Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla Simpleviewer?

dinx6
24.05.08, 12:42
Pomożecie mi znaleźć jakiś fajny, darmowy skrypt do galerii? Chodzi o coś zautomatyzowanego na zasadzie Simpleviewer, podobnie funkcjonującego (podoba mi się taki "flaszowy" morfing przy przełączaniu zdjęć) ale jednak mniej oklepanego niż SV. Układ może być inny, byle był estetyczny. Będę wdzięczny.

RadioErewan
24.05.08, 12:54
Niedarmowy to Slideshow Pro, ze strony SlideshowPro.net. Wersja dla Adobe Lightrooma załatwia sprawę wygodnego tworzenia galerii. Wersja flash + director daje naprawdę pojechane ogromne możliwości.
Napędzamy tym w tej chwili prezentacje z pierwszej strony portalu i galerii.

BTW w samym Lightroomie jest zintegorwana m.in. automatyka dla Simpleviewera.

Pozdrawiam

dziekan
24.05.08, 12:55
Pomożecie mi znaleźć jakiś fajny, darmowy skrypt do galerii? Chodzi o coś zautomatyzowanego na zasadzie Simpleviewer, podobnie funkcjonującego (podoba mi się taki "flaszowy" morfing przy przełączaniu zdjęć) ale jednak mniej oklepanego niż SV. Układ może być inny, byle był estetyczny. Będę wdzięczny.

TiltViewer - dość efektowny z tej samej firmy :)

dog_master
24.05.08, 13:08
LightBox - bezflashowy, tylko JavaScript, no i ręcznie trzeba wklepac [albo w notatniku Znajdz i zamien ;)], ale mi sie podoba - jest megaprosty :)

RadioErewan
24.05.08, 13:26
TiltViewer - dość efektowny z tej samej firmy :)
Nie wiedziałem, że coś takiego zrobili, ale dziwne :).

Pozdrawiam

Rafał Czarny
24.05.08, 13:32
JAlbum. Darmowy, po polskiemu. Moja galeria z podpisu jest wyklepana tym programem. Największa zaleta - nie jest fleshowy. Skórek do wyboru do koloru. Zero problemu z aktualizacją strony na serwerze - podmiana plików i zdjęć z poziomu programu.

ps. Ma tez skórkę o nazwie SimpleViewer. Wygląda identycznie, tylko jest w HTMLu.

dinx6
24.05.08, 13:45
Dzięki wszystkim! Przeleciałem po stronach i propozycja Radio wydaje się najbardziej atrakcyjna, a jeszcze wyświetlanie plików video, fajnie. Szkoda, że płatne :(

Rafał- JAlbum jest fajny, ale trochę zbyt mocno oldskulowy :) Potrzebuję czegoś na galerię znajomego, flesze, bajery. Ludzi to kręci.

dobas
24.05.08, 14:00
slideshowpro to tylko 30 $
więc jak za tyle możliwości to na prawdę nie wiele....

RadioErewan
24.05.08, 14:03
Dzięki wszystkim! Przeleciałem po stronach i propozycja Radio wydaje się najbardziej atrakcyjna, a jeszcze wyświetlanie plików video, fajnie. Szkoda, że płatne :(
Skoro ci się podoba, to zwrócę jeszcze uwagę, że wersja for Flash wymaga flsha, do dokonywania zmian w samym module odtwarzającym. Można jednak zrobić bardzo wygodne rzeczy, jak choćby ciągnięcie zdjęć z RSS, jak to jest zrobione w przypadku slideshow na głównej stronie galerii. Można publikować fotki na flickr, a maszynka sama będzie się aktualizować.

Pozdrawiam

dobas
24.05.08, 14:14
ja zassałem sobie ten dodatek do picassy

http://www.paulvanroekel.nl/picasa/index.asp

z całości godne uwagi jest kilka galerii :

Tiltviewer
flash photo stack
może polaroid

może image flow....
czy cóś

jest też piclens - ale to wymaga posiadania wtyczki w przeglądarce klienta

już kwestia gustu ale zapoznaj się z ty co oferuja na stronie, może coś Ci przypadnie do gustu :)

pozdrawiam
Dobas

Karol
24.05.08, 14:23
JAlbum. //

ps. Ma tez skórkę o nazwie SimpleViewer. Wygląda identycznie, tylko jest w HTMLu.

Chyba nie do końca -IMHO JAlbum ma do wyboru wiele szablonów w tym Simpleviewer'a - wykorzystując go tworzy po prostu flashową galerię Simpleviewer'a, podobnie jak może stworzyć kilka innych galerii z flashowym silnikiem. Owszem większość szablonów tworzy HTMLowe galerie. Podobnie z Simpleviewer'a korzysta Porta czy Lightroom - te programy również tworzą flashowe galerie z silnikiem Simpleviewer'a...

dobas
24.05.08, 14:27
i jeszcze z płatnych ale przybajerzonych

http://www.flashloaded.com/flashcomponents/3dwall/

tylko droższa sprawa..

Ja osobiście polecam to co Radek - bo na prawde daje duże możliwości

luc4s
18.09.09, 18:56
Podłączę się do tematu, wiecie może jak ustawić w SlideShowPro, w tej wersji dla Lightrooma, żeby wyświetlał mi pionowe zdjęcia w całości z czarnymi paskami po bokach? Bo w tym momencie mam większość zdjeć poziomych o rozmiarach 800x600, natomiast kilka jest pionowych o rozmiarach 600x450 i je SlightShowPro rozciąga do 800 pix, a dół obcina.

RadioErewan
18.09.09, 19:02
Podłączę się do tematu, wiecie może jak ustawić w SlideShowPro, w tej wersji dla Lightrooma, żeby wyświetlał mi pionowe zdjęcia w całości z czarnymi paskami po bokach? Bo w tym momencie mam większość zdjeć poziomych o rozmiarach 800x600, natomiast kilka jest pionowych o rozmiarach 600x450 i je SlightShowPro rozciąga do 800 pix, a dół obcina.
A nie ma tam opcji "proportional" zamiast "crop to fit"? Nie używałem wersji dla LR odkąd skończył mi się trial...

luc4s
18.09.09, 19:20
A faktycznie jest, tylko jakoś tak w dziwnym miejscu umieszczone, pod Add Copyright Watermark i myślałem, że to się odnosi do czego innego. :)

Dzięki.