Zobacz pełną wersję : M10 i bad/warm piksele a MapPixel
Niedawno kupiłem M10 mk. III, ktory planuję uzywać głównie do nocnej i astrofotografii. Ostatnio bawiłem się trochę trybami Livecomposite i naświetlania (do 30 minut). Zauważylem, że często pojawiają mi sie niebieskie i czerwone piksele, gdy robię kolejne zdjęcia po takiej sesji z naświetlaniem. Czy to normalna sytuacja? Czytalem, że rozwiązanien podobno jest używanie MapPixel, ale czy zbyt częste uzywanie tego trybu nie "dobije" matrycy?
Czy te kolejne zdjęcia robiłeś tuż po zakończeniu zdjęć z długim czasem naświetlania? Jeżeli tak, to może matryca nie zdążyła jeszcze ostygnąć po długiej akwizycji zdjęć. Jeśli faktycznie tak jest, to po kilkunastu minutach wyłączenia aparatu matryca ostygnie i kolorowe piksele znikną.
Czy te kolejne zdjęcia robiłeś tuż po zakończeniu zdjęć z długim czasem naświetlania? Jeżeli tak, to może matryca nie zdążyła jeszcze ostygnąć po długiej akwizycji zdjęć. Jeśli faktycznie tak jest, to po kilkunastu minutach wyłączenia aparatu matryca ostygnie i kolorowe piksele znikną.
Robiłem od razu po. ale potem, gdy włączałem piksel nadal był I musiałem użyć MapPixel. Boje się, że pewnego dnia to nie pomoże :/ A to nowy aparat. Nawet miesiąc go nie mam.