Zobacz pełną wersję : 14-42 vs 12-32
Mam od niedawna Olympusa E-M10 III z obiektywem 14-42. Wcześniej miałem Pentaxa k-x z Tamronem 17-50. Wróciłem właśnie z urlopu, gdzie mogłem przetestować nowy nabytek w warunkach bojowych. Fotografuję dużo pejzaży, architektury i wnętrz. I jeśli chodzi o pejzaże to do obiektywu 14-42 nie mam zastrzeżeń, ale do architektury i wnętrz jest on dla mnie za wąski. Nie miałem tego problemu z Pentaxem i Tamronem. Przeliczając dolną ogniskowa na pełną klatkę to dla Olympusa wychodzi 28 mm, a dla Pentaxa i Tamrona 25,5 mm. Czy 2,5 mm różnicy w ogniskowej może stanowić aż tak widoczną różnicę? Wierzyć mi się nie chce. Ale jakby nie było potrzebuję coś szerszego. Jaki obiektyw byście polecili w rozsądnej cenie? Czy z 12-32 zobaczę już istotną różnicę na dolnym końcu? Nie mam dostępu do takiego obiektywu, więc nie mogę przetestować. Może ktoś miał podobne doświadczenia?
Masz masę przykładów na necie tych samych ujęć 12 i 14mm , wygooglaj.
Im szerzej, tym każdy milimetr robi różnicę.
... Czy 2,5 mm różnicy w ogniskowej może stanowić aż tak widoczną różnicę? Wierzyć mi się nie chce. Ale jakby nie było potrzebuję coś szerszego. Jaki obiektyw byście polecili w rozsądnej cenie? Czy z 12-32 zobaczę już istotną różnicę na dolnym końcu? Nie mam dostępu do takiego obiektywu, więc nie mogę przetestować. Może ktoś miał podobne doświadczenia?
2,5 mm jest po przekątnej. W poziomie będzie to ok. 3,5mm różnicy (ze względu na różne proporcje boków). 12mm Olka da Ci w poziomie ekwiwalent 25mm.
@miromat - https://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/ - pod obrazkiem jest suwak, którym wybierasz ogniskową obiektywu (standardowo dla pełnej klatki). Zobacz sobie, jaka jest różnica w kącie widzenia.
Jest 4/3 w tym symulatorze?
cube007 - dzięki za podpowiedź. Teraz mam już jakiś pogląd.