Zobacz pełną wersję : kandao raw+
Czesc,
Rozwiązania ze smartfonów polegające na inteligentnym składaniu kilku fotek w jedno zdjęcie zaczęły pojawiać się rowniez jako soft dla PC, przykładem jest darmowy kandao raw+ laczacy do 16 RAW w jeden 16 bitowy plik RAW o wyższej dynamice i niższych szumach.
Program jest do pobrania na stronie producenta:
https://www.kandaovr.com/download/
Przykład użycia kandao raw+:
https://www.mu-43.com/threads/new-kandao-raw-released-highlight-artifact-issue-fixed.101148/
O zjawisku computational photography:
https://vas3k.com/blog/computational_photography/
Polecam, ciekawy program do skladania zdjęć zrobionych w słabym świetle lub do mocnego wyciągania z cienia. Odpowiednik trybu HHHR z em1x i em1mk3, ale mało wrażliwy na ruch w kadrze.
Pozdrawiam
Ściągnąłem, załadowałem mu trzy orfy i w efekcie dostałem komunikat:
225413
Co ciekawe, nie mam na pulpicie takiego pliku (jeden z podanych orfów ma ten numer).
Zablokować czy zezwolić?
Zezwolić, możesz też zmienić ustawienia i wrzucać RAW z kandao do folderu, w którym są stackowane RAW.
Zezwolić ...Jestem zdziwiony efektem.
Dla porównania zdjęcie 0EV do raw-a. Czy ktoś widzi różnicę?
225416225415
Ta scena nie jest ekstremalna pod względem rozpiętości tonalnej więc różnicy nie ma. To tylko dobrze świadczy o algorytmie likwidacji ruchu. Spróbuj ciągnąć z cienia a pliki będą się zachowywały inaczej.
Ponadto warto zwrócić uwagę, że porownujesz prawdopodbnie natywne ISO 200 (najwieksza dynamika matrycy) do stacka. Gdybys zrobil zdiecie na wyzszym ISO to stack z kandao już na starcie wyglądałby znacząco lepiej.
OK. Myślałem, że jest to program do tradycyjnego składania HDR-ów. Po przeczytaniu "Ta technologia ma wiele zastosowań, w tym alternatywny sposób robienia HDR, polegający na naświetlaniu świateł, a następnie wzmacnianiu cieni podczas przetwarzania końcowego. Zwykle powoduje to zwiększenie szumów w cieniach, ale w przypadku Raw + nawet obszary cienia nie będą miały zbyt dużego szumu.", mam wątpliwości.
Czy w odróżnieniu od tradycyjnego składania hdr-a (kilka zdjęć o różnym naświetleniu), do składania HDR-a w tym programie potrzebne są zdjęcia tak samo naświetlone?
Tak, kandao laczy kilka takich samych ekspozycji. To podobne rozwiązanie do trybu hand held high resolution z topowych Olkow. Z ta różnica, że kandao bez porównania lepiej sobie radzi z ruchem.
Jeżeli próbowałeś łączyć zdjęcia o różnych ekspozycjach to program prawdopodobnie odrzucił kolejne RAW i zachował tylko pierwszy. Pierwszy RAW na liście jest "wzorcem".
Jeżeli próbowałeś łączyć zdjęcia o różnych ekspozycjach to program prawdopodobnie odrzucił kolejne RAW i zachował tylko pierwszy.Tak właśnie robiłem. Spróbuję zrobić serię zdjęć w kiepskim świetle i zobaczę jakie efekty.
Na zachete napisze, ze efekty stackingu w kandao rew+ oparte o serię RAW prosto z puszki, bez odszumiania (można również łączyć zdjęcia już odszumione np. w DXO algorytmem PRIME i rezultaty będą jeszcze lepsze, ale kosztem skomplikowania procesu), są lepsze niż wywołanie pojedynczego zdjęcia za pomocą DXO PRIME. Stacking ponadto jest dużo szybszy.
Zaciekawił mnie watek. A jako, że siedzę na Linuxie, więc to kandao nie dla mnie. Ale efekty ciekawe, bardzo ciekawe. Zainspirowany tymi przykładami pogrzebałem w oprogramowaniu Linuxa.
jest taka aplikacja o nazwie fotoxx. Nie korzystałem z niej wiele, ponieważ w pierwszych wersjach otwierała tylko pliki jpg.
Teraz zaskoczony widzę, że nie tylko jpgi obsługuje, ale również tif i nawet RAW. Szczęka mi opadła.
Strzeliłem więc 6 plików raw i złożyłem - bo tak !!! jest opcja stackingu - stack (paint) oraz stack (noise)
RAW-y zrobiłem na ISO 16 000 i wczytałem bezpośrednio do programu. Dałem opcję stack (noise). Wygenerowany plik tif zmniejszyłem i wyostrzyłem w Gimpie (choć fotoxx też na to pozwala) i jest rezultat.
Proszę nie patrzeć :) na stare żelazko i brudny skaner (remont na kwarantannie)
225441
Rozwiązania tego typu to wg mnie przyszłość fotografii w trudnych warunkach i sposób na obejście ograniczeń cropowych sensorow.
Szybkie porównanie. Oryginalny, pojedynczy ORF bez korekt, ISO 3200 fragment 300%. Kandao z pięciu ORF, ten sam fragment 300%
225452225453
Im więcej zdjęć tym lepszy efekt.
Stack z 5 zdjęć zbliżył się poziomem szumu do iso200?
Im więcej zdjęć tym lepszy efekt.
Stack z 5 zdjęć zbliżył się poziomem szumu do iso200?
8 zdjęć i ISO 12 800. Nie Kandao, tylko wcześniej wspominane fotoxx
225458
To chyba już poziom szumu FF;)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Kandao ma te zaletę, że likwiduje ruch że składach zdjęć.
Fotoxx też ma taką funkcjonalność?
Kandao ma te zaletę, że likwiduje ruch że składach zdjęć.
Fotoxx też ma taką funkcjonalność?
Tak, dlatego można strzelać serię z łapy.
Tak, dlatego można strzelać serię z łapy.
czyli jest odpowiednik również na Linux.
Stacking również w dzień poprawi jakość zdjęć z mniejszych matryc, przykład problemów na dole strony:
https://m.dpreview.com/articles/8189925268/what-s-that-noise-shedding-some-light-on-the-sources-of-noise
I zdjęcie nocne:
https://m.dpreview.com/articles/2666934640/what-is-equivalence-and-why-should-i-care/4
225458
Nie wygląda to dobrze. Duży szum kolorowy. Nie chodzi o to, że się czepiam, stwierdzam po prostu fakt. W niewielkim powiększeniu 200% fragment:
225474
Nie wiem czy to przypadłość programów Linuksowych, ze sobie z tym nie radzą, czy operatora. Kojarzę, że też miałem z tym duże problemy w Darktable, czy Gimpie.
Zdaje się udało mi się kiedyś dość skutecznie usunąć taki kolorowy szum w RawTherapee, ale oczywiście już nie powiem jakie suwaki były w użyciu (bo jest tego tam multum).
Szybkie porównanie. Oryginalny, pojedynczy ORF bez korekt, ISO 3200 fragment 300%. Kandao z pięciu ORF, ten sam fragment 300%
225452225453
Różnica jest, ale czy warta tego aby kombinować z tym Kandao z 5 ORF to mam wątpliwości.
Trzeba przyznać za to, że nie ma chociaż tej kolorowej "mozaiki" (szumu kolorowego) i mamy tu powiększenie 300%, więc byłoby to dobrze widoczne.
Różnica jest, ale czy warta tego aby kombinować z tym Kandao z 5 ORF to mam wątpliwości.
Trzeba przyznać za to, że nie ma chociaż tej kolorowej "mozaiki" (szumu kolorowego) i mamy tu powiększenie 300%, więc byłoby to dobrze widoczne.
To nie byl wymagający kadr IMO, zdjęcia nocne czy okna w pełnym słońcu to co innego.
Spróbuj kandao, jesteś jednym z masterow odszumiania na tym forum i Twoja opinia będzie cenna.
Może się kiedyś skuszę na przetestowanie programu. Tak na wstępie widzę, że nie obsługuje RAW z mojego Panasonica G5, próbuje konwertować do DNG, ale wyrzuca błąd. Jak sam skonwertuje (Adobe Dng Converterem) wówczas wczyta taki DNG.
Jak rozumiem jeden RAW (DNG) mija się z celem aby zapodać do programu, a musi ich być co najmniej kilka dla lepszego efektu. RAWy maja być wykonane z ta samą ekspozycją ? Przyznam trochę "zachodu" z tym jest (u mnie dodatkowo konwersja do DNG) i nie wiem czy by mi się chciało:), aczkolwiek dla samego przetestowania może warto. Musiałby być naprawdę b.dobry efekt abym korzystał z tego programu.
Z ORF z em10 nie ma problemów. Na pewno masz aktualny Adobe Dng converter i Windows 10?
Tak, ekspozycja powinna być taka sama.
Tylko już z podanej przez program strony: Raw format support list (https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html) mam takie info:
225476
Może, źle rozumuję, ale wygląda jakby program nie obsługiwał RW2 z G5.
PS.
Adobe Dng Converter mam prawie najnowszy (12.2), Windows dalej jeszcze 7 i Lightroom 4.4, który obsługuje RAW z G5
PS2.
Przy aparacie EM10 pisze "Yes" (tam gdzie u mnie "No")
"Kandao ma te zaletę, że likwiduje ruch że składach zdjęć."
O co chodzi, proszę wyjaśnić.
Funkcja "align". Jak strzelasz serię zdjęć z ręki to nie ma takiej siły, aby wszystkie były identycznie utrafione w punkt. Występują przesunięcia większe lub mniejsze - już chociażby z tego że ręki Ci drży, oddychasz - występuje ruch aparatu. Program przesuwa klatki tak aby główne punkty nakładały się na siebie co daje równe ostre zdjęcie i nie ma efektu rozmycia.
Jest jeszcze jedna ciekawa opcja tej funkcji. Jeśli na kilku (kilkunastu) klatkach składanych w ten sposób występuje jakiś element powiedzmy tylko na jednej klatce a na pozostałych już nie - to wtedy ten element zostanie usunięty ze zdjęcia końcowego.
Program ma zaszyty algorytm, który przy poruszającym się obiekcie pozostawia pozycję z pierwszego zdjęcia. Nie ma efektu poruszających się liści na wietrze jak w przypadku HHHR w olympusie.
Program ma zaszyty algorytm, który przy poruszającym się obiekcie pozostawia pozycję z pierwszego zdjęcia. Nie ma efektu poruszających się liści na wietrze jak w przypadku HHHR w olympusie.To akurat jest funkcja anti-ghost czyli usuwanie duszków. Też fajna funkcja.
Jeżeli się zainstaluje Adobe DNG Converter, to program sam automatycznie przekowertuje RAWy. Program akceptuje do 16 kadrów, ekspozycja powinna być taka sama.
Pozdr.
Artykuł o praktycznych ustawieniach aparatu w celu optymalizacji DR (dynamic range), jest też słów pare o DR HHHR Olka vs Nikon d850, olkowy stacking zdjęć w body vs FF
https://smallsensorphotography.com/small-sensor-landscape#more-25863
Iso6400 vs stack z pierwszego em1:
https://www.mu-43.com/threads/kandao-raw-image-stacker.99427/