Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ciemnia_jaśniej - watek ogólnodostępny

jck
9.05.20, 14:31
Nie wiesz co zrobić z RAW-em?
Możemy się nim wspólnie zająć. Wysyłamy na pocztę: jck.ciemnia.jasniej@gmail.com

Formuła będzie oparta na moich doświadczeniach z prowadzenia wątku „tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta”. Jest to wątek autorski o zastrzeżonych prawach jego wykorzystania. Dotyczy obróbki RAW-ów i to ma być swobodna dyskusja.
W wątku edycyjnym uczestników i tylko ich.

Regulamin "ciemnia_jaśniej”

Zakładam dwa równoległe wątki.
Przedmiotem wątków jest obróbka własna przez uczestników załączanych RAW-ów.

I
1. Główny, ogólnodostępny. Tutaj też będzie wystawiany RAW.
Tutaj też prowadzący wystawi prace uczestników w wielkości X x 900px.

- Autor RAW-a opisze pokrótce przedmiot, światło nastrój itp.

- Wysyłamy do mnie:
Nie kadrujemy, nic nie wklejamy i nic nie usuwamy.
Nazwy pliku jedynie uzupełniamy o własny nick w sposób:
NAZWA_nick, a dla części fakultatywnej NAZWA_nick-2.
Format jpg, exif zostaje.
Pełna rozdzielczość.

2. Edycyjny, dostępny wyłącznie dla prowadzącego, autora RAW-a i wszystkich uczestników, którzy wyślą swoje prace w danej edycji.
Wszyscy uczestnicy otrzymają od prowadzącego linki do pobrania wszystkich prac
z danej edycji.

Wątek edycyjny będzie trzy częściowy.

Schemat:

- Dyskusja uczestników o wykorzystanych narzędziach, programach itp.
Można, a nawet należy, podczas dyskusji używać fragmentów wszystkich prac w skali 1:1.
Nie wolno ujawniać żadnych prac w pełnej rozdzielczości.

- Uczestnicy wykonują fakultatywnie ponowną obróbkę. Wysyłamy na pocztę: jck.ciemnia.jasniej@gmail.com

- Następnie autor RAW-a wybiera pracę najbardziej mu odpowiadającą, a uczestnicy swoją.

II
Naruszających regulamin w części 2 edycyjnej, będę przenosił do wątku głównego.
W przypadkach skrajnych i ostatecznych, gdy braknie mi osobistych narzędzi, na moją prośbę administracja dokona stosownej interwencji.

III
Regulamin forum Olympusclub.pl, rzecz jasna, tutaj też obowiązuje.

Jan Andrychowski

Dziś wstawiamy RAW-a apz-a.

222176

Czekam na Wasze wersje do (edit) 20 bm.

And.N
9.05.20, 20:15
Jak dobrze zrozumiałem kadrowanie jest zabronione. Kłóci się to z moim pomysłem na to zdjęcie. Te gałęzie raczej ozdobą kadru nie są i w obróbce częściowo przez kadrowanie, częściowo stemplem, chciałbym się tego pozbyć.

jck
9.05.20, 20:26
Jak dobrze zrozumiałem kadrowanie jest zabronione. Kłóci się to z moim pomysłem na to zdjęcie. Te gałęzie raczej ozdobą kadru nie są i w obróbce częściowo przez kadrowanie, częściowo stemplem, chciałbym się tego pozbyć.

1. Kadrowanie jest warunkowo obligatoryjne w poRAWce.

2. Tutaj w drugiej części edycji, za zgodą autora RAW-a będzie to jak najbardziej możliwe.

And.N
9.05.20, 20:32
Przyznam jakoś mało czytelny ten regulamin, zasady, w tej zabawie dla mnie.
Co to znaczy "w drugiej części edycji" ? Jaką pracę należy teraz wysłać, rozmiary ?

jck
9.05.20, 20:43
Przyznam jakoś mało czytelny ten regulamin, zasady, w tej zabawie dla mnie.
Co to znaczy "w drugiej części edycji" ? Jaką pracę należy teraz wysłać, rozmiary ?

Z regulaminu:

"Nie kadrujemy, nic nie wklejamy i nic nie usuwamy.
NAZWA_nick, a dla części fakultatywnej NAZWA_nick-2.
Format jpg.
Pełna rozdzielczość."

And.N
9.05.20, 20:54
Pełna rozdzielczość, hmm...i prowadzący wystawi takie prace w pełnej rozdzielczości na forum ?
Jeśli prowadzący będzie zmniejszał tą rozdzielczość, czy po jej zmniejszeniu (do ilu ?) będzie wyostrzał zdjęcie bo po takiej operacji jest to wskazane.

"Regulamin "ciemnia_jaśniej”
Zakładam dwa równoległe wątki." kiedy będzie ten drugi wątek ?

Wątek edukacyjny
- Uczestnicy wykonują fakultatywnie ponowną obróbkę.

Druga obróbka tego samego RAWa ?

Sorki, dla mnie to zbyt skomplikowane. Ale może tylko dla mnie. Na razie poobserwuję tylko.

jck
9.05.20, 21:11
Pełna rozdzielczość, hmm...i prowadzący wystawi takie prace w pełnej rozdzielczości na forum ?
Jeśli prowadzący będzie zmniejszał tą rozdzielczość, czy po jej zmniejszeniu (do ilu ?) będzie wyostrzał zdjęcie bo po takiej operacji jest to wskazane.

"Regulamin "ciemnia_jaśniej”
Zakładam dwa równoległe wątki." kiedy będzie ten drugi wątek ?

Wątek edukacyjny
- Uczestnicy wykonują fakultatywnie ponowną obróbkę.

Druga obróbka tego samego RAWa ?

Sorki, dla mnie to zbyt skomplikowane. Ale może tylko dla mnie. Na razie poobserwuję tylko.

(..).

Z regulaminu:
"1. Główny, ogólnodostępny. Tutaj też będzie wystawiany RAW.
Tutaj też prowadzący wystawi prace uczestników w wielkości X x 900px."
Zmienię tym samym algorytmem wszystkie. Jak i Ty zmieniając exify u siebie.

Poczytaj spokojnie regulamin.
To nic skomplikowanego.
W boju szybko wszystko się wyjaśni.

And.N
9.05.20, 21:27
Poczekam na ten bój zatem:)
Tym bardziej, że w tym zdjęciu zupełnie nie pasuje mi pełna rozdzielczość (gałęzie, które bym usunął).
(Usunięcie programikiem ExifToolGUI danych EXIF nie wpływa w żaden sposób na samo zdjęcie)

Marek61
9.05.20, 21:38
jck@ ...Poczytaj spokojnie regulamin.
To nic skomplikowanego.
W boju szybko wszystko się wyjaśni.

21:20 - czytam regulamin pierwszy raz... potem powtarzam...
Nie dzisiaj, sorki :cry:

PS andtor2@ dzięki za Twój wpis, nie jestem sam. Mniej boli :oops:

helmuth
9.05.20, 22:00
Tym bardziej, że w tym zdjęciu zupełnie nie pasuje mi pełna rozdzielczość (gałęzie, które bym usunął).Postaram się wyjaśnić
Z regulaminu:

Wątek edycyjny będzie trzy częściowy.
Schemat:
- Dyskusja uczestników o wykorzystanych narzędziach, programach itp.
Można, a nawet należy, podczas dyskusji używać fragmentów wszystkich prac w skali 1:1.
Nie wolno ujawniać żadnych prac w pełnej rozdzielczości.
- Uczestnicy wykonują fakultatywnie ponowną obróbkę. Wysyłamy na pocztę: jck.ciemnia.jasniej@gmail.com
- Następnie autor RAW-a wybiera pracę najbardziej mu odpowiadającą, a uczestnicy swoją.

Czyli najpierw uczestnicy wysyłają obrobione zdjęcie (bez retuszu) w pełnej rozdzielczości. Uczestnicy dostają linki do wszystkich prac w pełnej rozdzielczości i rozpoczyna się dyskusja uczestników i autora zdjęcia. W efekcie, autor zdjęcia wyraża pewne sugestie.
Autorzy prac mogą uwzględnić te sugestie, jak również uwagi innych autorów prac i nadesłać nową wersję. Może to będą sugestie o usunięciu "przeszkadzajek".
Autor wybiera najlepszą w/g niego pracę a autorzy prac najlepszą w/g nich.

apz
9.05.20, 23:22
Zgodnie z formuła zobowiązany jestem do kilku zdań wprowadzających w nastój i okoliczności powstania tego zdjęcia.

We wrześniu 2016 roku znalazłem się w charakterze osoby towarzyszącej w okolicach Florencji.
Kilkudniowe spotkanie poświęcone było zawansowanej analizie malarstwa gotyckiego i zwiedzaniu stosownych muzeów, oraz malowaniu pod okiem instruktora.

Ku zdumieniu osoby prowadzącej okazałem się nieczuły na przekonywanie i wdzięki i nie uczestniczyłem w malowaniu obrazków.
Zaspakając się wędrówkami z aparatem po okolicy.

Pod koniec pobytu, późnym już rankiem znalazłem się na wąskiej gruntowej drodze prowadzącej między domostwami w stronę "domu" myśląc już o śniadaniu po ponad dwugodzinnej włóczędze po okolicy spojrzałem w prawo między drzewami oliwnymi
Zaparkowałem samochód, zabrałem statyw,aparat, obiektyw i zszedłem kilkanaści kroków z drogi.

Wokół gaj oliwny z dojrzewającymi oliwkami, do najbliższych zabudowań kilkaset metrów, kawałek dalej kilkudziesięciometrowa skarpa. prawie pionowa.
W tamtej okolicy jest duży obszar krasowy zamknięty dla ruchu pieszego, bez zabudowań, byłem na jego skraju.

Slońce było już dość wysoko, nad doliną jeszcze jakąś godzinę utrzymywała się gęsta warstwa mgły, Najbardziej dla mnie fascynujące było to gospodarstwo pod mgłą przebijające się przez jej skraj i dodające temu krajobrazowi pewnej absurdalności i głębi zarazem.

Bodzip
10.05.20, 17:47
Tak sobie kliknąłem na belce na ten wątek i wywaliło mi takie coś:

222236

Pytanie drugie:
Jak sobie tam coś obrobiłem, to mam przesłać w pełnej rozdzielczości ? 4640 coś x coś tam ??

jck
10.05.20, 18:17
(...) Jak sobie tam coś obrobiłem, to mam przesłać w pełnej rozdzielczości ? 4640 coś x coś tam ??

Tak! Na: jck.ciemnia.jasniej@gmail.com

"Nie kadrujemy, nic nie wklejamy i nic nie usuwamy.
NAZWA_nick (...).
Format jpg.
Pełna rozdzielczość." (z regulaminu)

Bodzip
10.05.20, 22:47
No dobra, wysłałem - zobaczymy co z tego wyjdzie :)
... na początku pomyślałem, że masakra - jak Andrzej mógł takiego babola strzelić. Ale jak pogryzłem to coś widać :)

apz
11.05.20, 00:44
No dobra, wysłałem - zobaczymy co z tego wyjdzie :)
... na początku pomyślałem, że masakra - jak Andrzej mógł takiego babola strzelić. Ale jak pogryzłem to coś widać :)

To takie śmieszne zdjęcie - widać głównie mgłę i zdrowe już silne słońce nad nią. I tylko od czasu do czasu widać coś ponad tą mgłą... Co zresztą jest główną tego zdjęcia zaletą, Ciekawy był ten układ terenu, ja byłem stosunkowo wysoko, od najniższego piętra dzieliła mnie mgła, raz gęstsza raz lekko przewiana... te nieszczęsne drzewa oliwne były trochę za ciasno, ale nie dało się ich ominąć...

Tak sobie patrzę na tego imeila - lepszy byłby np. jck.ciemniej_jaśniej@panie.com ale nie wiem czy jest i jest wolny

jck
12.05.20, 20:07
Dwie prace, a już robi się ciekawie!

jck
13.05.20, 18:03
Trzy i jeszcze ciekawiej.

jck
13.05.20, 21:49
16 odsłon RAW-a i tyle?

Nuda?

jck
18.05.20, 20:22
23 odsłony RAW-a.

5 prac.

2 dni jeszcze zostały.

Robi się ciekawie.

jck
20.05.20, 17:21
23 odsłony RAW-a.

6 prac.

6+ godzin jeszcze zostało.

fret
20.05.20, 17:34
23 odsłony RAW-a.

6 prac.

6+ godzin jeszcze zostało.

Ciemniej? Jaśniej? Raczej ciemniej, tę szarość ledwo widać.

jck
22.05.20, 18:01
Zaczynamy.
222685222684222683222682222681222680