PDA

Zobacz pełną wersję : Autofocus w obiektywach mZuiko 75-300 mark II i Panasonic 100-300 mark II

Narado
30.07.20, 12:40
Witam.... Zwracam się z prośbą do osób które miały możliwość porównania działania AF w obu tytułowych obiektywach. Obecnie mam Panasa 100-300 mark I ale AF w nim jest dla mnie nie do przyjęcia. Decyzja zapadła- rozwód z tym szkiełkiem ... tylko czym je zastąpić ? Panas 100-300 mark II ma ponoć znacznie lepszy AF od swojego starszego brata ale jak ma się do mZuiko 75-300 mark II. Jeżeli ktoś miał okazję popracować tymi szkiełkami proszę o podzielenie się spostrzeżeniami

viruuss
30.07.20, 14:05
jakie masz body ?

easy_rider
30.07.20, 20:53
Pewnie nie pomogę - miałem swego czasu (równocześnie) mZuiko mkII i Panasonic mkI... zostawiłem sobie Olympusa :-P

Narado
31.07.20, 08:26
OM D EM5 i EM5 markII

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

viruuss OM D EM5 i EM5 markII

viruuss
31.07.20, 08:41
OM D EM5 i EM5 markII

viruuss OM D EM5 i EM5 markII

w em5v2 powinno być zdecydowanie lepiej niż v1 (81/35), jesteś pewien, że obiektyw nie jest uszkodzony ? mam panasa v1, demonem szybkości nie jest ale tragedii też nie ma :) poczekaj na olka 100-400 :)

Narado
31.07.20, 09:26
Viruuss obiektyw jest sprawny. Mam go do fotografii ptaszków, w dobrych warunkach oświetleniowych jest ok ale jak tłem są krzaczki - zaczyna jeździć. Mam z niego sporo fajnych zdjęć ale też dużo ich straciłem

viruuss
31.07.20, 09:38
to o czym teraz piszesz całkowicie zmienia, czyli af jest szybki tylko w określonych sytuacjach "błądzi", to jest przypadłość AF po kontraście i nie jest to wina obiektywu, a korpusu, nic z tym nie zrobisz :( jedyne rozwiązanie bez wymiany sprzętu to ustaw AF+MF i pomagaj ręcznie , jaki rodzaj AF masz ustawiony ? musisz popracować nad techniką robienia zdjęć, niestety nie ma idealnego automatycznego sprzętu :(

Narado
31.07.20, 10:42
Tak te robię ale to się sprawdza przy dużych ptakach, drobnica jest za szybka. S-AF mam ustawiony

viruuss ... przy okazji mam pytanie... jak dodać stały tekst do postów (taki jak twój o miodzie i pszczołach :-P ) ?

Chyba juz wiem

Makromaniak
31.07.20, 10:48
a nie lepiej do ptaszków dokupić body z fazowym AF (choćby najstarszy E-M1?)

viruuss
31.07.20, 15:23
a nie lepiej do ptaszków dokupić body z fazowym AF (choćby najstarszy E-M1?)

z moich testów wynika, że Em1 też lubi "pojeździć" obiektywem, lepiej moim zdaniem poćwiczyć jest to do ogarnięcia, na początku też mnie to wkurzało i miałem na porządku dziennym, teraz jest znacznie lepiej, ale przesiadłem się z GX7 na G9 gdzie po aktualizacji oprogramowania związanego z działaniem AF jest dużo lepiej:)

Makromaniak
31.07.20, 21:45
Czyli ten system Panasa "Depth cos tam" oparty tylko na kontraście jest lepszy od olympusowego AF kontrast + faza? Ale czy dla wszystkich obiektywów, czy panasonika? No jakby nie było, do pierwszego E-M1 to ładnych kilka lat różnicy.....
Moje zalecenie E-M1 bierze się tylko z porównanii działąnia obiektywów z duzego 4/3 (mam sigmy macro), gdzie w E-M5 praktycznie to nie działało, a w "1" daje sie używać.....To chyba tez zależy od obiektu, są takie że AF trudniej łapie....

viruuss
31.07.20, 23:33
nie twierdzę, że jest lepszy tylko, że też potrafi "myszkować", jestem zdania, że "aparatu" trzeba się nauczyć i wtedy życie staje się łatwiejsze :)

Roberto73
1.08.20, 09:56
może popróbuj z AF-C

Narado
1.08.20, 20:45
Panasonic 100-300 mark I jest już historią. Właśnie odjechał z nowym nabywcą. czekam na Olka 75-300 mark II, ponoć AF ma znacznie lepszy od mojego Panasa. Zobaczymy ;)

tryhp3
30.06.21, 18:18
Panasonic 100-300 mark I jest już historią. Właśnie odjechał z nowym nabywcą. czekam na Olka 75-300 mark II, ponoć AF ma znacznie lepszy od mojego Panasa. Zobaczymy ;)
I jak względem Panasonika wypada Olek?

Interesuje mnie też porównanie AF pomiędzy Panasonic 100-300 Mark I i Mark II. Testował ktoś może (najlepiej w parze z E-M5 Mark II)?