PDA

Zobacz pełną wersję : stabilizacja w panasonic 12-32

adi2712
8.01.21, 14:49
Witam
Czy po podłączeniu obiektywu panasonic 12-32 do puszki olympus e-m10 mark II stabilizacja w obiektywie jest załanczana automatycznie czy trzeba gdzieś w ustawieniach aparatu ją włączyć? a jeżeli tak to gdzie? i czy można w jakiś sposób rozpoznać że działa, tak jak w aparacie olympus e-m10 mark II gdzie to słychać kiedy robi się zdjęcie
pozdrawiam

jkr
8.01.21, 18:08
W przypadku tego obiektywu stabilizacja w nim zadziała tylko z aparatem Panasonica. W Olympusie włączamy lub wyłączamy w aparacie stabilizację matrycy.

petreq
8.01.21, 18:59
W przypadku tego obiektywu stabilizacja w nim zadziała tylko z aparatem Panasonica. W Olympusie włączamy lub wyłączamy w aparacie stabilizację matrycy.
A nieprawda :)

(...)
Czy po podłączeniu obiektywu panasonic 12-32 do puszki olympus e-m10 mark II stabilizacja w obiektywie jest załanczana automatycznie czy trzeba gdzieś w ustawieniach aparatu ją włączyć? (...)
Stabilizację obiektywu możesz włączyć Menu -> Zakładka C -> Prior. I.S. obiektywu (Wł - stabilizacja w obiektywie jest nadrzędna).

Moim zdaniem wydajniejsza jest stabilizacja matrycy.

jkr
8.01.21, 19:27
A nieprawda :)

Stabilizację obiektywu możesz włączyć Menu -> Zakładka C -> Prior. I.S. obiektywu (Wł - stabilizacja w obiektywie jest nadrzędna).

Moim zdaniem wydajniejsza jest stabilizacja matrycy.A to Bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd, nie znam tego myku.

Hiszpan63
8.01.21, 20:37
A to Bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd, nie znam tego myku. ... ja znam ten myk i znam ten obiektyw . I g.vario 14-42 też . I uważam lub też uważamy z moją szanowną Panią , że stabilizacja w olku z pozycji korpusu jest lepsza .

Roberto73
8.01.21, 23:15
Obiektywy Panasonic posiadające stabilizację, i podpięte pod korpus Olympusa będą działały właśnie z aktywną swoją stabilizacją. Chyba , że wyłączysz ją przełącznikiem na obiektywie (jeśli model obiektywu taki ma). Natomiast w body Olympus w menu , z tego co pamiętam to można włączyć lub wyłączyć stabilizację matrycy , ale nie sterować stabilizacją obiektywu. Inna sprawa , że stabilizacja obiektywu Panasonic i body Olympus z tego co zauważyłem , nie przeszkadzają sobie.

petreq
9.01.21, 00:09
Obiektywy Panasonic posiadające stabilizację, i podpięte pod korpus Olympusa będą działały właśnie z aktywną swoją stabilizacją.
Uwierz, mogę bez przeszkód wybrać stabilizację obiektywu lub body. Wszystko uzależnione jest od ustawienia w menu.

Natomiast w body Olympus w menu , z tego co pamiętam to można włączyć lub wyłączyć stabilizację matrycy , ale nie sterować stabilizacją obiektywu.
Można sterować, przytoczyłem dokładne umiejscowienie tej funkcji w menu dla każdego body OM-D i zapewne większości E-PL.

Inna sprawa , że stabilizacja obiektywu Panasonic i body Olympus z tego co zauważyłem , nie przeszkadzają sobie.
Nie przeszkadzają, ponieważ ustawiasz priorytet, która ma działać.

Roberto73
9.01.21, 11:32
I że da się w korpusie Olka wyłączyć stabilizację w obiektywie Panasonic? Czy nadać priorytet?

petreq
9.01.21, 12:16
I że da się w korpusie Olka wyłączyć stabilizację w obiektywie Panasonic? Czy nadać priorytet?
- Prior. I.S. obiektywu - WYŁ - stabilizacja obiektywu wyłączona, działa lub nie działa stabilizacja z body (do włączenia/wyłączenia w innym miejscu)
- Prior. I.S. obiektywu - WŁ - stabilizacja obiektywy włączona, nie działa stabilizacja body

Roberto73
9.01.21, 12:18
Tylko czy to działa z Panasonic

petreq
9.01.21, 12:28
Tylko czy to działa z Panasonic
Tak, działa. Testowałem to w zestawie EM5 i 12-32.

Hiszpan63
9.01.21, 14:11
Tylko czy to działa z Panasonic ... tak działa . Z każdym panasonicem . Mam e m10 mkI i e m10 mkII .. g. vario 14-42 , a przez chwilę również 12-32 i 45-150 i tak to właśnie działa . Tyle , że uważam , że stabilizacja w body jest lepsza .

Roberto73
9.01.21, 16:58
Nie zawierze wam jak antyszczepionkowiec , nie i już. :P

Hiszpan63
9.01.21, 18:35
Nie zawierze wam jak antyszczepionkowiec , nie i już. :P .... ale musisz jeszcze do tego tupnąć nóżką lub przydzwonić pięścią w stół ,,, :grin:

adi2712
14.01.21, 13:00
dzięki za wszystkie odpowiedzi, myślałem że zadziałają obie stabilizacje...w body i w obiektywie co by może jeszcze bardziej polepszyło w sumie ogólną stabilizację, skoro może być tylko jedna to pozostanę przy tej stabilizacji w body :)

Jask2
18.11.22, 12:46
... tak działa . Z każdym panasonicem . Mam e m10 mkI i e m10 mkII .. g. vario 14-42 , a przez chwilę również 12-32 i 45-150 i tak to właśnie działa . Tyle , że uważam , że stabilizacja w body jest lepsza .

Do M10 III mam podpięty M.Zuiko 40-150 i stabilizacja działa. W menu nie mogę znaleźć opcji przełączania priorytetu stabilizacji. Czy możliwe jest, że taka opcja pojawi się dopiero po podpięciu Lumixa z O.I.S?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

... tak działa . Z każdym panasonicem . Mam e m10 mkI i e m10 mkII .. g. vario 14-42 , a przez chwilę również 12-32 i 45-150 i tak to właśnie działa . Tyle , że uważam , że stabilizacja w body jest lepsza .

Do M10 III mam podpięty M.Zuiko 40-150 lub Lumix 25/1.7, oba bez stabilizacji i stabilizacja w body działa. W menu nie mogę znaleźć opcji przełączania priorytetu stabilizacji. Czy możliwe jest, że taka opcja pojawi się dopiero po podpięciu Lumixa 12-32 z O.I.S?

canimo
21.10.23, 15:33
Nie wiem. Sa dwie mozliwosci.
1 Musisz pogrzebac w menu i tam ustawic.
2 Nie pojawi sie priorytet stabilizacji obiektywu nawet po dluzszych poszukiwaniach, bo 40-150 nie jest stabilizowany. Panas ma wiecej stabilizowanych obiektywow, bo mial niestabilizowane body. Olek ma mniej stabilizowanych, bo od poczatku mial stabilizacje w korpusie i dopiero potem wrzucil stabilizacje do niektorych drozszych szkiel. Do tego nie.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Nie wiem. Sa dwie mozliwosci.
1 Musisz pogrzebac w menu i tam ustawic. Mozesz to zrobic chyba przed podpieciem obiektywu.
2 Nie pojawi sie priorytet stabilizacji obiektywu nawet po dluzszych poszukiwaniach, bo 40-150 nie jest stabilizowany i korpus to widzi. Panas ma wiecej stabilizowanych obiektywow, bo mial niestabilizowane body. Olek ma mniej stabilizowanych, bo od poczatku mial stabilizacje w korpusie i dopiero potem wrzucil stabilizacje do niektorych drozszych szkiel. Do tego akurat nie.

Przejdz przez ten skrocony panel i zobacz jaka masz stabilizacje. Prawdopodobnie wejdziesz przez przycisk OK, jak w innych Olkach.