PDA

Zobacz pełną wersję : ANKIETA OlyRulez 11/2020 "Lubię wracać tam gdzie byłem"

stpman
14.11.20, 11:17
Do konkursu został0 zgłoszonych 8 prac. Bardzo dziękuję za nadesłane zdjęcia! :smile:

Do przyznania macie po 2 głosy.

Głosujemy na anonimowe zdjęcia, nicki autorów zostaną ujawnione po zakończeniu głosowania.

Proszę nie komentować zdjęć do czasu ogłoszenia wyników ankiety.

Głosowanie trwa 3 dni do wtorku 17 listopada 2020 do godziny 10:20.

Poniżej nadesłane prace:

1.
227797

2.
227798

3.
227799

4.
227800

5.
227801

6.
227802

7.
227803

8.
227804

Zapraszam do głosowania!

Pozdrawiam!
stpman

Marek61
14.11.20, 14:09
Zagłosowane :)

paparapa
14.11.20, 14:33
Oglądając zgłoszone do konkursu zdjęcia, przypomniał mi się dowcip jednego z prekursorów kabaretu w kraju.....
"Człowiek zawsze chce wrócić do miejsca urodzenia".....

fret
14.11.20, 15:25
...
"Człowiek zawsze chce wrócić do miejsca urodzenia".....

Szacun dla kolegi, który wrzucił "Uchlejkę"... ;)

Bodzip
15.11.20, 11:26
U nas ta rybka nazywa się uklejka. No ale jak ktoś się zachla to będzie uchlejka :mrgreen:

stpman
15.11.20, 13:06
Sytuacja jest bardzo wyrównana, dlatego tym bardziej zachęcam do głosowania!

helmuth
15.11.20, 15:02
Oglądając zgłoszone do konkursu zdjęcia, przypomniał mi się dowcip jednego z prekursorów kabaretu w kraju.....
"Człowiek zawsze chce wrócić do miejsca urodzenia".....Jeśli myślę o tym samym zdjęciu (tym, które przypomniało Ci ten dowcip), myślę sobie, że autor mógł tam być już (może nawet wiele razy) ale na pewno tam się nie urodził. :-P

paparapa
15.11.20, 15:38
Dobrze myślisz i wniosek końcowy też jest poprawny. :)

stpman
16.11.20, 23:58
Ostatnie chwile głosowania! :)

koronax
17.11.20, 12:51
Już w tej chwili pozwolę sobie pogratulować zwycięzcy.
A także pozostałym uczestnikom. :grin:

Bodzip
17.11.20, 13:08
[QUOTE=koronax;1394360]Już w tej chwili pozwolę sobie pogratulować zwycięzcy.
A także pozostałym uczestnikom. :grin:[/QUOTE henry1
No i Henry Pierwszy Szybki będzie niepocieszony, że go ubiegłeś

fret
17.11.20, 14:19
Gratki dla najlepszego.

gulasz
17.11.20, 14:33
Już w tej chwili pozwolę sobie pogratulować zwycięzcy.
A także pozostałym uczestnikom. :grin:henry1

No coś ostatnio kolega się spóźnia z gratulacjami ;)

staryman
17.11.20, 15:29
Gratulacje dla zwycięzcy, należało się

helmuth
17.11.20, 17:16
Przyłączam się do gratulacji. :grin:
Jednocześnie pewna myśl mi nie daje spokoju. Chodzi o fotograficzną interpretację piosenki Wodeckiego- którego jej fragmentu dotyczy zwycięskie zdjęcie? :-P

DzejPi
17.11.20, 17:26
Też nie wiem ale zapewne nie tego samego co na nr 4 :lol:

gulasz
17.11.20, 17:36
No zapewne Lubię wracać tam gdzie byłem już :mrgreen:

helmuth
17.11.20, 18:33
No zapewne Lubię wracać tam gdzie byłem już :mrgreen:Można podejść do tematu od strony językowej.
Jeśli jest jak mówisz, znaczy, że autor tam bywał wielokrotnie. Tak często, że polubił to miejsce i lubi tam wracać. W innym przypadku mamy do czynienia z miejscem, w którym autor był i które autorowi się spodobało i chciałby tam wrócić.
Patrząc na zdjęcie, mam wrażenie, że zachodzi ta druga ewentualność. :wink:

PS
Mam taki pomysł na przyszłość, który może wyeliminować prace nie związane z tematem, jeśli w temacie jest interpretacja. Autor wysyłając zdjęcie miałby obowiązek uzasadnić (dosłownie lub dowcipnie, nawet dość luźno) którego fragmentu utworu dotyczy skojarzenie. Prowadzący decydowałby, czy zdjęcie dopuścić czy odrzucić.
Mogło by to również uatrakcyjnić zabawę. Po zakończeniu głosowania, głosujący mogli by podawać swoje skojarzenia, dyskutować o nich, co mogło by zwiększyć ruch w wątku. Na koniec, prowadzący podawałby uzasadnienie nadesłane przez zwycięzcę (a może wszystkich zdjęć? :roll:).
Może to ożywi wątek, który będzie żył jeszcze jakiś czas po zakończeniu konkursu?

paparapa
17.11.20, 18:51
Można podejść do tematu od strony językowej.
Jeśli jest jak mówisz, znaczy, że autor tam bywał wielokrotnie. Tak często, że polubił to miejsce i lubi tam wracać. W innym przypadku mamy do czynienia z miejscem, w którym autor był i które autorowi się spodobało i chciałby tam wrócić.

PS
Mam taki pomysł na przyszłość, który może wyeliminować prace nie związane z tematem, jeśli w temacie jest interpretacja. Autor wysyłając zdjęcie miałby obowiązek uzasadnić (dosłownie lub dowcipnie, nawet dość luźno) którego fragmentu utworu dotyczy skojarzenie. Prowadzący decydowałby, czy zdjęcie dopuścić czy odrzucić.
Mogło by to również uatrakcyjnić zabawę. Po zakończeniu głosowania, głosujący mogli by podawać swoje skojarzenia, dyskutować o nich, co mogło by zwiększyć ruch w wątku. Na koniec, prowadzący podawałby uzasadnienie nadesłane przez zwycięzcę (a może wszystkich zdjęć? :roll:).
Może to ożywi wątek, który będzie żył jeszcze jakiś czas po zakończeniu konkursu?

A o którym zdjęciu mowa? Bo się zgubiłem?
W pierwszym odruchu kategorycznie chciałem zaprotestować. Ale po zastanowieniu się, myślę że fajnie by było zweryfikować słuszność Twojego pomysłu, i dać Ci szansę poprowadzić konkurs na takich zasadach.

henry1
17.11.20, 18:59
[QUOTE=koronax;1394360]Już w tej chwili pozwolę sobie pogratulować zwycięzcy.
A także pozostałym uczestnikom. :grin:[/QUOTE @henry1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3133)

Dziś jest dzień wybaczania. :mrgreen:
I dlatego wybaczam niestosowne zachowanie kolegi. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym ! :mrgreen:

gulasz
17.11.20, 19:06
Można podejść do tematu od strony językowej.

Ja np taką interpretacją się kierowałam
Stąd moje Bieszczady

Wrzucając temat myślałam o tym by pokazać swoją interpretację właśnie po to by wątek trwał poza gratulacjami ;)
W sumie to nadal jestem ciekawa co kierowało autorami w interpretacjach - także do dzieła autorzy zdjęć ;)

DzejPi
17.11.20, 19:38
W moim przypadku zdecydowanie jest zawarta I-sza "ewentualność". (Wielokrotny udział w Trójkowym obozie "Narciarsko Tanecznym" organizowanym przez "mistrza" Henryka Sytnera) (ale to już niestety czas przeszły)
Oczywiście szanuję podejście wszystkich uczestników i wybór głosujacych. (Nie dyskutuję o formie i technice zdjęć bo jest to poza tematem)
Gratuluję Zwyciezcy.
Ale w tym przypadku zgadzam się w wątpliwościami helmuta co do wyczerpania tematu.
Wynika to jednoznacznie z tekstu piosenki.

paparapa
17.11.20, 19:45
Moje zdjęcie również przedstawia miejsce, w którym bywałem wielokrotnie.

helmuth
17.11.20, 20:00
A o którym zdjęciu mowa? Bo się zgubiłem?Chodzi o zdjęcie, które wygrało.

... myślę że fajnie by było zweryfikować słuszność Twojego pomysłu, i dać Ci szansę poprowadzić konkurs na takich zasadach.Nie to było celem mojego pomysłu. Myślę, że jeżeli pomysł o interpretacji się przyjmie, taką zmianę mógłby wprowadzić prowadzący Oly Rulez.
Gdyby jednak prowadzący Oly Rulez był przeciw wprowadzeniu na stałe takiej zasady, mógłbym przemyśleć temat równoległego konkursu.

... myślałam o tym by pokazać swoją interpretację właśnie po to by wątek trwał poza gratulacjami ;) ...Czyli mamy podobne przemyślenia. :wink:

paparapa
17.11.20, 20:15
Chodzi o zdjęcie, które wygrało.

Ciekawe skąd takie przypuszczenie?
Tak jak byś miał jakąś wiedzę na temat zdjęcia, autora i jego życia :). Ciekawe....

apz
17.11.20, 20:27
Tylko się nie pokłóćcie za chwilę proszę...

Gratuluję Zwycięzcy, uczestnikom, głosującym i kibicom Olyrulez.

Dziękuję za glosy na moją pracę i za to ,że nie ja muszę wymyślać kolejny temat, bo pewnie bym nie sprostał takiej potrzebie.

Zastanawiając się nad wyborem zdjęcia celowo odrzuciłem wszelkie krajobrazy, uważając, że są zbyt odległe od zadanego tematu.

I padło pytanie o czwórkę, napiszę tak, mam tu odwołań bardzo wiele, można by napisać całe poematy o esencji życia i powrotów. Pewnie tych odwołań trochę mniej jest do miejsca w czasoprzestrzeni.

Marek61
17.11.20, 20:41
Gratulacje dla zwycięscy, uczestników i zgadzam się z helmutem.:wink:
Praca nr 3 - dla mnie - w pełni odzwierciedlała temat, ludzi związanych z konkretnymi przeżyciami, miejscem, wspólnymi zainteresowaniami.
Oczywiście jest to Moje widzenie tematu.
Pozdrawiam:)

paparapa
17.11.20, 20:45
Tylko się nie pokłóćcie za chwilę proszę...

Gratuluję Zwycięzcy, uczestnikom, głosującym i kibicom Olyrulez.

Dziękuję za glosy na moją pracę i za to ,że nie ja muszę wymyślać kolejny temat, bo pewnie bym nie sprostał takiej potrzebie.

Zastanawiając się nad wyborem zdjęcia celowo odrzuciłem wszelkie krajobrazy, uważając, że są zbyt odległe od zadanego tematu.

I padło pytanie o czwórkę, napiszę tak, mam tu odwołań bardzo wiele, można by napisać całe poematy o esencji życia i powrotów. Pewnie tych odwołań trochę mniej jest do miejsca w czasoprzestrzeni.

To chyba kwestia takiej czy innej interpretacji tematu i spontanicznego skojarzenia. Potem to już samonapędzająca się machina :).

Ja nie widzę powodu do jakiejkolwiek kłótni :)

apz
17.11.20, 21:11
|Pewnie niedługo będie ogłoszone.
Moja fotka to wynik spaceru po Porcie w Hydrze o zachodzie słońca.
To wyjątkowo malownicze miejsce, niestety porcik maleńki i ciasny, a sama wyspa słynie z tego ,że praktycznie nie wolno po niej jeździć na ropopochodnych poza śmieciarką i karetką, jeśli dobrze pamiętam.

227941227946

paparapa
17.11.20, 21:21
|Pewnie niedługo będie ogłoszone.
Moja fotka to wynik spaceru po Porcie w Hydrze o zachodzie słońca.
To wyjątkowo malownicze miejsce, niestety porcik maleńki i ciasny, a sama wyspa słynie z tego ,że praktycznie nie wolno po niej jeździć na ropopochodnych poza śmieciarką i karetką, jeśli dobrze pamiętam.

227941227946

Całe Cyklady są piękne. Przy pięknej pogodzie prawie jak w raju :), aby z reciną nie przesadzić ....

stpman
17.11.20, 21:22
Bardzo was przepraszam, ale właśnie udało mi się uśpić dziecko i chciałem ogłosić wyniki, ale nie mam prądu w domu... A bez tego nie odpalę kompa... Jeśli nie naprawią do dwóch godzin to wyniki będą jutro...

henry1
17.11.20, 21:27
Bardzo was przepraszam, ale właśnie udało mi się uśpić dziecko i chciałem ogłosić wyniki, ale nie mam prądu w domu... A bez tego nie odpalę kompa... Jeśli nie naprawią do dwóch godzin to wyniki będą jutro...

Kiedyś wysyłało się młodego z wiaderkiem do podstacji, aby przyniósł trochę różnicy potencjałów. :mrgreen:
Jak jest teraz nie wiem. :mrgreen:

paparapa
17.11.20, 21:49
Kiedyś wysyłało się młodego z wiaderkiem do podstacji, aby przyniósł trochę różnicy potencjałów. :mrgreen:
Jak jest teraz nie wiem. :mrgreen:

Chyba wysyłało się po fazę , albo kompresję :mrgreen:.

helmuth
17.11.20, 22:00
Tak jak byś miał jakąś wiedzę na temat zdjęcia, autora i jego życia :). Ciekawe....No właśnie nie mam!
Stąd wątpliwości i pomysł na "opisanie" interpretacji.

Tylko się nie pokłóćcie za chwilę proszę...Spokojnie!
Wiem, że sterasz się dmuchać na zimne ale nie ma potrzeby. :D

...i zgadzam się z helmutem.:wink:Mam nadzieję, że chodzi o pomysł a nie o wątpliwości. :wink:

Kiedyś wysyłało się młodego z wiaderkiem do podstacji, aby przyniósł trochę różnicy potencjałów. :mrgreen: Kandydata na elektryka wysyłało się po fazę. Różnica potencjałów mogłaby nie zmieścić się we wiaderku. :-P

stpman
17.11.20, 22:03
Zwycięzcą 11 rundy konkursu OlyRulez 2020 został @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=5409) !

227948

Gratulacje!

Drugie miejsce zajęła @gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540) , zaś trzecie miejsce przypadło: @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8507) i @apz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) !

Gratulacje!

Zwycięzcę tej rundy ( @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15025) ), proszę o podesłanie na e-mail lub priv temat kolejnej rundy w ciągu 72h.

P.S Jeśli wykrzesam z siebie siły na prowadzenie kolejnej edycji to będą jakieś zmiany, które powoli rodzą się w mojej głowie.

Pozdrawiam!
stpman

paparapa
17.11.20, 22:14
To teraz bardzo dziękuję za głosy i gratulacje koleżance i kolegom :).

Co do poprawności interpretacji tematu... Jeśli ktoś śledzi mój norweski wątek to wie, że bywam tam często. Nawet dwa razy w roku. Lubię ten kraj, tą przyrodę i nastrój. Wracam w te same miejsca aby posiedzieć, popatrzyć, aby poczuć tą atmosferę i nacieszyć się.
Nie sfotografuję całej Norwegi, więc wybrałem reprezentanta. Jedną z bardziej znanych atrakcji tego kraju. :).

Jeszce raz dziękuję :)

Muminek
17.11.20, 22:17
Moje gratulacje, też chętnie bym tam wracał :)

helmuth
17.11.20, 22:49
... Jeśli ktoś śledzi mój norweski wątek to wie, że bywam tam często.Przyznam, że w pierwszej chwili kojarzyło mi się z jakąś przełęczą w Alpach. Miejsce jest na tyle ciekawe, co mało dostępne (pieszo). Dlatego bywanie tam było dla mnie czymś mało prawdopodobnym dla kogoś, ko tam nie mieszka.
Kiedy zacząłem rozważania o skojarzeniach i skojarzyłem, że to nie w Alpach tylko w Norwegii pomyślałem, że ktoś, ko często bywa w Norwegii, może w ten sposób kojarzyć fragment piosenki "tam, gdzie byłem już".

paparapa
17.11.20, 23:17
Przyznam, że w pierwszej chwili kojarzyło mi się z jakąś przełęczą w Alpach. Miejsce jest na tyle ciekawe, co mało dostępne (pieszo). Dlatego bywanie tam było dla mnie czymś mało prawdopodobnym dla kogoś, ko tam nie mieszka.
Kiedy zacząłem rozważania o skojarzeniach i skojarzyłem, że to nie w Alpach tylko w Norwegii pomyślałem, że ktoś, ko często bywa w Norwegii, może w ten sposób kojarzyć fragment piosenki "tam, gdzie byłem już".

Tak to zinterpretowałem :). A miejsce ze zdjęcia to Trollstigen. Bardzo łatwo dostępne. Jadąc na północ z Kristiansandu, i nie chcąc jechać drogą 6 przez Oslo, nie sposób tamtędy nie przejechać. Zresztą tam są jedne z ciekawszych turystycznie miejsc w Norwegii.

koronax
17.11.20, 23:23
Moje dzieło to park w Pszczynie. Dość często jeżdżę tam sobie rowerem. W tym roku kilka razy tam byłem.
Lubię tam sobie pojechać a i w pobliżu coś ciekawego dla rowerzysty jest.
Stąd takie foto wysłałem do konkursu .

gulasz
17.11.20, 23:30
To teraz bardzo dziękuję za głosy i gratulacje koleżance i kolegom :).

Co do poprawności interpretacji tematu... Jeśli ktoś śledzi mój norweski wątek to wie, że bywam tam często. Nawet dwa razy w roku. Lubię ten kraj, tą przyrodę i nastrój. Wracam w te same miejsca aby posiedzieć, popatrzyć, aby poczuć tą atmosferę i nacieszyć się.
Nie sfotografuję całej Norwegi, więc wybrałem reprezentanta. Jedną z bardziej znanych atrakcji tego kraju. :).

Jeszce raz dziękuję :)

Moje gratulacje, też chętnie bym tam wracał :)

I ja i ja.. oki co w Norwegii byłam raz, ale już czuje że to mój europejski azyl.. takim miejscem dla mnie są moje Biesy które odwiedzam jak tylko mogé, ale Lofoty to chyba najpiękniejsze miejsce na ziemii w jakim bylam..

Choć sporo odwiedzanych miejscówek pozostaje w sercu na dlugooo :)

W każdym razie gratulacje i dzięki za głosy

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Btw fret dawaj interpretację twojej foty
Nie widzę warkoczy u tej niewiasty ;)

stpman
17.11.20, 23:42
koronax tak mi właśnie jakiś znajomy był ten widok :) Gdzie mieszkasz? Bo ja właśnie z Pszczyny jestem :)

paparapa
17.11.20, 23:49
I ja i ja.. oki co w Norwegii byłam raz, ale już czuje że to mój europejski azyl.. takim miejscem dla mnie są moje Biesy które odwiedzam jak tylko mogé, ale Lofoty to chyba najpiękniejsze miejsce na ziemii w jakim bylam..

Choć sporo odwiedzanych miejscówek pozostaje w sercu na dlugooo :)

W każdym razie gratulacje i dzięki za głosy

Btw @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) dawaj interpretację twojej foty
Nie widzę warkoczy u tej niewiasty ;)

Zafiksowałem się na Norwegię.... tak bywa :).

Też jestem bardzo ciekaw interpretacji kolegi fret .

koronax
17.11.20, 23:51
@koronax (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8606) tak mi właśnie jakiś znajomy był ten widok :) Gdzie mieszkasz? Bo ja właśnie z Pszczyny jestem :)

Kilka kilometrów od Bierunia mieszkam. :grin:
Przy okazji to i zbiornik Goczałkowicki można zobaczyć.

paparapa
17.11.20, 23:58
Moje dzieło to park w Pszczynie. Dość często jeżdżę tam sobie rowerem. W tym roku kilka razy tam byłem.
Lubię tam sobie pojechać a i w pobliżu coś ciekawego dla rowerzysty jest.
Stąd takie foto wysłałem do konkursu .

Teraz wszystko jasne.... Wydawało mi się, że znam to miejsce, ale nie mogłem skojarzyć gdzie i kiedy je widziałem. No i zatrzymywałem się tam podczas podróży do Bielsko- Białej :).

henry1
18.11.20, 00:21
Zafiksowałem się na Norwegię.... tak bywa :).

Też jestem bardzo ciekaw interpretacji kolegi @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) .

Może często bywa w .... ??? :shock: :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Bodzip
18.11.20, 10:17
Też jestem bardzo ciekaw interpretacji kolegi @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903)

Może często bywa w .... ??? :shock: :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Znowu Cię będą nielubieć :-P

apz
18.11.20, 11:45

Sprawa wydaje się być prosta. Byłem tam i lubię wracać. Istotne jest tylko tylko czy fret miał na myśli plener czy przyrodę ożywioną. Sądzę ,że się ustosunkuje.

fret
18.11.20, 11:54
Zanim się ustosunkuję, to polecam wszystkim zapoznanie się z tekstem. Mam wrażenie że wielu uczestników nie raczyło tego zrobić. Sam tytuł jest trochę mylący.

Lubię wracać tam gdzie byłemZbigniew Wodecki (https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&sxsrf=ALeKk02l13V9C43Ow9k09qZI2-bOKhWE6Q:1605692815283&q=Zbigniew+Wodecki&stick=H4sIAAAAAAAAAONgVuLSz9U3MCywMLZMX8QqEJWUmZ6X mVquEJ6fkpqcnQkAA0eKBSEAAAA&sa=X&ved=2ahUKEwj28v3u54vtAhXEFXcKHTRoDpEQMTAAegQICBAD)

Co dzień nas gna
W nowe strony zadyszany czas,
Sto dat,
Sto spraw
Wciąga nas,
Gna nas...
I moje dni,
Wszechobecny pośpiech, czasu znak
Naznaczył i
Może przez to tak...
Lubię...
Lubię wracać tam, gdzie byłem już,
Pod ten balkon pełen pnących róż,
Na uliczki te, znajome tak,
Do znajomych drzwi
Pukać, myśląc, czy...
Czy nie stanie w nich czasami
Ta dziewczyna z warkoczami.
Lubię wracać w strony, które znam,
Po wspomnienia zostawione tam,
By się przejrzeć w nich, odnaleźć w nich,
Choćby nikły cień pierwszych serca drżeń,
Kilka nut i kilka wierszy z czasów,
Gdy kochałaś pierwszy raz...
I ty nie raz
W samym środku zdyszanego dnia
Oglądasz się,
Tak, jak ja,
Jak ja...
Oglądasz się
Tam, gdzie miłość zostawiłaś swą,
Ty jedna mnie
Umiesz pojąć,
Bo...
Lubisz...
Lubisz wracać tam, gdzie byłaś już,
Pod ten balkon pełen pnących róż,
Na uliczki te, znajome tak,
Do znajomych drzwi
Pukać, myśląc, czy...
Czy nie stanie w nich czasami
Tamten chłopak ze skrzypcami...

Źródło: Musixmatch (https://www.musixmatch.com/)

gulasz
18.11.20, 13:03
Ja akurat tekst znam
Ale chyba nie chodziło ci o wers "pukać, myśląc czy" :roll:

fret
18.11.20, 14:12
Przeraża mnie nieskomplikowanie niektórych skojarzeń :shock:

Zacznijmy od piosenki. To jest czysta nostalgia, tęsknota za przeszłością, o miejscach budzących skojarzenia z czymś co "se ne vrati" . To nie jest hit o jeżdżeniu gdzieś dwa razy w roku, o bieganiu w góry przy każdej okazji, czy bieganiu po parku. Te prace są kompletnie nie na temat. To jest piosenka o emocjach, których już nie doświadczę. Moja praca, to raczej "Wakacje z blondynką", powrót wspomnień, ale to było i nie wróci w czasach kiedy mogę robić zakupy między 10:00, a 12:00 ;) Blondynka oczywiście nie ta, plaża też nie ta, ale wspomnienia ciągle te :)
Jest w mojej pracy jeszcze druga warstwa. Modelka patrzy przed siebie w dal. Może to ona wspomina, a nie fotograf???

gulasz
18.11.20, 14:25
Przeraża mnie nieskomplikowanie niektórych skojarzeń :shock:

Zacznijmy od piosenki. To jest czysta nostalgia, tęsknota za przeszłością, o miejscach budzących skojarzenia z czymś co "se ne vrati" . To nie jest hit o jeżdżeniu gdzieś dwa razy w roku, o bieganiu w góry przy każdej okazji, czy bieganiu po parku. Te prace są kompletnie nie na temat. To jest piosenka o emocjach, których już nie doświadczę. Moja praca, to raczej "Wakacje z blondynką", powrót wspomnień, ale to było i nie wróci w czasach kiedy mogę robić zakupy między 10:00, a 12:00 ;) Blondynka oczywiście nie ta, plaża też nie ta, ale wspomnienia ciągle te :)
Jest w mojej pracy jeszcze druga warstwa. Modelka patrzy przed siebie w dal. Może to ona wspomina, a nie fotograf???

Ad pierwsza uwaga jaja se robię.. bo chyba wolno w tym smutnym świecie jeszcze pożartować

Ad 2 no i widzisz tu się mocno przestrzelileś z tym co we mnie znaczą niektóre miejsca
Bo to nie byle jakie górki gdzie se mogę wrócić w każdej chwili a to coś więcej.. przynajmniej dla mnie.. więc nie wyciągała bym aż tak pochopnie wniosków..
I zdecydowanie bardziej na temat dla mnie są moje Biesy niż ta naga pani

A Wodeckiego uwielbiam ten utwór chyba najbardziej.. doskonale czuje co chciał autor przez ten tekst przekazać.. nie wiem jak inni czy weszli w to czy tylko po tytule interpretowali , nie mnie oceniać ..

fret
18.11.20, 14:39
I góry mi do tego nijak nie pasują. One nie przemijają, cały czas są. Zawsze można się uprzeć i tam wrócić. Na temat byłoby powracanie wspomnieniami, do czegoś, co się w tych górach wydarzyło, czyli powrot w góry jako pretekst do wspomnień, ale zdjęcie gołych gór tych emocji nie niesie.

gulasz
18.11.20, 14:50
Ale u mnie nie ma golych gór... Tylko jak można zobaczyć jest tam para ludzi w kolorystyce bw to raczej ma znaczenie przynajmniej w tym przypadku ;)

staryman
18.11.20, 15:25
Dyskusja się rozwija, widać, że co człowiek, to inna interpretacja. Może by spróbować konkursu na interpretację utworu, na przykład, literackiego, śpiewanego, raczej popularnego, ale zadanego przez szanowną komisję jako motyw przewodni konkursu. Co o tym myślicie? Chyba że to już było, ale mi umknęło.

DzejPi
18.11.20, 16:54
CZy o coś takiego Tobie chodzi?

https://forum.olympusclub.pl/threads/121055-OlyRulez-9-2020-Fotograficzna-interpretacja-utworu-literackiego-i-lub-muzycznego

fret
18.11.20, 17:27
Ale u mnie nie ma golych gór... Tylko jak można zobaczyć jest tam para ludzi w kolorystyce bw to raczej ma znaczenie przynajmniej w tym przypadku ;)

Zaczynasz mnie przekonywać, jeśli chodzi o intencje. ze zdjęcia to nie wynika ;) Poza tym, są jeszcze oceniający, a oni na 100% startowali w kategorii "fajna fotka" ;)

W "moich czasach" modne było włażenie na Świnicę przez Zawrat, nie wiem o co chodzi, bo ja chyba nigdy nie byłem modny, ale wyobrażam sobie, że dla kogoś było to przeżycie, a teraz, może wiek, może choroba, a może zwykłe 20+ liczone w kilogramach i zostały tylko wspomnienia. Wtedy zdjęcie typu "Cień wielkiej góry" i jesteśmy w temacie. Dwie osoby spacerujące po pagórkach? Owszem, można w tych okolicznościach przyrody "pukać do nieba bram" (to tylko nawiązanie do Twojej interpretacji, wiem, że Dylan o czymś innym) i mieć niesamowite wspomnienia, ale ci ludzie na zdjęciu są jacyś nijacy, zero emocji.

henry1
18.11.20, 17:40

Przecież wszystkim wybaczyłem. :cry:

And.N
18.11.20, 20:02
... chciałem ogłosić wyniki, ale nie mam prądu w domu... A bez tego nie odpalę kompa...
I tak jesteś/byłeś w lepszej sytuacji. Mam prąd, a i tak nie mogę odpalić kompa stacjonarnego. Jest niestety martwy:cry:, a ma zaledwie chyba z 8 lat (+/- 1 rok) i tak mnie zawiódł ...

helmuth
18.11.20, 20:04
Moja praca, to raczej "Wakacje z blondynką", powrót wspomnień, ale to było i nie wróci w czasach kiedy mogę robić zakupy między 10:00, a 12:00 ;) Mocno naciągane ale można i tak uzasadniać interpretację, chociaż to zdjęcie jako Twoja interpretacja piosenki "Du hast den schönsten Arsch der Welt (https://forum.olympusclub.pl/threads/121235-OlyRulez-9-2020-Fotograficzna-interpretacja-utworu-literackiego-i-lub-muzycznego?p=1390944&viewfull=1#post1390944)" bardziej do mnie trafia :-P

paparapa
18.11.20, 22:04
Drogi kolego fret
Miałem nic nie pisać. I pewnie tak by się stało, gdyby nie kolejna Twoja wycieczka osobista w moim kierunku. Wypowiem się w takim razie, równie bezkompromisowo jak to masz w zwyczaju u mnie czy innych koleżanek i kolegów. :)

Jak napisałeś jesteś już dużym chłopcem, i raczej z dużym doświadczeniem życiowym. I jeśli pokazujesz w konkursie roznegliżowana panią.... i twierdzisz, że symbolizuje Twoje "wakacje z blondynką". I że te wakacje, sprzed wielu wielu lat, to najwspanialsze Twoje przeżycie...itd....
To ja powiem krótko. Nie kupuję tego. Bardzo mi przykro, ale mam skojarzenie z utrwalanym od wielu lat przez media, i nie tylko przekazem. Mówiącym o tym, że jak chcesz coś dobrze sprzedać, to musi być golizna. (Niestety na forach fotograficznych akt cieszył się i cieszy chyba największą oglądalnością).
I nie wydaje mi się, abyś jako doświadczony dorosły mężczyzna, nie zdawał sobie sprawy z ryzyka podciągnięcia Twojej pracy pod właśnie taką manipulację. Średnio też korelują obecne wzniosłe uzasadnienia, z pokazaną wcześniej nagą prawdą.

To tyle z mojej strony. Takie mam przemyślenia na ten temat.
I w tym świetle, niedorzecznością jest dla mnie negowanie interpretacji pracy koleżanki czy mojej :).

staryman
18.11.20, 22:21
CZy o coś takiego Tobie chodzi?

https://forum.olympusclub.pl/threads/121055-OlyRulez-9-2020-Fotograficzna-interpretacja-utworu-literackiego-i-lub-muzycznego

Coś takiego, z tym że temat jest z góry narzucony, jeden dla wszystkich uczestników. Spodziewałbym się czegoś popularnego, znanego wszystkim.

fret
19.11.20, 11:24
Mocno naciągane ale można i tak uzasadniać interpretację, chociaż to zdjęcie jako Twoja interpretacja piosenki "Du hast den schönsten Arsch der Welt (https://forum.olympusclub.pl/threads/121235-OlyRulez-9-2020-Fotograficzna-interpretacja-utworu-literackiego-i-lub-muzycznego?p=1390944&viewfull=1#post1390944)" bardziej do mnie trafia :-P

Nasłuchałem się tego hitu w czasie obróbki :mrgreen:

Paparapa, wywód długi, ale niezbyt trafiony. To forum kocha góry, nagość nigdy nie była tu lubiana. Gdybym miał parcie na sukces, to prędzej bym wysłał fotkę Górki Szczęśliwickiej, niż jakikolwiek akt.