PDA

Zobacz pełną wersję : Saturator

saturator
18.05.20, 18:08
Cześć.

Z racji, że to jest mój pierwszy post to najpierw chciałem się z Wami wszystkimi przywitać: Cześć wszyscy !

I odrazu z grubej rury, to jest wątek, w którym będę się dzielił z Wami moimi zdjęciami. Zakładam go trochę z dwóch powodów: potrzebuje motywacji do w miarę regularnej fotografii i z racji, że nie jestem doświadczony, fajnie by było otrzymać jakieś rady czy wskazówki co robie źle albo jak mógłbym coś zrobić inaczej.
Generalnie nie mam jakiejś swojej ulubionej kategorii, ale lubie samochody i lubie nimi jeździć. Więc najczęściej będą pojawiały się samochody i jakieś krajobrazy najpewniej tez, ostatnio też złapałem bakcyla na dzikie zwierze i ptaszory także zobaczymy.

Mój sprzęt to:
OMD EM10 m.iii
Zuiko 12-100 pro
Laowa 7.5
Mavic Air

1. Klasyka vs nowoczesność

222497

2. Hungaroring

222498

3. Młody

222499

helmuth
18.05.20, 18:52
1. Klasyka vs nowoczesność

222497

Podoba mi się. :)
Rzadko się zdarza taka dbałość o równoległość linii dachów do krawędzi zdjęcia. Rynny na dłuższych bokach są w pionie. Do pełni szczęścia mogłyby rynny na krótszych bokach być poziome ale ważniejsze MZ są rynny na dłuższych ścianach.
Próbowałeś jakiejś konwersji do BW? MZ mogło by być ciekawsze.

Bodzip
18.05.20, 18:52
Kolega widzę na Mac-u pracuje, brawo :)
75-300 dobrze się sprawił na Hungaroringu.

saturator
18.05.20, 21:43
helmuth

Dzięki, bardzo mi miło. Nie myślałem o tym zdjęciu w kontekście B&W, podoba mi się jak błękit szkła kontrastuje z kamienicą, no i tak średnio mam wyczucie ze zdjęciami B&W. Ale tak z ciekawości sprawdziłem:

@Bodzip

75-300 bardzo dobrze się sprawdził, to zdjęcie z ręki na najdłuższym końcu w tłumie ludzi stojących razem ze mną na wzgórzu wycelowany w pojazdy jadące pewnie więcej niż 200 km/h z konkretnej odległości. Wydaje mi się, że za tą cenę, jakość jest naprawdę ok.
Na maca przeniosłem się kilka lat temu z windowsa i wszystkie problemy z laptopami "klasycznymi" znikły. Z ciekawości, skąd wiedziałeś ?

4.

222525

jck
18.05.20, 22:12
Cześć.
Z racji, że to jest mój pierwszy post to najpierw chciałem się z Wami wszystkimi przywitać: Cześć wszyscy !
(...)

Miło Cię powitać, aczkolwiek już się poznaliśmy.

Na potrzeby forum, wygodniej by było zmniejszać obrazki.

Na tak może w wielkości z popRAWki?

helmuth
18.05.20, 22:12
... podoba mi się jak błękit szkła kontrastuje z kamienicą ...Może tak?

222526

Też jest kontrast ciemnego nieba z jasnymi ścianami.

PS
Jeżeli nie chcesz obcych wersji zdjęć w swoim wątku to je wykasuję.

Bodzip
18.05.20, 22:38
@Bodzip
Na maca przeniosłem się kilka lat temu z windowsa i wszystkie problemy z laptopami "klasycznymi" znikły. Z ciekawości, skąd wiedziałeś ?

Exiftool poda Ci wszystko :) Chyba, że usuniesz exif.

Creator Tool : Adobe Photoshop Lightroom Classic 9.2.1 (Macintosh)
Metadata Date : 2020:05:18 17:55:17+02:00
Lens : OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 EZ

jck
18.05.20, 22:49
Exiftool poda Ci wszystko Chyba, że usuniesz exif.

Creator Tool : Adobe Photoshop Lightroom Classic 9.2.1 (Macintosh)
Metadata Date : 2020:05:18 17:55:17+02:00
Lens : OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 EZ

Też to zrobiłem, od razu.

saturator
19.05.20, 12:38
Bodzip, jck

Nie lepiej poprostu otworzyć zdjęcie, PPM > informacje ?
jck,

Zdjęcia jak w popRAWce czyli 1280x900 max ? Poprawie je później i następne już będą okej ;)
helmuth

Tak rzeczywiście lepiej, ja bym dodał jeszcze albo winiete albo radial filter + invert off i na rogach trochę przyciemnił, żeby nadać troche cienia tej studni :). Tak czy siak, jednak dla mnie kolor lepszy niż BW.

helmuth
19.05.20, 12:53
Nie lepiej poprostu otworzyć zdjęcie, PPM > informacje ?Nie wiem jak jest w Exiftool, ja mam wtyczkę EXIF Viewer Classic w przeglądarce i nie muszę nic klikać. Wystarczy najechać kursorem na zdjęcie:
222535

Tak czy siak, jednak dla mnie kolor lepszy niż BW.OK, to Twoje zdjęcie :)

Bodzip
19.05.20, 13:45
Nie wiem jak jest w Exiftool, ja mam wtyczkę EXIF Viewer Classic w przeglądarce i nie muszę nic klikać. Wystarczy najechać kursorem na zdjęcie:

No mam tak jak Heniu. Tylko że ja jestem Linuxowy wariat i lubię sobie utrudniać życie :)

jck
19.05.20, 15:02
No mam tak jak Heniu. Tylko że ja jestem Linuxowy wariat i lubię sobie utrudniać życie :)

Ja pliki które mnie interesują pobieram.

Oglądam je w Zonerze.

Prawy klawisz myszy
222544

Prześwietlenia i niedoświetlenia
222543

Lewy klawisz myszy 1:1
222542

Pod Linuxa i Maca - nie ma. Tu v18 Free.

helmuth
19.05.20, 17:32
Zdaje się, że nie w każdej przeglądarce ta konkretna wtyczka działa. W najbardziej popularnym Firefox:wink: wygląda, że nie.FF ma kilka swoich rozszerzeń do odczytu exifa

Bodzip
19.05.20, 18:28
Darktable też pokazuje: na czerwono prześwietlenia, na niebiesko niedoświetlenia

222547

jck
19.05.20, 18:33
Darktable też pokazuje: na czerwono prześwietlenia, na niebiesko niedoświetlenia

(...)

Zaletą Zonera jest to, że nie tylko w trybach edycyjnych. To było w przeglądarce.

paparapa
22.05.20, 17:59
Zaletą Zonera jest to, że nie tylko w trybach edycyjnych. To było w przeglądarce.

I pokazuje nie wiadomo co :).
Obejrzałem sobie to foto w kilku programach.
Affnity nie pokazuje przepału i utraconych cieni. ON 1 RAW również. Stara, bardzo stara wersja Lightrooma również nie pokazuje.
Lightroom 6.13 nie pokazuje przepału, ale pokazuje utracone cienie na oknach "dolnej" części fasady.
Darktable pokazuje tylko utracone cienie na zacienionej fasadzie wieżowca. :mrgreen:

Jakie z tego można wyciągnąć wnioski? Nie sprawdzać nić w przeglądarce :mrgreen:.

A swoja drogą fota bardzo dobra, i bym się nie czepiał takich wątpliwych pierdół. :)

And.N
22.05.20, 18:13
Pisałem o tym wcześniej, ale komentarze zostały usunięte. Przepaleń tu żadnych nie ma.
Mi również podoba się kadr na pierwszym zdjęciu.

jck
22.05.20, 18:26
Pisałem o tym wcześniej, ale komentarze zostały usunięte. Przepaleń tu żadnych nie ma.
Mi również podoba się kadr na pierwszym zdjęciu.

W ramach rzetelnej dyskusji. Może byś powiadomił co administracja tu tutaj usunęła?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

I pokazuje nie wiadomo co :).
Obejrzałem sobie to foto w kilku programach.
Affnity nie pokazuje przepału i utraconych cieni. ON 1 RAW również. Stara, bardzo stara wersja Lightrooma również nie pokazuje.
Lightroom 6.13 nie pokazuje przepału, ale pokazuje utracone cienie na oknach "dolnej" części fasady.
Darktable pokazuje tylko utracone cienie na zacienionej fasadzie wieżowca. :mrgreen:

Jakie z tego można wyciągnąć wnioski? Nie sprawdzać nić w przeglądarce :mrgreen:.

A swoja drogą fota bardzo dobra, i bym się nie czepiał takich wątpliwych pierdół. :)

A co na to NATO?

Widziałeś wcześniejsze posty? Te które już zniknęły?

And.N
22.05.20, 19:17
W ramach rzetelnej dyskusji. Może byś powiadomił co administracja tu tutaj usunęła? ...

Przykładowo taki mój post:
222691
i jeszcze kilka innych. W żadnym nie złamałem regulaminu, ale to raczej nie jest odpowiednie miejsce na taką dyskusję.

paparapa
22.05.20, 19:35
Widziałeś wcześniejsze posty? Te które już zniknęły?

Nie widziałem.

jck
22.05.20, 19:43
(...)
i jeszcze kilka innych. W żadnym nie złamałem regulaminu, ale to raczej nie jest odpowiednie miejsce na taką dyskusję.

Zniknęliśmy obaj. Pytanie brzmiało, co ja napisałem. Może sobie przypomnisz?

And.N
22.05.20, 19:49
Zniknęliśmy obaj. Pytanie brzmiało, co ja napisałem. Może sobie przypomnisz?
Nie muszę sobie przypominać bo pamiętam. Zapytam może, czy w wątku z oceną zdjęć nie można się wypowiadać o aspektach technicznych zdjęcia, jak przepalenia, czy niedoświetlenia ?
W sensie wyrazić swojej opinii (nawet jakby była błędna).

jck
22.05.20, 19:51
Nie widziałem.

Napisałem, że:

1. Nie ocenia się tak obrobionych rzeczy. To nie był surowy RAW.

2. To był tylko poglądowy opis tego przyjaznego narzędzia.

And.N
22.05.20, 19:55
Ocenia się to co pokazał autor wątka, czyli JPG. Zawsze tak było, jest i będzie:)

jck
22.05.20, 20:00
Ocenia się to co pokazał autor wątka, czyli JPG. Zawsze tak było jest i będzie:)

Napisałeś: "Nie muszę sobie przypominać bo pamiętam".

Sądzę, że dobrze pamiętasz. Chodziło o opis narzędzia, a nie o ocenę obrobionego zdjęcia. Tak poglądowo.

paparapa
22.05.20, 20:07
Napisałem, że:

1. Nie ocenia się tak obrobionych rzeczy. To nie był surowy RAW.

2. To był tylko poglądowy opis tego przyjaznego narzędzia.

Ocenia się JPGi, bo w takiej postaci się tu zamieszcza zdjęcia. Za to nie ocenia się RAWow i raczej ich nikomu nie pokazuje :mrgreen:.
Byłoby też miło, gdybyś następnym razem opisywał poglądowo jakiekolwiek narzędzia w swoim wątku na przykładzie swoich zdjęć. Wtedy zapewne byłoby to bardziej przyjazne dla innych :).
Poza tym nie rozumiem dlaczego te posty zostały usunięte..... :???:

jck
22.05.20, 20:09
Ocenia się JPGi, bo w takiej postaci się tu zamieszcza zdjęcia. Za to nie ocenia się RAWow i raczej ich nikomu nie pokazuje :mrgreen:.
Byłoby też miło, gdybyś następnym razem opisywał poglądowo jakiekolwiek narzędzia w swoim wątku na przykładzie swoich zdjęć. Wtedy zapewne byłoby to bardziej przyjazne dla innych :).
Poza tym nie rozumiem dlaczego te posty zostały usunięte..... :???:

https://forum.olympusclub.pl/threads/120705-Saturator?p=1383551&viewfull=1#post1383551

Nie o to chodziło.

saturator
25.05.20, 22:47
Dzisiaj trochę bardziej klimatycznie.

5. Most Śląsko- Dąbrowski.

222850

6. Dwóch rybaków o świcie, przeprawa promowa Gassy

222849

saturator
1.07.20, 21:30
Już niestety po urlopie, mała porcja mazurskich obrazków:

7.

224021

8.

224022

9.

224023

saturator
6.07.20, 14:04
Trochę ptaszorów... Pierwszy raż w życiu fociłem ptaki, wiem że jest na forum trochę amatorów dlatego będę wdzięczny za wszelakie wskazówki.

10. Podlot Drozda śpiewaka

224134

11. Drozd śpiewak

224133

12. Muchołówka

224132

saturator
17.07.20, 14:03
Dzisiaj trochę z innej beczki bo z góry. Robiłem porządek na dysku i znalazłem pare dronowych fot z naszego wyjazdu do Norwegii do Tromso pod koniec listopada 2019. Jesli ktoś by planował wyjazd na północ w celach turystycznych (oprócz polowania na zorze) to stanowczo odradzam. Słońce trochę świeci przez godzine, może dwie a potem cały czas ciemno. Chyba najlepszy okres to marzec- zorze polarne jeszcze wystepują a zima już zaczyna odpuszczać i dni robią się dłuższe.

13. Domek letniskowy Hytte, Sommaroy. Typowo rybacko- wypoczynkowa wioska. Poza sezonem bardzo senna i klimatyczna.

224405

14. Sommaroybrua, most łączący wyspę Sommaroya z lądem. Norweskie mosty robią na mnie ogromne wrażenie, rzadko spotyka się takie proste w kształcie jak u nas. Domyślam się, że wynika to z ukształtowania terenu i położenia (silne wiatry od morza, sztormy itd.)

224406

15. Hessfjord. Widok na fjord a w lewym dolnym rogu farma łososia. Parę chwil po zrobieniu tego zdjęcia, złapała nas śnieżyca, która już nie odpuściła do nastepnego dnia.

224407

NimnuL
17.07.20, 14:17
14 możnaby śmiało ustawić jako tapetę na pulpit ...

waruga
17.07.20, 17:28
Norwegia zachwyca zawsze. Byłem widziałem, wrócę.

saturator
17.07.20, 18:04
NimnuL- bardzo mi miło dziekuje. Szkoda, że choć na chwile nie przebiło sie gdzieś słońce, strasznie ciemno było...
waruga- ludzie mówią, że to jeden z najpiękniejszych krajów świata, wydaje mi się, że coś w tym jest. Planowałem w tym roku na spędzić tam urlop, niestety wirus pokrzyżował plany, może się uda w przyszłym.

majeczek78
19.07.20, 21:27
Piękne kadry. Gratulacje !

saturator
20.07.20, 15:33
@majeczek78 dziękuje :)

Dzisiaj trochę więcej miejskich klimatów.

16. Katowice, schody Centrum Kongresowego. Gra świateł.

224544

17. Widok na centrum Warszawy z praskiego brzegu, po prawej most Świętokrzyski. Czasy jak jeszcze można było tam latać bez pozwolenia...

224545

saturator
11.08.20, 22:49
Białowiescy przyjaciele.

18.

225052

19.

225053