Zobacz pełną wersję : E-5 + 12-60mm SWD - awaria
tomeczeks23
14.10.20, 23:50
Witam,
Niestety zestaw dopadł pech (po 10 latach):
1. E-5 - prawdopodobnie uszkodzony moduł stabilizacji (tak wstępnie po przykładowych zdjęciach stwierdził oficjalny serwis w Warszawie).
Co któryś kadr (12-60mm SWD), pomimo potwierdzenia ostrości, zdjęcie jest na całej powierzchni jakby zamazane ... Na 50-200 SWD mam to samo.
2. 12-60mm SWD - obiektyw nie reaguje na zmiany przysłony (lamelki się wogóle nie przymykają). Pozostałe obiektywy które mam - wszystko OK.
E-5 jest niestety już poza okresem serwisowania oficjalnego.
Obiektyw mogą jeszcze naprawić ryczałtowo za nieco ponad 800 PLN.
Bardziej martwi mnie problem z body ...
Pozdrawiam,
Miałem ten sam problem z 12-60 , wysłałem do serwisu, zapłaciłem al niestety problem szybko wrócił albo nawet nie zniknął. Body - pewnie pozostaje przeszczep z innego egzemplarza...
tomeczeks23, od pewnego czasu myślę o sprzedaży mojego E3, jeśli byłbyś zainteresowany, to może udałoby się nam dogadać.
Można też telefonicznie popytać w niezależnych placówkach zajmujących się naprawą sprzętu foto. Część z nich posiada oprogramowanie diagnostyczne i precyzyjnie wykryją usterkę jak i oszacują koszt naprawy. Nie chcę reklamować ale wiem, że są takie o dobrych opiniach i godne polecenia.
Makromaniak
15.10.20, 20:02
no ale oprócz diagnostyki trzeba mieć części do naprawy, bez tego najlepsza diagnoza nic nie da
no ale oprócz diagnostyki trzeba mieć części do naprawy, bez tego najlepsza diagnoza nic nie da
Dlatego najpierw konsultacja telefoniczna. Firmy od dłuższego czasu przewidywały taki rozwój wydarzeń.
tomeczeks23
16.10.20, 04:10
zdecydowanie łatwiej znaleźć możliwości wymiany taśmy (do tej pory za ok. 300 PLN).
gorzej ze stabilizacją - niektórzy chcą diagnozować i naprawiać chałupniczo (bo nie ma całych modułów),
inni od razu rezygnują bo nie ma całych modułów ...
no ale dalej dzwonię i szukam.
Rozumiem twój ból, powodzenia w poszukiwaniach. Olympus może mieć jeszcze w magazynach trochę części, może ktoś(warsztat) ma do nich dostęp.
Jeśli oficjalnie zakończyli serwisowanie modelu, gwarancje się daaawno skończyły, to może być problem.
Makromaniak
16.10.20, 13:18
Obawiam się że koszty naprawy w takich warunkach zbliżą się do 50% ceny "nowej" używki..... padła mi taśma w Sigma Macro 105 do OLY, a to przecież stary model EX, cżeści miał tylko centralny serwis sigma za jakieś bajońskie pieniądze ( biorąc pod uwagę ze obiektyw chodzi po jakieś 800-1000 zet). Ostatecznie mały prywatny (ale dobry!) serwis w warszawie podjął się i sprowadził zastępcża taśmę z Japonii, trwało miesiąc, ale dużo taniej, już teraz nie pamiętam cen, gdzieś tu na forum opisywałem sprawę. Ile warty jest teraz E5 i 12-60?
tomeczeks23
16.10.20, 13:41
Rozumiem twój ból, powodzenia w poszukiwaniach. Olympus może mieć jeszcze w magazynach trochę części, może ktoś(warsztat) ma do nich dostęp.
co do obiektywu - mogą.
ale z E-5 już nie - poza wsparciem.
Ps. Akurat w jednym serwisie (nie Olka) mieli ostatnią sztukę stabilizacji do E-5 właśnie - w zeszłym tygodniu zamontowali komuś innemu.
Jak igła w stogu siana ale jak to mówią - do Olka wchodzisz z sentymentu i ja taki sentyment mam (zwłaszcza jak ZD 150mm i ZD 35-100mm jeszcze na stanie).
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Obawiam się że koszty naprawy w takich warunkach zbliżą się do 50% ceny "nowej" używki..... padła mi taśma w Sigma Macro 105 do OLY, a to przecież stary model EX, cżeści miał tylko centralny serwis sigma za jakieś bajońskie pieniądze ( biorąc pod uwagę ze obiektyw chodzi po jakieś 800-1000 zet). Ostatecznie mały prywatny (ale dobry!) serwis w warszawie podjął się i sprowadził zastępcża taśmę z Japonii, trwało miesiąc, ale dużo taniej, już teraz nie pamiętam cen, gdzieś tu na forum opisywałem sprawę. Ile warty jest teraz E5 i 12-60?
wymianę taśmy mam najtaniej obgadaną za 300 PLN (nie majątek, zwłaszcza, że cała reszta szkła jak igła).
poszukuję właśnie tylko albo i aż stabilizacji do E-5.
nie chcę ze względów finansowych wchodzić w nic nowego, bo to najzwyczajniej nie jest mi potrzebne (fotoamator - hobbysta).
Serwis Olka proponował co prawda pewną zniżkę na nowe m4/3 ale to pewnie byłyby grosze.
Sentyment to sentyment ...
Mam EM1, przez adapter działa ze starymi szkłami bardzo dobrze, mam bezpośrednie porównanie z E3.
Zależy co rozumiesz przez "gorsze".
A ja mam E-5 prawie jak nowe, z przebiegiem ok.1200 klapnięć migawki. :mrgreen:
tomeczeks23
16.10.20, 17:45
A ja mam E-5 prawie jak nowe, z przebiegiem ok.1200 klapnięć migawki. :mrgreen:
Kolega informuje czy się chwali, że mi odstąpi stabilizację albo całego E-5? :D:D:D
Kolega informuje czy się chwali, że mi odstąpi stabilizację albo całego E-5? :D:D:D
Cieszę się, że nadal działa. :wink:
Choć używam te mniejsze modele. :wink:
Cieszę się, że nadal działa. :wink:
Choć używam te mniejsze modele. :wink:No ja mam działające E - 30 [emoji846]
Makromaniak
16.10.20, 20:34
ale używasz? Ja mam jeszcze Dynax D7D bez error 58, szkoda mi sprzedawać za 300 zet, ale ostatnio używałem przed zakupem E-M5 w 2014
No ja mam działające E - 30 [emoji846]
Ja też, ja też :lol:
Popytaj na niemieckich klubach Olympusowych i m43, oni mają dostęp do części i zręcznych rzemieślników.
Hmm nie mam ciśnienia, ale mogę pozbyć się E-M1 mark I z czujnikami fazowymi, z przebiegiem około 24 tys kłapnięc. Przejściówkę MMF 2 tez mam :)
tomeczeks23
23.10.20, 22:29
No i aktualny status jest taki, że taśma zostanie wymieniona w jednym z serwisów w Warszawie. Ale co do stabilizacji w body, to ten sam serwis ma pewne wątpliwości czy to na pewno kwestia stabilizacji. Czy możecie po obejrzeniu załączonych zdjęć stwierdzić, że na pewno tak albo na pewno nie?
Są to 4 pary bliźniaczych kadrów - w każdej jedno zdjęcie OK a drugie z tym samym efektem co pierwsze załączone w tym wątku.
Co to u licha może być ?
I jeszcze link do wetransfera z całą paczką.
Download link
https://we.tl/t-5PnKnqU61i