Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kandao raw+

piaseczek
30.08.20, 11:30
Czesc,
Rozwiązania ze smartfonów polegające na inteligentnym składaniu kilku fotek w jedno zdjęcie zaczęły pojawiać się rowniez jako soft dla PC, przykładem jest darmowy kandao raw+ laczacy do 16 RAW w jeden 16 bitowy plik RAW o wyższej dynamice i niższych szumach.

Program jest do pobrania na stronie producenta:
https://www.kandaovr.com/download/

Przykład użycia kandao raw+:
https://www.mu-43.com/threads/new-kandao-raw-released-highlight-artifact-issue-fixed.101148/

O zjawisku computational photography:
https://vas3k.com/blog/computational_photography/

Polecam, ciekawy program do skladania zdjęć zrobionych w słabym świetle lub do mocnego wyciągania z cienia. Odpowiednik trybu HHHR z em1x i em1mk3, ale mało wrażliwy na ruch w kadrze.

Pozdrawiam

helmuth
30.08.20, 13:38
Ściągnąłem, załadowałem mu trzy orfy i w efekcie dostałem komunikat:
225413
Co ciekawe, nie mam na pulpicie takiego pliku (jeden z podanych orfów ma ten numer).
Zablokować czy zezwolić?

piaseczek
30.08.20, 14:05
Zezwolić, możesz też zmienić ustawienia i wrzucać RAW z kandao do folderu, w którym są stackowane RAW.

helmuth
30.08.20, 18:37
Zezwolić ...Jestem zdziwiony efektem.
Dla porównania zdjęcie 0EV do raw-a. Czy ktoś widzi różnicę?
225416225415

piaseczek
30.08.20, 19:08
Ta scena nie jest ekstremalna pod względem rozpiętości tonalnej więc różnicy nie ma. To tylko dobrze świadczy o algorytmie likwidacji ruchu. Spróbuj ciągnąć z cienia a pliki będą się zachowywały inaczej.

Ponadto warto zwrócić uwagę, że porownujesz prawdopodbnie natywne ISO 200 (najwieksza dynamika matrycy) do stacka. Gdybys zrobil zdiecie na wyzszym ISO to stack z kandao już na starcie wyglądałby znacząco lepiej.

helmuth
30.08.20, 19:40
OK. Myślałem, że jest to program do tradycyjnego składania HDR-ów. Po przeczytaniu "Ta technologia ma wiele zastosowań, w tym alternatywny sposób robienia HDR, polegający na naświetlaniu świateł, a następnie wzmacnianiu cieni podczas przetwarzania końcowego. Zwykle powoduje to zwiększenie szumów w cieniach, ale w przypadku Raw + nawet obszary cienia nie będą miały zbyt dużego szumu.", mam wątpliwości.
Czy w odróżnieniu od tradycyjnego składania hdr-a (kilka zdjęć o różnym naświetleniu), do składania HDR-a w tym programie potrzebne są zdjęcia tak samo naświetlone?

piaseczek
30.08.20, 20:08
Tak, kandao laczy kilka takich samych ekspozycji. To podobne rozwiązanie do trybu hand held high resolution z topowych Olkow. Z ta różnica, że kandao bez porównania lepiej sobie radzi z ruchem.

Jeżeli próbowałeś łączyć zdjęcia o różnych ekspozycjach to program prawdopodobnie odrzucił kolejne RAW i zachował tylko pierwszy. Pierwszy RAW na liście jest "wzorcem".

helmuth
31.08.20, 09:04
Jeżeli próbowałeś łączyć zdjęcia o różnych ekspozycjach to program prawdopodobnie odrzucił kolejne RAW i zachował tylko pierwszy.Tak właśnie robiłem. Spróbuję zrobić serię zdjęć w kiepskim świetle i zobaczę jakie efekty.

piaseczek
31.08.20, 11:09
Na zachete napisze, ze efekty stackingu w kandao rew+ oparte o serię RAW prosto z puszki, bez odszumiania (można również łączyć zdjęcia już odszumione np. w DXO algorytmem PRIME i rezultaty będą jeszcze lepsze, ale kosztem skomplikowania procesu), są lepsze niż wywołanie pojedynczego zdjęcia za pomocą DXO PRIME. Stacking ponadto jest dużo szybszy.

Bodzip
31.08.20, 13:12
Zaciekawił mnie watek. A jako, że siedzę na Linuxie, więc to kandao nie dla mnie. Ale efekty ciekawe, bardzo ciekawe. Zainspirowany tymi przykładami pogrzebałem w oprogramowaniu Linuxa.
jest taka aplikacja o nazwie fotoxx. Nie korzystałem z niej wiele, ponieważ w pierwszych wersjach otwierała tylko pliki jpg.
Teraz zaskoczony widzę, że nie tylko jpgi obsługuje, ale również tif i nawet RAW. Szczęka mi opadła.
Strzeliłem więc 6 plików raw i złożyłem - bo tak !!! jest opcja stackingu - stack (paint) oraz stack (noise)
RAW-y zrobiłem na ISO 16 000 i wczytałem bezpośrednio do programu. Dałem opcję stack (noise). Wygenerowany plik tif zmniejszyłem i wyostrzyłem w Gimpie (choć fotoxx też na to pozwala) i jest rezultat.
Proszę nie patrzeć :) na stare żelazko i brudny skaner (remont na kwarantannie)

225441

piaseczek
31.08.20, 13:50
Rozwiązania tego typu to wg mnie przyszłość fotografii w trudnych warunkach i sposób na obejście ograniczeń cropowych sensorow.

kano
1.09.20, 12:06
Szybkie porównanie. Oryginalny, pojedynczy ORF bez korekt, ISO 3200 fragment 300%. Kandao z pięciu ORF, ten sam fragment 300%

225452225453

piaseczek
1.09.20, 22:10
Im więcej zdjęć tym lepszy efekt.
Stack z 5 zdjęć zbliżył się poziomem szumu do iso200?

Bodzip
1.09.20, 22:21
Im więcej zdjęć tym lepszy efekt.
Stack z 5 zdjęć zbliżył się poziomem szumu do iso200?
8 zdjęć i ISO 12 800. Nie Kandao, tylko wcześniej wspominane fotoxx

225458

piaseczek
1.09.20, 22:48

To chyba już poziom szumu FF;)

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Kandao ma te zaletę, że likwiduje ruch że składach zdjęć.
Fotoxx też ma taką funkcjonalność?

Bodzip
1.09.20, 22:54
Kandao ma te zaletę, że likwiduje ruch że składach zdjęć.
Fotoxx też ma taką funkcjonalność?
Tak, dlatego można strzelać serię z łapy.

piaseczek
1.09.20, 23:04
Tak, dlatego można strzelać serię z łapy.

czyli jest odpowiednik również na Linux.

Stacking również w dzień poprawi jakość zdjęć z mniejszych matryc, przykład problemów na dole strony:
https://m.dpreview.com/articles/8189925268/what-s-that-noise-shedding-some-light-on-the-sources-of-noise
I zdjęcie nocne:
https://m.dpreview.com/articles/2666934640/what-is-equivalence-and-why-should-i-care/4

And.N
2.09.20, 16:22

225458

Nie wygląda to dobrze. Duży szum kolorowy. Nie chodzi o to, że się czepiam, stwierdzam po prostu fakt. W niewielkim powiększeniu 200% fragment:
225474

Nie wiem czy to przypadłość programów Linuksowych, ze sobie z tym nie radzą, czy operatora. Kojarzę, że też miałem z tym duże problemy w Darktable, czy Gimpie.
Zdaje się udało mi się kiedyś dość skutecznie usunąć taki kolorowy szum w RawTherapee, ale oczywiście już nie powiem jakie suwaki były w użyciu (bo jest tego tam multum).

Szybkie porównanie. Oryginalny, pojedynczy ORF bez korekt, ISO 3200 fragment 300%. Kandao z pięciu ORF, ten sam fragment 300%

225452225453
Różnica jest, ale czy warta tego aby kombinować z tym Kandao z 5 ORF to mam wątpliwości.
Trzeba przyznać za to, że nie ma chociaż tej kolorowej "mozaiki" (szumu kolorowego) i mamy tu powiększenie 300%, więc byłoby to dobrze widoczne.

piaseczek
2.09.20, 16:47
Różnica jest, ale czy warta tego aby kombinować z tym Kandao z 5 ORF to mam wątpliwości.
Trzeba przyznać za to, że nie ma chociaż tej kolorowej "mozaiki" (szumu kolorowego) i mamy tu powiększenie 300%, więc byłoby to dobrze widoczne.

To nie byl wymagający kadr IMO, zdjęcia nocne czy okna w pełnym słońcu to co innego.
Spróbuj kandao, jesteś jednym z masterow odszumiania na tym forum i Twoja opinia będzie cenna.

And.N
2.09.20, 17:36
Może się kiedyś skuszę na przetestowanie programu. Tak na wstępie widzę, że nie obsługuje RAW z mojego Panasonica G5, próbuje konwertować do DNG, ale wyrzuca błąd. Jak sam skonwertuje (Adobe Dng Converterem) wówczas wczyta taki DNG.
Jak rozumiem jeden RAW (DNG) mija się z celem aby zapodać do programu, a musi ich być co najmniej kilka dla lepszego efektu. RAWy maja być wykonane z ta samą ekspozycją ? Przyznam trochę "zachodu" z tym jest (u mnie dodatkowo konwersja do DNG) i nie wiem czy by mi się chciało:), aczkolwiek dla samego przetestowania może warto. Musiałby być naprawdę b.dobry efekt abym korzystał z tego programu.

piaseczek
2.09.20, 18:08
Z ORF z em10 nie ma problemów. Na pewno masz aktualny Adobe Dng converter i Windows 10?

Tak, ekspozycja powinna być taka sama.

And.N
2.09.20, 18:30
Tylko już z podanej przez program strony: Raw format support list (https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html) mam takie info:

225476

Może, źle rozumuję, ale wygląda jakby program nie obsługiwał RW2 z G5.

PS.
Adobe Dng Converter mam prawie najnowszy (12.2), Windows dalej jeszcze 7 i Lightroom 4.4, który obsługuje RAW z G5
PS2.
Przy aparacie EM10 pisze "Yes" (tam gdzie u mnie "No")

jkr
3.09.20, 08:32
"Kandao ma te zaletę, że likwiduje ruch że składach zdjęć."

O co chodzi, proszę wyjaśnić.

Bodzip
3.09.20, 08:55

Funkcja "align". Jak strzelasz serię zdjęć z ręki to nie ma takiej siły, aby wszystkie były identycznie utrafione w punkt. Występują przesunięcia większe lub mniejsze - już chociażby z tego że ręki Ci drży, oddychasz - występuje ruch aparatu. Program przesuwa klatki tak aby główne punkty nakładały się na siebie co daje równe ostre zdjęcie i nie ma efektu rozmycia.
Jest jeszcze jedna ciekawa opcja tej funkcji. Jeśli na kilku (kilkunastu) klatkach składanych w ten sposób występuje jakiś element powiedzmy tylko na jednej klatce a na pozostałych już nie - to wtedy ten element zostanie usunięty ze zdjęcia końcowego.

piaseczek
3.09.20, 08:59

Program ma zaszyty algorytm, który przy poruszającym się obiekcie pozostawia pozycję z pierwszego zdjęcia. Nie ma efektu poruszających się liści na wietrze jak w przypadku HHHR w olympusie.

Bodzip
3.09.20, 09:59
Program ma zaszyty algorytm, który przy poruszającym się obiekcie pozostawia pozycję z pierwszego zdjęcia. Nie ma efektu poruszających się liści na wietrze jak w przypadku HHHR w olympusie.To akurat jest funkcja anti-ghost czyli usuwanie duszków. Też fajna funkcja.

jkr
3.09.20, 11:33
Dziękuję za wyjaśnienie.

kano
3.09.20, 19:59
Jeżeli się zainstaluje Adobe DNG Converter, to program sam automatycznie przekowertuje RAWy. Program akceptuje do 16 kadrów, ekspozycja powinna być taka sama.
Pozdr.

piaseczek
12.09.20, 09:23
Artykuł o praktycznych ustawieniach aparatu w celu optymalizacji DR (dynamic range), jest też słów pare o DR HHHR Olka vs Nikon d850, olkowy stacking zdjęć w body vs FF
https://smallsensorphotography.com/small-sensor-landscape#more-25863

piaseczek
21.09.20, 18:59
Iso6400 vs stack z pierwszego em1:
https://www.mu-43.com/threads/kandao-raw-image-stacker.99427/