Zobacz pełną wersję : 4/3 na M4/3 Zuiko Digital 40-150 mm f/3.5-4.5 EZ do OMD10m3 warto?
Hej,
Do mojego OMD10 M3 szukam przyzwoitego, ale w miarę taniego zooma (chcę sprawdzić czy wogole mi przypasuje ogniskowa 40-150).
Podstawowe zuiko 40-150 F4 trochę mnie odrzuca plastikowym wykonaniem i przeciętnym światłem.
Znalazlem stare zuiko pod 4/3. Opinie niezłe, tylko ludzie narzekają na AF.
https://www.optyczne.pl/136-Olympus_Zuiko_Digital_40-150_mm_f_3.5-4.5_EZ-specyfikacja_obiektywu.html
Cena na OLX ok. 300ł.do tego adapter ok 250 jak sprawdzałem.
Podpowiedzcie proszę czy takie kombinatorstwo ma sens i czy zestaw ma szansę sensownie działać, abym ewentualnie uniknął wtopy i nerwów..
schuttenbach
21.07.20, 08:34
Raczej nie ma to sensu, ten 40-150 mk1 to naprawdę duży obiektyw, a m.Zuiko 40-150 można kupić naprawdę tanio.
Jeśli chciało by Ci się przyjechać na Górny Śląsk to mogę Ci pożyczyć do wypróbowania ten stary.
Hej dzięki za propozycję! niestety nie dam rady podjechać do Ciebie. Mk2, czyli ten plastik dedykowany pod micro ma nieco gorsze światło, ale ciężko mi znaleźć jakieś porównanie. Masz może jakieś doświadczenie? Czytałem ze mk1 mimo mankamentów to b.dobry obiektyw i potrafi zrobić żylety niemal do max ogniskowej
Nie mam jednak pojęcia jak to bg się zachowywało przy adapterze 4/3 - > m4/3...
A co do wielkości obiektywu.. Wiem że OMD przynajmniej w zamyśle to aparat w miarę kompaktowy, ale bardzo przyjemnie mi się nim foci z Heliosem M44 który jest dość ciężki i spory. Ogólnie przyzwyczajneie do starego Zenita sprawia, ze niewiele mi przeszkadza w kwestii ergonomii i gabarytów :D
Ten stary 40-150 pod 4/3 to bardzo zacny obiektyw był (miło go wspominam:)), biorąc pod uwagę, że należał do kategorii kitów i jak na ten fakt parametry i ostrość miał na bardziej niż zadowalającym poziomie. Niestety AF dopiero z E3 był ok, a więc na EM10 (bez wsparcia) będzie zapewne bardzo kiepsko, no i jednak to też spory obiektyw jest. Pod m4/3 chcąc mieć jakiś AF raczej bym się w takie połączenia nie bawił.
40-150 to nie miałem, ale podobnej klasy 70-300 mam i nadal używam. AF nie powala, ale działa, trafność 100 %
Mam 40-150 pod 4/3, jeśli mógłbyś podjechać do Wawy, to mogę ci go sprezentować. Ma problem z przymykaniem przysłony, do 5.6 jeszcze daje radę, potem się przycinają listki. Od poniedziałku byłby do odebrania.
Przynajmniej spróbujesz jak działa.
Stare 40-150 3.5-4.5 , to było przeciętne szkło . Kiedyś porównałem koniec jego i ciemniejszej wersji, to ciemniejsza była ostrzejsza. Zawracanie gitary z adapterami do szkła z tej półki cenowej.
Szkoda kasy, jak już wydawać to na wersję micro.
Używam drugiej wersji (tej ciemniejszej) na EM-1 i AF jest, ale nie zachwyca, obiektyw jest większy i wciąga więcej baterii z aparatu. Za każdym razem gdy po niego sięgam tylko się wkurzam, że jeszcze go nie wymieniłem na nową wersję.
schuttenbach
23.07.20, 07:40
Cena na OLX ok. 300ł.do tego adapter ok 250 jak sprawdzałem.
to tu masz nowy micro za 600 zł z filtrem:
https://camfoto.pl/produkt/olympus-40-150mm-r-f4-0-5-6-m-zuiko-digital-ed-oem-gratis/
Mam 40-150 pod 4/3, jeśli mógłbyś podjechać do Wawy, to mogę ci go sprezentować. Ma problem z przymykaniem przysłony, do 5.6 jeszcze daje radę, potem się przycinają listki. Od poniedziałku byłby do odebrania.
Przynajmniej spróbujesz jak działa.
pewnie jak u mnie, taśma flex padła. W tym obiektywie to normalka. Dlatego m.in. odpuściłbym starego 40-150, tym bardziej, że wersja MFT jest tania, mała i relatywnie dobra optycznie.