Zobacz pełną wersję : Wyciek
Mija pół roku od wycieku danych z cyfrowe.pl. Jest jakieś podsumowanie? Była kradzież, czy sprzedaż? Są poszkodowani? Coś się zmieniło w cyfrowe.pl w temacie ochrony danych? Szukałem w sieci i widzę tam tylko stare, bełkotliwe oświadczenia typu "wicie, rozumicie".
Chyba w 2018 r. włamano się do morele.net .
UODO ukarała firmę prawie 3 milionami zł. kary . Nie wiem czy się odwoływali od tej decyzji do sądu.
Może dopiero za jakiś się okaże jakie będą decyzje dotyczące cyfrowe.pl . Trochę to może potrwać .
Niestety, wymyślenie przepisu trwa krócej niż stwierdzenie jego złamania czy nieprzestrzegania. Jeszcze dłużej trwa doprowadzenie do ukarania winnego i naprawienie szkód. Najczęściej sprawa kończy się odtrąbieniem postawienia zarzutów a potem cisza.
Karanie, to nie moja działka, bardziej mnie interesuje jak doszło do wycieku i co się zmieniło w firmie, żeby nie dochodziło do kolejnych.
... co się zmieniło w firmie, żeby nie dochodziło do kolejnych.Tajemnica handlowa :-P
Do najlepiej zabezpieczonych danych ma dostęp człowiek i jak to w życiu bywa, że może się pogniewać na firmę.
Interesuje mnie jeszcze na ile taki wyciek jest realnym zagrożeniem dla klientów i na ile klienci przejmują się takimi wyciekami.
jak dla mnie to perfidna kradzież niestety