszcze ryj :mrgreen:
Tabelka jutro. @Muminek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8507) gratulacje; a123 gratulacje :)
Gratulacje dla wszystkich biorących udział w zabawie i głosowaniu. Były emocje :)

Cru
11.02.21, 00:09
Gratuluję zwycięzcom! i dziękuję za głosik :D

fret
11.02.21, 08:30
Piękna katastrofa mojego jelenia, gratki dla zwycięzców :)

apz
11.02.21, 09:34
Gratulacje!

sikor
11.02.21, 09:54
Gratulacje.

Muminek
11.02.21, 10:04
Miła niespodzianka :)
Bardzo dziękuję, tym bardziej, że to moje drugie obrobione zdjęcie. Gratulacje dla Wszystkich.

helmuth
11.02.21, 10:43
Gratuluję zwycięzcy i pozostałym pudlarzom. :)
Zastanawiam się skąd wziął się "czerwony" w nazwie jelenia europejskiego: Rothirsch, red deer, ciervo rojo, cervo rosso. Patrząc na większość zdjęć tej czerwieni z nazwy nie widać. :roll:

paparapa
11.02.21, 10:47
Gratki dla pudlarzy i pozostałych uczestników. :)

Bodzip
11.02.21, 10:48
Słowo podsumowania:

Z premedytacją umieściłem swoje zdjęcie na końcu stawki. Potem jeszcze fret dosłał zdjęcie i dlatego znalazłem się na przedostatniej pozycji. Dlaczego o tym piszę ? Dowodzi to dojrzałości głosujących - nie wybierali pierwszego z brzegu zdjęcia które się spodobało, tylko wybierali z rozwagą.
Od samego początku byłem łeb w łeb z Marcinem, potem się rozwarstwiło co mówię z przykrością dla własnego ego i z radością bo Marcina obróbka jest genialna.
Przekonałem się na własnej skórze, że pliki z Canona EOS R (pełna klatka) wywołuje się całkiem inaczej niż z naszych m4/3.
Zastosowałem klasyczne odszumianie profilowe (Darktable) dla ISO 640 i wyszła paćka zamiast sierści. Jednak co pełna klatka to pełna klatka - zlikwidowałem odszumianie i dopiero wtedy wyszedł szczegół.
Co do koloru zwierza... no cóż, to kwestia indywidualna. Każdy z nas postrzega to inaczej.
I jeszcze raz ponawiam pytanie do @Camilo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=57083) - padał deszcz ? Bo wyglądało mi na to że na szkle były krople wody i w trzech miejscach trzeba było niedoskonałości usunąć.
A, i jeszcze jedno - podniosłem nasycenie trawy, bo oryginalnie wychodziła prawie biała i nie bardzo mi to pasowało. Uschnięta jest raczej żółta.

W załączeniu aktualna tabelka. Jako że aż 7 prac miało po 1 głosie, to się wszystkim lapło :) i mają po 4 punkty.

230446

Jak coś zwaliłem to pisać !!!! :)

paparapa
11.02.21, 10:54
Zastanawiam się skąd wziął się "czerwony" w nazwie jelenia europejskiego: Rothirsch, red deer, ciervo rojo, cervo rosso. Patrząc na większość zdjęć tej czerwieni z nazwy nie widać. :roll:

Pierwszy akapit. Krótko i na temat.
http://www.lowiecki.pl/biologia/jelen_sz.php

jkr
11.02.21, 11:08
Gratuluję zwycięzcom i dziękuję za głosik.

helmuth
11.02.21, 11:11
Pierwszy akapit. Krótko i na temat.W którym miejscu jest napisane, dlaczego nie widzę tej czerwieni z nazwy? Możesz zacytować?

paparapa
11.02.21, 11:43
W którym miejscu jest napisane, dlaczego nie widzę tej czerwieni z nazwy? Możesz zacytować?

W wielu krajach włosy i sierść koloru rudego nazywa się od wieków czerwonymi. A skoro sierść przyjmuje kolor rdzawy czy rdzawo brunatny, to chyba sprawa jest jasna.

gulasz
11.02.21, 11:55

Wiedziałam dlatego poszłam tak jesienne barwy hehehe

Gratulacje dla Zwycięzców chwała pokonanym

Piękna katastrofa mojego jelenia, gratki dla zwycięzców :)

No ja pojechałam po bandzie z kolorami ale ty też nieźle Przegiąłeś hehehe u mnie z racji na Brak programu do edycji zwyciężyła jakaś apka na komórkę I edycja jpg:roll::mrgreen:

Bodzip
11.02.21, 12:07
Mnie cieszy, że podchodzicie do tego tak radośnie, fret, gulasz... Bo to zabawa jest.
Inna sprawa, że kobietę to się inaczej wywołuje niż jelenia :mrgreen:

helmuth
11.02.21, 12:26
W wielu krajach włosy i sierść koloru rudego nazywa się od wieków czerwonymi. A skoro sierść przyjmuje kolor rdzawy czy rdzawo brunatny, to chyba sprawa jest jasna.Skoro o rudym mowa to najlepszym przykładem jest lis. Na ilu pracach sierść jest podobnego koloru co u lisa? :-P

Cru
11.02.21, 12:38

Aaaaaaaa, i wszystko jasne, o ja głupi ;) :D

fret
11.02.21, 12:44
...
No ja pojechałam po bandzie z kolorami ale ty też nieźle Przegiąłeś hehehe ...

Ile klonów można produkować??? Specjalnie pojechałem po bandzie, a może nawet za nią wypadłem, żeby poprawka nie była tylko zabawą w klonowanie. Wygląda na to, że jednak trzeba klonować, zdecydowanie więcej głosów zdobędzie zdjęcie wywołane w trybie automatycznym, niż jakaś dziwna wizja ;)

Bodzip
11.02.21, 12:47
Muminek - pamiętaj, że czekam na foto :)
Wprawdzie w kolejnej poprawce będzie zdjęcie helmuth które już było gryzione na forum, ale będę miał dla następnych edycji.
Z góry dzięki :)

fret
11.02.21, 12:51
Mnie cieszy, że podchodzicie do tego tak radośnie, fret, gulasz... Bo to zabawa jest.

Cieszy mnie, że się cieszysz :) A z tym wywoływaniem kobiet i jeleni, to delikatny temat... ;)

a123
11.02.21, 15:44
Gratulacje dla zwycięzcy :)

Dzięki za głosy na moją poprawkę :)