Zobacz pełną wersję : Autofocus w obiektywach mZuiko 75-300 mark II i Panasonic 100-300 mark II
Witam.... Zwracam się z prośbą do osób które miały możliwość porównania działania AF w obu tytułowych obiektywach. Obecnie mam Panasa 100-300 mark I ale AF w nim jest dla mnie nie do przyjęcia. Decyzja zapadła- rozwód z tym szkiełkiem ... tylko czym je zastąpić ? Panas 100-300 mark II ma ponoć znacznie lepszy AF od swojego starszego brata ale jak ma się do mZuiko 75-300 mark II. Jeżeli ktoś miał okazję popracować tymi szkiełkami proszę o podzielenie się spostrzeżeniami
easy_rider
30.07.20, 20:53
Pewnie nie pomogę - miałem swego czasu (równocześnie) mZuiko mkII i Panasonic mkI... zostawiłem sobie Olympusa :-P
OM D EM5 i EM5 markII
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
viruuss OM D EM5 i EM5 markII
OM D EM5 i EM5 markII
viruuss OM D EM5 i EM5 markII
w em5v2 powinno być zdecydowanie lepiej niż v1 (81/35), jesteś pewien, że obiektyw nie jest uszkodzony ? mam panasa v1, demonem szybkości nie jest ale tragedii też nie ma :) poczekaj na olka 100-400 :)
Viruuss obiektyw jest sprawny. Mam go do fotografii ptaszków, w dobrych warunkach oświetleniowych jest ok ale jak tłem są krzaczki - zaczyna jeździć. Mam z niego sporo fajnych zdjęć ale też dużo ich straciłem
to o czym teraz piszesz całkowicie zmienia, czyli af jest szybki tylko w określonych sytuacjach "błądzi", to jest przypadłość AF po kontraście i nie jest to wina obiektywu, a korpusu, nic z tym nie zrobisz :( jedyne rozwiązanie bez wymiany sprzętu to ustaw AF+MF i pomagaj ręcznie , jaki rodzaj AF masz ustawiony ? musisz popracować nad techniką robienia zdjęć, niestety nie ma idealnego automatycznego sprzętu :(
Tak te robię ale to się sprawdza przy dużych ptakach, drobnica jest za szybka. S-AF mam ustawiony
viruuss ... przy okazji mam pytanie... jak dodać stały tekst do postów (taki jak twój o miodzie i pszczołach :-P ) ?
Chyba juz wiem
Makromaniak
31.07.20, 10:48
a nie lepiej do ptaszków dokupić body z fazowym AF (choćby najstarszy E-M1?)
a nie lepiej do ptaszków dokupić body z fazowym AF (choćby najstarszy E-M1?)
z moich testów wynika, że Em1 też lubi "pojeździć" obiektywem, lepiej moim zdaniem poćwiczyć jest to do ogarnięcia, na początku też mnie to wkurzało i miałem na porządku dziennym, teraz jest znacznie lepiej, ale przesiadłem się z GX7 na G9 gdzie po aktualizacji oprogramowania związanego z działaniem AF jest dużo lepiej:)
Makromaniak
31.07.20, 21:45
Czyli ten system Panasa "Depth cos tam" oparty tylko na kontraście jest lepszy od olympusowego AF kontrast + faza? Ale czy dla wszystkich obiektywów, czy panasonika? No jakby nie było, do pierwszego E-M1 to ładnych kilka lat różnicy.....
Moje zalecenie E-M1 bierze się tylko z porównanii działąnia obiektywów z duzego 4/3 (mam sigmy macro), gdzie w E-M5 praktycznie to nie działało, a w "1" daje sie używać.....To chyba tez zależy od obiektu, są takie że AF trudniej łapie....
nie twierdzę, że jest lepszy tylko, że też potrafi "myszkować", jestem zdania, że "aparatu" trzeba się nauczyć i wtedy życie staje się łatwiejsze :)
Panasonic 100-300 mark I jest już historią. Właśnie odjechał z nowym nabywcą. czekam na Olka 75-300 mark II, ponoć AF ma znacznie lepszy od mojego Panasa. Zobaczymy ;)
Panasonic 100-300 mark I jest już historią. Właśnie odjechał z nowym nabywcą. czekam na Olka 75-300 mark II, ponoć AF ma znacznie lepszy od mojego Panasa. Zobaczymy ;)
I jak względem Panasonika wypada Olek?
Interesuje mnie też porównanie AF pomiędzy Panasonic 100-300 Mark I i Mark II. Testował ktoś może (najlepiej w parze z E-M5 Mark II)?