Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus PEN EPL-5 - problem i prośba o poradę

PaweK
5.02.21, 20:48
Witam wszystkich i proszę o poradę.

Problem jaki zauważyłem w moim aparacie - otóż wykonując zdjęcie robię ustawienia ekspozycji i widzę jak na ekranie wszystko ładnie się zmienia, klaps i zdjęcie już wykonane w podglądzie różni się od tego co widziałem na ekranie w trakcie ustawiania ekspozycji.

Nie wiem czy różnica taka to normalka czy raczej z moim aparatem już coś nie halo czy muszę coś zmienić w ustawieniach. Oprogramowanie aktualne. Sytuacja powtarza się przy różnych obiektywach.

pozdrawia Paweł

yac
5.02.21, 21:10
Coś z ustawieniem jasności ekranu ? poszperaj w instrukcji ? a na kompie sprawdzałeś efekty?

wyszomir
5.02.21, 22:11
Miałem niekiedy podobny problem gdy miałem włączoną funkcję 'nocne kadry' (Menu->Menu własne->D-->Nocne Kadry).

PaweK
5.02.21, 23:59
@jac (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=1190) a widzisz, tym tropem spróbuję ;) dzięki
nie wiem co miałem sprawdzić na kompie?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
@wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140) nocne kadry wyłączone

ustawienia jasności ekranu nie pomagają, to nie to
instrukcja przeszparana już kilka razy,
przypuszczam, że to może być jakiś "myk" w ustawieniach, tylko o nim nie wiem
podrzucicie jeszcze jakiś pomysł?

yac
6.02.21, 00:37
Na kompie - miałem na myśli czy po wrzuceniu na kompa też tak jest, a jeśli nie tzn ustawienie jasności ekranu. Ale to już przerobiłeś, to spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne. Powinno pomóc.

PaweK
6.02.21, 11:09
yac niestety i przywrócenie do ustawień fabrycznych nie pomaga, jedyną zmianą jaką robię to widok ustawień na ekranie
no wnerwia okrutnie jak zdjęcie jest inne niż widzę, tak jakby i histogram nieco się różnił

apz
6.02.21, 16:55
Wyjmij baterię, na kilkanaście dni, powinien się aparat do końca zresetować. Jak zacznie od ustawiania daty i dnia, znaczy,że stracił całą pamięć podręczną.
Jak się nic nie zmieni to może problem dotyczy wyświetlacza?

Mirek63
6.02.21, 21:26
Pod jakim względem zdjęcie się różni? Pod względem ekspozycji czy kolorystyki? Jeśli pod względem ekspozycji to mogłaby być np. "fleksja ekspozycji" ale ustawienia fabryczne powinny ją zresetować. Jeśli kolorystyka, to czytałem kiedyś, że jest włączona domyślnie opcja "Zachowaj ciepły kolor" jest w menu własne/Kolor/cz-b. Fleksja jest w własne/narzędzia.

PaweK
6.02.21, 22:20
Wyjmij baterię, na kilkanaście dni, powinien się aparat do końca zresetować. Jak zacznie od ustawiania daty i dnia, znaczy,że stracił całą pamięć podręczną.
Jak się nic nie zmieni to może problem dotyczy wyświetlacza?

spróbuję w ten sposób zresetować

Pod jakim względem zdjęcie się różni? Pod względem ekspozycji czy kolorystyki? Jeśli pod względem ekspozycji to mogłaby być np. "fleksja ekspozycji" ale ustawienia fabryczne powinny ją zresetować. Jeśli kolorystyka, to czytałem kiedyś, że jest włączona domyślnie opcja "Zachowaj ciepły kolor" jest w menu własne/Kolor/cz-b. Fleksja jest w własne/narzędzia.

wydaje mi się, że to kwestia ekspozycji, kolorystyka jest w miarę zachowana, chociaż mogłoby być lepiej, zapisane zdjęcia są jakby lekko cieplejsze ale opcję z ciepłym kolorem zawsze wyłączam

Bodzip
7.02.21, 22:54
A że zapytam - jakie masz ustawienia kółka PASM ?

PaweK
7.02.21, 23:47
A że zapytam - jakie masz ustawienia kółka PASM ?

tzn? nie rozumiem co masz na myśli, możesz bardziej rozwinąć?

apz
7.02.21, 23:57
tzn? nie rozumiem co masz na myśli, możesz bardziej rozwinąć?

popatrz na aparat

PaweK
8.02.21, 00:00
popatrz na aparat

chodzi o to w jakim trybie aktualnie? przeważnie M lub A

Bodzip
8.02.21, 00:22
chodzi o to w jakim trybie aktualnie? przeważnie M lub A
Ok, bo myślałem że masz ustawiony tryb SCN co powoduje całkiem inny obrazek niż w rzeczywistości. Ale to ma wpływ tylko na jpg a nie na RAW.