PDA

Zobacz pełną wersję : OlyRulez 11/2020 "Lubię wracać tam gdzie byłem"

stpman
26.10.20, 21:40
Zapraszam do udziału w jedenastej rundzie tegorocznej edycji konkursu:

OlyRulez!

Tematem jedenastej rundy jest:

"Lubię wracać tam gdzie byłem"

Nota od autora: proponuję fotograficzną interpretację piosenki Pana Zbyszka Wodeckiego

"Lubię wracać tam gdzie byłem"

Lubię wracać tam gdzie byłemZbigniew Wodecki (https://www.google.com/search?safe=active&client=firefox-b-e&sxsrf=ALeKk032FQaUaAYLZS2hCSvgYyVEYnmlww:160340325 4920&q=Zbigniew+Wodecki&stick=H4sIAAAAAAAAAONgVuLSz9U3MCywMLZMX8QqEJWUmZ6X mVquEJ6fkpqcnQkAA0eKBSEAAAA&sa=X&ved=2ahUKEwi9rsPLlsnsAhUhposKHQSvDYQQMTAAegQIARAD)

Co dzień nas gna

W nowe strony zadyszany czas

Sto dat, sto spraw

Wciąga nas, gna nas

I moje dni

Wszechobecny pośpiech, czasu znak

Naznaczy mi

Może przez to tak lubię

Lubię wracać tam, gdzie byłem już

Pod ten balkon pełen pnących róż

Na uliczki te znajome tak

Do znajomych drzwi

Pukać myśląc, czy

Czy nie stanie w nich czasami ta dziewczyna z warkoczami

Lubię wracać w strony, które znam

Po wspomnienia zostawione tam

By się przejrzeć w nich, odnaleźć w nich

Choćby nikły cień, pierwszych serca drżeń

Kilka nut i kilka wierszy z czasów, gdy kochałaś pierwszy raz

Nie raz

W samym środku zdyszanego dnia

Oglądasz się tak jak ja, jak ja

Oglądasz się

Tam, gdzie miłość zostawiłaś, swą

Ty jedna mnie umiesz pojąć, bo lubisz

Lubisz wracać tam gdzie byłaś już

Pod ten balkon pełen pnących róż

Na uliczki te znajome tak

Do znajomych drzwi

Pukać myśląc, czy

Czy nie stanie w nich czasami tamten chłopak ze skrzypcami

Lubisz wracać w strony, które znasz

Do mej twarzy zbliżyć Twoją twarz

By się przejrzeć w niej

Odnaleźć w niej

Choćby nikły cień, pierwszych serca drżeń

Kilka nut i kilka wierszy z czasów, gdy kochałaś pierwszy raz

Co dzień nas gna

W nowe strony, zadyszany czas

Sto dat, sto spraw

Wciąga nas, gna nas

Autorem tematu jest zwycięzca dziesiątej rundy, czyli @gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15102) .

Prace proszę wysyłać na adres: stpman.olyrulez@gmail.com do 09.11.2020, godzina: 23:59.
Głosowanie rozpocznie się w ciągu 1-4 dni od zakończenia zbierania prac i potrwa 3 dni.

Proszę o usunięcie danych exif oraz wpisanie nicku i numeru rundy w nazwie pliku, oraz tytule zgłoszeniowego emaila.
W związku z pewnymi problemami ze zgłaszaniem prac w zeszłym roku, otrzymane zgłoszenie będę potwierdzał mailowo. Jeśli komuś nie potwierdzę w ciągu 24h to proszę o kontakt na priv przez forum.

Proszę o zapozananie się z regulaminem zabawy, wysłanie zdjęcia jest jednoznaczne z jego akceptacją.

Proszę pamiętać o przysłaniu zdjęcia w regulaminowym rozmiarze :smile:

Regulaminu konkursu: || Regulamin || (https://forum.olympusclub.pl/threads/118574-Regulamin-OlyRulez-Edycja-2019)

Pozdrawiam i zachęcam do wzięcia udziału w zabawie!

Pozdrawiam
stpman

helmuth
26.10.20, 22:36
Czy to nie jest powtórzenie tematu "Chciałbym/Chciałabym tam jeszcze wrócić" pod lekko zmienioną nazwą?

stpman
26.10.20, 22:48
Może i jest, ale tam nie dotyczyło to interpretacji piosenki...

koronax
26.10.20, 22:51
Czy to nie jest powtórzenie tematu "Chciałbym/Chciałabym tam jeszcze wrócić" pod lekko zmienioną nazwą?

Myślę że temat który koleżanka gulasz podała jest nieco inny. Jej temat OlyRulez mówi że chce się tam ( czyli do jakiegoś miejsca ) ciągle, non stop wracać . Może coś nas cały czas ciągnie w jedno miejsce.
A tamten temat który już był "Chciałbym/Chciałabym tam jeszcze wrócić" mówił tylko że kiedyś chciałbyś/chciałabyś tam kiedyś powrócić.
Tak to można rozumieć.

helmuth
26.10.20, 23:37
Może i jest, ale tam nie dotyczyło to interpretacji piosenki...Czyli rozumiem, że może być zdjęcie na jeden z tematów:
... balkon pełen pnących róż
... znajome uliczki
... znajome drzwi
... dziewczyna z warkoczami
lub każde inne, nawet luźno powiązane z tekstem piosenki?

PS
Przypomniał mi się program telewizyjny "Śpiewające fortepiany".
Tam zabawa polegała na dokładnie odwrotnym skojarzeniu- trzeba było skojarzyć, nawet luźno, tekst piosenki z serią obrazków. Najzabawniejsze było wykazywanie skojarzeń. :grin:

Koriolan
27.10.20, 00:18
Przekombinowane. Zwłaszcza że naprawdę dużo się dzieje i temat mogłby premiować tych którzy ruszą zadki z domu i znajdą interesujący kadr.

gulasz
27.10.20, 04:15
Cóż trudno..
Jak już wysłałam temat to zobaczyłam że faktycznie podobny był..podobny ale jednak nieco inny..
Liczę że po rozstrzygnięciu jednak coś więcej powiemy na temat miejsc w które tak bardzo lubimy wracać.. no chyba ze skojarzenia pójdą w stronę warkoczy i skrzypiec ;)

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

PS a pro po wypowiedzi Koriolana - jak kiedyś zaproponowałam coś ze streeta czy z kreatywnego wykorzystania kwarantanny - to była lipa i jakoś nikomu tyłków nie chciało się ruszyć..

DzejPi
27.10.20, 06:23
Każdy ma wybór. Nie ma musu. Może ale nie musi startować w konkursie.:grin:
P.S Ula planujesz z bardzo dużym wyprzedzeniem. Wyprawa do Kolumbii w 20018 !? :mrgreen::wink: Szkoda, że nie będziemy ogladać fot z tej wyprawy.:cry:

gulasz
27.10.20, 10:43
P.S Ula planujesz z bardzo dużym wyprzedzeniem. Wyprawa do Kolumbii w 20018 !? :mrgreen::wink: Szkoda, że nie będziemy ogladać fot z tej wyprawy.:cry:

no ostatnio to zauwazylam
ale nie mam weny by to poprawic ;)

Aang
29.10.20, 20:06
Mogę tylko pochwalić koleżankę. Nie znam osoby i jej spojrzenia na świat ,lecz temat jest wprost znakomity aby oddać w zdjęciu emocje.

stpman
3.11.20, 21:21
Przypominam się z konkursem, no póki co w skrzynce pustki :(

staryman
3.11.20, 22:39
Nic się nie martw, ludzie zastanawiają się gdzie by tu wracać, przemyślą, podejmą decyzję i wyślą potwierdzenie w postaci fotki :)

fret
4.11.20, 11:00
Przypominam się z konkursem, no póki co w skrzynce pustki :(

To już nie moja wina, że nie spodobało ci się moje miejsce do powrotów i odrzuciłeś zdjęcie :mrgreen:

stpman
4.11.20, 22:16
fret nie odrzuciłem, tylko trafiło do spamu...

Dlatego powtarzam, jeśli nie potwierdziłem odbioru zdjęcia to pisz priv, aby wyjaśnić sytuację :)

stpman
8.11.20, 16:02
Tak tylko jeszcze przypominam, że do jutra można nadsyłać swoje prace :)

koronax
8.11.20, 16:22
Zdradzisz ile masz prac na tę chwilę?

stpman
8.11.20, 18:33
koronax - 5

koronax
8.11.20, 19:09
Trochę mało.
Dzięki za info.

staryman
8.11.20, 21:00
Dobre i tyle, bałem się, że prac będzie akurat aby zapełnić podium

apz
8.11.20, 22:38
Popatrzyłem w kilka swoich zdjęć, aa duże, nie w tym formacie, więc pewnie nie będzie nic...

And.N
8.11.20, 22:44
Popatrzyłem w kilka swoich zdjęć, aa duże, nie w tym formacie, więc pewnie nie będzie nic...
To jakiś problem zmniejszyć ?

apz
8.11.20, 22:49
To jakiś problem zmniejszyć ?

Raczej zmienić format. Z pocztówki robi się np. półpocztówka, jest jeszcze jedna fotografia którą spróbuję odnaleść. Może się uda.

227537
227538

W obu przypadkach 1280 x 900 jest bez sensu.

And.N
8.11.20, 23:03
...W obu przypadkach 1280 x 900 jest bez sensu.

"1.8 Maksymalny rozmiar zdjęcia musi się mieścić w zakresie: 1280px (w poziomie) na 900px (w pionie);"

Podany jest maksymalny rozmiar, co nie znaczy, że zdjęcie musi mieć dokładnie 1280 x 900.

W drugim przykładzie po zmniejszeniu zdjęcie w pionie będzie miało 680 px. (1280 x 680) co oczywiście spełnia wymogi regulaminu.

stpman
8.11.20, 23:15
To jest konkurs "o pietruszkę" i zabawa :)
Jeśli zdjęcie będzie ciut za duże, to nikt ci głowy nie zetnie :)

Bodzip
10.11.20, 08:53
Potwierdź moje...

stpman
10.11.20, 22:04
Bodzip - potwierdzone! :)

Bodzip
10.11.20, 23:45
Bodzip - potwierdzone! :)Dankeszen [emoji38]

stpman
12.11.20, 21:34
Jakby się ktoś martwił, to póki co żyje i mam się dobrze :)
Wszystko wskazuje na to, że głosowanie zacznie się w sobotę :)

fret
13.11.20, 09:31
Spoko, nikt się nie dziwi, nowa lampa to fajna zabawka :mrgreen:

stpman
14.11.20, 11:19
Zapraszam do głosownia:

https://forum.olympusclub.pl/threads/121537-ANKIETA-OlyRulez-11-2020-Lubi%C4%99-wraca%C4%87-tam-gdzie-by%C5%82em