PDA

Zobacz pełną wersję : popRAWka 12/2020

And.N
13.06.20, 17:43
223518

popRAWka 12/2020

Witam i zapraszam do udziału w 12 edycji zabawy.
Autorem RAW (DNG) jest gulasz, zwyciężczyni poprzedniej edycji

Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy.
Więcej o dozwolonym zakresie obróbki w regulaminie.

Termin nadsyłania prac mija 22.06.2020 (poniedziałek) o godz. 18:00.

Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 1500 px dłuższy bok .

Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
223519

Do pobrania plik DNG:223520
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|

Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com

PS.
Otrzymałem tylko plik DNG, więc nie zamieszczam oryginalnego pliku .RAW (czyli w tym przypadku .ORF).
Nie sądzę, aby ktoś miał problem z odczytaniem .DNG. Jakby co to pytać, coś zaradzimy.
Termin nieco wydłużyłem aby objąć przyszły weekend.
PS2
Proszę pamiętać aby zamiast nazwy pliku wpisać swój nick z forum.
PS3
Po tej edycji zrobimy dłuższą przerwę wakacyjną, taką naprawdę wakacyjną:)
Wznowienie popRAWki będzie na początku września. Sądzę, że spokojnie wystarczy czasu, aby dokończyć drugi cykl 10 popRAWek (do czego się zobowiązałem).

henry1
13.06.20, 17:55
Gulasz'owa coś kombinuje, nie dała raw'a tylko dng. :cry:
Pewnie znowu chce wygrać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

jkr
13.06.20, 18:01
Gulasz'owa coś kombinuje, nie dała raw'a tylko dng. :cry:
Pewnie znowu chce wygrać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:Moim zdaniem to zdjęcie to już konkret.

gulasz
13.06.20, 18:25
Chcecie to mogę podesłać też Rawa gamonie jedne .. ale z reguły Rawy konwertowalam na dng stąd ten format... A tak serio to nie mogę bo Rawy zostały w Krakowie a ja na Podkarpacie cisnę Mam nadzieję że wywołanie da wam trochę zabawy.. ciekawa jestem efektów (bo warun na tej plaży na Lofotach był zacny :mrgreen: )

henry1
13.06.20, 18:35
Chcecie to mogę podesłać też Rawa gamonie jedne .. ale z reguły Rawy konwertowalam na dng stąd ten format... A tak serio to nie mogę bo Rawy zostały w Krakowie a ja na Podkarpacie cisnę Mam nadzieję że wywołanie da wam trochę zabawy.. ciekawa jestem efektów (bo warun na tej plaży na Lofotach był zacny :mrgreen: )

I zostałem gamoniem. :shock:
Jak pojadę do tego Krakowa, jak przetrzepię pasem te krągłości na końcu pleców, to RAW od razu się znajdzie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

PS.
Przyzwyczaiłem się do raw'ów i nigdy nie korzystałem z DNG.
Ulko, nie bój się, ja tylko żartowałem. :oops: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

paparapa
13.06.20, 19:34

O znane miejsce .... Jak miło.
Warun do kąpieli zacny.... dla morsów :mrgreen:. Bo po wejściu tam do wody, z reguły traci się mowę.:lol:

And.N
13.06.20, 19:38
Akurat w tym przypadku jest tylko taka różnica pomiędzy ORF, a DNG, że z ORF można by wyciągnąć "oryginalny" kadr, to znaczy to co zarejestrował aparat (format 4;3). Byłoby trochę więcej dołu i góry. Tu mamy w DNG tak jak były ustawione w puszce proporcje zdjęcia 3:2 i z DNG chyba chyba nie uzyska się 4:3. Nie jest to oczywiście jakiś problem, zwracam tylko na to uwagę. Zresztą do krajobrazu proporcje 4:3 tak średnio pasują, byłyby tylko większe możliwości ewentualnego kadrowania.

gulasz
13.06.20, 20:29
Akurat w tym przypadku jest tylko taka różnica pomiędzy ORF, a DNG, że z ORF można by wyciągnąć "oryginalny" kadr, to znaczy to co zarejestrował aparat (format 4;3). Byłoby trochę więcej dołu i góry. Tu mamy w DNG tak jak były ustawione w puszce proporcje zdjęcia 3:2 i z DNG chyba chyba nie uzyska się 4:3. Nie jest to oczywiście jakiś problem, zwracam tylko na to uwagę. Zresztą do krajobrazu proporcje 4:3 tak średnio pasują, byłyby tylko większe możliwości ewentualnego kadrowania.

o to ciekawe - tego nie wiedziałam..
staram się mieć ustawione 3:2 bo wole ten format a często kadruje zbyt ciasno by moc coś przyciąć (wiec wole mieć przycięcie na wejściu ) ;)

henry - wiem ze se jaja robisz i luz (na żartach jeszcze się znam :roll:

gulasz
14.06.20, 00:56
O znane miejsce .... Jak miło.
Warun do kąpieli zacny.... dla morsów :mrgreen:. Bo po wejściu tam do wody, z reguły traci się mowę.:lol:
taaa ;) to był październik i to po 20 chyba
do wody w tym miejscu nie wchodziliśmy - ale w innym nocą po seansie sauny a i owszem (może jakieś 4-5 stopni miała - ale było warto był czad - oczywiście było to 3 razy max po 1 minucie bo dłużej bym raczej nie wytrzymała w tej lodoweczce ;) )

paparapa
14.06.20, 10:11
taaa ;) to był październik i to po 20 chyba
do wody w tym miejscu nie wchodziliśmy - ale w innym nocą po seansie sauny a i owszem (może jakieś 4-5 stopni miała - ale było warto był czad - oczywiście było to 3 razy max po 1 minucie bo dłużej bym raczej nie wytrzymała w tej lodoweczce ;) )

Świetna fota z Uttakleiv, nie tylko do poprawki. Pewnie się będzie działo. :)

Gratuluję odwagi wchodzenia do morza. Mięczaki z południa raczej tego nie robią :). Brak im cojones :mrgreen:

jkr
14.06.20, 10:14
Świetna fota nie tylko do poprawki. Pewnie się będzie działo. :)

Gratuluję odwagi wchodzenia do morza. Mięczaki z południa raczej tego nie robią :). Brak im cojones :mrgreen:Zawsze tu coś się dzieje.

paparapa
14.06.20, 10:27
Zawsze tu coś się dzieje.

Masz rację, poza momentami kiedy nic się nie dzieje :lol:

Bodzip
14.06.20, 17:19
Jest dobrze, nie ma polityki :mrgreen:

koronax
14.06.20, 17:27
Jest dobrze, nie ma polityki :mrgreen:

E tam. Coś z polityką był większy ruch na forum. A i ciekawe teksty się też pojawiały . Hehe

Cru
15.06.20, 14:16
Belkę gdzieś wywiało? :) Jacek_Z

henry1
15.06.20, 22:01
Gdzie ta fota była robiona ??? :roll:
Wywaliłem tą ogromna chmurę i zaskoczenie, za nią UFO się kryło, :shock: Jak w "Bliskich Spotkaniach Trzeciego Stopnia" Stevena Spielberga. :cry:
Zostawić UFO, czy przykryć je tą chmurą. :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

gulasz
15.06.20, 22:20

odpowiem drugim cytatem ; )

Świetna fota z Uttakleiv,

czyli Lofoty - Norwegia

Bodzip
15.06.20, 22:23
Wywaliłem tą ogromna chmurę i zaskoczenie, za nią UFO się kryło, :shock: Jak w "Bliskich Spotkaniach Trzeciego Stopnia" Stevena Spielberga. :cry:
Zostawić UFO, czy przykryć je tą chmurą. :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To nie UFO heniu, to biały wierybol :-P

paparapa
15.06.20, 22:33

To raczej duch wieloryba, wołający o pomstę do nieba za lata prześladowań :)

henry1
15.06.20, 22:33

Jesteś pewien ??? :mrgreen:

henry1
16.06.20, 21:08
Widzicie, że można pojajcować nie tykając polityki. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

jkr
17.06.20, 19:51
Widzicie, że można pojajcować nie tykając polityki. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:Ale im dłużej to skończy się na polityce.

helmuth
17.06.20, 21:51
Ale im dłużej to skończy się na polityce.Wszystkie dyskusje kończą się na "doopie Maryni" albo na polityce. Przykład?

To raczej duch wieloryba, wołający o pomstę do nieba za lata prześladowań Prześladowania wielorybów > obrońcy zwierząt > ekolodzy > antyglobaliści > ...
Już dalej nie kombinuję, żeby się nie narazić.

henry1
17.06.20, 22:07
Wszystkie dyskusje kończą się na "doopie Maryni" albo na polityce. Przykład?
Prześladowania wielorybów > obrońcy zwierząt > ekolodzy > antyglobaliści > ...
Już dalej nie kombinuję, żeby się nie narazić.

Kombinuj, do odważnych świat należy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

paparapa
17.06.20, 22:15
Kombinuj, do odważnych świat należy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

A jak będzie odważny, to będzie mógł wziąć kredyt. :mrgreen:

And.N
20.06.20, 19:58
Na tą chwilę 2 prace na skrzynce. Terminu przedłużać nie będę, więc jak ktoś chce brać udział to dużo czasu nie zostało (2 dni).
Myślę, że moja decyzja o przerwie ("wakacyjnej") na 2 miesiące, po tej edycji, była/jest słuszna. Tu chyba sam RAW nie jest aż taki najważniejszy, jak przykładowo twierdził fret:

Wybacz andtor, ale ta edycja, to jakieś nieporozumienie i obawiam się, że jeśli dalej będziesz szedł w tym kierunku, to zabijesz poprawkę własnymi "rencami".
(wypowiedź dotyczyła poprzedniej popRAWki 11/2020 (https://forum.olympusclub.pl/threads/120768-popRAWka-11-2020-G%C5%82osowanie)) Widać, mamy jakieś "przesilenie", a może trzeba większych zmian w tej zabawie.

henry1
20.06.20, 21:08
Duża szansa na pudło. :roll: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

jkr
21.06.20, 13:34
Wysłałem.

paparapa
21.06.20, 15:12
Duża szansa na pudło. :roll: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

To zależy do jakiej tarczy, i z jakiej odległości.:lol::lol::lol:

henry1
21.06.20, 17:00
To zależy do jakiej tarczy, i z jakiej odległości.:lol::lol::lol:

Jak mawiał pewien klasyk : " Mogę się pomylić o jedno biurko ". :mrgreen:

Marek61
21.06.20, 21:05
Poszło...
Dobrego tygodnia popRAWkowicze :wink:

gulasz
21.06.20, 21:43
mysle ze będzie z czego wybierać - opcja 2cch weekendów do obróbki była dobra - wcześniej bym sie nie wyrobiła

And.N
21.06.20, 22:07
W sumie 8 prac, może jeszcze jutro coś przybędzie (na co liczę:) )

jkr
21.06.20, 22:14
W sumie 8 prac, może jeszcze jutro coś przybędzie (na co liczę:) )Szczerze to wolałbym mniej prac, a więcej głosujących.