Zobacz pełną wersję : Więcej Dżemu
już czekają, ale wiesz jak ja się zbieram, jak sójka za morze. Myślę, że w kole środy Ci wyślę. Bo jutro z rana wyjeżdżam do Kazimierza na kilka dni.
pozdrowienia z Kazimierza :)
dalszy ciąg pozdrowień z Kazimierza (obrabiałem na lapie, więc sorka, jak coś nie wyszło) :)
Okienka najbardziej, w otwartym MZ ciut za ciemno a w zamkniętym jakby ostrość uciekła.
Babuleńka tez spoko.
Pozdrawiam
kowalikster
29.08.09, 16:39
Babuleńka bardzo fajna. Myślałem na poaczątku, że trzyma Ci kubek z wodą podczas pozowania.
Bardzo ładne pozdrowienia.
Plakat niezwykle udany i robi wrażenie. Z sali operacyjnej ciekawe ale to drobne zabiegi. Z Kazimierza fajne klimatyczne oddające charakter tego uroczego miasta. Jednak mi się najbardziej podobają te z jego okolicy.
jeszcze jedno foto babinki
i sympatyczny klolega pajączek w Nerowym Dole
widok z baszty w stronę Janowca
W Babince podoba mi sie wyraz niedowierzania na jej twarzy, że jest celem obiektywu. Pajczyna i jej misterna sieć dobrze wyeksponowana zawsze budzi moje zainteresowanie. Plenerek imponujący widokiem, szkoda, że nie trafiła Ci się pogoda żyleta ale i tak fajne.
W Babince podoba mi sie wyraz niedowierzania na jej twarzy, że jest celem obiektywu. Pajczyna i jej misterna sieć dobrze wyeksponowana zawsze budzi moje zainteresowanie. Plenerek imponujący widokiem, szkoda, że nie trafiła Ci się pogoda żyleta ale i tak fajne.
Ona nie zdawała sobie sprawy, że ja fotografuję, robiłem to zdjęcie trzymając aparat w ręku na poziomie kolan. Byłem jedynie celem jej zaczepek, żeby wrzucić w kubasek co nieco ;)
Dzięki za komentarz :)
Widok na drugą stronę. Zakłady Azotowe w Puławach.
i znów porcja zdjęć z ulic Lublina:
on ci ten jezyk pokazal, czy mu po prostu ..wypadl?
drzemał z wywalonym języczkiem ;)
pewnie mu teraz glupio :)
z próby MAAT - In Innocent
Na zdjęciu Justyna Jasłowska i Kinga Boruń
(polecam otwierać obrazek w nowym oknie bo jest duży 1680x557 pikseli)
no i nowe z Yashici 635 + Kodak Profoto
Ostatnie bardzo mi się podoba, ma klimat!
Powiem tyle, ostatnie Twoje zdjęcia mi jakoś nie podchodzą, ale z 6x6 zawsze ;) . Mam pytanko - tą Jaśkę 635 to masz z obiektywem Yashinon czy Yashikor ? Jeśli Yashikor, to powiedz proszę jak według Ciebie jest z tą miękkością. Bardzo podoba mi się kołowy bokeh Yashikora, ale męczy mnie, jak on się zachowuje na przysłonie 3,5 ( pod względem ostrości ).
Pozdrawiam
Z ostatnie serii po Lublinie zatrzymałem się na dłużej przy panu stojącym pod reklamą kredytu, dyskusji pomiedzy żołnierzem i cywilem oraz wystawionym we śnie języku. Z teatru piękne. Niesamowity kolor. pozy aktorów, owal sceny świetnie dopełniający kadr. Na ostatnim urocza dziewczyna i pełna poświęcenia gdyż nie zważała na mokrą ławkę. Oprócz tego ma swoisty urok który lepiej nastraja.
Powiem tyle, ostatnie Twoje zdjęcia mi jakoś nie podchodzą, ale z 6x6 zawsze ;) . Mam pytanko - tą Jaśkę 635 to masz z obiektywem Yashinon czy Yashikor ? Jeśli Yashikor, to powiedz proszę jak według Ciebie jest z tą miękkością. Bardzo podoba mi się kołowy bokeh Yashikora, ale męczy mnie, jak on się zachowuje na przysłonie 3,5 ( pod względem ostrości ).
Pozdrawiam
Mam Yashinona, czyli aparat z ostatnich lat produkcji. Podobno ten obiektyw jest dużo lepszy, niestety nie mogę tego stwierdzić ponieważ nie miałem Yaśki z Yashikorem. Yashinon jest ostry od pełnej dziury (oczywiście to zdjęcie robiłem właśnie na przysłonie 3.5).
Dziękuję za komentarze :)
Ostania fotka bardzo na tak, podoba się.
i znów kilka migawek z ulic Lublina:
0204 jest świetne
niesamowicie żałuję, że nie miałem ze sobą Yashici :(
W ostatniej serii nie mam zdecydowanych faworytów. Wszystkie w klarowny sposób pokazują elementy codziennego życia. Można też o każdej zatrzymanej scenie coś opowiedzieć.
i następna fotka z miłego popołudnia, ja, pomi i jaśka ;)
Babcia ze słonecznikami... piękne.
Jesli ktoś ma małpkę Canona to polecam CHDK, program który rozszerza mocno możliwości małpek tego producenta, m.in. o możliwość zapisu plików w formacie RAW :)
wczorajszy spacer i poznana już wcześniej babinka ze słonecznikami:
tamto zdecydowanie fajniejsze
...a skoro ona tam caly czas tak siedzi, to moze w nocy jej zrob fote ;>
takie małe studium ruchu ;) (polecam oglądać w nowym oknie, bo obrazek jest spory - 1200 pikseli w wysokości)
paakayttaja
9.09.09, 22:22
Jestem pod wrażeniem (znowu) i jak zwykle - zazdroszczę warsztatu.
Chyba jeszcze w tym roku zawitam w jakiś weekendzik (wreszcie) do Lublina.
zapraszam:
http://www.youtube.com/watch?v=BmaLpwndKPA
kowalikster
18.09.09, 16:53
Jesli ktoś ma małpkę Canona to polecam CHDK, program który rozszerza mocno możliwości małpek tego producenta, m.in. o możliwość zapisu plików w formacie RAW :)
Ale to chyba jedynie do serii PowerShot i innych na procesorze Digic II, choć mogę się mylić.
Ale to chyba jedynie do serii PowerShot i innych na procesorze Digic II, choć mogę się mylić.
większość małpek z procesorami Digic II i III.
Ponownie zapraszam, tym razem na akt III spektaklu InInnocente Teatru MAAT z Lublina. Kamera oczywiście w mojej łapce ;) Kilkanaście postów temu można znaleźć także zdjęcia które zrobiłem podczas tych prób.
http://www.youtube.com/watch?v=CXukVDc7TJ4
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i wersja poprawiona wczorajszego motionphotos:
http://www.youtube.com/watch?v=Fc1cjZ7QB1Q
Sylwia Hanf - Dromenon - spektakl w ramach MAAT Festival w Lublinie.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol1/88/27/download/4388665.jpg)
E3 + 35-100/2@35/2.0, ISO2000, 1/10s z ręki oczywiście
paakayttaja
28.09.09, 09:47
Mnie jak zawsze się podobają. No i nie mogę się doczekać, kiedy będę się mógł wyrwać na weekend do Lublina :-)
Sylwia Hanf - 8 Pustyń - Dromenon - spektakl w ramach MAAT Festival w Lublinie.
Kaz de Wro
29.09.09, 22:27
Babinka ze słonecznikiem, trochę krzywo ale pocieszna jest.
Dzemski- foty robione przez Ciebie są dla mnie totalnym odjazdem. Focisz , rozumiem, spektakle teatralne w świetle zastanym, bo flesz odpada. Napisz coś więcej o Twojej technice focenia tego wszystkiego.
Pozdrawiam
Kaz, tu nie ma żadnej techniki, wszystko z ręki, wysokie iso i długie czasy :) A tak i zero automatyki, wszystko na manualu.
Daisuke Yoshimoto podczas spotkania z publicznością po spektaklu. ZD 35-100 oczywiście.
Wrzuć więcej tego pana. Co za twarz...
jest w galerii (podczas spektaklu), wczoraj wrzucałem. Zapewne jeszcze dodam kilka zdjęć :)
Świetny portret, naprawdę.
gdyby ktoś miał chęć na tapetkę mojej robótki (1680x1050):
Naprawdę świetna ta tapetka. Rewelacyjnie to wygląda.
fajny plakacior - dobra robota
Fizjonomia i osobowość p. Yoshimoto nie pozwalaja przejść obojetnie obok tej fascynującej postaci. Rewelacyjne zdjęcia i świetnie, ze masz czym. Tapetka pierwsza klasa.
... i świetnie, ze masz czym.
Niestety, tak jak wszystko co piękne i to się skończyło, musiałem odesłać testowane 35-100 do źródła (jak w matrixie) ;(
Mam nadzieję, że firmie smutno sie zrobi i patrząc na Twoje dokonania poczynione tym szkiełkiem, niezwłocznie odeśle Ci je do testowania na czas nieokreślony, czego serdecznie życzę.
takie koncepcyjne do nowych działań teatralnych:
fajna fotka :) jedyne co mi nie leży to zbyt jasna postać z lewej a konkretnie jej lewa strona ale to tylko moje spojrzenie:lol:
Krzysiek.T
14.10.09, 08:10
O, inne spojrzenie na Maat. Dobre.
Maat_koncept czuję, że to wszystko jest zamierzone i z detalami wykonane ale wybacz jakoś nie chwyta. Atak zimy fajny. U mnie też śnieży ale z deszczem i jak na razie wszystko spływa.
Rafał Czarny
14.10.09, 15:39
Tapetka jest już na lapie. Dzięx.
dalsze poszukiwania koncepcji:
Ostatnie poprzez fajną kompozycję nawet dla nie znającego tematu fajne. Proszę jak możesz to oświeć w sprawie adidasa, dlaczego właśnie on i tak trzymany. Czy ma symbolizować nie gadaj idź w drogę, nie gadaj tylko przyjdź, koniec rozmowy opdejdź?
OBUDZISZ SIĘ KIEDYŚ WIECZOREM - ZOBACZYSZ
reżyseria i koncept
TOMASZ BAZAN
choreografia i wykonanie improwizacji... Więcej...
TOMASZ BAZAN JUSTYNA JASŁOWSKA KINGA BORUŃ
muzyka
ARVO PART
realizacja światła
MARCIN KABAT KOWALCZUK
'Przysiadam
w moim ogrodzie
zastanawiam się
nad
możliwością powrotu'
ELIOT
Wspólne wydarzenia. Wspólne życie i przeżywanie. Wspólne oddychanie. Pewnego popołudnia coś pęka. Proces przemian niezwykle gwałtowny, pozostawia niezatartą rysę na współodczuwaniu. Improwizacja tego tańca spowodowana jest wydarzeniami osobistymi z wspólnego życia performerów, co spowodowało wspólne i jednocześnie odizolowane działanie – 'wspólne' stało się umowne.
Spektakl jest próbą laboratoryjnego spojrzenia na proces pracy zespołowej poddanej całkowitej jednostkowej izolacji.
dzemski koncepcja ciekawa :)
http://www.youtube.com/watch?v=8vjEbvxdDr8
gdyby ktoś miał chęć na tapetkę mojej robótki (1680x1050):
rewelacja
misscaroline
11.11.09, 13:01
nie mogę obejrzeć wideła:(
komp za okno!!!!!!! ;/;/ grrr
nowy wpis na moim blogu:
http://dzemski.y0.pl/blog/?p=37
ZAPRASZAM :)
nowy-stary wpis na moim blogu: http://dzemski.y0.pl/blog/?p=58
oraz
kilka streetów (część z nich jest już w wątku o Lumixie LX3). Panią z pieskiem z przedostatniego powinien poznać Rafał Czarny (to zdjęcie z wczoraj) :)
Za dużo tej winiety... Kadry też niezbyt ciekawe, prócz tego z transparentem(jako typowo reporterski).
Za dużo tej winiety... Kadry też niezbyt ciekawe, prócz tego z transparentem(jako typowo reporterski).
to street, nie reporterka, a winieta to taka konwencja, lubię ją
To wyszła Ci reporterka na jednym zdjęciu :-P W streecie tez warto zwracać uwagę na kadry. Czasami chyba lepiej warto poczekać w jednym miejscu i wyłapać sytuacje niż cykać zdjęcie każdemu napotkanemu na ulicy. Mi winieta się kompletnie nie podoba na tych zdjęciach, ale to moje odczucie :wink:
Temat o paradzie równości zginie w tłoku, więc i tu daję linkę do reportażu z manifestacji nacjonalistów z ONRu i kontrmanifestacji Stowarzyszenia na Rzecz Tolerancji, na dokładkę przemarsz ONRowców zablokowali aktywiści AntiFy.
http://dzemski.y0.pl/thumbnails.php?album=12
Ciekawy reportaż z manifestacji z dużą ilością fajnych kadrów. Co do samej idei takich manifestacji i prezentacji swoich poglądów to mam nieodparte wrażenie, że polski nacjonalizm niestety nie wiele różni się od faszyzmu...
kilka z wczorajszego łażenia po starym mieście
i nasz forumowy kolega rafrog przy pracy :)
naprawde ciekawy ten format
Kirkut bardzo OK.czym "popełnione" ? Pzdr:-)
Kirkut bardzo OK.czym "popełnione" ? Pzdr:-)
Yashica 635 + Ilford FP4 PLUS
Piotr Grześ
20.12.10, 16:25
Wielokrotnie go fociłem, ale Twoje zdjęcia są znakomite. Piękne spojrzenie i znakomite wykorzystanie sprzętu. Pozdrawiam.
Fajnie, że znowu wpadasz ;) Zdjęcia klimatyczne, powiewa nostalgią...
Pozdrawiam
rumpel
Fajnie, że znowu wpadasz ;) Zdjęcia klimatyczne, powiewa nostalgią...
Pozdrawiam
rumpel
ja stąd nie odszedłem, jednakowoż rzadko pisuję ;)
rzeźby na moim osiedlu, c'est moi, dwa otfforki (jeden to 30 minut w 10 stopniowym mrozie na starym mieście w LBN, drugi to 4 godziny w oknie mojego pokoju)
z dzisiejszego plenerku LTFu na dworcu północnym w lbn
Fajnie, że wróciłeś - zdjęcie b.oryginalne.
nigdzie nie odchodziłem, ot nie zabieram tylko głosu
następne z plenerku z LTFem
Fajnie Cię widzieć. I forma jest - to cieszy :)
Wszystkie trzy wrzuty zwróciły moją uwagę.
Pozdrawiam AP.
Zdjecia z plenerku niesamowite, jednym slowem mistrzostwo.
2 panoramy bardzo.... :) miło, że znów wrzucasz
RadioErewan
21.03.11, 21:46
z dzisiejszego plenerku LTFu na dworcu północnym w lbn
Widziałem już na fejsie. Fajne.
Witam
Bardzo fajne zdjecia. Jest na czym oko zawiesic.
paakayttaja
22.03.11, 13:00
Widziałem na FB - bardzo ładnie. Muszę się w końcu przejechać do Luplyna :-)
Witaj ziomalu :wink:
Z ostatniego plenerku fotki bardzo zacne. Lubię takie klajmaty :roll:
Świetna ostatnia wrzuta. Gratulacje!
z posta #836 (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=705835&postcount=836) fajniuśne! :grin:
z posta #843 (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=706240&postcount=843)
Twardymi Poleciałeś, po ziołach takich odlotów nie ma ... . :grin:
Fajne takie ... Dżemikowe?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
z posta #841 (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=705979&postcount=841)
Drugie świetne, podoba mi się
dziękuję za komentarze i zainteresowanie
z tego plenerku dorzucam jeszcze 4 foteczki z dziurkacza (własnie wywołałem)
Z dziurkacza swietne miejsca pokazane ....
hmmm... lubie takie klimaty..., ale przyznaje nie wiem co to "dziurkacz"
Pozdr.
hmmm... lubie takie klimaty..., ale przyznaje nie wiem co to "dziurkacz"
Pozdr.
dziurkacz, czyli aparat otworkowy (camera obscura) :)
Pamiętam, że przedstawiałeś już w jakimś wątku tego "dziurkacza" - maleństwo ale daje ciekawsze efekty niż się spodziewałem. Długie są czasy naświetlania?
Pamiętam, że przedstawiałeś już w jakimś wątku tego "dziurkacza" - maleństwo ale daje ciekawsze efekty niż się spodziewałem. Długie są czasy naświetlania?
przysłona 135
zdjęcie z kasami biletowymi naświetlałem 20 minut na Rollei Retro 400
zdjęcia na zewnątrz 3-10 s.
Piękne efekty, zwykłe kadry dostają niezłego kopa w tej technice.
Cały czas Holga 120 WPC? Próbuję swoich sił w otworku 4x5 cala, ale myślę o czymś łatwiejszym.
pozdrawiam
Piękne efekty, zwykłe kadry dostają niezłego kopa w tej technice.
Cały czas Holga 120 WPC? Próbuję swoich sił w otworku 4x5 cala, ale myślę o czymś łatwiejszym.
pozdrawiam
Ano cały czas holga 120 wpc, własnie ugadałem ślusarza, który mi spiłuje w niej conieco, tak, żebym nie miał tej paskudnej winiety, która teraz maskuję albo przycinając kadry, albo dodając winietę na brzegach. W weekend siądę i zaprojektuję sobie swoją maszynkę. Chciałem kupic Omfmana, ale facet który to produkuje jest dziwakiem. Raz chce sprzedać, raz nie, cen podac nie chce. Jednego dnia mówi, że nie sprzedaje, a na 2 dzień znajduję jego aukcję na alledrogo. Poza tym cenowo (z alledrogo) to już w tej chwili powala na kolana. Za skrzynkę 6x12 życzy sobie 1500 zł.
..................w sumie 54 expozycje..................
..................w sumie 54 expozycje..................
"Wali po mózgu" muszę przyznać. Zatrzymało mnie.