PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki inny system bezlusterkowy?

elfior
6.06.20, 06:42
Żeby nie było... Nie mam zamiaru zmieniać systemu gdyż Olympus podoba mi się zarówno z oferowanych możliwości jak i wyglądu. Niemniej jednak, obserwując rynek, obawiam się zaprzestania produkcji aparatów przez tę firmę. I niestety, jakoś zapewnienia ambasadorów Olympusa z całego świata, mnie do końca nie przekonują. W związku z tym rzucam pytanie: gdybyście mieli zmienić system z uwagi na zaprzestanie produkcji przez Olka, jaki system bezlusterkowy byście wybrali? A może konkretnie: jaki aparat na chwilę obecną byście kupili i dlaczego?

jkr
6.06.20, 06:47
Na dziś wyszedłbym w Sony + obiektywy Sigma.

elfior
6.06.20, 06:50
Na dziś wyszedłbym w Sony + obiektywy Sigma.A7iii czy A7r iii? A może A7 IV?

fret
6.06.20, 06:51
Bez przesady, zostanie jeszcze Panas, a jeśli chodzi o wygląd, to Fuji.

jkr
6.06.20, 06:52
A7iii czy A7r iii? A może A7 IV?Seria A7r.

apz
6.06.20, 06:59
Bez przesady, zostanie jeszcze Panas, a jeśli chodzi o wygląd, to Fuji.

Fuji że względu na inne właściwości matrycy, ale też niszowy i tanio nie będzie.

fret
6.06.20, 07:39
Fuji że względu na inne właściwości matrycy, ale też niszowy i tanio nie będzie.

Kolega nie pisał, że ma być tanio. Jeśli ma być praktycznie, to oczywiście Canon :).

jagger
6.06.20, 07:55
Nikon z6 choć kiepski system czyszczenia matrycy oraz słynny serwis mnie powstrzymuje od lat. Olek pod tym względem mnie rozpieścił

paparapa
6.06.20, 09:41
Nikon z6 choć kiepski system czyszczenia matrycy oraz słynny serwis mnie powstrzymuje od lat. Olek pod tym względem mnie rozpieścił

Może nie tyle kiepski system czyszczenie matrycy, co migawki chlapiące olejem w modelach D6xx. Za to ergonomia i obrazek z nowych matryc to bajka :).
Co do serwisu.....dobry serwis był (nie wiem jak teraz) w stołecznym mieście Berlin.:) Szybko, sprawnie i solidnie :).

jkr
6.06.20, 09:47
Może nie tyle kiepski system czyszczenie matrycy, co migawki chlapiące olejem w modelach D6xx. Za to ergonomia i obrazek z nowych matryc to bajka :).
Co do serwisu.....dobry serwis był (nie wiem jak teraz) w stołecznym mieście Berlin.:) Szybko, sprawnie i solidnie :).Ja jak wchodziłem w cyfrę to właśnie ten olej i podejście serwisu do tego problemu odrzuciło mnie od Nikona, ale w bezlustrach chyba nie ma problemu.

fret
6.06.20, 10:09
Ja jak wchodziłem w cyfrę to właśnie ten olej i podejście serwisu do tego problemu odrzuciło mnie od Nikona, ale w bezlustrach chyba nie ma problemu.

Myślałeś o Nikonie FF (chyba tylko FF miały problem z olejem) i wybrałeś Olka? Niezły rozrzut :shock:

apz
6.06.20, 10:11
Kolega nie pisał, że ma być tanio. Jeśli ma być praktycznie, to oczywiście Canon :).

Z szybkością AF też tak sobie jest...

jkr
6.06.20, 10:24
Myślałeś o Nikonie FF (chyba tylko FF miały problem z olejem) i wybrałeś Olka? Niezły rozrzut :shock:Tak naprawdę to podejście serwisu do klienta o tym zadecydowało, ale to było dawno temu.

grizz
7.06.20, 10:51
Patrzenie na system jest bez sensu. Patrzeć na interesujące nas body i zestaw szkieł i taki komplet sobie porównać pod względem własnych wymagań.

jkr
7.06.20, 11:18
Patrzenie na system jest bez sensu. Patrzeć na interesujące nas body i zestaw szkieł i taki komplet sobie porównać pod względem własnych wymagań.Wybierając body wybieramy system, a co podepniemy pod aparat to inna bajka.

Jacek_Z
7.06.20, 13:38
Wybierając obiektyw często wybieramy zarazem mocowanie, czyli system ;)

Pierw bym się zastanowił nad wielkością matrycy. Jeśli Olek pasuje, to wystarcza APS-C? Może być więc Fuji (drogi system), Sony A6xxx, Canon M (nie dam głowy że będa go rozwijali, mało tam fajnej szklarni), Nikon Z (50). Nikon ma duży bagnet, aparaty nie będą tak malusie jak Olek czy Fuji. Ale tylko Nikon i Sony dają opcje w miarę łatwego przechodzenia między APS-C a FF. Sony ma dziś wiele większy wybór szkieł natywnych. Czyli .. Sony.

grizz
7.06.20, 13:53
Wybierając body wybieramy system, a co podepniemy pod aparat to inna bajka.

To nie jest inna bajka, tylko to podstawa. Bez sensu jest wybieranie naj systemu jeżeli nie robimy tego przez czysto subiektywne potrzeby i zachcianki. Chyba, że chodzi nam o samo wybieranie dla wybierania.

jkr
7.06.20, 15:51
To nie jest inna bajka, tylko to podstawa. Bez sensu jest wybieranie naj systemu jeżeli nie robimy tego przez czysto subiektywne potrzeby i zachcianki. Chyba, że chodzi nam o samo wybieranie dla wybierania.Teraz to żeś wyjaśnił.

paparapa
7.06.20, 16:01
Chyba, że chodzi nam o samo wybieranie dla wybierania.

Coś mi się wydaje, że to jest najprawdziwsza prawda :).