Zobacz pełną wersję : Olympus sprzedaje dział aparatów!
Tak, jest oficjalny dokument (https://www.olympus-global.com/ir/data/announcement/2020/contents/ir00013.pdf?fbclid=IwAR0K8tsSH6I5hFVCYWXdiiaCkmbF0 64um4Gg6rZeRBdqUjhpnw4dDYQGrog).
Moje pytania:
1. Co z zapowiadanymi premierami?
2. Co z oddziałem w Polsce?
3. Co z cenami? Jest szansa na obniżki cen?
4. Co z pomocą techniczną?
5. Co z gwarancjami i naprawami pogwarancyjnymi?
Pewnie przez najbliższy rok/dwa lata nic się nie zmieni, ale co potem?
Tak, jest oficjalny dokument (https://www.olympus-global.com/ir/data/announcement/2020/contents/ir00013.pdf?fbclid=IwAR0K8tsSH6I5hFVCYWXdiiaCkmbF0 64um4Gg6rZeRBdqUjhpnw4dDYQGrog).
Moje pytania:
1. Co z zapowiadanymi premierami?
2. Co z oddziałem w Polsce?
3. Co z cenami? Jest szansa na obniżki cen?
4. Co z pomocą techniczną?
5. Co z gwarancjami i naprawami pogwarancyjnymi?
Pewnie przez najbliższy rok/dwa lata nic się nie zmieni, ale co potem?Potem, dalej będziemy fotografować.
Cóż... będzie nowy właściciel i dalszy rozwój sytuacji może być rożny. Może to oznaczać zwinięcie produkcji, ale może też oznaczać dalszy jej rozwój pod nową marką (a nawet nie koniecznie nową - marka Pentax była przez lata włąsnością Asahi Optical Co, potem kupiła ją Hoya, po kilku latach od Hoyi Ricoh, a aparaty Pentax produkowane są dalej).
Ech, ale sporo komentarzy na optycznych się pojawiło na temat Olka. Hehe.
Główny news dnia.
Póki co mam duży zapas sprzętu Olka na różne okazje i lata fotografowania, niby nic, a jednak mnie poruszyło. Liczmy na rozwój, bo raczej nie zakupiono działu obrazowania po to aby go zamknąć. Zamknąć mógł też Olympus.
...Liczmy na rozwój, bo raczej nie zakupiono działu obrazowania po to aby go zamknąć. ...
I raczej nie po to, żeby rozwijać. Raczej w celu restrukturyzacji, a to może się zakończyć poszatkowaniem firmy na kawałki do dalszej sprzedaży lub wyciśnięcia ostatnich soków bez inwestowania w rozwój. Mam wrażenie, że moje krakanie (na tema pseudonowości) sprawdziło się w 99% i nie czuję z tego powodu satysfakcji :(
Cóż, pisałem dośc dawno, że w segmencie foto zostanie trójca CNS i jest miejsce dla dwóch mniejszych firm.. przy czym Olympus nie będzie żadną z nich. pytanie- co z gwarancją i serwisem na puszki zakupione chocby w tym roku bezpośrednio od Olympusa, dostępnością częśći zamiennych itd.
Ja też mam sprzętu na lata, ale ten sprzęt czasem się psuje a koniec końców się kończy..
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) kraczesz :)
Niby tak, ale gdyby Olka kupił ktoś choćby z pokrewnej branży, to jeszcze byłaby nadzieja. Zakup przez łowców okazji nie nastraja przesadnie optymistycznie :(
Fajnie, może 12-100 potanieje :-)
Jest szansa, pewnie zaczną od wietrzenia magazynów. Będzie śmieszniej, jak się okaże, że magazyny niezbyt pełne i Olek w ostatnim czasie tylko markował działalność... ;) Składanie "nowych" topowych puszek ze starych komponentów może o tym świadczyć.
Będzie śmieszniej, jak się okaże, że magazyny niezbyt pełne i Olek w ostatnim czasie tylko markował działalność... ;) Składanie "nowych" topowych puszek ze starych komponentów może o tym świadczyć.
Coś w tym jest - ostatnio te "promocje" były często teoretyczne, gdyż sprzęt był niedostępny. W maju sam zdecydowałem się na Macro 60mm w "promocji" po czym okazało się, że Olympus szkła nie ma i będzie za 1.5 miesiąca.
Generalnie smutna wiadomość...zwłaszcza jak się kupiło co nieco z m43 w maju :(
Przymierzałem się ostatnio do Macro 60mm, był cały czas dostępny na eGlobal
Ale Ty kupiles Panasa.
Wlasnie, jak rokujecie- m4/3 Panasa sie obroni?
Z Olka obiektywy mam, puszki tez, az do zarzniecia, w razie czego dokupi sie G9. Zdjecia jeszcze da sie robic.
Moze uzywki stanieja bo bedzie panika na rynku.
Obudowe podwodna sobie dokupie za pol ceny :)
Makromaniak
24.06.20, 15:52
Ja kupiłem cyfrowa Minoltę dynax 7 w momencie jak dział foto sprzedano do sony a aparaty staniały o połowe :-) Kupujący musi przejąć obowiązki gwarancyjne i tyle. oczywiście wsparcie jest słabsze i tylko tyle ile musza wg. przepisów. Np Serwis sony odmawiał naprawy sprzetu z logo minolty, mimo ze był w 100% identyczny (lampy, obiektywy).
Co z nowościami to sie okaże, zostaje jeszcze panasonic. Zresztą teraz sprzet się zaczął wolniej starzeć, skończył sie wyścig pixelowy, dobre obiektywy wogóle się nie starzeją....
Moim zdaniem olka dochody zjadło inwestowanie w PRO, którego nie używalli pro :-) Zupełnie odpuścili zwykłe tanie obiektywy dla masowego odbiorcy. Brak długiego makro, dobrych tele zoomów (50-200f 3,5-4,5 - przecież to standardowa jasnoćć dla telezoomów kiedyś, żadne cuda) i ob. dłuższych od 75 mm i kosztujących poniżej 10 000 :-) np 100f2,8, 200f4 - typowe długie ob wszystkich systemów. Droga 45/1,8 - tani obiektyw zastępujący stare standardy manualne. Myslę że na sensownym cenowo 100 macro (sensownym jak 60 - jakośc i cena) zarobili by więcej niz na EM1X. Obiektyw taki pojawiał siena wszystkich "wishlist" fanów systemu.
Czy olympusclub zmieni się w archeo?
Moim zdaniem olka dochody zjadło zajadło inwestowanie w PRO, którego nie używalli pro :-) Zupełnie odpuścili zwykłe tanie obiektywy. Brak długiego makro, dobrych tele zoomów (50-200f 3,5-4,5 - przecież to standardowa jasnoćć dla telezoomów kiedyś, żadne cuda) i ob. dłuższych od 75 mm i kosztujących poniżej 10 000 :-) np 100f2,8, 200f4 - typowe długie ob wszystkich systemów. Myslę że na sensownym cenowo 100 macro (sensownym jak 60 - jakośc i cena) zarobili by więcej niz na EM1X.
My to wiemy, gorzej że "Oni" byli mądrzejsi i nie słuchali "ludu".
Ja obawiam się innej rzeczy - jak koledzy wyżej napisali - większość z nas ma zapas sprzętu na lata. Pytanie czy producenci oprogramowania (LR, Darktable, RawTherapee i inne) będą wspierać profile Olympusa. Mówię o nowych wersjach oprogramowania.
Czy olympusclub zmieni się w archeo? Niekoniecznie, zmienią się pewnie gadki o sprzęcie jakim będziemy fotografować.
Niekoniecznie, zmienią się pewnie gadki o sprzęcie jakim będziemy fotografować.
Trzymam kciuki, bądźmy dobrej myśli.
Przypominają mi się rozmowy gdy Olek kończył przygodę z 4/3, były w podobnym tonie.
A ja kilka tygodni temu zdecydowałem się zmienić system i sprzedać Olka... Teraz nikt mi nie uwierzy, myśląc że uciekam z tonącego okrętu :(. No i pewnie ceny za używki też spadną, a za bezcen nie oddam. Pewnie zatrzymam dla potomności...
To było do przewidzenia. Pytanie, kto następny? Pentaksa nie liczę, bo to trup od dawna.
Myślę, że ostatecznie zostanie Canon, Sony i Nikon... Choć ten ostatni też jakieś problemy ostatnio miał.
Wizjer budżetowego Panasonic G100 ma prawe takie samo powiększenie [0,73x] jak Olympus E-M1 mark III i mark II oraz E-M5 II [0,74x]
-lepsze od E-M5 III [0,68x]
...ale wyższą od nich rozdzielczość 3,68 mpix -czyli lepiej też od super-hiper profesjonalnego Olympus OM-D E-M1X.
Sami są sobie winni.
W kontekście do tego co napisano wyżej. Teraz już chyba wiadomo dlaczego em1 mark iii zawiódł oczekiwania. Myślę, że Olympusowi nie starczyło czasu i funduszy żeby dopracować ten model. Decyzja o sprzedaży działu była pewnie podjęta dawno, więc postanowiono wypuścić ten model w takim stanie, który nikogo za bardzo nie zadowala. Szkoda
Docelowo to będzie bój C/N/S aż pozostanie dwójka :), ale nie przejmujcie się póki są fajni ludzie na forach i mają wspólne pasje będzie fajnie.
W tej wojnie najsłabiej obecnie wygląda Sony ale mu też kibicuję. Pozostała dwójka będzie jak Intel i AMD :). Szkoda niestety ale wielki kapitał się polaryzuje.... co w konsekwencji niszczy konkurencje bo ta Intel vs AMD wg mnie jest fikcją i tu też tak będzie ostatecznie aż będzie jedna Corpo....
Czy Sony wygląda najsłabiej? Dyskutowałbym... Sukces serii A7 o czymś mówi. Ja raczej za najsłabsze ogniwo, niestety uznałbym Nikona.. Ot, jakoś tak mi pasuje...
Ciekawe dlaczego poinformowali o tej sprzedaży przed faktem
Po dołożeniu należytej staranności oraz dalszych rozmowach i negocjacjach strony dążą do podpisania prawnie wiążącej ostatecznej umowy w sprawie Transakcji („ostatecznej umowy”) do 30 września 2020 r.
Marzec 2020
Masanori Sako (Senior Manager ds. Globalnej strategii marketingowej w Olympus Imaging Division): "Możemy wyraźnie powiedzieć, że pomimo plotek nie mamy planów sprzedaży naszej firmy; nasze oficjalne oświadczenie mówi, że obecnie nie mamy takiego planu. Musimy umocnić naszą pozycję na rynku i...
Tak więc będziemy kontynuować ten biznes.
E: Czy mogę zatem uznać to za twarde „nie”?
MS: Mogę powtórzyć, że naszym oficjalnym stanowiskiem jest to, że nie mamy takich planów. Poza tym jest to oczywiście to samo, co w przypadku każdej firmy; nie można zagwarantować niczego na zawsze. Ale z oficjalnego punktu widzenia mogę jasno powiedzieć, że obecnie nie ma takich planów." https://www.imaging-resource.com/news/2020/05/06/olympus-interview-em1ii-will-stay-starry-sky-af-and-more
Piszę o globalu. SONY od ładnych paru lat nie ma tej potęgi sprzed lat. Z czasów walkmanów, gdzie każdy monitor w każdym studio na świecie to było SONY. Dziś to "mocarz" przynoszący wszędzie straty , nieomal wszędzie ale czasy się zmieniły. Ostatnio Nikon miał chyba chrapkę na koronę ale czas dalej płynie i dziś nie wiadomo czy SONY ich nie przeskoczy z racji jednej. SONY ma własne matryce. Niewiadomą dla mnie jest Canon tytan ale przypomina mi się od razu KODAK :) Jeśli powtórzy się ten scenariusz to pozostanie Nikon i SONY :). Choć tu raczej wróżę jakąś fuzję. Japończyk nie będzie orał po swoich będzie jakaś fuzja
No to posiadany sprzęt stanie się niszowy (jeszcze bardziej) aż w końcu będzie kultowy.. Fajnie bo mam EM5 II titanium :)
Coś tak czułem, że ta łajba już długo nie popłynie...
To raczej koniec Olympusa jakiego znamy,oraz gwóźdź do trumny micro 4/3.
Ehh, chyba jednak trzeba było iść w Fuji...
A teraz nawet nie wiadomo czy ma sens dokupić jeszcze jakieś szkła...
Szkoda, robiłem przymiarki do tego systemu, w sumie rozważałem kilka opcji, m.in. M4/3 z ich ślicznym OM-D E-M1 Mark III, który jako jedyny bezlusterkowiec leży dobrze w mojej dłoni - E1 mnie rozkręcił. Na liście są jednak inni i najprawdopodobniej panie na FF od Nikona ale dSLR. Trzymam kciuki za dalszy rozwój 4/3...
Nowe szkła można kupować, zależy tylko za ile ;)
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/33682-dzial-foto-olympusa-sprzedany-co-dalej-z-aparatami-systemu-mikro-cztery-trzecie
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zależy za ile.
Co masz na myśli?
Odpowiadałem na wcześniejszy post.
A ja kilka tygodni temu zdecydowałem się zmienić system i sprzedać Olka... Teraz nikt mi nie uwierzy, myśląc że uciekam z tonącego okrętu :(. No i pewnie ceny za używki też spadną, a za bezcen nie oddam. Pewnie zatrzymam dla potomności...
a przecież o mały włos nie wziąłeś M1-III z 12-100 i 17 w promocji w maju :)
Tak, to prawda. Ale coś mnie wstrzymywało i nie znalazłem chętnego na 17-kę . I okazało się, że miałem rację. Niestety
Szkoda, ale cóż takie zycie
Meh, będzie okazja kupić fajne używki w dobrych cenach, dla takich amatorów jak my tu to sprzęt ponad nasze potrzeby i możliwości (mówię za siebie - to ja jestem słabym ogniem w zestawie ja+aparat).
Ale ja mam już od dawna chęć na FF wiec tylko E1 będzie ze mną do końca swoich lub moich dni. Kiedyś E1 wygrał z FF Canona, to 5D sprzedałem na rzecz E1 (brzmi śnieżnie?), ale ostatnio bawiłem się D780 oraz D610 i chęć zakupów powróciła... Szczelnie jak patrzę na cenę D610 i Sigmy z serii Art do tego (f/1.4)...
Ale Ty kupiles Panasa.
Tak, całe szczęście że wybrałem Panasa, ale jakiś niesmak dziś mam po tych wieściach. Całe m43 może za chwilę huknąć w tym Panas m43. A chciałem sobie jasnę stałkę dokupić ;(
Stary system 4/3 od wielu lat nieprodukowany , a ciekawsze puszki i obiektywy ciągle w cenie. To tak nie jest , że nagle wszystko za pół ceny wyrwiesz.
a przecież o mały włos nie wziąłeś M1-III z 12-100 i 17 w promocji w maju :)
To nie musiał być głupi ruch, taki zestaw można traktować jako kompletny i kupować tak, jak kupuje się zaawansowane kompakty, bez napalania się na rozbudowę systemu. Wszystko jest kwestią ceny.
na grupie https://www.facebook.com/groups/1886658098213713/ Przemysław Jakubczyk wychodzi naprzeciw i prostuje :)
Pamiętam, jak kolega sprzedawał E3 na rzecz D700, wróżył taką przyszłość Olympusowi. Przez wiele kolejnych lat ta firma utwierdzała go w przekonaniu że nie zamierza w dobrą stronę.
To raczej koniec Olympusa jakiego znamy,oraz gwóźdź do trumny micro 4/3.
Ehh, chyba jednak trzeba było iść w Fuji...
A teraz nawet nie wiadomo czy ma sens dokupić jeszcze jakieś szkła...
mogłeś pójść w jednak w fujika :)
Niby tak, ale tu kolega z forum chciał sprzedać E5 z gripem i kompletem aku za 3tys i uważam, że to świetna cena za taki zestaw. Ja swój zestaw E1 z dwoma obiektywami i gripem kupiłem za 5k w jakiejś promocji, ale nie pamiętam już ile kosztował po zakończeniu produkcji (ostatki magazynowe).
Stary system 4/3 od wielu lat nieprodukowany , a ciekawsze puszki i obiektywy ciągle w cenie. To tak nie jest , że nagle wszystko za pół ceny wyrwiesz.
Do tego się odniosłem.
Bardziej realny jest dla nas inny problem: czy Fomag będzie chciał utrzymywać forum nieistniejącego systemu? Może przerobi nas na forum Sony? ;)
mogłeś pójść w jednak w fujika :)
Fujik też padnie. Kwestia czasu. Zostanie 1 lub 2 graczy FullFrame (obstawiam Canon/Sony)......wczoraj szykowałem się do wystawienia E-M5-II na Allegro, ale chyba zostawię sobie na pamiątkę.......eh
Olka tera będzie ciężko sprzedać za godziwe pieniądze. Też zostawię sobie e-m5 mark ii na pamiątkę... :)
Pracuję w firmie, która za mojej kadencji dwukrotnie została sprzedana. Inwestorzy ładowali w nią ogromne pieniądze, firma rosła, a później została sprzedawana z zyskiem. Tak, że nie po to dział foto Olka został kupiony, żeby tyle forsy poszło w błoto.
Żeby tylko nie było jak z Nokią i kupnem jej przez Microsoft... Oni jednak kupę sosu władowali w błoto :)
... Tak, że nie po to dział foto Olka został kupiony, żeby tyle forsy poszło w błoto.
Zgoda, ale to nie musi być foto, rejestracja, analiza i przetwarzanie obrazów ma dużo szersze zastosowanie. Podejrzewam, że po konsumenckim foto nie będzie śladu. M 4/3 przyszłości raczej nie ma, od dołu smartfony, od góry FF, które staje się konkurencyjne cenowo i gabarytowo. Nie sądzę, żeby ktoś pakował w ten format świeżą kasę.
Nowy właściciel już nie musi się trzymać m4/3.
I wystartuje od zera z FF? Raczej nie. Już chyba prędzej z MF, tam nikt nie oczekuje miliona szkieł na starcie, ale po co wtedy Olek? Może pociągnie m4/3 póki się da bez dalszych inwestycji, ale główny plan jest raczej inny.
Wszyscy teraz startują z FF od zera.
Po to taka firma jak JIP skupuje nierentowne, aby zaczynać z bagnetem od zera? I zostawi miliony potencjalnych klientów MF?
A mi to zwisa i powiewa, nie mam akcji, ani udziałów w tej firmie. Czy ona będzie, czy też nie nic na to nie poradzę.
Aparaty działają. Jak przestaną działać, to kupię gablotkę z kryształowymi szybkami ustawię je na półeczkach i będę wspominał stare dobre czasy popijając co nieco. :wink:
A mi to zwisa i powiewa, nie mam akcji, ani udziałów w tej firmie. Czy ona będzie, czy też nie nic na to nie poradzę.
Aparaty działają. Jak przestaną działać, to kupię gablotkę z kryształowymi szybkami ustawię je na półeczkach i będę wspominał stare dobre czasy popijając co nieco. :wink:
:) tak, tak, ja też myślę o takiej gablotce !!! Eksponaty już mam. Pierwsza półeczka: Zenit E z Heliosem, druga półeczka: Fuji X-E1, Sony R1 i E-M5-II. Trzecia póki co pusta, ale może zakupię jakąś lustrzankę lub bezlustro Nikon/Canon - będzie co wspominać na emeryturce :) :) :)
Kolekcjoner
25.06.20, 01:09
Piszę o globalu. SONY od ładnych paru lat nie ma tej potęgi sprzed lat. Z czasów walkmanów, gdzie każdy monitor w każdym studio na świecie to było SONY. Dziś to "mocarz" przynoszący wszędzie straty , nieomal wszędzie ale czasy się zmieniły. Ostatnio Nikon miał chyba chrapkę na koronę ale czas dalej płynie i dziś nie wiadomo czy SONY ich nie przeskoczy z racji jednej. SONY ma własne matryce. Niewiadomą dla mnie jest Canon tytan ale przypomina mi się od razu KODAK :) Jeśli powtórzy się ten scenariusz to pozostanie Nikon i SONY :). Choć tu raczej wróżę jakąś fuzję. Japończyk nie będzie orał po swoich będzie jakaś fuzja
Sony i Canon to są duże firmy i jak nie jeden to inny biznes będzie im przynosił hajs. Jest moim zdaniem bardzo mało prawdopodobne żeby się wycofały z rynku foto - szczególnie że one teraz bardzo mocno wiążą biznesy foto z działami video. Co do Nikona to jest to tak silna marka, że jeśli cokolwiek się wydarzy to będzie to raczej przejęcie z zachowaniem dotychczasowej nazwy i systemu.
Co do Nikona to jest to tak silna marka, że jeśli cokolwiek się wydarzy to będzie to raczej przejęcie z zachowaniem dotychczasowej nazwy i systemu.
Nikon to moloch specjalizujący się w Foto, to raczej Kodak jadł z wielu misek i to go zabiło, Nikon to jest odpowiednik Canona pod względem systemu i pozycji na rynku. Sony je z wielu misek, ale jest mocno osadzony w świecie elektronicznym, więc dobrze zgrywa się to z trendem na bezlusterkowce. Fuzja z Konica-Minolta pomogła w wystartowaniu sDLR Alfa, ale obecnie po Minolcie pozostał kurz.
Firmy często kupują inne nie po to, żeby kontynuować ich spuściznę, a po to, żeby zdobyć know-how, patenty, ludzi, technologię, więc w przypadku Olympusa może być jak z Konica-Minolta, z tą różnicą, że rozpuści się to w innych produktach, niekoniecznie foto. Tak czy inaczej trzymam kciuki, żeby nadal coś się w kwestii 4/3 działo, bo to zawsze jakiś kolejny kamyk na rynku, nawet jeśli jest to mały kamyczek. Obecny trend jest jednak oczywisty - APS-C i FF dla bezlusterkowców. Zbyt mała gama obiektywów dla m4/3 to niestety duży problem nawet dla takiego amatora jak ja (to co potrzebuję i używam znajduję w innych systemach idealnie, ale w m4/3 tylko część), a co dopiero dla pro.
No nie wiem mi się wydaje że obiektywów jest wystarczająca ilość
No nie wiem mi się wydaje że obiektywów jest wystarczająca ilość
W myśl zasady - jak się nie ma co się lubi ... kupując E-1 z dwoma KITami (akurat krótki 14-54 f/2.8-3.5 przyznaję, że jest bardzo fajny, ale już 40-150 to już wstydliwa padaczka) też mi się tak wydawało, jednak wówczas słynny obiektyw ZD 50 f/2.0 był poza moim zasięgiem finansowym - ponad 2000zł (niedawno kupiłem używkę za 8 stów i tyle jest on wart) za niezbyt jasną, głośną i wolną 'pięćdziesiątkę' (owszem, to też makro, ale mimo wszystko - litości), podczas gdy konkurencja (C i N) oferowała w tej cenie 50mm f/1.4 (a 50 f/1.8 za 1/4 ceny Zuiko) lub 85mm f/1.8 ... natomiast inne obiektywy (poza dostarczanymi do zestawu z puszką KITowymi) to był zasięg cenowy pro - zgodzę się, że obiektywy w ofercie były wyjątkowe (np. 150mm f/2.0 czy o zgrozo 300 f/2.8) - ale nie znam nikogo, kto zna kogoś kto widział te obiektywy na oczy ... w micro 4/3 sytuacja z obiektywami się znacząco poprawiła, ale to nadal nie jest poziom pozostałych graczy na rynku (nawet z punktu widzenia amatora-hobbysty). Moje codzienne potrzeby pokrywa jedynie 12-100 f/4.0 (w Nikonie używałem 28-120 f/4.0) - z tą różnicą, że Nikkor jest 2x tańszy niż m.Zuiko. W systemie Nikona używałem też dwóch świetnych stałoogniskowych Sigm (z serii Art): 35 f/1.4 oraz 50 f/1.4, chociaż obecnie jeśli będę kupował aparat to będzie to 85 f/1.8. I tu pojawia się problem z m.Zuiko, bo o ile 45 f/1.8 jest jeszcze przystępny cenowo to już 75 f/1.8 to koszt zbliżający się do Sigmy 85 f/1.4, a przekraczający konkurencyjne 85 f/1.8 ... m.Zuiko 45 f/1.2 jest palce lizać, ale to znowu koszt ciut ponad 50 f/1.2 u konkurencji. A przecież system 4/3 powinien być mniejszy i tańszy ...
No ale ponownie podkreślę - każdy ma inne potrzeby, rozpisując jednak moje oczekiwania obiektywowe nie jestem w stanie dokładnie dopasować systemu m4/3 pod swój profil fotografowania, bo albo coś podobnego wychodzi znacznie drożej (o puszce i rozmiarze matrycy nie wspomnę) niż u konkurencji, albo nie dostaję dokładnie tego, co potrzebuję.
Kiedyś ściągnąłem sobie 5D z przyległościami (w tym dwie 'L-ki') ze 'stanów', gdy $ był w okolicy 2zł, sprzedałem z dużym zyskiem, gdy USD mocno odbił, a ja się już Canonem znudziłem. Równolegle używałem E-1 i o ile ergonomia tego aparatu była (i nadal jest) świetna, to już kadrowanie to zupełnie inna bajka - wizjer w FF jest jak wrota od stodoły w porównaniu do dziurki w Olympusie. Wyświetlacz to też padaczka wymagająca akceptacji. Poza tymi elementami po ponad 15 latach nadal uważam, że E-1 to aparat bardzo udany i sprawiający tonę radości ... rezultat na zdjęciach też był różny - FF daje ogromne możliwości, ale i 4/3 ma swoje zalety. Ilość zalet jest jednak na korzyść FF ...
Nikonem FF oraz Canonem FF nafociłem się wystarczająco dużo, żeby znać swoje potrzeby, a przy 4/3 i ukochanym E-1 trzyma mnie tylko sentyment oraz fakt, że już nie zajmuję się fotografią zarobkowo, do hobby wystarczy mi to co mam, ale niedawno pobawiłem się D610 i chęć powrotu do pełnej klatki zatacza drugi krąg ... a u mnie z zakupami tak jest, że nawet jeśli nie planuję, a pojawi się impuls, to następnego dnia jedzie do mnie kurier :) Tym bardziej, że w przeciwieństwie do czasów świetności E-1, obecnie nie jestem w żaden sposób ograniczony finansowo. Czasy studiów i początków kariery zawodowej na szczęście bezpowrotnie przeminęły...
Być może chwycę 6D, chociaż za Canonem nie przepadam ... tak czy inaczej węszę zmiany w tym roku ...
Bardziej realny jest dla nas inny problem: czy Fomag będzie chciał utrzymywać forum nieistniejącego systemu? Może przerobi nas na forum Sony? ;)
Nie ma szans. Sprzedaż forum dla firmy jest jak pocałunek śmierci. Globalne problemy Olympusa zaczęły się w momencie sprzedaży naszego forum ;)
Co do Olka w foto to szkoda, piękny kawał historii.
Nie ma szans. Sprzedaż forum dla firmy jest jak pocałunek śmierci. Globalne problemy Olympusa zaczęły się w momencie sprzedaży naszego forum ;)
Co do Olka w foto to szkoda, piękny kawał historii.
Przedwczoraj odkleiła guma z gripa mojego E-1, chciałem być dla aparatu dobry - zdarłem ją do końca, wyczyściłem powierzchnię z kleju i nałożyłem nowy, i ... lipa - nie chce się przykleić (klej, który mam nie trzyma się ani aparatu, ani gumowej okładziny - po prostu z niego schodzi jak skóra po oparzeniu słonecznym). Więc teraz E-1 wygląda trochę jak warzywo po wypadku motocyklowym, ale i tak go lubię. Chcę przez to powiedzieć, że Olympus posypał się wraz z moim aparatem - przypadek? Nie sądzę!
W moim E-500 gumę przykleiłem butaprenem po wcześniejszym odtłuszczeniu denaturatem :) Trochę średnio wyglądało, bo uświniłem klejem gumę i body, ale działało.
Nie ma szans. ...
Wystarczy, że przestanie płacić za serwer... ;)
W moim przypadku butapren nie działa, ślizga się z powierzchni - dzięki temu nie zostawił śladu na obudowie, bo przy okazji pokleilem prawie wszystko wokoło :-)
Wcześniej odtłuszczone, nic nie dało. Ładnie teraz wygląda, jak weteran wojenny, później wrzucę zdjęcie to się uśmiejecie ;)
NimnuL
obiektywów w duzym E Systemie też było sporo. Używane 50-200 kupiłem na eBayu za 1700 zł ( ach czasy gdy dolar kosztował 2 PLN). świetne 12-60 kosztowało jakieś 3500 .. niestety byłem jedną z pierwszych osób w Polsce które podniosły alarm że któras partia nie ostrzy. Dostałem zwrot pienbiędzy i kupiłem uzywkę.
teraz sprzet jest potwornie drogi.
teraz może brakowac już tylko jakichś szczególnych szkieł
Czasy 1$ za 2PLN były dziwne, jednak w systemie 4/3 brakowało czegoś normalnego dla 'plebsu', były takie puszki dla amatorów (e-4xx, e-5xx) ale brak głupiego 50/1.8 za 500zl jak u konkurencji. Kitowe obiektywy do tanich puszek były takie sobie, a doposażenie e510 obiektywem 3x droższym to trochę takie średnie na jeża ;)
Nie narzekajcie na obiektyw kitowy 14-45mm, był całkiem niezły i z 40-150 tworzył całkiem wporzo zestawik do serii Exxx, niedrogi do tego.
Nie narzekajcie na obiektyw kitowy 14-45mm, był całkiem niezły i z 40-150 tworzył całkiem wporzo zestawik do serii Exxx, niedrogi do tego.
To był mniej więcej ten sam poziom KITów co zestawy dawane przez Canona czy Nikona do ich tanich puszek (obiektywy o podobnych ogniskowych i jasności), tyle, że Ci z N czy C mieli też możliwość upgrade o jasną stałkę za kilka stów (400-500 wówczas) - tego mi w 4/3 brakowało od początku. Pamiętam te burzliwe dyskusje pomiędzy zwolennikami Olympusa oraz pozostałych, Olympusowcy bronili się, że jeśli Zuiko wypuszcza obiektyw to tylko porządny, jak ZD 50/2, a nie plastikową zabawkę 50/1.8 - i mieli rację, tyle, że dla amatora to ten plastik-fantastik jest wystarczający i super do początków portretu. O wybór chodziło i możliwość chodziło. Wówczas sam do końca tego nie rozumiałem i opowiadałem się za 4/3 broniąc ich świetnego KITa 14-54 (którego w sumie znajomi Nikoniarze i Canoniarze otwarcie zazdrościli), ale ja im zazdrościłem (po cichu) tych innych obiektywów (których i tak bym nie kupił za wyjątkiem tego oklepanego 50/1.8 właśnie. Co prawda typowy użytkownik ówczesnego cyberfoto.pl praktycznie nie wychodził poza zestaw puszka + KIT krótki + KIT krótki + 50/1.8, ale niestety Olympusowiec musiał zadowolić się tylko dwoma KITami i obejść się smakiem, jeśli nie chciał wykładać sporych jak na amatora (i studenta) pieniążków.
Tak cały czas rozmyślam o Olku... Dla mnie był to idealny system. Poręczny, lekki, spełniał moje wymagania, bo zawodowym fotografem nie jestem, a zdjęcia robię dla siebie. Teoretycznie mógłbym zostać przy Olku, ale musiałbym zainwestować w nową puszkę i jakieś dłuższe szkiełko typu 12-100. Tylko co dalej? Nie wierzę, że nowy właściciel pociągnie to dalej, nawet pod zmienioną nazwą.. Mój e-m5 mark ii nadal robi zdjęcia i oby tak było jak najdłużej...
Japan Industrial Partners Inc... ciekawe. Muszę doczytać jaki mają potencjał i pomysł na pociągnięcie dalej m4/3
Całe m43 może za chwilę huknąć w tym Panas m43. A chciałem sobie jasnę stałkę dokupić ;(
To kupuj. 25/1,7 jest tani, to samo 45/1,8.
Ktoś pisał o Sony... pamiętacie jak nawet w lodówkach straszyli swoimi pierwszymi bezlustrami?
To wypychanie na siłę przez sprzedawców Fotojokera Alf. Teraz cicho. Nawet smartfony poznikały z rynku.
Japan Industrial Partners Inc... ciekawe. Muszę doczytać jaki mają potencjał i pomysł na pociągnięcie dalej m4/3
To kupuj. 25/1,7 jest tani, to samo 45/1,8.
Ktoś pisał o Sony... pamiętacie jak nawet w lodówkach straszyli swoimi pierwszymi bezlustrami?
To wypychanie na siłę przez sprzedawców Fotojokera Alf. Teraz cicho. Nawet smartfony poznikały z rynku. Rzeczywiście po cichu zniknęło wszystko.
Zastanawiam się jak bardzo spadną ceny obiektywów, jeśli dostatecznie, to chyba przyjdzie czas na łowy :) Chyba, że wszyscy producenci wyjdą z m43, ryzyko jest.
Mam kilka korpusów, do emerytury i dalej powinno starczyć, potem niech martwią się spadkobiercy :)
45/1.8 jest taniutki jak barszcz, a jest naprawdę świetny, mam i polecam.
Brzydal, na własnej piersi hodowany ;)
Co za przypadek. W ten sam dzień kupiłem puszkę Sony, raczej nie na przesiadkę, a raczej na spróbowanie. Co będzie dalej kto wie, może posypią się tanie 12-40, 7-14 czy 40-150 tych co to pośpiesznie będą uciekali z systemu?
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&pto=aue&rurl=translate.google.pl&sl=auto&sp=nmt4&tl=pl&u=https://www.dpreview.com/forums/post/64075472&usg=ALkJrhgBFsILFBQ9ik1kuctOauh6eAQ76Q (https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&pto=aue&rurl=translate.google.pl&sl=auto&sp=nmt4&tl=pl&u=https://www.dpreview.com/forums/post/64075472&usg=ALkJrhgBFsILFBQ9ik1kuctOauh6eAQ76Q)
https://www.dpreview.com/forums/post/64075472
(https://www.dpreview.com/forums/post/64075472)Jak nie znajdzie się inny inwestor z branży i umowa z JIP dojdzie do skutku to będzie to koniec aparatów Olympus co może wpłynąć na przyszłość całego m4/3.
No to pożegnaliśmy Olympusa kolejny już - trzeci raz.
Jeden trup, a tyle już miał pogrzebów. :cry:
Ciekawe, czy to już ostatni. :mrgreen:
Pycha kroczy przed upadkiem. Smutno się zrobiło, podobnie się czułem gdy Olek stworzył cenową biżuterię foto ( micro) i zabił swoje lustrzanki. Na szczęście mam em5 który przypomina mi OM30 :) i wspomnienia że stać mnie było kupić aparat za 1,2 mln ( milion dwieście)
Smutno trochę. Jeszcze bardziej będzie mi smutno, jak forum przestanie istnieć.
JIP raczej forum nie kupi, może będzie istnieć mimo przeciwności losu. :wink:
A tym czasem Nikon lada moment wejdzie na rynek z takim FF bez lustra - Z5, do trójkąta z Sony A7 i Canon RP...
Nikon już dawno wszedł na rynek z FF bez lustra :)
Nie martwcie się, Hasel nadal produkuje aparaty, może nie takie małe, ale robią ładne zdjęcia. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nikon już dawno wszedł na rynek z FF bez lustra :)
Ale taniochy jeszcze nie bylo :)
Skoro już tak rozpaczamy nad Olkiem , to ja idę w Sony. Jedyny dylemat to to czy kupić już A7iii czy poczekać na IV. Tylko kiedy ona będzie? :(
Olympus Polska sp. z.o.o. jeszcze pewnie nic nie wie. Szczegóły przejęcia są nieznane.
ale w niedalekiej przyszłości na waszym miejscu zacząłbym się interesować co będzie z serwisem?
Przedwczoraj odkleiła guma z gripa mojego E-1, chciałem być dla aparatu dobry - zdarłem ją do końca, wyczyściłem powierzchnię z kleju i nałożyłem nowy, i ... lipa - nie chce się przykleić (klej, który mam nie trzyma się ani aparatu, ani gumowej okładziny - po prostu z niego schodzi jak skóra po oparzeniu słonecznym). Więc teraz E-1 wygląda trochę jak warzywo po wypadku motocyklowym, ale i tak go lubię. Chcę przez to powiedzieć, że Olympus posypał się wraz z moim aparatem - przypadek? Nie sądzę!
Pamiętam, że miałem przed laty podobny problem z Coolpixem 995 - żaden klej nie chciał trzymać. W końcu doradzono mi dwustronną taśmę samoprzylepną z klejem akrylowym firmy 3M - i ta się sprawdziła. Była dość droga - za dużą kilkudziesięciometrową rolkę (mniejszych nie było) zapłaciłem coś ok. 50zł, ale sprawdziła się zarówno do przyklejenia gum do aparatu, jak i później w wielu innych zastosowaniach. Niestety nie pamiętam dokładnego oznaczenia, wydaje mi się, ze może to być taka: https://www.3mpolska.pl/3M/pl_PL/firma-pl/all-3m-products/~/3M-B%C5%82ona-klejowa-ATG-904-12mm-x-44m-72-szt-w-kartonie/?N=5002385+3292306788&rt=rud
Kiedyś stosowałem klej polimerowy. Zazwyczaj stosowałem do stolarki - zachowuje się podobnie jak Butapren. Trzeba posmarować obie strony, poczekać na przeschnięcie i skleić. Trzyma doskonale.
https://www.marvio-rc.pl/klej-polimerowy-uniwersalny-250g,3,73,4528?gclid=CjwKCAjwltH3BRB6EiwAhj0IUMl42 P7ztEBB_eVbceHhrtxder_uwRH0S6jVC0nPLZruR6OrB38AKxo C-uEQAvD_BwE
To tym unieruchamiasz robale?
To tym unieruchamiasz robale? ?
"Dla mnie był to idealny system..." mowa jak na stypie :wink:.
sprawdzałem moje klamoty jeszcze żyją:)
Pożegnaliśmy raz, później to już było sztuczne podtrzymywanie życia dzięki kasie z działu medycznego. W końcu akcjonariusze podjęli decyzję o odcięciu aparatury sztucznie podtrzymującej zycie :(
Ale taniochy jeszcze nie bylo :)
I nie będzie :)
Olympus Polska sp. z.o.o. jeszcze pewnie nic nie wie.
Wie, i to nie z internetu.
Szczegóły przejęcia są nieznane.
Nic dziwnego, skoro dopiero będą ustalane. Dokument, który podpisano, to tak naprawdę dopiero zaproszenie do rozmów.
ale w niedalekiej przyszłości na waszym miejscu zacząłbym się interesować co będzie z serwisem?
To i tak nie jest forum należące do Olympusa, jego właściciel się nie zmienia.
Sprzęt odchodzi, pasja i ludzie zostają.
Sprzęt, który mamy jest teraz tak samo dobry jak był tydzień temu przed ogłoszeniem newsa, więc ...
Dzięki za podpowiedzi, mam gdzieś taśmę 3M, sprawdzę, drugi etap to klej, z drugiej strony bez gumy też jest ok - zerwałem już nawet czarną taśmę i teraz są śrubki na wierzchu, wygląda fajnie, a w dłoni leży lepiej niż większość nowych bezlusterkowcow :)
https://www.onvista.de/aktien/chart/OLYMPUS-OPTICAL-Aktie-JP3201200007?notation=120576494
(https://www.onvista.de/aktien/OLYMPUS-OPTICAL-Aktie-JP3201200007#)@epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure)
Mam na myśli serwis -naprawy sprzętu fotograficznego marki Olympus.
Sprzęt odchodzi, pasja i ludzie zostają.
Sprzęt, który mamy jest teraz tak samo dobry jak był tydzień temu przed ogłoszeniem newsa, więc ...
Dzięki za podpowiedzi, mam gdzieś taśmę 3M, sprawdzę, drugi etap to klej, z drugiej strony bez gumy też jest ok - zerwałem już nawet czarną taśmę i teraz są śrubki na wierzchu, wygląda fajnie, a w dłoni leży lepiej niż większość nowych bezlusterkowcow :)
Szukaj taśmy dwustronnej, ale bardzo cienkiej, żeby przyklejona guma nie odstawała zbytnio od korpusu bo będzie się odrywać. :cry:
Sprzęt odchodzi...
Sprzęt nie odchodzi, po prostu nowy nie przyjdzie... ;)
W ciągu ostatnich 10 lat stracili jakieś 100 mld ¥ [ z 1 miliard $]
https://2.img-dpreview.com/files/p/E~forums/64076232/4bdac3c1daa543faa2007907d8ffd30e
Niższe ceny https://www.amazon.de/s?k=olympus&rh=n%3A562066%2Cn%3A5332032031&dc&__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&qid=1593145229&rnid=1703609031&ref=sr_nr_n_9
(https://www.amazon.de/s?k=olympus&rh=n%3A562066%2Cn%3A5332032031&dc&__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&qid=1593145229&rnid=1703609031&ref=sr_nr_n_9)
np
https://www.amazon.de/Olympus-M-ZUIKO-DIGITAL-25mm-Objektiv/dp/B00HWRHEC6/ref=sr_1_6?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3 %91&dchild=1&keywords=olympus&qid=1593145229&rnid=1703609031&s=ce-de&sr=1-6
vs https://www.ceneo.pl/28456096
Nic dziwnego, skoro dopiero będą ustalane. Dokument, który podpisano, to tak naprawdę dopiero zaproszenie do rozmów.
To nie jest zaproszenie do rozmów. To już jest wybrany nabywca czyli pozostał ostatni etap sprzedaży firmy. O wcześniejszych ruchach po prostu nie wiemy.
kup specjalną taśmę dwustronną 3M, przed klejeniem dobrze odtłuść, taśmę przyklej do korpusu potem dopiero gumę, klej spowoduje rozciągnięcie gumy, nie ogarniesz !! o taśmę pytaj w serwisach GSM, przezroczysta bardzo cienka, trzyma jak teściowa emeryturę :)
Niższe ceny https://www.amazon.de/s?k=olympus&rh=n%3A562066%2Cn%3A5332032031&dc&__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&qid=1593145229&rnid=1703609031&ref=sr_nr_n_9
(https://www.amazon.de/s?k=olympus&rh=n%3A562066%2Cn%3A5332032031&dc&__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&qid=1593145229&rnid=1703609031&ref=sr_nr_n_9)
np
https://www.amazon.de/Olympus-M-ZUIKO-DIGITAL-25mm-Objektiv/dp/B00HWRHEC6/ref=sr_1_6?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3 %91&dchild=1&keywords=olympus&qid=1593145229&rnid=1703609031&s=ce-de&sr=1-6
vs https://www.ceneo.pl/28456096
po co płacić za olka 1600/1200 zł jak można kupić panasa za 700 ?
po co płacić za olka 1600/1200 zł jak można kupić panasa za 700 ?
Albo Sigmę ze światłem 1,4 za 1,5 k
Albo Sigmę ze światłem 1,4 za 1,5 k
Kupiłem właśnie drugą wersją M-1 i wcale nie żałuję, moje Zd5o-200 dostało przyśpieszenia i ostrzy ok. Na kontraście wymagało zawsze przeostrzenia. To będzie jego trzecie życie.
jest mi obojętne kto przejmie i po co dział aparatów Olympusa.
Po sposobie pozbycia się tego foruma, straciłem do firmy wszelki sentyment.
Dopóki Panasonic puszcza jakieś nowe body nie widzę zagrożenia dla systemu.
Prawda jest taka że jak sie zaopatrzymy w body i szklarnie to taki zestaw jest nam w stanie starczyć na dobre 10 lat (mówię oczywiście o pasjonatach a nie zawodowcach).
Więc nawet jak firma przestanie istnieć to i tak można zdjęcia pstrykać a później zaopatrzyć się w zestaw innego producenta, chyba że ktoś lubi wymieniać body co 2 lata i ciągle zmieniać szkła.
Pozdrawiam
Jakby wszystkim sprzęt starczał na 10 lat, to ta branża upadłaby już dawno temu :)
A jak się popsuje?
kupisz za grosze kolejne
Jakby wszystkim sprzęt starczał na 10 lat, to ta branża upadłaby już dawno temu :)Dokładnie. No i istnieje ryzyko awarii i co wtedy? U mnie w mieście kilka lat temu padł ostatni warsztat naprawy aparatów, chociaż mam wątpliwości czy naprawiłby takiego Olka
Dokładnie. No i istnieje ryzyko awarii i co wtedy? U mnie w mieście kilka lat temu padł ostatni warsztat naprawy aparatów, chociaż mam wątpliwości czy naprawiłby takiego Olka
Do ZD 50-200 zacząłem się przymierzać do poszukania warsztatu pod Berlinem, bo Szanowny serwis go nie obsługuje, tak więc trwanie firmy nie koniesznie znaczy, że można liczyć na firmowy serwis i części...
Przy horyzoncie czasowym 10 lat istnieje jeszcze jedno ryzyko - dostępność akumulatorów. Ulegają one jednak zużyciu a po kilku latach od zakończenia produkcji może się okazać, że ani oryginały ani zamienniki nie są już dostępne. Ale ten problem może nas dotknąć dopiero za kilka lat - nawet jeśli następca Olympusa wstrzyma produkcję korpusów (co wcale nie musi nastąpić) to przez pewien czas będą jeszcze dostępne oryginalne akumulatory z zapasów magazynowych. Zamienniki też jeszcze przez kilka lat będą dostępne - problem z nimi pojawi się dopiero wtedy, gdy ilość aparatów będących w użyciu spadnie na tyle, że produkcja akumulatorów do nich przestanie się opłacać.
ciekawe info tutaj https://www.43rumors.com/olympus-statement-opportunity-to-enable-our-imaging-business-to-grow-and-delight-both-longtime-and-new-photography-enthusiasts/
Wydźwięk na pewno inny.
Przy horyzoncie czasowym 10 lat istnieje jeszcze jedno ryzyko - dostępność akumulatorów. Ulegają one jednak zużyciu a po kilku latach od zakończenia produkcji może się okazać, że ani oryginały ani zamienniki nie są już dostępne. Ale ten problem może nas dotknąć dopiero za kilka lat - nawet jeśli następca Olympusa wstrzyma produkcję korpusów (co wcale nie musi nastąpić) to przez pewien czas będą jeszcze dostępne oryginalne akumulatory z zapasów magazynowych. Zamienniki też jeszcze przez kilka lat będą dostępne - problem z nimi pojawi się dopiero wtedy, gdy ilość aparatów będących w użyciu spadnie na tyle, że produkcja akumulatorów do nich przestanie się opłacać.
W ostateczności można polutować zestaw akumulatorów dopasowany prądem i napięciem do oryginalnego. Ale baterie z systemu 4/3 chyba ciągle sprawne, więc nie jest tak źle. Bardziej się boję o awaryjność body - mój Pen F ma problem z przyciskiem OK, co pewnie uniemożliwi mi jego sprzedaż, chyba że teraz szybko wyślę do naprawy (ktoś wie czy jeszcze serwis w Polsce działa?).
zwracam uwagę na następujący fragment komunikatu prasowego Olympus Polska
"w dalszym ciągu prowadzone są rozmowy dot. przeniesienia działalności naszej firmy do Japan Industrial Partners. W czasie ich trwania nasi klienci nie powinni mieć powodów do obaw, ponieważ dział sprzedaży, marketingu i przede wszystkim serwis będą pracować w tym samym trybie"
w czasie ich trwania- czyli do końca września !!!
mam na myśli dostępność serwisu a przede wszystkim realizację zobowiązań gwarancyjnych. Ci którzy kupili w internetowym sklepie Olympusa, nie mogą liczyć nawet na zwykłe uprawnienia konsumenckie.
Obawiam się, że mamy przechlapane...
update: shop.olympus.pl juz się zawinął..?
https://shop.olympus.eu/pl_PLZ/index.html
Dear customers,
sorry, the website is temporarily unavailable.
Our team is working as fast as possible to resolve the issue. We apologise for any inconvenience that this may cause and thank you for your understanding.
Please try again later.
Bez przesady, dział przecież zostanie kupiony ze wszystkimi zobowiązaniami. Olek musiał napisać, że do czasu zakończenia rozmów utrzyma wszystko na dotychczasowych zasadach, bo później już przecież nie będzie miał nic do gadania. Ale to nie znaczy, że nagle wszystko zostanie zaorane.
update: shop.olympus.pl juz się zawinął..?
https://shop.olympus.eu/pl_PLZ/index.html
Dear customers,
sorry, the website is temporarily unavailable.
Our team is working as fast as possible to resolve the issue. We apologise for any inconvenience that this may cause and thank you for your understanding.
Please try again later.
Już działa.
Już działa.
A jednak nie. :cry:
Bez przesady, dział przecież zostanie kupiony ze wszystkimi zobowiązaniami.
-Niekoniecznie.
Serwisy mogą pozostać przy dystrybutorach Olympus -choć to mało prawdopodobne, bo będą generowały koszty i w sumie to nie wiadomo na dziś dzień czy dystrybutorzy aparatów Olympus w ogóle będą.
A jak działa i co jest wart serwis JIP ?
[o ile będą chcieli tracić na jego kasę]
Może będzie jak w Panasonic. że producent nie naprawia obiektywu kosztującego 8000 zł Vario-Summilux 10-25 mm f/1.7
i jedyną opcją jest długotrwałe oczekiwanie na możliwość zakupu egzemplarza odnowionego w Japonii za 80% wartości? https://www.dpreview.com/forums/thread/4499314#forum-post-64066752
Ponieważ kilka sprzedaży firm już przeżyłem, to powiem Wam, jak to wygląda: z dnia na dzień zmienia się tylko nazwa firmy na aneksie do umowy i prezes na stołku. Biznes działa tak jak dotychczas, tylko kto inny za to płaci. Jakieś tam zmiany mogą się pojawić, jak już zarząd opracuje nową strategię, którą na pewno nie jest zamknięcie biznesu, bo nowy inwestor chce na nim zarobić - inaczej mógłby tę kasę spalić w kominku.
JIP to grabarz.
2012 Olympus i JIP to dawni znajomi https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.photografix-magazin.de%2Fjip-olympus%2F
Może przerobi nas na forum Sony? ;)
Jestem za :mrgreen::-P
:wink:
JIP to grabarz.
Pierwszy na świecie grabarz, który za swoją pracę nie bierze wynagrodzenia, tylko płaci miliony rodzinie zmarłego? :D
Zechciej przeczytać https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&pto=aue&rurl=translate.google.pl&sl=auto&sp=nmt4&tl=pl&u=https://www.dpreview.com/forums/post/64075758&usg=ALkJrhgPkTdurtxhlkp2l1CXLhY0Lnzm5w
https://www.dpreview.com/forums/post/64075758
Zaczynają się na Świecie przeceny np https://www.cameraland.nl/olympus-m-zuiko-digital-ed-75mm-f-1-8-zwart
to znaczy że Olympus idzie do zamknięcia
(zmniejszają wartość transakcji z JIP)
Może tak, może nie. Ale "przeceny" to są ciągle całym rokiem, bo dziś tak działa marketing, szczególnie w sezonie ogórkowym, w dodatku w dobie kryzysu gospodarczego. Ja bym się dziś wstrzymał z dużymi inwestycjami w sprzęt Olka (w przypadku profesjonalistów, bo amatorzy mogą sobie topić pieniądze w co tylko chcą), ale wróżyć z fusów też nie ma sensu.
Wiele lat temu Fujifilm sprzedał swój dział półprzewodników Toshibie. Z tego, co wiem, fabryka/i matryc mają się swietnie, lepiej niż za czasów Fuji. Produkują matryce do chińskich smarfonów.
To prawda, ale zmienia się dużo na jego "podwórku", raczej niezależnie od jego woli. Może zaszczyci nas swoją obecnością i zabierze głos w dyskusji, byłoby miło, bo póki co nawet Administrator milczy. Mam nadzieję, że dowiemy się wcześniej o ew. planach, a nie dopiero kiedy po kliknięciu ukaże się nam napis "sorry, website is unavailable" :-(
Pierwszy na świecie grabarz, który za swoją pracę nie bierze wynagrodzenia, tylko płaci miliony rodzinie zmarłego? :D
Gdzie przeczytałeś o milionach? Nawet nie wiadomo co Olek sprzedaje ("sprzedaje"też jest tu raczej eufemizmem). Fabrykę w Wietnamie? Pisze się o ludziach, know how, patentach i dwóch znakach towarowych. Jeśli tak, to nawet nie wiadomo w którą stronę faktycznie kasa popłynie :)
Olek na pewno nic nie zapłaci, bo wtedy po prostu zamknąłby biznes bez żadnych kosztów. Sprzedaje dział, żeby pokryć długi - po to się to robi. A o milionach to tylko zgaduję. Zresztą miliony jenów to wcale nie tak dużo ;)
Olek na pewno nic nie zapłaci, bo wtedy po prostu zamknąłby biznes bez żadnych kosztów...
Zwalnianie pracowników sporo kosztuje.
... póki co nawet Administrator milczy. ...
Napisz coś o polityce, to administrator przyleci natychmiast ;)
To prawda, ale zmienia się dużo na jego "podwórku", raczej niezależnie od jego woli. Może zaszczyci nas swoją obecnością i zabierze głos w dyskusji, byłoby miło, bo póki co nawet Administrator milczy. Mam nadzieję, że dowiemy się wcześniej o ew. planach, a nie dopiero kiedy po kliknięciu ukaże się nam napis "sorry, website is unavailable" :-(
Może właściciel forum też czeka na ofertę JIP ??? :shock:
Ciekawe, co z ambasadorami? :roll:
Ciekawe, co z ambasadorami? :roll:
Może zostaną ambasadorami JIP. :shock:
Pewnie sprzęt, który dostali stanie się ich własnością. JIP chyba nie będzie ich ścigał o zwrot. :mrgreen:
Placówka w San Escobar jest wciąż nieobsadzona.
A jednak nie. :cry:
A jednak tak:
223880
A jednak tak:
223880
Wtedy jak kliknąłem, to nawet środkowego palca nie pokazało, tylko biały ekran. :cry:
Wtedy jak kliknąłem, to nawet środkowego palca nie pokazało, tylko biały ekran. :cry:
Bo dzwonili do Japonii zapytać co robić :mrgreen:
Bo dzwonili do Japonii zapytać co robić :mrgreen:
Albo polecieli szukać nowej pracy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wywiesili by chociaż kartkę:
"Jestem w PUP-ie
Zaraz wracam"
Wywiesili by chociaż kartkę:
"Jestem w PUP-ie
Zaraz wracam"
Grzecznie to ująłeś. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
http://letmegooglethat.com/?q=PUP
http://letmegooglethat.com/?q=PUP
Wiem co to PUP. :mrgreen: Ale w PUP-ie można też skojarzyć z ……. :oops: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
epicure , jest spora różnica między transakcją dotyczącą nieźle działającego biznesu a biznes unitu przynoszącego straty przez 9 z 10 ostatnich lat.
Ja niestety widzę to słabo. Nowy właściciel raczej sprzeda know- how, patenty i być może prawa do marki jakiemuś "Chińczykowi".
Serwis, gwarancja itd to tylko koszty. Tej ostatniej udziela np Olympus Europe ? Więc spółkę się zamknie i sayonara.
Nie wierzę że produkcja będzie kontynuowana bo wygląda na to, że jest zwyczajnie nierentowna. Więc bi bo sklep nie będzie potrzebny, zresztą w tej chwili ryzyko zakupu sprzętu równoważyła by obniżka o minimum 35%.
Jakaś obsługę reklamacji być może wymuszą giganci w rodzaju Amazona, ale resztę się oleje.
Oni co najwyżej nabędą prawa do marek “OM-D” i “ZUIKO”
a w żadnym wypadku "Olympus".
"the NewCo, as the successor of reputable brands such as “OM-D” and “ZUIKO" https://www.olympus-global.com/ir/data/announcement/2020/contents/ir00013.pdf
Olek na pewno nic nie zapłaci, bo wtedy po prostu zamknąłby biznes bez żadnych kosztów. Sprzedaje dział, żeby pokryć długi - po to się to robi. A o milionach to tylko zgaduję. Zresztą miliony jenów to wcale nie tak dużo ;)
Gdzie Ty żyjesz? Koszty zwolnienia pracowników i zamknięcia biznesu są w Japonii bardzo duże. JIP to likwidator. Kupił całość pewnie za $1 z założeniem, że po sprzedaży tego co jest (patenty, fabryki) spłacą to co muszą i pewnie zarobią z pewnie $15e6 (10% wartości JIP) co dla nich jest bardzo dobrym interesem. Może nawet Oly im coś do tego dopłaci na starcie.
Nie będzie żadnego rozwoju. Jedyne na co można liczyć to niższe ceny na wyprzedaży magazynów i automatycznie niższe ceny używek. Serwis będzie mega problematyczny a po jakimś czasie przestanie istnieć.
Ludzie w Japonii twierdzą, że po tej akcji Panas wyjdzie z m43 więc jak ktoś liczy na alternatywę to żeby się nie przejechał.
Jak uważasz, że powyższe to bzdury to poszukaj sobie sam informacji. Są łatwo dostępne.
Jak już pisałem: R.I.P.
Nie wiem czego się Wong nawąchał, ale gość tryska optymizmem na YT :D
Pytanie, czy warto szybko sprzedać sprzęt póki jest coś wart i jeszcze nie wszyscy ogarniają sytuację?
Blaupunkt też kiedyś, kiedyś to było coś, a teraz ... Logo czasem warte jest więcej niż cała reszta firmy, świadomość i pozycja (nawet ta dawna) ma znaczenie. Praktica - pamięta ktoś to jeszcze? Była chińska reanimacja, pacjent zmarł. Romet, Tonsil, UNITRA, Volvo, Zelmer, Łucznik, FSO itd. itp.
Blaupunkt też kiedyś, kiedyś to było coś, a teraz ... Logo czasem warte jest więcej niż cała reszta firmy, świadomość i pozycja (nawet ta dawna) ma znaczenie. Praktica - pamięta ktoś to jeszcze? Była chińska reanimacja, pacjent zmarł. Romet, Tonsil, UNITRA, Volvo, Zelmer, Łucznik, FSO itd. itp.
Zelmer'u to nawet loga już nie ma :-|
Jak uważasz, że powyższe to bzdury to poszukaj sobie sam informacji.
Nie uważam tego za bzdury, tylko za spekulacje internetowych gaduł - dokładnie takie same, jak moje. Dla mnie to jest wszystko wróżenie z fusów, chyba że się tu wypowie Kołodko z Balcerowiczem :D (choć oni akurat pewnie się nie dogadają)
Informacje od ludzi którzy wyjechali z fabryk w Wietnamie do Japoni z założeniem, że już nie wrócą to nie jest wróżenie z fusów...
Widziałeś tych ludzi, rozmawiałeś z nimi? Wiesz w jakich czasach żyjemy. Fakt, że jakakolwiek informacja pojawiła się gdzieś w internecie, nie czyni jej bardziej wiarygodną. Naprawdę, nie bawmy się w takie rzeczy...
Myślę, że gwoździem do trumny i to parę lat temu było to a nie micro cztery trzecie, Fuji, brak pełnej klatki, Sony czy co tam jeszcze:
https://youtu.be/gRGB3Z8kj4E
Pytanie, czy warto szybko sprzedać sprzęt póki jest coś wart i jeszcze nie wszyscy ogarniają sytuację?
Dobre pytanie, ale czy warto? Zostaniesz z 1/2 pieniędzy, które władowałeś, a to niewiele (delikatnie mówiąc) na kupienie ekwiwalentu w FF.
Widziałeś tych ludzi, rozmawiałeś z nimi? Wiesz w jakich czasach żyjemy. Fakt, że jakakolwiek informacja pojawiła się gdzieś w internecie, nie czyni jej bardziej wiarygodną. Naprawdę, nie bawmy się w takie rzeczy...
Oczywiście!! Dlatego trzeba weryfikować w największej możliwej ilości źródeł! Argument, że kogoś osobiście nie widziałem jest z doopy -
- wszystkie eksperymenty naukowe też sam powtarzasz bo inaczej są niewiarygodne?
Nie wiem czego się Wong nawąchał, ale gość tryska optymizmem na YT :D
-Nic dziwnego wszak jest wizjonerem Olympusa.
Jak to jest że Panasonic obszedł się bez stałoogniskowych f/1.2 i mastodonta pokroju E-M1X
a jego zoomy f/2.8 są kompaktowe
choć jako pierwszy zaczął robić większe korpusy jak GH3?
Co mają eksperymenty naukowe do niesprawdzonych newsów na forum, publikowanych przez osobę, która nie wiadomo kim jest?
Jeśli Tobie to wystarczy, to w porządku, ale ja w takim razie odpuszczam dyskusję z Tobą.
Co o tym myśleć to sam już nie wiem.
https://www.kulisyfotografii.com/%C5%BCadnych-obaw-dla-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-olymp?fbclid=IwAR1aCfhgBTHzNAHMd66_4WpCT4K9KNxzwu3 K-xG1eTiB5H-cYQ_VzehYKbI
Zdziwię się jeśli tak będzie. Ale nie da się oszczędzać na RnD i jednocześnie się rozwijać...
Co o tym myśleć to sam już nie wiem.
https://www.kulisyfotografii.com/%C5%BCadnych-obaw-dla-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-olymp?fbclid=IwAR1aCfhgBTHzNAHMd66_4WpCT4K9KNxzwu3 K-xG1eTiB5H-cYQ_VzehYKbI
Ta opowieść nie brzmi zbyt wiarygodnie ;)
Ta opowieść nie brzmi zbyt wiarygodnie ;)A ja wierzę, że będzie jeszcze dobrze.
Chronologia zdarzeń:
styczeń 2019: Financial Times informuje że największy inwestor -amerykański ValueAct Capital zmusza Olympus do powołania 3 dyrektorów zagranicznych https://www.ft.com/content/65645fa4-1546-11e9-a581-4ff78404524e
5 marzec 2019 biz-journal.jp: "zadaniem nowego prezydenta Yasuo Takeuchi jest zmiana udziału inwestycji z niskim zyskiem, przy jednoczesnym dużym udziale w endoskopii przewodu pokarmowego. Plan reformy strukturalnej „Transform Olympus” wprowadzi nowy system kadrowy, który rekrutuje doskonałe zasoby ludzkie z całego świata, i zreorganizuje działalność w zakresie urządzeń medycznych z 5 oddziałów do 2 oddziałów. Skoncentruje się również na laparoskopach i powiązanych produktach do operacji chirurgicznych.
Działalność aparatów cyfrowych ma niskie zyski, a strata operacyjna tej firmy spadła do 13,1 mld jenów deficytu (zysk z poprzedniego roku 1,5 mld jenów) w okresie od kwietnia do grudnia 2018 r. Na giełdzie panuje powszechne przekonanie, że Value Act która uczestniczy w zarządzaniu, może sugerować wycofanie się lub ograniczenie działalności w branży aparatów cyfrowych." https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fbiz-journal.jp%2F2019%2F03%2Fpost_26936.html
27 marzec 2019: w sankeibiz.jp wiceprezes i dyrektor finansowy Olympus Yasuo Takeuchi (od 1 kwietnia prezes) potwierdził miejsca w zarządzie dla ValueAct Capital, zaprzeczył pogłoskom o wycofaniu się z foto i podkreślił jak ważny jest przemysł aparatów cyfrowych dla ich biznesu medycznego https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ja&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.sankeibiz.jp%2Fbusiness%2Fnews %2F190327%2Fbsc1903270500004-n1.htm
https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ja&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.sankeibiz.jp%2Fbusiness%2Fnews %2F190327%2Fbsc1903270500004-n2.htm
13 listopad 2019 Olympus ogłasza nową strategię biznesową, mówiąc, że nie zamknie działalności związanej z aparatami https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Ffinance.sina.com.cn%2Fchanjing%2F2 019-11-13%2Fdoc-iihnzahi0619108.shtml%3Fp
19 listopad 2019 Firma Olympus może być gotowa do zwolnień i wystawienia na sprzedaż działalności związanej z aparatami fotograficznymi, powiedział prezes firmy Yasuo Takeuchi.
"Takeuchi wycofał się także z niektórych swoich komentarzy z przeszłości, że firma zajmująca się aparatem fotograficznym nie była na sprzedaż, mówiąc, że może już tak nie być." https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.bloomberg.com%2Fnews%2Farticle s%2F2019-11-19%2Folympus-job-cuts-may-come-as-push-into-medical-tech-intensifies%3Fpr%3Dpr
marzec 2020 Masanori Sako (Senior Manager ds. Globalnej strategii marketingowej w Olympus Imaging Division): "Możemy wyraźnie powiedzieć, że pomimo plotek nie mamy planów sprzedaży naszej firmy; nasze oficjalne oświadczenie mówi, że obecnie nie mamy takiego planu. Musimy umocnić naszą pozycję na rynku i...
Tak więc będziemy kontynuować ten biznes.
E: Czy mogę zatem uznać to za twarde „nie”?
MS: Mogę powtórzyć, że naszym oficjalnym stanowiskiem jest to, że nie mamy takich planów. Poza tym jest to oczywiście to samo, co w przypadku każdej firmy; nie można zagwarantować niczego na zawsze. Ale z oficjalnego punktu widzenia mogę jasno powiedzieć, że obecnie nie ma takich planów." https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.imaging-resource.com%2Fnews%2F2020%2F05%2F06%2Folympus-interview-em1ii-will-stay-starry-sky-af-and-more
No zbyt wiarygodni to oni nie są :)
Bo jedne komunikaty są kierowane do klientów,
a inne -poparte działaniami do inwestorów.
Bo jedne komunikaty są kierowane do klientów,
a inne -poparte działaniami do inwestorów.Bądź tu mądry i pisz wiersze
Wiadomo, że nie napiszą "Elo ziomki wydaliście na nasz sprzęt kupę hajsu, ale wiecie, no nie da się na tym zarobić, więc sprzedamy to w cholerę jakimś ludkom co zrobią z tym szajsem porządek. O sprzęt się nie martwimy, bo to już nie masz problem. Nara frajerzy!" :)
Używane?
https://www.ebay.pl/sch/Aparaty-cyfrowe/31388/i.html?_sop=2&_from=R40&_nkw=E-M1x&LH_PrefLoc=2&_dcat=31388&rt=nc&LH_ItemCondition=3000&_trksid=p2045573.m1684
Bądź tu mądry i pisz wiersze
Wierzysz w taką bajkę, że chcą kontynuować działalność po nową marką bez historii? To kompletny absurd.
https://2.img-dpreview.com/files/p/TS560x560~forums/63677591/8336e50022fc4ce2b7bb317d6c4e45ca
https://4.img-dpreview.com/files/p/E~forums/63677591/8336e50022fc4ce2b7bb317d6c4e45ca
Niepowiększa mi się ten piękny obrazek :(
Nie bylo linku, teraz jest ok :)
Hehehe, a u mnie aparat i obiektywy "kurzą się" w torbie, bo jakoś tak wyszło, że przez ostatni rok ani czasu ani chęci na robienie zdjęć. Nawet myślałem czy nie sprzedać, a tu taka wiadomość. Szkoda. Choć to jeszcze nie koniec m4/3 wszak jest jeszcze Panasonic.
W sumie to szkoda historycznej marki, ale jako sympatyk i użytkownik również Pentaxa, powiem wam, że Pentax był już 2 razy sprzedany i cały czas produkuje aparaty i obiektywy, tak więc może nie będzie tak źle.
Kiepska wiadomość, wątpię by system był rozwijany.
Panasonic prawdopodobnie większość zasobów przeznaczy na swoje FF. Choć może do filmowania zostawi aparaty z serii GH i G.
Jeżeli dalej będzie produkował puszki w stylu Lumix DC-GX9 i szkła dla amatorów, to dla wielu będzie to wystarczające. Mały w sam raz do turystyki. Mam świadomość, że nie jest to rozwiązanie dla wszystkich.
Bardziej realny jest dla nas inny problem: czy Fomag będzie chciał utrzymywać forum nieistniejącego systemu? Może przerobi nas na forum Sony? :wink:
Nie, forum to ludzie, a nie sprzęt.
Przeróbka na Sony prawie niemożliwa, tamto forum nie ma właściciela (chyba).
Kiedyś zaproponowałem fomagowi by zerknął na forum Pentaxa. I zrobił jedną stronę logowania do 4 forów (C N O P), najlepiej z tym samym nickiem, hasłem.
Pomysł został uznany za dobry (tzn strona logowania na 3 fora, skoro Pentax nie nasz).
Nowy system to ogromna kasa. Ja się dziwię próbom Panasa Sigmy czy Leiki, skoro rynek sie kurczy to mnozyc byty jet sbez sensu. Za chwile będzi edo kupienia np Pentax, który ma MF. Nie trzeba nowych.
Wszyscy teraz startują z FF od zera.
Żart stulecia ;)
Nikon już dawno wszedł na rynek z FF bez lustra :smile:
A z lustrem miał FF jeszcze wcześniej. Wcześniej analogi to też FF. I dlatego nie rozumiem co ty napisałeś o startowaniu FF od zera.
..Globalne problemy Olympusa zaczęły się w momencie sprzedaży naszego forum :wink:
Raczej odwrotnie, po tym już można było spekulować o zwijanie się Olka. Bo to nie chodziło tylko o nasze forum, Olympus odpuścił też fora zagraniczne.
Wystarczy, że przestanie płacić za serwer... :wink:
Sewerów ma od groma, te kilka GB to pryszcz. Cena domeny też.
Nie sądzę by przestało. Szkoda by było społeczności.
Dopóki Panasonic puszcza jakieś nowe body nie widzę zagrożenia dla systemu.
Dopóki. panasonic się teraz dowiedział, ciekawe jakie kroki podejmie. Obawiam się, że może wygasić 4/3 i szukać szansy w średnim formacie. Albo odpuścić foto.
Wiele lat temu Fujifilm sprzedał swój dział półprzewodników Toshibie. Z tego, co wiem, fabryka/i matryc mają się swietnie, lepiej niż za czasów Fuji. Produkują matryce do chińskich smarfonów.
Ten rynek sie rozwija, a foto zwija. To zasadnicza różnica.
Zapytam Jarka, ale myślę, że się niepotrzebnie martwisz.
Oni co najwyżej nabędą prawa do marek “OM-D” i “ZUIKO”
a w żadnym wypadku "Olympus".
I to martwi. Bo ta marka jest cenna.
Natomiast jest sporo takich co umarło. Minolta - zmiana nazwy i sprzedanie się też rozczarowało użytowników. Choć system istniał wiele lat (istnieje w sumie do dzisiaj). Na razie to najbardziej analogiczna sytuacja. Pentax został z nazwą, nie zmienili i ludzie sie nie wkurzyli tak jak wcześniej ci od Minolty.
Zobaczcie, że forum sony nadal sie nazywa KKM :)
Fajne marki: Kodak. Mamiya. Sinar. Linhof itd itd - szczególne te wielkoformatowe (Horseman itd itd) historia fotografii i w praktyce ich nie ma.
. Logo czasem warte jest więcej niż cała reszta firmy, świadomość i pozycja (nawet ta dawna) ma znaczenie. itp.
Uważam podobnie.
Dobre pytanie, ale czy warto? Zostaniesz z 1/2 pieniędzy, które władowałeś, a to niewiele (delikatnie mówiąc) na kupienie ekwiwalentu w FF. Kup dziś najlepszy z modeli 4/3 i się nie martw 5 lat (lub więcej).
Ja robię nikonem D800, model z roku 2012. Jak teraz cos kupie to mam spokój do 2028 ;)
Wierzysz w taką bajkę, że chcą kontynuować działalność po nową marką bez historii? To kompletny absurd.
To daje do myslenia. Na dwoje babka wróżyła.
Kiepska wiadomość, wątpię by system był rozwijany.
Panasonic prawdopodobnie większość zasobów przeznaczy na swoje FF. Choć może do filmowania zostawi aparaty z serii GH i G.
To moziwe.
Ja kiedyś gdzies pisałem o Olku, co wg mnie jest minusem. Za bardzo uwierzyli w mus telecentryczności, a wady sie dało (w dużej mierze) wyeliminować mikrosoczewkami i softem. Dali nawet spory bagnet jak na tak małą matrycę. Za bardzo chcieli to zminiaturyzować nie przewidując nadciagnięcia smartfonów. I sa podgryzani z dwóch stron (ktoś to napisał wcześniej) przez FF i smartfony. 2x mniejsza matryca łapie 4x mniej światła, to w szumach strata 2EV. Mniej detalu przez mniej Mpx. Dyfrakcja wchodzi wcześniej. Sporo minusików. Przy "normalnej" fotografii to wszystko nie ma wielkiego znaczenia, za to sa plusy małego rozmiaru i wagi. Stąd sukces w foto podróżniczej. ale nie przewidzieli istnienia forów internetowych ;) i że na nich się dzieli włos na cztery. Ze nowicjusz kupujący teraz aparat usłyszy o ilości Mpx, dyskusje o DR czy o szumach na wysokich ISO i wybierze inny system.
To co pisałem wyżej to w sumie moje przemyslenia, ale dużo osób myśli tak samo. Powiedzmy, że to zbieranina uwag z różnych miejsc w sieci.
Moja uwaga to wybór proporcji 4/3. Bardzo dziwny. Czym sie kierowali? Znowu telecentrycznością? Formaty bliższe kwadratowemu to formaty wielkie. Preferowane np przy portrecie. Ale Olek z małą GO nie jest predysponowany do portretowej. Teraz wszystko jest bardziej w panoramie. Krajobrazy to tez panoramy. Smartfony z proporcjami 19:10, TV to dawno juz nie 4/3. Ja bym bardziej zrozumiał gdyby Olek zamiast 4/3 zaproponował format 5/3.
I to martwi. Bo ta marka jest cenna.
Natomiast jest sporo takich co umarło. /.../
VAIO to teraz "VAIO", a nie jak dawniej "Sony VAIO".
Klepią z dwa modele w Chinach.
Z rynku niemieckiego znikli na 5 lat.
Podobno serwis okropny.
Na początku filmiku https://youtu.be/m072i-jDSg4 fajnie wyjaśnione skąd pochodzi nazwa 4/3, bardziej tego Olympus już nie mógł zamieszać.
https://youtu.be/m072i-jDSg4
Za bardzo uwierzyli w mus telecentryczności, a wady sie dało (w dużej mierze) wyeliminować mikrosoczewkami i softem.
-nic o telecentrycznych obiektywach m4/3 nie czytałem.
To dotyczyło lustrzankowych 4/3.
Moja uwaga to wybór proporcji 4/3. Bardzo dziwny. Czym sie kierowali? Znowu telecentrycznością?
Kierowali się m.in. proporcjami wtedy używanych monitorów.
"One way that the Four Thirds system differs from the 35 mm film format is in its image aspect ratio. It uses a 4:3 image aspect ratio compared to the aspect ratio of 3:2 used by the 35 mm format.
The 4:3 aspect ratio has traditionally been used by television and has become the most commonly used aspect ratio in computer monitor display standards."
Co szybko stało się nieaktualne.
4/3 w lustrzankach jeszcze by się dalo jakoś uzasadnić, ale w momencie powstawania mikrusów było już jasne, że te proporcje nie mają sensu.
Moim zdaniem powinni robić aparaty z matrycami multi aspect.
http://www.hennek-homepage.de/video/GH1-sensor.jpg
I dlatego nie rozumiem co ty napisałeś o startowaniu FF od zera.
Chodziło mi o bezlusterkowce.
Nikt nie startuje z FF od zera, bo są przejściówki na obiektywy lustrzankowe i baza klientów które je posiada. -Podobnie jak przy wprowadzaniu m4/3.
Najgorzej ma Panasonic z L mount [adapter na Leica M i Leica S, a dopiero ostatnio na Sigma SA i Canon EF]
ale najbardziej "od zera" to zaczynały: Fujifilm X [tylko adapter na Leica M] i Samsung NX [adapter na Pentax K ] -adaptery czysto mechaniczne https://fujifilm-x.com/wp-content/uploads/2019/08/m-mount-adapter_main.png
https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/12/2010/09/Samsung_NX_adapter_cross.jpg
To raczej koniec Olympusa jakiego znamy,oraz gwóźdź do trumny micro 4/3. ...
Zawsze wydawało mi się, że głównym "twórcą" systemu micro 4/3 to firma Panasonic. Pierwszy aparat tego systemu G1, który zresztą u mnie działa do dziś bez zarzutu ( bodajże już 11 lat) to produkt Panasonica. Jeśli jednak i ta firma wycofa się z tego systemu wówczas można będzie mówić o "gwoździu do trumny" systemu micro 4/3.
Nikt nie startuje z FF od zera, bo są przejściówki...
A co ma przejściówka do faktu, że tworzy się nowy system od zera? Skoro to nowy system, to znaczy, że powstał od zera.
To że nie trzeba tak bardzo się spieszyć z prezentacją nowych obiektywów
i łatwiej sprzedać bezlusterkowce nowego systemu tym którzy posiadają już obiektywy, które będzie można używać przez przejściówkę.
-Łatwiejszy rozruch systemu.
Jakie problemy sprawia skonstruowanie bezlusterkowca firmie produkującej lustrzanki?
-Mz żadne.
...czego przykładem mogą być Nikony Z.
Ale nadal trzeba tworzyć system od zera.
Co mają eksperymenty naukowe do niesprawdzonych newsów na forum, publikowanych przez osobę, która nie wiadomo kim jest?
Jeśli Tobie to wystarczy, to w porządku, ale ja w takim razie odpuszczam dyskusję z Tobą.
Eksperymenty naukowe nie mają nic do newsów, tylko do Twojego głupiego argumentu, że jak nie zobaczysz kogoś na oczy to wszystko co mówi to bzdura. Czytaj ze zrozumieniem.
Ja sprawdziłem w wielu (łącznie, ze znajomym japończykiem pracującym w oddziale swojej kropo w Europie - nie, nie foto, chemia przemysłowa ale fora i strony japońskie czyta lepiej niz google translate)
Jak Ty sobie weryfikujesz informacje to Twoja sprawa.
R.I.P Olympus.
EOT
-nic o telecentrycznych obiektywach m4/3 nie czytałem.
To dotyczyło lustrzankowych 4/3..
Niby jaką to robi różnice? No i system powstawał gdy robiono lustrzanki.
Moim zdaniem powinni robić aparaty z matrycami multi aspect.
W sensie cropowania matrycy? To jest, choćby w moim aparacie (D800). Oprócz 3:2 mam 5:4
A co ma przejściówka do faktu, że tworzy się nowy system od zera? Skoro to nowy system, to znaczy, że powstał od zera.
Systemowa przejściówka ma bardzo dużo. Że masz czym focić (ze sprawnym AF) i nie musisz czekać 10 lat na "komplet" optyki. Sony nadal nie ma kompletu optyki do A7 a ile to już lat robią bezlustra?
W sensie cropowania matrycy? To jest, choćby w moim aparacie (D800). Oprócz 3:2 mam 5:4
Nie, nie jest -bo nie wykorzystuje całej średnicy pola obrazowego -a o to tam chodzi.
Jeszcze raz http://www.hennek-homepage.de/video/GH1-sensor.jpg
Nie, nie jest -bo nie wykorzystuje całej średnicy pola obrazowego -a o to tam chodzi.
...
Do tego, to jest potrzebna kwadratowa matryca o średnicy pola obrazowego. Fajne, ale jakoś nikt nie poszedł w tym kierunku.
Zawsze wydawało mi się, że głównym "twórcą" systemu micro 4/3 to firma Panasonic. Pierwszy aparat tego systemu G1, który zresztą u mnie działa do dziś bez zarzutu ( bodajże już 11 lat) to produkt Panasonica. Jeśli jednak i ta firma wycofa się z tego systemu wówczas można będzie mówić o "gwoździu do trumny" systemu micro 4/3.Xiaomi o ile się nie mylę weszło w m4/3.
https://fotoblogia.pl/9531,yi-m1-tani-chinski-bezlusterkowiec-w-naszych-rekach-wideo
Xiaomi o ile się nie mylę weszło w m4/3.
. (https://fotoblogia.pl/9531,yi-m1-tani-chinski-bezlusterkowiec-w-naszych-rekach-wideo)..
To byłby hit sezonu, gdyby Xiaomi kupilo Olka :mrgreen:
To byłby hit sezonu, gdyby Xiaomi kupilo Olka :mrgreen: No nowe Olympusy byłby wtedy prawdziwie szpiegowskimi aparatami ;)
Do tego, to jest potrzebna kwadratowa matryca o średnicy pola obrazowego. Fajne, ale jakoś nikt nie poszedł w tym kierunku.Kwadrat o średnicy? Ciekawa sprawa.
Zresztą nie potrzeba kwadratu ze dwa Panasonici miały matryce multiaspect, zobacz sobie na tę grafikę powyżej...
Kwadrat o średnicy? Ciekawa sprawa.
Zresztą nie potrzeba kwadratu ze dwa Panasonici miały matryce multiaspect, zobacz sobie na tę grafikę powyżej...
Litości, serio nie załapałeś? Współczucie :( Taki multiaspect, jak u Panasa, to mogę sobie w PS powycinać bez zauważalnego spadku jakości.
Tu chodzi o maksymalne wykorzystanie pola obrazowego obiektywów dla różnych proporcji boków wybranego formaty np od 4:3 do 16:9 https://i.imgur.com/rchr7.png
i zachowanie kąta widzenia obiektywu [po przekątnej]
przy jednoczesnym wykorzystaniu możliwie największej liczy pikseli matrycy.
Taki multiaspect, jak u Panasa, to mogę sobie w PS powycinać bez zauważalnego spadku jakości.Niestety nie możesz...
To co dzieje się obecnie, nie jest ani trochę zaskakujące...
Olo przez swoją opieszałość w działaniu utopił OM oraz 4/3. Po śmierci 4/3 nic nie wskazywało na to że z kolejnym systemem będzie inaczej.
Kiedyś wszedłem w 4/3, powiedziałbym że całkiem głęboko. Oczarowały mnie założenia oraz nowoczesność tego systemu (SSWF, jakość wykonania, prawdziwe uszczelnienia) a także ergonomia modelu E-1.
Potem dorzuciłem więcej aparatów, obiektywów, lamp i siedziałem w tym parę lat. Z czasem zaczęła uwierać mnie stagnacja w temacie jakości obrazu (obraz z bandingiem oraz DR jak z kompaktu) oraz dyskusyjny system AF. W pewnym momencie porównaliśmy z kumplem jaką jakość dają tanie puszki najkona w odniesieniu do Olka E-3 oraz E-330. Przepaść w zakresie tonalnym oraz w stosunku sygnału do szumu była znaczna.
Znudzony czekaniem na cud, w parę tygodni sprzedałem wszystkie graty. Cud nie nadszedł i w chwilę po sprzedaży ostatniego obiektywu (7-14) pojawiły się informacje o tym, że system 4/3 nie będzie już rozwijany. Zdążyłem, ale wiele osób nie zdążyło i wartość sprzętu poleciała w dół. Z tego forum poznikali ludzie, którzy focili 4/3 dla chleba a pozostali głównie pasjonaci. Trudno sobie wmawiać że szum i przepały są cool. Nie ja jeden zamieniłem czołg z podłą matrycą na plastikowy aparat od konkurencji ze świetną matrycą.
Po tej lekcji obiecałem sobie że Olo nie zobaczy już ode mnie ani cebuliona. Trzymałem się tego założenia, po pierwsze dlatego że się sparzyłem, po drugie dlatego że jakość obrazu w 4/3 oraz micro4/3 była i jest żenująca w stosunku do crop'a 1.5 czy FF.
Niektórzy zastanawiają się co dalej... Aparaty podziałają jeszcze kilka lat a jeśli coś padnie, zawsze można kupić drugi egzemplarz na części i złożyć wszystko w całość w jakimś serwisie. To samo tyczy się obiektywów. Baterie można pewnie rozebrać i starać się dobrać ogniwa na wymianę. Wszystko oczywiście ma sens przy umiarkowanych przebiegach rocznych.
Możliwe że Panas sprzeda swoje stany magazynowe a potem podliczy słupki. Jeśli temat będzie rentowny, będzie kontynuacja, jeśli nie to odpowiedź wydaje się być oczywistą. Przewidująco weszli również w duży bagnet.
m4/3 to wciąż spoko system do amatorki i do podróżowania a graty potanieją - jest to nieuniknione.
Upadek tego kramu był przewidywalny od samego początku, z racji marnych założeń odnośnie wielkości matrycy. Doszły do tego wałki finansowe, które mocno podkopały finanse firmy. Podejrzewam że tym właśnie wałkom zawdzięczamy podłe matryce w następcach Olka E-1, z E-3 włącznie. Pominę kłamstwa zamieszczane w materiałach marketingowych - było to wytykane nawet tu na forum.
Pozostała mi tęsknota za prawdziwym następcą E-1, z matrycą powiedzmy 8MPIX i w identycznej obudowie. E-1 był najwygodniejszym aparatem klasy DSLR, jaki miałem w rękach. Moim zdaniem, dla tego jednego aparatu wraz z obiektywami klasy PRO warto było poobcować z tym systemem. Po takim doświadczeniu graty korpusy i obiektywy klasy pro od konkurencji nie wydają się być nazbyt solidne.
Najsmutniejsze jest to ile kosztuje FF w bezlusterkowym wydaniu, że o obiektywach nie wspomnę. Tutaj Olek był niezły, ceny korpusów i szkieł bywały znośne.
Rozglądam się dla rozrywki co tam w FF oferuje konkurencja i jedyne co jest w zasięgu to A7MkII z 50mm 1.8. Reszta to totalny kosmos dla hobbysty - amatora.
Fuji nie ma stabilizacji matrycy w X-T30, szkła mega drogie...
Pytanie jak szybko i do jakiego poziomu spadnie E-M5MkIII... ?
Fuji nie ma stabilizacji matrycy w X-T30, szkła mega drogie...
Za to w Olku to tanioszka [emoji1]
epicure ale jednak coś tam w M4/3 daje się kupić za ludzkie pieniądze. Taka 45mm 1.8, 25 1.7, nawet 12-40 2.8 można dostać do 2k zł.
A ile kosztuje klasyczna jasna portretówka od Fuji? Albo uniwersalny zoom ze stałym światłem? Albo klasyczna "50"?
Swoją drogą czym fotografujesz? (Pytam bez złośliwości)
Tutaj moge sie zgodzić z przedmówcą, iż system Olympusa całościowo nie jest taki drogi (kupując np. z drugiej ręki) jak konkurencji, chodzi głównie o jasne szkła poniżej 2.8 i dodatkowo nie jest taki ciężki ! porównywałem z Fuji, tam zabawki są cięższe, a Canon kosmicznie drogi, a szkla nowe są chyba cięższe od starych L którymi kiedyś fociłem. Generalnie zawsze jest coś za coś.
...nawet 12-40 2.8 można dostać do 2k zł.
Mówimy o używkach czy po odliczeniu ceny aparatu kupionego w promocji wraz z tym szkłem?
A ile kosztuje klasyczna jasna portretówka od Fuji? Albo uniwersalny zoom ze stałym światłem? Albo klasyczna "50"?
Stałki f/2 lub nawet f/1,4 chodzą po 1500-2000 zł. Budżetowy XC 35 f/2 kosztuje chyba z 900 zł. Zoom f/2,8-4 w zestawie kosztuje z 1000 zł. Nie otwieraj przysłony powyżej f/4 i masz stałe światło [emoji1]
Swoją drogą czym fotografujesz? (Pytam bez złośliwości)
Ostanio pozbyłem się połowy sprzętu, trzeba było sfinansować zakup samochodu [emoji846] Został mi X-T30 z kitem i XF 23 f/2.
W grudniu miałem dylematy czy zmienić system, w sumie to nie zmienić tylko zainwestować w dodatkowy. Mikro 4/3 to świetny sprzęt do streeta ale portrety zaczęły coraz bardziej mnie kręcić krajobrazik i zwierzyna też lepiej wychodzi z dużej matrycy. No i zacząłem analizować. Sony znajomym na Islandii odmawiały posłuszeństwa przy dużych wilgotnościach no i menu dla mnie strasznie nieczytelne - odpadło. Nikon Z6 chyba był najbliżej zakupu ale tam system czyszczenia matrycy jest fikcyjny, Olek mnie rozpuścił w tym temacie. No serwis Nikona to komedia. Canona nie brałem w ogóle pod uwagę w sumie nie wiem czemu. Nigdy nie iskrzyło między nami choć zaczynałem od eosa 300 no jakoś nie mój typ. Skończyło się na OMD em1 mkll i 300 mm. Teraz mam trzy korpusy OMD i dużą szklarnię plus 7 baterii. Zapas na wiele lat. Nie żałuję. A i jeszcze jedno. Przeraża mnie ciężar rawów z pełnych klatek. pozdrawiam
Ostanio pozbyłem się połowy sprzętu, trzeba było sfinansować zakup samochodu [emoji846] Został mi X-T30 z kitem i XF 23 f/2.
To tani coś ten samochód ;)
Nooo..., nie wiadomo jaki miał ten sprzęt foto ;)
Nie, to podobno sprzęt Fuji taki drogi :D
No podał, że połowa to Fuji i dwa szkła. To sobie obliczyłem ;)
Stary samochód też sprzedałem, a przez długi czas nie kupowałem żadnych foto gadżetów, więc miałem z czego dołożyć :D
KaarooL
Smtune ale prawdziwe podsumowanie
KaarooL
Najsmutniejsze jest to ile kosztuje FF w bezlusterkowym wydaniu, że o obiektywach nie wspomnę. Tutaj Olek był niezły, ceny korpusów i szkieł bywały znośne. Rozglądam się dla rozrywki co tam w FF oferuje konkurencja i jedyne co jest w zasięgu to A7MkII z 50mm 1.8. Reszta to totalny kosmos dla hobbysty - amatora.
stpman miałem kupować E‑M1 Mark III + 12-40/2.8 / ew. 12-100/4.0 _ cena za 1 zestaw: 9,341 zł / 10,871 zł. (oczywiście ze znanym kodem). Na ten moment za 9,400zł to dostane Z6 + 24-70 + karta Nikon XQD 64GB i dokupię 50/1.8 S.
Na ten moment można też kupić Sony a7 mark iii z Tamronem 28-75 2.8...Tez wyjdzie ok 10.800...
Też miałem brać om-d e-m1 mark iii. :(
@stpman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=18273) miałem kupować E‑M1 Mark III + 12-40/2.8 / ew. 12-100/4.0 _ cena za 1 zestaw: 9,341 zł / 10,871 zł. (oczywiście ze znanym kodem). Na ten moment za 9,400zł to dostane Z6 + 24-70 + karta Nikon XQD 64GB i dokupię 50/1.8 S.
Wstrzymaj się, bo może się okazać, że i Nikon będzie musiał zwinąć interes ;)
... Zastanawiam się tylko czy nie poczekać na a7 IV. Tylko czy będzie w tym roku?
Ceny FF nie od dziś spadają.
Ja zainteresowałem się m43 dopiero w grudniu 2019 - już wtedy ceny korpusów FF były b atrakcyjne.
I co z tego. Zamiast FF kupiłem m43 gdyż urzekło mnie:
- genialna stabilizacja
- odporność na warunki atmosferyczne
- mniejsze obiektywy tele
I co z tego że mniejsza matryca. Robiłem świetne foty starym jednocalowym RX10 więc wyszedłem z założenia, że większa matryca m43 da radę tym bardziej. I daje.
Panasonic może przejąć sporo sierot od Olympusa , więc rezygnacja całkowita z micro , może nie być taka sensowna w ich wydaniu
Mnie też bardzo szkoda Olka... Nie wierzę za bardzo, że system przetrwa, no może jakiś czas. Dlatego też przechodzę na pełną klatkę. Dzisiejsze bezlusterkowce są niewiele większe od korpusów Olympusa, szkła są niestety większe, ale wejdę chyba w tamrona którego szkła mimo trochę badziewnej, plastikowej obudowy są spoko.
Tyle lat pięknej przygody z Olkiem... Szkoda
Ceny FF może i spadają, ale wolno i ciągle koszt systemu w FF to często 2x m43. Najtańszy Sony z trybem cichym to grubo ponad 5k. Nie mówiąc, że są obiektywy, których nie zastąpisz w FF, np. 300/f4. Najlżejszy 600mm w FF to pewnie ze 2.5kg.
No nie tak do końca. Cena Sony a7 iii w obecnej promocji jest taka sama jak om-d e-m1 mark iii. Ceny obiektywow(niektórych) porównywalne. Zgadzam się , obiektywy pro to inna liga, ale też przecież nie każdy potrzebuje dużego tele. Tak więc, dla niektórych cena będzie podobna
Wstrzymaj się, bo może się okazać, że i Nikon będzie musiał zwinąć interes ;)
o dzięki :) jak w przypadku mojego wcześniejszego zakupu E-M1 Mark III odpuszczam kupowanie jakiegokolwiek aparatu tejże marki, to z :nikonbe: się wstrzymam. Można wiedzieć o co chodzi z żółtymi ? Jednak warto poczekać, " cierpliwość jest gorzka ale jej owoce są słodkie" Jean-Jacques Rousseau.
To chyba może sony. Ja poczekam na ruchy sonego (a7 IV) czy następcę z6. Kupię do nich jakiś zmiennoogniskowy + stałka 50/1.8
Nie mówiąc, że są obiektywy, których nie zastąpisz w FF, np. 300/f4. Najlżejszy 600mm w FF to pewnie ze 2.5kg.
Jakby moją UKOCHANĄ pasją były zwierzęta / ptaszęta, to bym bez żadnego ALE wszedł w m4/3 i kupił 300 mm f/4.0 IS PRO albo inne wyśmienite szkło (mówi się, że w m4/3 są takie trzy obiektywy, które są mega ostre, super optyczne to: 75/1.8, 45/1.2 i LEICA DG 200 mm f/2.8 Power OIS ).
Dlaczego System upadł
kurn.a tu każdy użytkownik nie kupował nic nowego, każdy liczył na używki bo te bardzo szybko i bardzo dużo traciły na wartości.
teraz rozglądacie się po innych systemach i narzekacie że drogo, rozpuścił was Olympus i tyle, podziękujcie firmie, że mogliście otrzeć się o sprzęt pro i szanujcie sprzęt bo tak dobrze i tanio już nie będzie.
Dobra wiadomość wasz sprzęt będzie działał najmniej 10 lat
druga dobra za 5 lat poziom obrazowania na poziomie m4/3 będzie w telefonach komórkowych ;)
Ja nie narzekam, bo jak pisałem wyżej, czasami ceny są porównywalne, w zależności co kto potrzebuje. Z tymi dziesięcioma latami bym nie przesadzał. Sprzęt może zepsuć się w każdej chwili. I co wtedy? Myślisz, że każdy majster to naprawi? A co z częściami. To nie jest takie proste i optymistyczne
Ktoś tu o teleobiektywach. 75-300 ponad 2 tys pln, nikkor 70-300 . 800 pln . To się nazywa strzyżenie owieczek.
Ktoś tu o teleobiektywach. 75-300 ponad 2 tys pln, nikkor 70-300 . 800 pln . To się nazywa strzyżenie owieczek.
Tyle, że ten Nikkor aby pod względem kąta widzenia odpowiadać 75-300 Olympusa musiałby być do APSC 112-450 a do FF 150-600. A to już nie za 800...
70-300 to wszystko jednakowe obiektywy. Tamrona można wyrwać już za 500 zł.
Najtańsze Zuiko 70-300 (nie 75-300) znalazłem w komputroniku ->> https://www.komputronik.pl/product/59220/olympus-zuiko-digital-ed-70-300mm-1-4-0-5-6-ez-7030.html
Po przejściówce bardzo ładnie pracuje z mikro 4/3
Tyle, że ten Nikkor aby pod względem kąta widzenia odpowiadać 75-300 Olympusa musiałby być do APSC 112-450 a do FF 150-600. A to już nie za 800...
Ten Nikkor z Nikonami które mają dodatkowy crop 1,3 - ma zakres jak 4/3. Więc można sobie wybrać 450 mm na 24 mln pix albo 580 na 16 mln.
70-300 to wszystko jednakowe obiektywy. Tamrona można wyrwać już za 500 zł.
Najtańsze Zuiko 70-300 (nie 75-300) znalazłem w komputroniku ->> https://www.komputronik.pl/product/59220/olympus-zuiko-digital-ed-70-300mm-1-4-0-5-6-ez-7030.html
Po przejściówce bardzo ładnie pracuje z mikro 4/3
No pacz pan, u mnie ten obiektyw w miarę pracował z M1, ale nijak mu do prędkości tego taniego nikkora. No i następna biżuteria - cena Panasonica 100-400. za jednego panasia można dwie lufy - 100-400 - Sigmy lub Tamrona . w tele Sigma i Tamron obraziły się na micro. Taniej wychodzi kupić apsc plus duże tele niż sam obiektyw Panasonica - o platynowym Zuiko się nie wypowiem. Jeśli ktoś zawodowo walcz - nie mam uwag, ale dla amatora zostają używki. W cenie nowego Tamrona 150-600 G2. Strzyżenie owieczek jak nic.
https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=14393
Obiektywy taniej!
Wybierz obektyw, który najlepiej pasuje do Twojego stylu fotografowania. Każdy obiektyw M.Zuiko jest precyzyjny, szybki i zapewnia bezkonkurencyjną jakość zdjęć.
Rozwijaj swoje umiejętności fotograficzne z obiektywami Olympus M.Zuiko. Tylko teraz, taniej do 1300 zł!
17mm F1.2 PRO (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-17mm-f1-2-pro) – rabat 1300 zł
300mm F4.0 PRO (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-300mm-f4-is-pro) – rabat 1300 zł
8mm F1.8 fisheye PRO (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-8mm-f1-8-fisheyepro) – rabat 350 zł
25mm F1.2 PRO (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-25mm-f1-2-pro) – rabat 900 zł
45mm F1.2 PRO (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-45mm-f1-2-pro) – rabat 900 zł
75mm F1.8 (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-75mm-f1-8) – rabat 900 zł
12mm F2.0 (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-12mm-f2) – rabat 900 zł
17mm F1.8 (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-17mm-f1-8) – rabat 450 zł
25mm F1.8 (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-25mm-f1-8) – rabat 450 zł
60mm F2.8 Macro (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-60mm-f2-8-macro) – rabat 450 zł
45mm F1.8 (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-45mm-f1-8) – rabat 250 zł
30mm F3.5 Macro (https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy/obiektywy-om-d-pen/m-zuiko-digital-ed-30mm-f3-5-macro) – rabat 350 zł
Promocja obowiązuje od 26/6/2020–5/7/2020
No i fajnie dla tych co zostają w systemie. Za jakiś czas zobaczymy czy mieli rację. Ich kasa, ich decyzja
A no właśnie.
Powiedźmy, że rozglądam się za wysokiej klasy jasną stałką portretową m43.
Mam ochotę na najlepsze szkło tego typu do m43 czyli Zuiko 45 mm f/1.2 PRO - obecnie w promocji za 4890 zł.
I tu pojawia się dylemat:
- czy zakupić topową stałkę do m43 (Zuiko 45 mm f/1.2 PRO) nie patrząc na newsy Olympusa i nie przejmując się niepewną sytuacją systemu m43
- czy też zapożyczyć się o 1500 zł i kupić FF Sony A7-II (4495 zł) z równie genialnym optycznie chociaż nieco ciemniejszym Sony FE 85 mm f/1.8 (1999 zł po obecnych cashbackach).
Czyli dylemat czy brnąć dalej w m43 czy też rozglądać się po systemach FF.
Skorzystałem, że sporo "filmmakerów" musiało zwijać biznesy i kupiłem Sony A7 III na gwarancji w cenie nowego EM-1 II. Do tego Samyang 14mm f 2,8, obudowa podwodna już leci. Do podwodnych obrazków stałych jak i ruchomych mam zestaw o możliwościach zdecydowanie ponad m4/3 w tej samej cenie.
Sprzęt Olka zostanie i liczę na ludzi uciekających w popłochu bo marzy mi się 12-40. Bo co jak co, ale w góry tego Sonego brać bym nie chciał. Gabarytowo puszka nie jest wiele większa od EM-1, ale słoje są słusznych rozmiarów, a i pancerność (którą przyszło w EM-5 i EM-1 sprawdzać nie jednokrotnie) mikrusom do pięt nie dorasta.
Systemy świetnie się uzupełnią, bo o ile zawsze byłem z aparatów Olympusa zadowolony to ciągłe obijanie się o granicę DR czy szumów było męczące.
Szkoda, że tak jak swego czasu matrycą 16 mpix z EM-5 nie udało się podobnego skoku jakościowego osiągnąć w EM-1 mk2 lub ewentualnie mk3. Dual-Gain + 14bit rawy swoje by zrobiły.
Ja tam decyzję podjąłem i nie jest to paniczna ucieczka. Miałem właśnie zmienić puszkę na em1 iii i dokupić coś dłuższego, ale w tej sytuacji stwierdziłem, że to nie ma sensu. Idę w Sony (po górach nie łażę).
..teraz rozglądacie się po innych systemach i narzekacie że drogo, rozpuścił was Olympus i tyle, podziękujcie firmie, że mogliście otrzeć się o sprzęt pro .
Jak czytam inne miejsca w sieci to piszą, że Olek był za drogi. I że bez sensu zaczął chcieć się ścigać z półką pro dając jasne szkła, które i tak mają większą GO a które kosztują zbyt wiele.
Olek jest predysponowany do macro i tu powinien mieć olbrzymią ofertę od szkieł tanich po szkła pro. Wypuścił jakieś szkła o bardzo dużych skalach odwzorowania? Nie wiem. Jakaś Laowa daje 5:1.
Drugi rynek dla Olka to sprzęt na podróże. Małe szkiełka, nie muszą być jasne. To powinno być tanie jak barszcz.
A no właśnie.
Mam ochotę na najlepsze szkło tego typu do m43 czyli Zuiko 45 mm f/1.2 PRO - obecnie w promocji za 4890 zł.
- czy zakupić topową stałkę do m43 (Zuiko 45 mm f/1.2 PRO) ..
- czy też zapożyczyć się o 1500 zł i kupić FF Sony A7-II (4495 zł) z równie genialnym optycznie chociaż nieco ciemniejszym Sony FE 85 mm f/1.8 (1999 zł po obecnych cashbackach).
Jeśli interesuje cie portret i małe GO, jak rozumiem z artykułowanych potrzeb, to sorry, ale płacenie 4,5 tys za szkło, które da większą GO niż szkła FF za 2 tysie to .. wystarczy kupić dwa obiektywy (ja mam 3 szkła portretowe) i body FF masz gratis.
Co z tego, że olkowy 1.2 to pro, a 1.8 FF to półka amatorska. Na wykonanym zdjęciu nie widać uszczelnień i lepszej konstrukcji. Obraz się liczy.
Samyanga 1.4 masz za 2,5 tys.
Jeżeli ci chodzi o małą GO to mała matryca jest wybacz, ale głupim pomysłem i za każdy z obiektywów będziesz przepłacał nie dostając tego co dostaniesz tanio w FF.
A no właśnie.
- czy zakupić topową stałkę do m43 (Zuiko 45 mm f/1.2 PRO) nie patrząc na newsy Olympusa i nie przejmując się niepewną sytuacją systemu m43
Samyang 85/1,4 manualny ale obrazek genialny -> https://www.ceneo.pl/40562772
Sigma 56/1,4 AF obrazek też cudo -> https://www.sigma-sklep.pl/sigma-obiektyw-digital-c-56-1-4-dc-dn-micro-4-3-m,3,4649,39870
Dziś to nie problem założyć własne forum.... 5 min roboty :)
Dzięki @Jacek_Z (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14929) i @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250). Zaczynam zbierać na FF i do tego szkiełko i będzie git. M43 jest i będzie do Tele.....tyle że ja nie chcę czekać więc jak dorwę świetnie oceniany obiektyw m43 to kto wie :) ps. zaintrygowały mnie te szkiełka (Sigma, Samyang) do m43. Oj FF kusi ale też czuję, że m43 ma wystarczający potencjał z jasnymi szkiełkami dla amatora.
Według mnie FF lub jakikolwiek APS-C w bezlustrze u konkurencji ma przyszłość przynajmniej na kilka lat, ja bym kupował obiektywy w M4/3, gdybym miał świeżą puszkę z wyższej półki, w przeciwnym wypadku kupił bym coś równolegle u konkurencji i z czasem rozbudowywał. Przynajmniej ja tak zrobię, 4/3 zostanie że mną do końca, ale FF kupię jak tylko pojawi się satysfakcjonująca mnie puszka - najlepiej Nikon, za Canonem nie przepadam, a ergonomia Sony jest fatalna. Liczę, że Nikon Z5 przypadnie mi do gustu, jeśli nie, to kupię Z6 lub coś podobnego.
Każdy bierze (lub weźmie) to co lubi.. Jeden lubi córusię, inny woli mamusię ;)
Każdy ma jakiś argument i dobrze.. Ja nie zdecyduje się na dwa systemy bo i po co? Nie przewiduję kilkukilogramowego tele, tylko jakieś zoomiki z f2. 8 i jasną, szeroką staleczkę. I to mi wystarczy
Trzeci rynek , to długie tele 400/500 . Ale nie jakieś pro czy leica w wygórowanych cenach , coś jak 150-500 4.5-5.6 do 1,5kg , stałki 400 f4 za rozsądne pieniądze , 500mm 5,6 . I to prawda , 70-300 czy panasa czy olka to strzyżenie owieczek w tej cenie.
Całkiem niedawno można było dostać Sony A7 II za 3099zł nówka sztuka w polskim sklepie...
Czyli najtańsze FF 2x droższe niż najtańsze m43. Czyli wszystko się zgadza
Nie tylko Olympus sprzedaje.. Po ponad 15 latach właśnie pożegnałem się (sprzedałem) z Olympusem. Może za bardzo nie udzielałem się na forum, ale byłem jego wiernym czytelnikiem. Życzę wszystkim udanego focenia i jak najdłuższego zadowolenia z Olka. Pozdrawiam serdecznie elfior
Będę tu czasami wpadał..
Nie tylko Olympus sprzedaje.. Po ponad 15 latach właśnie pożegnałem się (sprzedałem) z Olympusem. Może za bardzo nie udzielałem się na forum, ale byłem jego wiernym czytelnikiem. Życzę wszystkim udanego focenia i jak najdłuższego zadowolenia z Olka. Pozdrawiam serdecznie elfior
Będę tu czasami wpadał..
Jeszcze stopkę musisz zmienić. :wink:
Nie tylko Olympus sprzedaje.. Po ponad 15 latach właśnie pożegnałem się (sprzedałem) z Olympusem.
i na co przeszedłeś ?
Ten Nikkor z Nikonami które mają dodatkowy crop 1,3 - ma zakres jak 4/3. Więc można sobie wybrać 450 mm na 24 mln pix albo 580 na 16 mln.
No pacz pan, u mnie ten obiektyw w miarę pracował z M1, ale nijak mu do prędkości tego taniego nikkora. No i następna biżuteria - cena Panasonica 100-400. za jednego panasia można dwie lufy - 100-400 - Sigmy lub Tamrona . w tele Sigma i Tamron obraziły się na micro. Taniej wychodzi kupić apsc plus duże tele niż sam obiektyw Panasonica - o platynowym Zuiko się nie wypowiem. Jeśli ktoś zawodowo walcz - nie mam uwag, ale dla amatora zostają używki. W cenie nowego Tamrona 150-600 G2. Strzyżenie owieczek jak nic.
za PL 100-400 dałem troszkę ponad 4K , coś bardzo tanie te Tamrony i Sigmy :)
i na co przeszedłeś ?
Na dzień dzisiejszy Sony a7 iii, ale chwilę się wstrzymam i zobaczę co pokaże Canon
Ja pierniczę, straszna panika się zrobiła.
za PL 100-400 dałem troszkę ponad 4K , coś bardzo tanie te Tamrony i Sigmy :)
Sigma zawsze miała uczciwe ceny. Natomiast konstrukcja 70-300 jest identyczna pod Nikona, Canona, Pentaksa, Olka... Bagnetem się tylko różnią. Było to nawet kiedyś wałkowane to na forum. Rozkład soczewek, w ilu grupach, ich jakość - wszystko jednakowe. Olek na tym zyskiwał bo crop robił swoje. No i też od początku śpiewali ok 2,5 K.
Ja tam nie panikuję. M43 mi wystarcza. Do szczęścia brakuje mi tylko 300mm od Olka i mam niecne zamiary żeby go zdobyć niebawem :)
Jak mi się uda to może ktoś będzie miał ochotę na Panaleica 100-400 ?
Ja też nie panikuję. Dla mnie mft jest najlepszym systemem, bo daje mi największą przyjemność z fotografowania, a to dla mnie amatora jest najważniejsze.
ogc13 - ile chcesz za 100-400?
Widzę tu straszne parcie na nowe modele. Warto zastanowić się nad tym czy D700, D3s, 1Dx, A7s mk2 czy choćby A6000 przestały robić zdjęcia. Niektóre z nich kręcą też niepodłe wideo.
Najtańszy z zestawu jakością obrazu zabija dowolnego zawodnika ze stajni Olka a kosztuje poniżej 500 EUR... Pobudka, hehe.