Zobacz pełną wersję : 18-180 vs. szkło w Fuji s100 fs
Hej.
Może wg niektórych porównanie jest bez sensu, ale ja chciałbym jednak to wiedzieć. Mam jeszcze na biurku swojego ukochanego Canona S2 (naprawdę dobry, wysłużony kompakcik) i strasznie przebolewam, że zaraz będę miał dwa upierdliwe w ciągłym przepinaniu obiektywy. Dlatego w szranki nie idą dwa kity ale "szkło spacerzoom" i "hybryda superzoom". Dlatego o mały włos nie kupiłem właśnie Fuji. Fuji jakby nie było, jest świetną hybrydą wg poniższego testu:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms100fs/
ale mam pytanie: jak się ma ww. jakościowo szkło Olka (zakładamy że mamy stabilizację, bo kupiłem e-510) do szkła Fuji? Wiadomo, że jakby nie było cyferki przekonują do Fuji:
• 28 - 400 mm (35 mm equiv)
• F2.8 - F5.3
• 14.3x optical zoom
p.s. kupiłem tak czy siak z dwoma KITami. Właśnie głównie jakość szkła przeważyła.
SKoro kupiłeś z 2ma kitami to na co Ci jeszcze kiepski 18-180?
Pewnie mu się zmieniac nie chce ;)
Zapomnij o tym 18-180, rób kitami, przywyczaisz się do szybkiej zmiany szkieła jakosciowo nawet nie ma porównaia.
W końcu po to sie kupuje lustrzankę, zeby korzystac z różnych szkiełek :)
Dokup sobie lepiej lampkę i 35-kę makro i będzie git.
Za miesiąc lub dwa zaczniesz myśleć o jakimś szkle z seri pro ;) Odpuść sobie te 18-180 sporo kosztuje a nic nie wnosi do tego co masz. Porób foty pociesz sie 510. Zobaczysz jest tyle fajnego sprzentu za tą kase;)
Nie zrozumieliśmy się. To co zrobiłem to jedno, a o co pytam to drugie.
Pytam z ciekawości, czy lepiej jest mieć tego Fuji, czy Olka w kontekście głównie szkieł (tych szkieł).
Od tak. Jak się ma ta hybryda do Lustra z spacerzoomem, bo przecież w Fuji jest niewymienny.
dog_master
24.05.08, 00:46
Ja bym, mając Olka, wolala dodatkowego Fuji niz 18-180 ;) Bo filmik nakreci, szeroki kat jest i badz co badz zapas, gdyby lustro padlo.
Co do jakosci, to glownie zalezy, jak bardzo matryca i soft masakruja obraz, o szklo bym sie nie martwila. 18-180 podobno mydli ;)
Myślę że nie dostaniesz odpowiedzi. Tak jak napisał Rocco "W końcu po to sie kupuje lustrzankę, żeby korzystać z różnych szkiełek " i tak jak ty napisałeś że to "porównanie jest bez sensu" jak dla mnie. A co do tego co piszesz - " strasznie przebolewam, że zaraz będę miał dwa upierdliwe w ciągłym przepinaniu obiektywy." mogłeś brać te Fuji s100 fs . Widocznie nie potrzebujesz E510. Zobacz lepiej na fotopolis.pl albo optyczne.pl Może tam uzyskasz odpowiedzi w testach i tabelach.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tak jak myślałem zobacz wyniki sądy https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11408
Jedna osoba ma 18-180. Wcale mnie to nie dziwi.
Kurczę, właśnie zmieniam "system" i się jeszcze wacham. Jak okaże się, że przepinanie szkieł wcale mnie nie drażni, to zostanę. Aczkolwiek jak sam się czytam, to aż się śmieję z tak małego problemu. Bardziej boję, się że ograniczenie dwóch KITów w stosunku do uniwersalności hybrydy (na poziomie amatorskim) mnie będzie ograniczać. No ale tu zawsze można przecież coś dokupić później. Myślę, że potrafię już dużo wyciągnąć z ww. kompaktu, skutkiem czego apetyt się zwiększył. Myślałem o "upgrade" z hybrydy na lepszą hybrydę, ale ambicja nie pozwoliła. To czy Olek jest dla mnie, czy nie to tylko ja mogę zdecydować. Jak na razie jestem czystym teoretykiem-to co wiem, to przeczytałem/usłyszałem.
Porównanie ma jednak sens, o którym pisałem niżej. Chodzi o "uniwersalność" "niewymienności. Zgadzam się z Twoją opinią, że jak lustro, to już lepsze szkło, ale to nie ja, ale sam Olek wydał 18-180... Dobrze wiem, że dwa tańsze KITy są lepsze niż jeden superzoom, mimo że razem są i tak tańsze. Ilość negatywnych opini o 18-180 jest tak duża, jak ogólna opinia o szkłach z zoomem rzędu naście-razy w hybrydach.
Także nie wiem, "kto bardziej spartolił szkło". Dlatego właśnie 5 razy pisałem, że pytanie dotyczy samych szkieł, rzebyście nie pisali mi o tym, że filmiki jeden kręci.
Będę wdzięczny jak będziemy trzymali się tematu. Testy pojedynczych - nie zestawionych szkieł trudno mi porównywać ze sobą, dlatego pytam.
p.s. Jakby nie było Olek z dwoma KITami i tak jest przynajmniej 100$ tańszy (obecnie), a mieć 100$ i nie mieć 100$ to razem 200$ :wink:
Owszem, to Olympus "wydał" to szkło ale juz zaprzestał jego produkcji.
To o czymś świadczy ;)
Szkło i pucha fuji to całość. Parametrami lepsze szkło. Nie możesz tak porównać do 18-180. Szło by owszem na tej samej puszcze. Dlatego właśnie piszemy że jeden kreci filmy itd.. Nigdy mnie nie interesował taki uniwersalny zakres to Ci za bardzo nie pomogę. Może inaczej. Jeśli szukasz aparatu typu super zoom i e510 + 18-180 miał by być w takiej roli. Nie interesują Cię lepsze optycznie szkła a zmiana obiektywów denerwuje to fuji lepszy. Da Ci szerszy kąt 24mm a 36mm (35m) to różnica no i 400 zamiast 360 na jaśniejszym końcu. Fuji jest bardziej uniwersalny i lepszy optycznie według parametrów. E510 wyłącznie z 18-180 to moim zdaniem marnowanie możliwości puszki.
Bardziej boję, się że ograniczenie dwóch KITów w stosunku do uniwersalności hybrydy (na poziomie amatorskim) mnie będzie ograniczać.
Jakie ograniczenia? Pomijając to, że trzeba je zmieniać, to - w porównaniu do obiektywów hybryd - kitowe szkła zuiko nie mają żadnych ograniczeń.
Jakie ograniczenia? Pomijając to, że trzeba je zmieniać, to - w porównaniu do obiektywów hybryd - kitowe szkła zuiko nie mają żadnych ograniczeń.
To np. że z tego Fuji mogę zrobić zdjęcie makro obiektu gdzie wielkość klatki jest nie mal rzędu kapsla.
To, że ma mniejszą przysłonę, więc teoretycznie bardziej można się wyszaleć z głębią ostrości.
(dochodzi do tego jeszcze różnica w budowie aparatów).
To że odpowiednika na tej samej głębi ostrości próżno tanio szukać, a jak znajdę to primo: często w cenie całego Fuji, secundo: zoomy te jasne obiektywy mają i tak krótsze więc trzeba kilka szkieł.
Pomijamy oczywistą "amatorską" jakość w porównaniu.
p.s. czy ktokolwiek z Was spojrzał jak się prezentuje to szkłow teście z linku niżej??
Bo o to pytam, a nie o moje podejście do sprawy.
To, że ma mniejszą przysłonę, więc teoretycznie bardziej można się wyszaleć z głębią ostrości.
I tu się akurat mylisz. Owszem, kit jest ciemniejszy o maksymalnie 2/3 EV, ale matryca w fujim jest 4-krotnie mniejsza. A musisz wiedzieć, że na głębię ostrości wpływa nie tylko przysłona, ale i właśnie wielkość matrycy (zajrzyj o wątku o E-3 i 5D - o tym właśnie tam tak zajadle dyskutowali). Olympus zyskuje 2 EV dzięki większej matrycy, traci 2/3 EV z powodu większej minimalnej przysłony, ale w rezultacie i tak ma nadal 1 1/3 EV przewagi w głębi ostrości. A to jedynie na kitowych obiektywach...
To że odpowiednika na tej samej głębi ostrości próżno tanio szukać, a jak znajdę to primo: często w cenie całego Fuji, secundo: zoomy te jasne obiektywy mają i tak krótsze więc trzeba kilka szkieł.
Pomijamy oczywistą "amatorską" jakość w porównaniu.
A tego to nie rozumiem w ogóle. Pewnie dlatego, że zakładasz błędnie, że fuji ma tu jakąkolwiek przewagę w głębi ostrości.
epicure, dobrze wiedzieć, że mimo że mniejsza przysłona to większa... przy różnych matrycach.
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że ten Fuji ma gabarytowo dość sporą matrycę bo 2/3, (więc nie jest to co prawda, co u mojego Canona S2 (1/2,5) ) i czy rzeczywiście nadal jest taka spora różnica głębi na korzyść KITa?
Nikt tego nie powiedział dosłownie, ale rozumiem z kontekstu, że 18-180 jest gorsze jakościowo (abberacje itd) od szkła owego Fuji.
Podaj proszę, gdzie dokładnie jest o tych matrycach... tego jest ze 25 stron wątku...
Tak przy okazji. Powiedzcie mi, bo mam jeszcze szansę dokupić stary (3,5-4,5) długi KIT... czy warto nowy na stary wymienić?
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że ten Fuji ma gabarytowo dość sporą matrycę bo 2/3, (więc nie jest to co prawda, co u mojego Canona S2 (1/2,5) ) i czy rzeczywiście nadal jest taka spora różnica głębi na korzyść KITa?
Sam sobie możesz policzyć: http://www.dofmaster.com/dofjs.html - wybierasz model aparatu (tutaj uwzględniana jest wielkość matrycy), ogniskową (rzeczywistą, a nie ekwiwalent), przysłonę i odległość od fotografowanego obiektu. Kalkulator ładnie wyliczy Ci GO.
Nikt tego nie powiedział dosłownie, ale rozumiem z kontekstu, że 18-180 jest gorsze jakościowo (abberacje itd) od szkła owego Fuji.
Oba są nie za specjalne, ale fuji ma znacznie bardziej użyteczny zakres kątów widzenia.
Podaj proszę, gdzie dokładnie jest o tych matrycach... tego jest ze 25 stron wątku...
A mi się chce tak samo szukać, jak Tobie...
Powiedzcie mi, bo mam jeszcze szansę dokupić stary (3,5-4,5) długi KIT... czy warto nowy na stary wymienić?
Zdania są podzielone. Ten temat też był wielokrotnie dyskutowany - wystarczy poszukać.
Jak już masz nowy to lepiej dokup sobie coś czego nie masz np. zd 35 albo FL36
Fuji i obiektyw Fujicom (chyba tak) vs Olek i 18-180 ? Tutaj wypada lepiej Fuji jednak. Matryca 2/3 w Fuji, ale mniejsza fizycznie jednak. Większe możliwości przy Olku i dualkicie. Sam miałem, mam jeszcze Fuji, ale na Olafa nie narzekam. Nigdy jednak bym nie kupił 18-180
diabolique
22.07.08, 14:26
ograniczenie dwóch KITów w stosunku do uniwersalności hybrydy (na poziomie amatorskim) mnie będzie ograniczać
Noooo, skoro lustrzanka ma cię ograniczać, a kompakcik nie, toś artysta, że hoho :D
Zazwyczaj można było spotkać się z odwrotną opinią. :grin:
Swoją drogą nie rozumiem w takim razie twojej decyzji co do zakupu lustra. Ja idąc na jakieś focenie często biorę 3 szkiełka i focę podobne motywy szerokim, długim i stałką. Nie dlatego, że mi się nie chce chodzić, ale dlatego, że otrzymuję 3 zupełnie różne zdjęcia! Dzięki temu mam wybór. Jedna sytuacja lepiej wygląda w dynamicznym, szerokim kadrze, inna z rozmytym tłem.
Tu jest pies pogrzebany. Nie po to są zoomy, żeby butów nie zdzierać, ale po to, by inaczej pokazać motyw.
Co wam znowu z tym 18-180 obija ??
Już tyle razy było wałkowane, Zapić, zapomnieć....
Lustro ma po to wymienne obiekty aby je wymieniać i należy korzystać z tego dobrodziejstwa. Jak ktoś chce to może z każdej zalety zrobić wadę :P, a jeśli Iwo ogranicza lustrzanka, to niech kupuje kompakt ii nie zawraca głowy.
Proszę nie róbcie mi takich ankiet, bo na takie pytania sa tylko głupie odpowiedzi