Zobacz pełną wersję : (Nie)ostrość zdjęć
Witam.
Mam takie pytanie,otóż mam wrażenie,że z bliska zdjęcia są ostrzejsze niż z daleka? Nawet przy zastosowaniu niskiego czasu naświetlania wydają się mdłe.
225796
Samolot to 1/500 F 6,3 Iso 100.
Aparat to E1 z obiektywem 40-150 3.5-4.5 strzelone na 134 czyli ekwiwalencie 268 mm.
Brak filtrów na obiektywie.
z kolei zdjęcie pawia było wykonane blisko.225800
...Aparat to E1 z obiektywem 40-150 3.5-4.5 strzelone na 134 czyli ekwiwalencie 268 mm.
Brak filtrów na obiektywie.
z kolei zdjęcie pawia było wykonane blisko.
Witam.
Czy ja wiem czy zdjęcie pawia było wykonane blisko. Zależy co się przez to rozumie. Ogniskowa była 150mm, czyli ekwiwalent 300 mm. Można powiedzieć, że było "dalej":wink:
Sądzę, że jedyną przyczyną różnicy to mały obiekt w ruchu i nietrafiona ostrość.
Samolot to ...Zapodaj rawa.
Z załączonych rawów wynika, że robiłeś na MF. Jeśli samolot też, to może po prostu nie trafiłeś z ostrością w mały, oddalony samolot?
Zdjęcie waży tylko 41 kb! Może to duży krop?
Z sępa udało mi się tyle zrobić:
225804
Co do samolotu, to miałeś potwierdzenie złapania ostrości?
...Z załączonych rawów wynika, że robiłeś na MF. helmuth, tak z ciekawości jaki program podaje, że zdjęcie było zrobione z ręcznym ustawieniem ostrości (MF) ?
PhotoME
Dzięki za info, chyba kiedyś miałem to zainstalowane (tyle się tego przewinęło, że już nie pamiętam dokładnie)
Znalazłem też u siebie w ExifTool : Focus Mode - MF, (w plikach ORF z ptakami)
225808 Oto Raw,nie,autofocus ostrzył.
Trudno tu ocenić ostrość przy tak małym obiekcie w kadrze. Same kontury samolociku nie są znowu aż takie nieostre. Zdjęcie do skasowania i nie ma się co nad nim za bardzo rozwodzić.
... autofocus ostrzył.Dobrze podejrzewałem. Nawet najlepszemu AF zdarza się nie trafiać w tak mały, poruszający się obiekt.
225809
Kolejna ciekawostka, jedno zdjęcie f 4,5 ,drugie f 8.Różnica w ostrości mocno widoczna. Na dole rawy225810225811
Ja najmocniej przepraszam, ale do tej pory wydawało mi się, że to forum jest w pewnym sensie jak MM... :cool:
Wydaje mi się, że to nie ostre jest wynikiem poruszenia łodyżki przez wiatr. Jest lekko ugięta w prawo. To ostre łodyżka jest prosto jak na baczność.
Mnie z kolei wydaje się, że różnica wynika jedynie z wartości przysłony.
Przykładowo, jeśli obiekt (gałązka) była w odległości ok. 1,5 metra od obiektywu to przy ogniskowej 150 mm i przysłonie f 4.5, zakres głębi ostrości wynosi niewiele więcej niż 1 cm (dokładnie 1,2 cm) - kalkulator GO (https://dofsimulator.net/pl/).
Przy przysłonie f8 ten zakres się podwaja i będzie wynosił już prawie 2,5 cm. Przy f4.5 moim zdaniem nie wszystkie listki zmieściły się w zakresie ostrości.
PS.
Jeśli nawet było lekkie poruszenie przez wiatr to przy czasie 1/1600 s nie powinno mieć wpływu.
PS2.
Może też być (jeśli ta odległość była jednak znacznie większa) cechą obiektywu, że na prawie w pełni otwartej przysłonie jego ostrość będzie gorsza, niż obiektywu przymkniętego o kilka działek.
Jeśli się nie mylę to zazwyczaj najlepszą ostrość ma obiektyw jednak przymknięty o te 2 działki przysłony i dodatkowo mamy max. ogniskową. Można tu sobie gdybać ...
Wydaje mi się, że ...
Mnie z kolei wydaje się, że ...
Równie dobrze moglibyśmy wróżyć z fusów.
Kolejna ciekawostka ...
Jeśli chcesz porównywać, musisz stworzyć takie same warunki.
Wybierz sobie w mieszkaniu nieruchomy, dobrze oświetlony cel (np półka z książkami lub jakimiś drobiazgami, wazon z kwiatami itp). Ustaw aparat na statywie, złap ostrość, zablokuj ostrość (przełącz z S-AF na MF), ustaw ekspozycję np na 0EV i zrób zdjęcie. Następnie zmień przysłonę, ustaw ekspozycję na poprzednią wartość (zmieniając czas) i zrób drugie zdjęcie. Porównując takie zdjęcia można coś mądrego powiedzieć. Inaczej to zgadywanie.
Zatem, ,księżyc, zdjęcia ze statywu, z samowyzwalaczem. 225957225957225958
Zatem, ,księżyc, ...Czy na pewno zrozumiałeś co napisałem?
Wybierz sobie w mieszkaniu nieruchomy, dobrze oświetlony cel ...
Wstawiając fragment księżyca (będący może 1/200 całego kadru) na czarnym tle robisz sobie po prostu jaja.
Sorry, ale moim zdaniem problem z ostrością nie leży po stronie aparatu.
Oj tam, księżyc jaki jest każdy widzi. Przy tej ogniskowej to tylko tyle...
225968