Zobacz pełną wersję : nowy aparat kompatkowy - jaki?
Witam serdecznie po dość długiej przerwie...
Niestety wychodzi na to, że mój mju700 długo nie pociągnie..:( dlatego zmuszona jestem rozejrzeć się za innym aparatem. I stąd moja wielka prośba - o rady - jaki wybrać ? Mju kupowałam zupełnie w ciemno, teraz proszę o pomoc profesjonalistów ;)
Ponieważ aktualnie nadal robie zdjęcia głównie dziecku aparat musi być mały - ale niekoniecznie aż tak mały jak mju (zbyt wąski jest). do tego większy zoom optyczny niż te standardowe 3x. video z dźwiękiem fajnie jakby było. i chyba lepiej na akumulatorek niż AA ? aha - czasem robie fotki ciuszków małego do alle... - to żeby się nadał :)
Co więcej - zupełnie się nie znam... mam nadzieję że dostanę praktyczne podpowiedzi od Was.
Zastanawiam się też nad tym czy pozostać przy olympusie czy może coś innego (canon, fuji, panasonic,...) ale mam dwa akumulatorki, pokrowiec i kartę od mju.
z góry wielkie dzięki za wszelkie porady !
Dar-i-jush
19.05.08, 23:53
Już to dzisiaj pisałem gdzieś.
Fuji F100fd.
Wysokie używalne ISO, wykrywanie twarzy, porządny stabilizator, zoom 5x, szeroki kąt, kupa funkcji-ułatwień dla amatora, nagrywa filmy z dźwiękiem, akumulator dedykowany. Cena poniżej 1000zł.
Pokrowiec powinien pasować. No i obsługuje karty SD i XD, więc tylko akumulatory po mju Ci się zmarnują.
agajan3-jaką kwotę chcesz przeznaczyć na kompakt? Jak większa to polecam doskonała i wszechstronną nowość Panasonica TZ5, masz olbrzymi zoom, stabilizacje, super mozliwosci kręcenia filmików i to w najlepszej rozdzielczości i w formacie panoramicznym 16:9, prostą obsługę, programy tematyczne,funkcje śledzenia twarzy i dostosowywania do nich parametrów fotograficznych/cyfrowych/, 3calowy świetny ekran o bardzo duzej rozdzielczości i wysoką z punktu widzenia amatora jakość zdjęć. Dobrze filmiki kręcą też niektóre Kodaki z serii V Piękne, wysycone obrazki dają też aparaciki Sony np. W150, W130 i maja przyzwoity zakres zooma, stabilizacje i najnowsze dodatki typu wykrywacz twarzy. Wybór jest duży, nic tylko pomacać i kupić.Pozdrawiam.
no tak cena.. zapomniałam - gapa ze mnie ;)
za mju700 półtora roku temu dałam 1000, i teraz cóż nic z niego już nie będzie, więc chciałabym jak najtaniej... zrozpaczona zastanawiałam sie nawet nad pierwszym lepszym z promocji z 300 zł. ale jakby akumulatorki, pokrowiec, karta były ok to mogę dać więcej.
czy więc pozostać przy mju... byleby kształt miał inny, ten jest jak dla mnie zbyt cienki.
śledzenie twarzy- no tak super sprawa - koniecznie.
tak myślę - może fe 340, 310, 350.. jakie macie zdanie na ich temat?
Może poproszę o przeniesienie do "działu Co kupić".....
może fe 340 ...? Powinien odpowiadać tym zapotrzebowaniom,o których wcześniej piszesz, no i wyjdzie tanio i nadal w Olympusie.
za nowości to jednak podziękuję, mój mju też był nowością a jak przestał nią być to cena dużo spadła.
te sony w... bardzo mi się spodobały, tylko droższe od fe.
ja już autentycznie boję się, inwestować, bo jak za chwilę i ten się popsuje... mam małe dziecko w domu i już wszystko jest dla mnie możliwe...
mętlik mam w głowie, czy wycofać się z olka czy nie...
brakuje mi w nim daty na fotce, nie wiem nie wiem nie wiem...
a parametry tego fe 340 nie są najgorsze?
bo sie doczytałam: "Zmartwić może jedynie bardzo słaby "szeroki kąt" w obiektywie, który z pewnością utrudni fotografowanie w wąskich pomieszczeniach."
a pentax optio m 50 ...?
Na tej stronie znajdziesz opisy i ranking aparatów klasy kompakt: http://www.cameras.co.uk/camera-reviews/pocket-sized.cfm?featuresort=total Opisy po kliknieciu na nazwę aparatu. Fe340 wypada nieźle. Tutaj masz opis optio M50: http://manager.money.pl/hitech/aparatycyfrowe/pentax;optio;m50;czarny,aparat,8095.html# ale również i innych. Zoom jaki mają FE340 i M50 wystarczy do fotografowania w zupełności. Dzisiaj już nie ma lipnych aparatów, każdym można i to nieźle pofotkować, w końcu my uzytkownicy "średniego kalibru" nie musimy mieć sprzetu profesjonalnego o bajońskich cenach, tym bardziej że na małych odbitkach różnice jakości zdjęć sie wyrównują.
Dziękuję bardzo Don Pedro :)
przeszukuje net, opinie, ale nie znam się za bardzo na tych wszystkich parametrach...
ale tak jak mówisz, wystarczy mi taki prosty aparacik, jak dzieci mi podrosną ;) i będę miała czas na większą zabawę z fotografią (mam na to nadzieję) to wtedy pomyślę o bardziej profesjonalnym sprzęcie.