Zobacz pełną wersję : popRAWka 12/2020
223518
popRAWka 12/2020
Witam i zapraszam do udziału w 12 edycji zabawy.
Autorem RAW (DNG) jest gulasz, zwyciężczyni poprzedniej edycji
Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy.
Więcej o dozwolonym zakresie obróbki w regulaminie.
Termin nadsyłania prac mija 22.06.2020 (poniedziałek) o godz. 18:00.
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 1500 px dłuższy bok .
Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
223519
Do pobrania plik DNG:223520
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|
Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com
PS.
Otrzymałem tylko plik DNG, więc nie zamieszczam oryginalnego pliku .RAW (czyli w tym przypadku .ORF).
Nie sądzę, aby ktoś miał problem z odczytaniem .DNG. Jakby co to pytać, coś zaradzimy.
Termin nieco wydłużyłem aby objąć przyszły weekend.
PS2
Proszę pamiętać aby zamiast nazwy pliku wpisać swój nick z forum.
PS3
Po tej edycji zrobimy dłuższą przerwę wakacyjną, taką naprawdę wakacyjną:)
Wznowienie popRAWki będzie na początku września. Sądzę, że spokojnie wystarczy czasu, aby dokończyć drugi cykl 10 popRAWek (do czego się zobowiązałem).
Gulasz'owa coś kombinuje, nie dała raw'a tylko dng. :cry:
Pewnie znowu chce wygrać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Gulasz'owa coś kombinuje, nie dała raw'a tylko dng. :cry:
Pewnie znowu chce wygrać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:Moim zdaniem to zdjęcie to już konkret.
Chcecie to mogę podesłać też Rawa gamonie jedne .. ale z reguły Rawy konwertowalam na dng stąd ten format... A tak serio to nie mogę bo Rawy zostały w Krakowie a ja na Podkarpacie cisnę Mam nadzieję że wywołanie da wam trochę zabawy.. ciekawa jestem efektów (bo warun na tej plaży na Lofotach był zacny :mrgreen: )
Chcecie to mogę podesłać też Rawa gamonie jedne .. ale z reguły Rawy konwertowalam na dng stąd ten format... A tak serio to nie mogę bo Rawy zostały w Krakowie a ja na Podkarpacie cisnę Mam nadzieję że wywołanie da wam trochę zabawy.. ciekawa jestem efektów (bo warun na tej plaży na Lofotach był zacny :mrgreen: )
I zostałem gamoniem. :shock:
Jak pojadę do tego Krakowa, jak przetrzepię pasem te krągłości na końcu pleców, to RAW od razu się znajdzie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
PS.
Przyzwyczaiłem się do raw'ów i nigdy nie korzystałem z DNG.
Ulko, nie bój się, ja tylko żartowałem. :oops: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
O znane miejsce .... Jak miło.
Warun do kąpieli zacny.... dla morsów :mrgreen:. Bo po wejściu tam do wody, z reguły traci się mowę.:lol:
Akurat w tym przypadku jest tylko taka różnica pomiędzy ORF, a DNG, że z ORF można by wyciągnąć "oryginalny" kadr, to znaczy to co zarejestrował aparat (format 4;3). Byłoby trochę więcej dołu i góry. Tu mamy w DNG tak jak były ustawione w puszce proporcje zdjęcia 3:2 i z DNG chyba chyba nie uzyska się 4:3. Nie jest to oczywiście jakiś problem, zwracam tylko na to uwagę. Zresztą do krajobrazu proporcje 4:3 tak średnio pasują, byłyby tylko większe możliwości ewentualnego kadrowania.
Akurat w tym przypadku jest tylko taka różnica pomiędzy ORF, a DNG, że z ORF można by wyciągnąć "oryginalny" kadr, to znaczy to co zarejestrował aparat (format 4;3). Byłoby trochę więcej dołu i góry. Tu mamy w DNG tak jak były ustawione w puszce proporcje zdjęcia 3:2 i z DNG chyba chyba nie uzyska się 4:3. Nie jest to oczywiście jakiś problem, zwracam tylko na to uwagę. Zresztą do krajobrazu proporcje 4:3 tak średnio pasują, byłyby tylko większe możliwości ewentualnego kadrowania.
o to ciekawe - tego nie wiedziałam..
staram się mieć ustawione 3:2 bo wole ten format a często kadruje zbyt ciasno by moc coś przyciąć (wiec wole mieć przycięcie na wejściu ) ;)
henry - wiem ze se jaja robisz i luz (na żartach jeszcze się znam :roll:
O znane miejsce .... Jak miło.
Warun do kąpieli zacny.... dla morsów :mrgreen:. Bo po wejściu tam do wody, z reguły traci się mowę.:lol:
taaa ;) to był październik i to po 20 chyba
do wody w tym miejscu nie wchodziliśmy - ale w innym nocą po seansie sauny a i owszem (może jakieś 4-5 stopni miała - ale było warto był czad - oczywiście było to 3 razy max po 1 minucie bo dłużej bym raczej nie wytrzymała w tej lodoweczce ;) )
taaa ;) to był październik i to po 20 chyba
do wody w tym miejscu nie wchodziliśmy - ale w innym nocą po seansie sauny a i owszem (może jakieś 4-5 stopni miała - ale było warto był czad - oczywiście było to 3 razy max po 1 minucie bo dłużej bym raczej nie wytrzymała w tej lodoweczce ;) )
Świetna fota z Uttakleiv, nie tylko do poprawki. Pewnie się będzie działo. :)
Gratuluję odwagi wchodzenia do morza. Mięczaki z południa raczej tego nie robią :). Brak im cojones :mrgreen:
Świetna fota nie tylko do poprawki. Pewnie się będzie działo. :)
Gratuluję odwagi wchodzenia do morza. Mięczaki z południa raczej tego nie robią :). Brak im cojones :mrgreen:Zawsze tu coś się dzieje.
Zawsze tu coś się dzieje.
Masz rację, poza momentami kiedy nic się nie dzieje :lol:
Jest dobrze, nie ma polityki :mrgreen:
Jest dobrze, nie ma polityki :mrgreen:
E tam. Coś z polityką był większy ruch na forum. A i ciekawe teksty się też pojawiały . Hehe
Belkę gdzieś wywiało? :) Jacek_Z
Gdzie ta fota była robiona ??? :roll:
Wywaliłem tą ogromna chmurę i zaskoczenie, za nią UFO się kryło, :shock: Jak w "Bliskich Spotkaniach Trzeciego Stopnia" Stevena Spielberga. :cry:
Zostawić UFO, czy przykryć je tą chmurą. :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
odpowiem drugim cytatem ; )
Świetna fota z Uttakleiv,
czyli Lofoty - Norwegia
Wywaliłem tą ogromna chmurę i zaskoczenie, za nią UFO się kryło, :shock: Jak w "Bliskich Spotkaniach Trzeciego Stopnia" Stevena Spielberga. :cry:
Zostawić UFO, czy przykryć je tą chmurą. :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To nie UFO heniu, to biały wierybol :-P
To raczej duch wieloryba, wołający o pomstę do nieba za lata prześladowań :)
Jesteś pewien ??? :mrgreen:
Widzicie, że można pojajcować nie tykając polityki. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Widzicie, że można pojajcować nie tykając polityki. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:Ale im dłużej to skończy się na polityce.
Ale im dłużej to skończy się na polityce.Wszystkie dyskusje kończą się na "doopie Maryni" albo na polityce. Przykład?
To raczej duch wieloryba, wołający o pomstę do nieba za lata prześladowań Prześladowania wielorybów > obrońcy zwierząt > ekolodzy > antyglobaliści > ...
Już dalej nie kombinuję, żeby się nie narazić.
Wszystkie dyskusje kończą się na "doopie Maryni" albo na polityce. Przykład?
Prześladowania wielorybów > obrońcy zwierząt > ekolodzy > antyglobaliści > ...
Już dalej nie kombinuję, żeby się nie narazić.
Kombinuj, do odważnych świat należy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kombinuj, do odważnych świat należy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A jak będzie odważny, to będzie mógł wziąć kredyt. :mrgreen:
Na tą chwilę 2 prace na skrzynce. Terminu przedłużać nie będę, więc jak ktoś chce brać udział to dużo czasu nie zostało (2 dni).
Myślę, że moja decyzja o przerwie ("wakacyjnej") na 2 miesiące, po tej edycji, była/jest słuszna. Tu chyba sam RAW nie jest aż taki najważniejszy, jak przykładowo twierdził fret:
Wybacz andtor, ale ta edycja, to jakieś nieporozumienie i obawiam się, że jeśli dalej będziesz szedł w tym kierunku, to zabijesz poprawkę własnymi "rencami".
(wypowiedź dotyczyła poprzedniej popRAWki 11/2020 (https://forum.olympusclub.pl/threads/120768-popRAWka-11-2020-G%C5%82osowanie)) Widać, mamy jakieś "przesilenie", a może trzeba większych zmian w tej zabawie.
Duża szansa na pudło. :roll: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Duża szansa na pudło. :roll: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To zależy do jakiej tarczy, i z jakiej odległości.:lol::lol::lol:
To zależy do jakiej tarczy, i z jakiej odległości.:lol::lol::lol:
Jak mawiał pewien klasyk : " Mogę się pomylić o jedno biurko ". :mrgreen:
Poszło...
Dobrego tygodnia popRAWkowicze :wink:
mysle ze będzie z czego wybierać - opcja 2cch weekendów do obróbki była dobra - wcześniej bym sie nie wyrobiła
W sumie 8 prac, może jeszcze jutro coś przybędzie (na co liczę:) )
W sumie 8 prac, może jeszcze jutro coś przybędzie (na co liczę:) )Szczerze to wolałbym mniej prac, a więcej głosujących.