Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-5 + 12-60mm SWD - awaria

tomeczeks23
14.10.20, 23:50
Witam,

Niestety zestaw dopadł pech (po 10 latach):

1. E-5 - prawdopodobnie uszkodzony moduł stabilizacji (tak wstępnie po przykładowych zdjęciach stwierdził oficjalny serwis w Warszawie).
Co któryś kadr (12-60mm SWD), pomimo potwierdzenia ostrości, zdjęcie jest na całej powierzchni jakby zamazane ... Na 50-200 SWD mam to samo.
2. 12-60mm SWD - obiektyw nie reaguje na zmiany przysłony (lamelki się wogóle nie przymykają). Pozostałe obiektywy które mam - wszystko OK.

E-5 jest niestety już poza okresem serwisowania oficjalnego.
Obiektyw mogą jeszcze naprawić ryczałtowo za nieco ponad 800 PLN.

Bardziej martwi mnie problem z body ...

Pozdrawiam,

Koriolan
15.10.20, 00:16
Miałem ten sam problem z 12-60 , wysłałem do serwisu, zapłaciłem al niestety problem szybko wrócił albo nawet nie zniknął. Body - pewnie pozostaje przeszczep z innego egzemplarza...

staryman
15.10.20, 10:09
tomeczeks23, od pewnego czasu myślę o sprzedaży mojego E3, jeśli byłbyś zainteresowany, to może udałoby się nam dogadać.

Wiejo
15.10.20, 18:18
Można też telefonicznie popytać w niezależnych placówkach zajmujących się naprawą sprzętu foto. Część z nich posiada oprogramowanie diagnostyczne i precyzyjnie wykryją usterkę jak i oszacują koszt naprawy. Nie chcę reklamować ale wiem, że są takie o dobrych opiniach i godne polecenia.

Makromaniak
15.10.20, 20:02
no ale oprócz diagnostyki trzeba mieć części do naprawy, bez tego najlepsza diagnoza nic nie da

Wiejo
15.10.20, 21:54
no ale oprócz diagnostyki trzeba mieć części do naprawy, bez tego najlepsza diagnoza nic nie da
Dlatego najpierw konsultacja telefoniczna. Firmy od dłuższego czasu przewidywały taki rozwój wydarzeń.

tomeczeks23
16.10.20, 04:10
zdecydowanie łatwiej znaleźć możliwości wymiany taśmy (do tej pory za ok. 300 PLN).
gorzej ze stabilizacją - niektórzy chcą diagnozować i naprawiać chałupniczo (bo nie ma całych modułów),
inni od razu rezygnują bo nie ma całych modułów ...
no ale dalej dzwonię i szukam.

staryman
16.10.20, 10:39
Rozumiem twój ból, powodzenia w poszukiwaniach. Olympus może mieć jeszcze w magazynach trochę części, może ktoś(warsztat) ma do nich dostęp.

Koriolan
16.10.20, 11:26
Jeśli oficjalnie zakończyli serwisowanie modelu, gwarancje się daaawno skończyły, to może być problem.

Makromaniak
16.10.20, 13:18
Obawiam się że koszty naprawy w takich warunkach zbliżą się do 50% ceny "nowej" używki..... padła mi taśma w Sigma Macro 105 do OLY, a to przecież stary model EX, cżeści miał tylko centralny serwis sigma za jakieś bajońskie pieniądze ( biorąc pod uwagę ze obiektyw chodzi po jakieś 800-1000 zet). Ostatecznie mały prywatny (ale dobry!) serwis w warszawie podjął się i sprowadził zastępcża taśmę z Japonii, trwało miesiąc, ale dużo taniej, już teraz nie pamiętam cen, gdzieś tu na forum opisywałem sprawę. Ile warty jest teraz E5 i 12-60?

tomeczeks23
16.10.20, 13:41
Rozumiem twój ból, powodzenia w poszukiwaniach. Olympus może mieć jeszcze w magazynach trochę części, może ktoś(warsztat) ma do nich dostęp.

co do obiektywu - mogą.
ale z E-5 już nie - poza wsparciem.

Ps. Akurat w jednym serwisie (nie Olka) mieli ostatnią sztukę stabilizacji do E-5 właśnie - w zeszłym tygodniu zamontowali komuś innemu.

Jak igła w stogu siana ale jak to mówią - do Olka wchodzisz z sentymentu i ja taki sentyment mam (zwłaszcza jak ZD 150mm i ZD 35-100mm jeszcze na stanie).

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Obawiam się że koszty naprawy w takich warunkach zbliżą się do 50% ceny "nowej" używki..... padła mi taśma w Sigma Macro 105 do OLY, a to przecież stary model EX, cżeści miał tylko centralny serwis sigma za jakieś bajońskie pieniądze ( biorąc pod uwagę ze obiektyw chodzi po jakieś 800-1000 zet). Ostatecznie mały prywatny (ale dobry!) serwis w warszawie podjął się i sprowadził zastępcża taśmę z Japonii, trwało miesiąc, ale dużo taniej, już teraz nie pamiętam cen, gdzieś tu na forum opisywałem sprawę. Ile warty jest teraz E5 i 12-60?

wymianę taśmy mam najtaniej obgadaną za 300 PLN (nie majątek, zwłaszcza, że cała reszta szkła jak igła).
poszukuję właśnie tylko albo i aż stabilizacji do E-5.

nie chcę ze względów finansowych wchodzić w nic nowego, bo to najzwyczajniej nie jest mi potrzebne (fotoamator - hobbysta).
Serwis Olka proponował co prawda pewną zniżkę na nowe m4/3 ale to pewnie byłyby grosze.

Sentyment to sentyment ...

staryman
16.10.20, 14:40
Mam EM1, przez adapter działa ze starymi szkłami bardzo dobrze, mam bezpośrednie porównanie z E3.
Zależy co rozumiesz przez "gorsze".

henry1
16.10.20, 15:53
A ja mam E-5 prawie jak nowe, z przebiegiem ok.1200 klapnięć migawki. :mrgreen:

tomeczeks23
16.10.20, 17:45
A ja mam E-5 prawie jak nowe, z przebiegiem ok.1200 klapnięć migawki. :mrgreen:

Kolega informuje czy się chwali, że mi odstąpi stabilizację albo całego E-5? :D:D:D

henry1
16.10.20, 17:50
Kolega informuje czy się chwali, że mi odstąpi stabilizację albo całego E-5? :D:D:D

Cieszę się, że nadal działa. :wink:
Choć używam te mniejsze modele. :wink:

Bodzip
16.10.20, 18:51
Cieszę się, że nadal działa. :wink:
Choć używam te mniejsze modele. :wink:No ja mam działające E - 30 [emoji846]

Makromaniak
16.10.20, 20:34
ale używasz? Ja mam jeszcze Dynax D7D bez error 58, szkoda mi sprzedawać za 300 zet, ale ostatnio używałem przed zakupem E-M5 w 2014

Rabbit
16.10.20, 20:39
No ja mam działające E - 30 [emoji846]
Ja też, ja też :lol:

luc4s
17.10.20, 00:59
A ja E1 :)

apz
17.10.20, 10:44

Popytaj na niemieckich klubach Olympusowych i m43, oni mają dostęp do części i zręcznych rzemieślników.

Koriolan
17.10.20, 11:50
Hmm nie mam ciśnienia, ale mogę pozbyć się E-M1 mark I z czujnikami fazowymi, z przebiegiem około 24 tys kłapnięc. Przejściówkę MMF 2 tez mam :)

tomeczeks23
23.10.20, 22:29
No i aktualny status jest taki, że taśma zostanie wymieniona w jednym z serwisów w Warszawie. Ale co do stabilizacji w body, to ten sam serwis ma pewne wątpliwości czy to na pewno kwestia stabilizacji. Czy możecie po obejrzeniu załączonych zdjęć stwierdzić, że na pewno tak albo na pewno nie?
Są to 4 pary bliźniaczych kadrów - w każdej jedno zdjęcie OK a drugie z tym samym efektem co pierwsze załączone w tym wątku.
Co to u licha może być ?

I jeszcze link do wetransfera z całą paczką.
Download link
https://we.tl/t-5PnKnqU61i