PDA

Zobacz pełną wersję : popRAWka 20/2020

And.N
1.12.20, 18:19
228359

popRAWka 20/2020

Witam i zapraszam do udziału w 20 edycji popRAWki i zarazem ostatniej w drugim cyklu 10 popRAWek,
a także ostatniej za mojej kadencji prowadzącego tą zabawę.

Autorem RAW (NEF z D7500) jest Cru, zwycięzca poprzedniej edycji.
Pliku DNG na razie nie zamieszczam gdyż mam z tym pewne kłopoty (główny mój komputer na razie jeszcze martwy)
Jeśli ktoś będzie tak uprzejmy to może wrzucić DNG w tym wątku lub na adres meil popRAWki, aczkolwiek mam nadzieję,
że za kilka dni uda mi się reanimować mojego kompa wówczas sam wstawię.

(Edit) Jest już dostępny także plik DNG, dzięki uprzejmości autora tego zdjęcia.

Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy.
Więcej o dozwolonym zakresie obróbki w regulaminie.

Termin nadsyłania prac nieco wydłużony i mija 10.12.2020 (czwartek) o godz. 18:00.

Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 1500 px dłuższy bok .

Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z IrfanView)
228360

Do pobrania:

Plik RAW: 228361
Plik DNG: 228379
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|

Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com

(poprawka.andtor2@gmail.com)

PS.

Proszę pamiętać aby w wysyłanej pracy zamiast nazwy pliku wpisać swój nick z forum.

Bodzip
1.12.20, 20:27
Ale się most wygł :-P

easy_rider
1.12.20, 23:45
No... wreszcie jakieś ciekawe zdjęcie...
A nie kolejna stara chałupa :mrgreen:

Cru
2.12.20, 01:13
Ale się most wygł :-PWygły most, musiał pijany projektować... lub pijany focić [emoji23]

fret
2.12.20, 07:27
Ale się most wygł :-P

Zapowiadają się mistrzostwa świata w prostowaniu :mrgreen:

paparapa
2.12.20, 11:26
A ja myślę ,że zapowiada się kolejna runda "bleblania" o niczym ( zresztą bez pokrycia) klubu teoretyków gawędziarzy.
Tak żeby się nie nudzić, i sobie o czymś "pogadać" :???:.

Bodzip
2.12.20, 11:53
A zdjęcie nadaje się do "Ruleza" - mostunio :mrgreen:

helmuth
2.12.20, 15:40
A ja myślę ,że zapowiada się kolejna runda "bleblania" o niczym ...Właśnie zacząłeś. :-P

And.N
2.12.20, 17:09
Edytowałem pierwszy post, dodając do pobrania oprócz RAW (NEF) również plik DNG, jeśli ktoś miałby problem z otwarciem NEF z Nikona D7500. @Cru (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=55395), dziękuję za przesłanie na skrzynkę (przekonwertowanie NEF-a) DNG.

paparapa
2.12.20, 17:57
Właśnie zacząłeś. :-P

I po jakiego manipulujesz?
Zacytowałeś wyrwaną z kontekstu część mojego wpisu, zmieniając sens tego co napisałem. Proszę następnym razem cytować moje całe wpisy, albo ich nie przytaczać.

And.N
2.12.20, 18:17
Właśnie zacząłeś. :-P

I po jakiego manipulujesz?
Zacytowałeś wyrwaną z kontekstu część mojego wpisu, zmieniając sens tego co napisałem. Proszę następnym razem cytować moje całe wpisy, albo ich nie przytaczać. @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325), jak chcesz być na tym forum,, "musisz przyznać rację" tutejszej elity (przyzwyczaić się do cytatów wyrwanych z kontekstu) :). Dlatego ja się z tym forum żegnam (na kilka lat na pewno). Później się zobaczy ...

helmuth
2.12.20, 19:10
Zacytowałeś wyrwaną z kontekstu część mojego wpisu, zmieniając sens tego co napisałem.Możesz uzasadnić, w jaki sposób zmienił się sens Twojego posta? :roll:

Proszę następnym razem cytować moje całe wpisy, albo ich nie przytaczać.Mam zwyczaj cytować tylko tę część, do której się odnoszę i tak już zostanie.

paparapa
2.12.20, 20:52
Możesz uzasadnić, w jaki sposób zmienił się sens Twojego posta? :roll:

Mam zwyczaj cytować tylko tę część, do której się odnoszę i tak już zostanie.

Tak jak pisałem, proszę cytować całość.

helmuth
2.12.20, 21:54
Tak jak pisałem, proszę cytować całość.Tak jak pisałem, będę cytował tylko ten fragment, do którego się odnoszę. :-P
Nie widzę sensu w zamieszczaniu w cytacie czegoś, do czego moja odpowiedź się nie odnosi. Resztę każdy może przeczytać klikając w link (strzałkę) do cytowanego postu.

jkr
2.12.20, 23:06
Dlatego ja się z tym forum żegnam (na kilka lat na pewno). Później się zobaczy ...Chyba żartujesz, nie mówisz poważnie?

apz
2.12.20, 23:49
Chyba żartujesz, nie mówisz poważnie?

Obiecuje od listopada co najmniej. Musk planuje taką np. misję na Marsa. Podróż w jedną stronę trwa minimum kilka miesięcy, czy da się wrócić nie wiadomo na pewno, ale jakie unikalne można stamtąd przywieść zdjęcia.
Może kolega się tam np. załapał?

Wiejo
3.12.20, 19:01
Przystępując do obróbki zdjęcia miałem ze trzy koncepcje. Wszystkie starły się na proch. Po wielu próbach zupełna pustka w głowie a na monitorze szalone
wizje. Muszę odpocząć.

paparapa
3.12.20, 19:41
Przystępując do obróbki zdjęcia miałem ze trzy koncepcje. Wszystkie starły się na proch. Po wielu próbach zupełna pustka w głowie a na monitorze szalone
wizje. Muszę odpocząć.

Trzeba się zdecydować co zaakcentować podczas edycji. Rozpiętość pomiędzy światłami a cieniami jest gigantyczna ca. 6 EV:), a kadr też nie ułatwia zadania ....
Zdjęcie bardzo wymagające w edycji.

Wiejo
3.12.20, 20:07
Z rozpiętością tonalną to od biedy radze sobie gorzej z geometrią.

jkr
3.12.20, 20:10
Trzeba się zdecydować co zaakcentować podczas edycji. Rozpiętość pomiędzy światłami a cieniami jest gigantyczna ca. 6 EV:), a kadr też nie ułatwia zadania ....
Zdjęcie bardzo wymagające w edycji. Najlepiej puścić takie jakie jest i 1 punkt wpadnie.:-)

paparapa
3.12.20, 20:17

Nie wyprostujesz tego zdjęcia idealnie, bo to wybitny wyrób sigmy. 10-20 / 3.5 to obiektyw wybitny w krzywieniu rzeczywistości :), zwłaszcza na 10mm.:mrgreen:

Cru
3.12.20, 20:49
Nie sposób się z tym nie zgodzić [emoji23]

Bodzip
3.12.20, 21:21
Tam nie ma problemu z geometrią, jest po prostu krzywe. Wyprostuj i zobaczysz.
===edit===
nie dajcie się zwariować, ten obiektyw piękne łuki robi :mrgreen:

paparapa
3.12.20, 21:21
Nie sposób się z tym nie zgodzić [emoji23]

Aby nie wyjść na marudę napiszę tak. To szkiełko ma taki urok :mrgreen:

Cru
3.12.20, 22:40
Ja je bardzo, bardzo lubię pomimo, że ono mnie nie [emoji23]

apz
4.12.20, 01:23
... ma taki urok :mrgreen:
Kiedyś za takie rzeczy szykowali stosy....

Wyprostowałem, ale i tak sufit leciał nie zapisałem, nie będzie. te ludziki w centrum są ciekawe.

Jacek_Z
4.12.20, 02:02
..Rozpiętość pomiędzy światłami a cieniami jest gigantyczna ca. 6 EV:),.
Wiele więcej. 6 EV to daje radę zwykły jpg, jak jest optymalnie naświetlony.

paparapa
4.12.20, 11:23
Kiedyś za takie rzeczy szykowali stosy....

Wyprostowałem, ale i tak sufit leciał nie zapisałem, nie będzie. te ludziki w centrum są ciekawe.

Ale przeważnie dla pań. Bo panowie z urokiem jakoś potrafili się wykręcić od grilowania :).

Wiele więcej. 6 EV to daje radę zwykły jpg, jak jest optymalnie naświetlony.

To tak bardzo bardzo lekko licząc.
A to że JPG daje rade, chociaż do optymalnego naświetlenia trochę tu brakuje, to nie znaczy,że my obrabiający damy, i zrobimy z tego coś na co będzie miło spojrzeć ... :)

And.N
4.12.20, 23:15
Póki co na skrzynce jedna praca jest.

And.N
7.12.20, 21:14
Na skrzynce 5 prac. Jedna nie spełnia wymogów co do wymiarów.
Stosowne info poszło do autora na priv i meila.

And.N
9.12.20, 17:14
Na skrzynce na tą chwilę 7 prac. Czasu za wiele nie zostało bo nieco ponad doba. Liczę, że jeszcze kilka prac przybędzie.

Wiejo
9.12.20, 22:50
To jest o jedną więcej.