Zobacz pełną wersję : Klasyfikacja obiektywów 4/3
Niedawno zakupiłem swój pierwszy aparat z wymienną optyką w standardzie mikro 4/3 i stawiam pierwsze kroki w nieco bardziej zaawansowanej fotografii niż aparat kompaktowy. Czy jest dla Olympus (i innych aparatów tego systemu matryc) jakaś tabela czy spis wartości ogniskowych obiektywów, na podstawie której będę mógł wiedzieć jaki przedział to np. szeroki kąt, a który będzie dobry do zoomów itd. Na co patrzeć przy wyborze jeśli chodzi o system 4/3? Czytałem, że podobno wartość ognikowej w Olympusach czy Panasonicach trzeba zawsze mnożyć x2, żeby mieć odwzorowanie dla FF. ale czy ten mnożnik wystarczy?
Wystarczy.
Obiektyw 12-40 to odpowiednik 24-80 dla FF.
Inne są trochę proporcje obrazu. FF i APS-C to 3:2, m43 to 4:3, ale można śmiało kierować się mnożnikiem x2.
https://www.four-thirds.org/en/microft/lense.html
https://www.four-thirds.org/en/microft/lense.html
O to to!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Wystarczy.
Inne są trochę proporcje obrazu. FF i APS-C to 3:2, m43 to 4:3, ale można śmiało kierować się mnożnikiem x2.
Ze względu na współczesne standardy TV i monitorów ustawiam zawsze format zdjęć 16:9. Czy może lepiej robić w natywnym 4:3?
... ustawiam zawsze format zdjęć 16:9. Czy może lepiej robić w natywnym 4:3?Robiąc 4:3 masz możliwość w postprocesie wykadrować 16:9 w/g własnego uznania.
Robiąc 16:9 i tak używasz matrycy 4:3 ale automat kadruje za Ciebie.
Co wolisz? :-P
Ze względu na współczesne standardy TV i monitorów ustawiam zawsze format zdjęć 16:9. Czy może lepiej robić w natywnym 4:3?
Ja zawsze robię w natywnym formacie czy to m43 (4:3) czy APS-C (3:2).
Potem w programie do RAW kadruję tak jak mi pasuje
Ja zawsze robię w natywnym formacie czy to m43 (4:3) czy APS-C (3:2).
Potem w programie do RAW kadruję tak jak mi pasuje
Też tak robię aczkolwiek już kilka razy przekonałem się, że skadrowałem zbyt ciasno i przy próbie przycięcia do 16:9 a czasem nawet do 3:2 okazuje się że w pionie miejsca jest za mało i motyw nie mieści się w kadrze. Przy kadrowaniu od razu w docelowym formacie od razu w wizjerze aparatu widać czy wszystko się zmieści. Z drugiej strony kadrowanie w formacie natywnym daje później przy przycinaniu do docelowego formatu więcej elastyczności - można np. linię horyzontu umieścić w kadrze nieco wyżej lub niżej. Coś za coś.
Tu są prawie wszystkie -do 2019r https://www.apotelyt.com/photo-lens/micro-four-thirds-catalog
Nie wiem, czy mi się wydaje - ale jestem prawie pewien, że kadrowa iw aparacie w formacie innym niż 4/3 wpływa na JPG. RAW dalej jest dostępny w pełnym 4/3 i można sobie przycinać jak się chce.
Nie wiem, czy mi się wydaje - ale jestem prawie pewien, że kadrowa iw aparacie w formacie innym niż 4/3 wpływa na JPG. RAW dalej jest dostępny w pełnym 4/3 i można sobie przycinać jak się chce.
W Olympusach jest przycinany tylko jpg, raw pozostaje cały i do wykorzystania.
Jak jest w Lumixach nie wiem...
Farensbach
11.10.20, 19:42
W Olympusach jest przycinany tylko jpg, raw pozostaje cały i do wykorzystania.
Ciekawe jak to ustawiasz, moje Olympusy przycinają i jpeg i raw...
Jest tylko jeden problem - trzeba mieć tego RAW-a a nie zapisywać tylko JPG-ów:-)
Otwieram w niezależnych przeglądarkach. Ale sprawdzę, jak to wygląda po ostatnich aktualizacjach...
Może zależy jakie Olympusy.
Instrukcja obsługi E-M10-II str. 62:
'• Pliki JPEG zostaną przycięte do wybranych proporcji. W przypadku plików RAW nie
są one kadrowane, ale zapisywana jest informacja o wybranych proporcjach obrazu.
• Podczas wyświetlania zdjęć w formacie RAW wybrane proporcje obrazu są wskazywane
przez ramkę.'
W instrukcji obsługi do E-M5 na str. 55 i E-PL5 na str. 51 można znaleźć ten sam tekst.
Farensbach
11.10.20, 23:52
Dziwne. Mam em 5 mk. I i II i Em 1 mk. I i II i we wszystkich mam tak samo - przycina mi też rawy. Używam adobe camera raw do otwierania rawów.
Dziwne. Mam em 5 mk. I i II i Em 1 mk. I i II i we wszystkich mam tak samo - przycina mi też rawy. Używam adobe camera raw do otwierania rawów.Aparaty RAWów nie przycinają, pozostaje w nich całość informacji z naturalnej proporcji matrycy. Jeżeli w aparacie został wybrany format fotografowania w JPEG inny, niż 4:3, to zostaje dopisana informacja o wybranych proporcjach. W sofcie olympusowym (np. Olympus Workspace), na podglądzie jest cały RAW 4:3 i ma pokazaną białą ramkę zaznaczającą wybrane proporcje kadru. Widać ACR od razu kadruje po krawędzi ramki już na podglądzie. Na obrazku masz podgląd RAWa w OW, ze zdjęcia zrobionego aparatem ustawionym na 3:2
226511
Dziwne. Mam em 5 mk. I i II i Em 1 mk. I i II i we wszystkich mam tak samo - przycina mi też rawy. Używam adobe camera raw do otwierania rawów.
Maćku - nie znam tego programu, ale spróbuj po wczytaniu RAW-a zaznaczyć opcję neutral albo oryginal - no nie wiem jak tam jest. Powinien Ci się cały obrazek pokazać.
Też tak robię aczkolwiek już kilka razy przekonałem się, że skadrowałem zbyt ciasno i przy próbie przycięcia do 16:9 a czasem nawet do 3:2 okazuje się że w pionie miejsca jest za mało i motyw nie mieści się w kadrze. Przy kadrowaniu od razu w docelowym formacie od razu w wizjerze aparatu widać czy wszystko się zmieści. Z drugiej strony kadrowanie w formacie natywnym daje później przy przycinaniu do docelowego formatu więcej elastyczności - można np. linię horyzontu umieścić w kadrze nieco wyżej lub niżej. Coś za coś.
Ewentualnie mozna użyć widoku odpowiedniej siatki na wyświetlaczu i kadrować 4/3 "w locie" na potrzeby późniejszego kadrowania na kompie. Z tego, co widzę do wyboru jest kilka wzorów siatek i podziałek. Cały czas poznaję mój aparat...
Wystarczy.
A czy obiektywy od Panasonica można śmiało podłączać do Olympusa bez żadnych przejściówek/ Czy może dojść do sytuacji, że nie będzie pełnej funkcjonalności?
A czy obiektywy od Panasonica można śmiało podłączać do Olympusa bez żadnych przejściówek/ Czy może dojść do sytuacji, że nie będzie pełnej funkcjonalności?
Można, ale 4/3 do 4/3 i m43 do m4/3. miedzy 4/3 i m4/3 są przejśćiówki.
Jeśli masz na myśli Olympusy systemu m4/3 i obiektywy Panasonica do tego systemu to zazwyczaj można śmiało podłączać bez obawy zepsucia. Różnie bywa z działaniem stabilizacji w obiektywie, zdarzają się też drobne niekompatybilności nie uniemożliwiające korzystania z obiektywu. Pełną listę kompatybilności poszczególnych obiektywów masz pod adresem https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/MicroFourThirds_lens.html
Jeśli masz na myśli Olympusy systemu m4/3 i obiektywy Panasonica do tego systemu to zazwyczaj można śmiało podłączać bez obawy zepsucia. Różnie bywa z działaniem stabilizacji w obiektywie, zdarzają się też drobne niekompatybilności nie uniemożliwiające korzystania z obiektywu. Pełną listę kompatybilności poszczególnych obiektywów masz pod adresem https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/MicroFourThirds_lens.html
Ok. link się przyda.
Jak tak patrzę na niektóre obiektywy to z niewiadomych powodów osiągają one zawrotne ceny. Np. f/1.8 po kilka tysięcy. Jak na moje (póki co amatorskie) potrzeby to sporo. A czy istnieją jakieś "no-namy" zamienniki czy lepiej się nie bawić, bo można coś zepsuć?
Ddzisiaj czytałem, że Fujifilm planuje obiektyw f/1.0. oni chyba też mają m4/3 w części aparatów?
Fujifilm, a nie Fujitsu, te dwie firmy chyba nie są ze sobą powiązane, do tego Fujitsu chyba nie ma swojej ofercie aparatów foto, choć kto wie, teraz wszyscy próbują wszystkiego. Fujifilm ma m4/3? Raczej nie.
Jak ci zależy na zamiennikach, masa obiektywów pod m43 jest do wyboru, szukaj w sieci tańszych egzemplarzy, używek, jeśli mocowanie pasuje, to raczej popsuć się nic nie popsuje.
Fujifilm, a nie Fujitsu, te dwie firmy chyba nie są ze sobą powiązane, do tego Fujitsu chyba nie ma swojej ofercie aparatów foto, choć kto wie, teraz wszyscy próbują wszystkiego. Fujifilm ma m4/3? Raczej nie.
Jak ci zależy na zamiennikach, masa obiektywów pod m43 jest do wyboru, szukaj w sieci tańszych egzemplarzy, używek, jeśli mocowanie pasuje, to raczej popsuć się nic nie popsuje.
Tak - Fujifilm. Zawsze mi się myla te nazwy.
Ddzisiaj czytałem, że Fujifilm planuje obiektyw f/1.0. oni chyba też mają m4/3 w części aparatów?
Fujifilm ma APS-C.
A ten ich 50mm 1.0 to nie bardzo wiem jaki jest jego sens.
Fujifilm ma APS-C.
A ten ich 50mm 1.0 to nie bardzo wiem jaki jest jego sens.
No pewnie do jasnych zdjęć. Ciekawe czy są jakieś "jasne" obiektywy z dużym zoomem. Póki, co "najjaśniejszy" jaki widziałem do Olympusa miał 4.0.
No pewnie do jasnych zdjęć. Ciekawe czy są jakieś "jasne" obiektywy z dużym zoomem. Póki, co "najjaśniejszy" jaki widziałem do Olympusa miał 4.0.Wybacz, nie rozumiem.
No pewnie do jasnych zdjęć. Ciekawe czy są jakieś "jasne" obiektywy z dużym zoomem. Póki, co "najjaśniejszy" jaki widziałem do Olympusa miał 4.0.
Masz pierwszylepszy przykładowy ranking https://www.digitalcameraworld.com/buying-guides/micro-four-thirds-lenses
a tu jeszcze inny https://www.digitalcameraworld.com/buying-guides/micro-four-thirds-lenses
Naprawdę popracuj trochę w samotności w wynikami od wujka google zanim zadasz kolejne "ciekawe" pytanie.