PDA

Zobacz pełną wersję : Tumax DSL880AFZ i E400

Don Pedro
27.05.08, 20:21
Czy Ktoś z forumowiczów ma/miał/ do czynienia z w/w lampą Tumaxa i jego współpracą z systemem 4/3? Za parę dni będę ją miał niezależnie od tego czy Ktoś byc może zmiesza ją z błotem, czy też pochwali, jest w drodze.. Ucieszę sie na parę uwag technicznych praktykujących fotografów/ Tumax i Exxx/ Pozdrawiam. Uwaga!-nie mam aktywnej opcju szukaj, więc jeżeli ten temat się przewijał, to przepraszam.Pozdrawiam.

sam13
27.05.08, 22:25
Tu masz wątek o mocniejszej siostrze lampy o której piszesz:

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11790

Amigo!
27.05.08, 22:29
... i jeden post dotyczący 880-tki:
https://forum.olympusclub.pl/search.php?searchid=82531

Don Pedro
28.05.08, 07:31
Sam13-dziękuję, XXL pisze w Twoim wątku także na temat Tumaxa 880AFZ, co mi naswietliło czego należy spodziewać sie po tej lampie.
Amigo, niestety Twój link jest pusty! Dzięki i pozdrawiam.Wczoraj coś szwankowało forum, albo wgrywało sie dluuuuuugo, albo pojawiał sie kom. error, dziś dobrz hula, za zamieszanie przepraszam.

Don Pedro
28.05.08, 17:37
Mam już to cudo błysku. Wizualnie niezła, ma dedykację Olka: DSL880AFZ-OP SPEEDLITE i jest to taka sama lampa jak dobrze znany mi Soligor MZ-340 AF Pierwsze próby i ocena na ekranie LCD-wypadły prawie średnio, można powiedzieć jaka cena taka lampa. Powtarzalność nijaka-loteria, choć mieści się w tolerancji dopuszczalnej do skorygowania na kompie.Do amatorskiego błyskania może być, a i rzutowanym wzorkiem wspiera AF bez tych obłędnych błysków ,które daje spawareczka E400 Obsługuje wszystkie tryby oprócz fulla, po kliknięciu na guzik lampy na LCD tryb FULL jest inaczej oświetlony i od razu widać, że jest nieaktywny. Po tych pierwszych błyskach to stwierdzam, że lampa ma tendencję do prześwietlania , zwłaszcza na większym ISO i pewnie trzeba będzie korygować +/- EV za pomocą pokrętła w body, to idzie przeboleć, bo w cyfrze mamy od razu podgląd o ile nie użyjemy tego Tumaxa do sesji np. ślubnej czy innej wymagającej refleksu i doskonałego naświetlania sceny. Typowo amatorska, tania konstrukcja, cóż zaczynam zbierać na lampkę systemową Olka, lub Metza.
1.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/9391/p1000600gc6.jpg)
2.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/8309/p1000594dh5.jpg)

XXL
28.05.08, 21:51
Don Pedro-Gratuluję zakupu, chociaż w zasadzie nie ma czego. Mam taką i czasami z niej korzystam. Piszę czasami bo tak naprawde wolę swojego starego Metza 32 Z-2 bez TTL, tylko z własną automatyką, ale jakże pewną. Tumax, owszem, można nią robić ale trzeba jej się nauczyć i przestrzegać jej "himerów" Jak pisałem w innym poscie, NIE rób na AUTO, najlepiej na MANUAL - ISO max. 300, migawka 40-60, przysłona ok. 7.1 i w takich ustawieniach TTL jest w miarę powtarzalny /oczywiście z palnikiem na wprost/ Przy palniku w górę trzeba korygować, o ile? to trzeba wypraktykować, po prostu trzeba ją "wyczuć" Na pewno to nie jest FL-36, czy Metz 48-AF, ale jakie pieniądze, taka lampa.

Don Pedro
29.05.08, 07:49
XXL-za tą cene za którą nabyłem Tumaxa po pierwszych testach/amatorskich, domowych/ myślę, że warto było. Lampa ma himery, ale wcale nie jest tak źle, wykonałem ok. 100 błysków w różnych miejscach i warunkach oraz nastawach: auto, preselekcja, tryb nocny, seria/3 błyski zrobil, później lampa sie rozładowała i z 15sek doładowywała/, pomiar matrycowy , punktowy, centr. ważony, błysk dopalajacy itd. Wg mnie z tych ok. stu błysków tak z 80 jest poprawnych/ oczywiscie w tym uwzgl. własną korektę na -0,3 -0,7 EV/ i z 5 totalnie skopanych, tak na wyższych ISO 400, 640,800 i na auto. Lampa wydaje mi sie jest do okiełzania i jako amatorska, dla takich tez fotografów może być bardzo użyteczna. I to by było na tyle. Pozdrawiam.

ketero
24.12.09, 17:45
Mam ja i do amatorskiego użytku jest fajna. Jedynie brakuje mi regulacji poziomej.

PAFF
9.05.10, 13:56
Ok, Witam jeszcze raz :)
Odświeżę wątek. Więc, proszę was o pomoc. Oczywiście chodzi o wybór bardzo taniej lampy błyskowej. Preferuję używkę, ale takich do olka na allegro małoo (jeden tumax 880afz za 140zł, myślę że za 120 by poszedł) Mam nadzieje, że odpowiecie mi na pytania:

Jaka jest różnica pomiędzy Tumax'em 880afz a 883afz?
Czy jeden z owych tumax'ów nadaję się dla początkującego, czy sobie odpuścić?
Opłaca się dołożyć do DSL983AFZ (różnica 70zł, jeśli o nowe chodzi), (różnica polega na tym że ten ma palnik obracany w poziomie, i jest trochę mocniejsza)?
Oczywiście mogę poczekać, i odłożyć do 386afz, ale czy jest mi taka potrzebna, odczuje różnice?

Lampa ma służyć do amatorskiego focenia, jednak używana będzie często, zdjęcia robię praktycznie codziennie, dla nauki i zabawy jaką mi to daje. Na razie preferuje używkę, żeby nie stracić kasy na utracie wartości. Wiadomo, że nie będzie to moja docelowa lampa, tylko do nauki, lecz może być tak, że nie zostawie jej sobie jako drugą po kupnie nowej, tylko sprzedam. Dobra trochę pomieszałem, ale mam nadzieje, ze mi pomożecie :grin:
edit. Może lepiej kupić metza 36-c2 bez ttl?

Pozdrawiam

adamowski1
9.05.10, 21:47
Ok, Witam jeszcze raz :)
Odświeżę wątek. Więc, proszę was o pomoc. Oczywiście chodzi o wybór bardzo taniej lampy błyskowej. Preferuję używkę, ale takich do olka na allegro małoo (jeden tumax 880afz za 140zł, myślę że za 120 by poszedł) Mam nadzieje, że odpowiecie mi na pytania:

Jaka jest różnica pomiędzy Tumax'em 880afz a 883afz?
Czy jeden z owych tumax'ów nadaję się dla początkującego, czy sobie odpuścić?
Opłaca się dołożyć do DSL983AFZ (różnica 70zł, jeśli o nowe chodzi), (różnica polega na tym że ten ma palnik obracany w poziomie, i jest trochę mocniejsza)?
Oczywiście mogę poczekać, i odłożyć do 386afz, ale czy jest mi taka potrzebna, odczuje różnice?

Lampa ma służyć do amatorskiego focenia, jednak używana będzie często, zdjęcia robię praktycznie codziennie, dla nauki i zabawy jaką mi to daje. Na razie preferuje używkę, żeby nie stracić kasy na utracie wartości. Wiadomo, że nie będzie to moja docelowa lampa, tylko do nauki, lecz może być tak, że nie zostawie jej sobie jako drugą po kupnie nowej, tylko sprzedam. Dobra trochę pomieszałem, ale mam nadzieje, ze mi pomożecie :grin:
edit. Może lepiej kupić metza 36-c2 bez ttl?

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o możliwość odchylania palnika w poziomie to różnicę odczujesz na pewno,880-tkę miałem,tak do amatorskich zastosowań była ok.,no i cena,jak pamiętam to kupowałem ją za 219 złociszy,a więc żadne pieniądze.
Ale docelowo to raczej systemowa,bądź Metz-a,sporo kosztują ale są warte swojej ceny.

PAFF
9.05.10, 23:38
U mnie zastosowanie typowo amatorskie, tylko, że mam sporo wolnego czasu i codziennie wychodzę na mały plenerek...
No właśnie wg opinii widzę, że by się obrotowy palnik przydał tylko, że 880 mogę kupić używkę za 120-140, 983 za 270 nówkę, bo używek nie widać, więc za te drugie 130 zł mogę kupić coś używanego z fotocelą, czy kostke i kabelek do tego szynę i drugą lampą błyskać...Co na początek będzie lepsze...? trudna decyzja... :-P

NightCrawler
9.05.10, 23:48
Naucz się jedną błyskać potem bierz się za dwie.
Zdjęcia z lampą to nie jest hop-siup - zakładam i robię.
A zdjęcia z większą ilością źródeł światła to dopiero jest zabawa...

PAFF
10.05.10, 13:54
Okk, więc tak mogę kupić 880afz za 140zł używk. albo 883afz za 209, ale wtedy to bym pewnie dołożył 70zł i miał obracany palnik. Znowu parę pytań... Więc tak:

Wie ktoś czy jest jakaś różnica pomiędzy 880afz a 883afz oprócz tego, ze z 883 można zrobić błysk testowy (chyba nie jest to niezbędne)?
Czy będę miał opcje takie jak w wbudowanej lampie? tzn. najbardziej chodzi mi o to czy bd mógł wybrać manualnie moc błysku 1/64 1/16 itd
Jak często aparat z 880afz myli się przy pomiarze i wychodzą prześwietlone/niedoświetlone?
Są jakieś inne problemy w działaniu z E-420?

Dziękuje za pomoc :-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ok, poczytałem, przeliczyłem i chyba jednak zdecyduję się na coś droższego. Na moim celowniku po opiniach innych użytkowników (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=7419) forum staje tumax 386afz, tylko, że...
W sklepie Foto-tip w którym kupił m.in. kolega Dzemski towar jest chwilowo niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie dostępny (dopiero czekam na maila). Jest jeszcze nowy sklep z 9 opiniami na ceneo i tu też tymczasowy brak, alee, ale powszechnie dostępnym modelem jest 383afz (przy okazji trochę mocniejsza) i czy 383afz działa tak samo, miał ktoś doświadczenia? Pomieszałem trochę w tym wątku, ale mam nadzieje, że odpowiecie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

PAFF
11.05.10, 16:10
Ok, wszystko jasne, 386afz wycofali z produkcji i wstawili nową 383afz. Miał ktoś doświadczenia?