Zobacz pełną wersję : popRAWka 10/2020
222167
popRAWka 10/2020
Witam i zapraszam do udziału w dziesiątej edycji popRAWki
i zarazem ostatniej w pierwszym cyklu 10 poprawek w roku 2020.
Autorem pliku RAW jest helmuth, zwycięzca poprzedniej edycji.
Udostępniony zostanie także plik DNG jeśli ktoś miałby problem z otwarciem ORF z Olympusa E-M10
Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy.
Więcej o dozwolonym zakresie obróbki w regulaminie.
Termin nadsyłania prac mija 18.05.2020 (poniedziałek) o godz. 18:00.
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy,
dla poziomu 1500 px dłuższy bok (kwadrat, pion - dł. bok 1200 px).
Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
222168
Plik RAW: 222170
Plik DNG: 222171
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|
Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com
Przypomnę aktualny Ranking po 9 popRAWkach:
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
222169
PS.
Proszę pamiętać aby w wysyłanej pracy zamiast nazwy pliku wpisać swój nick z forum.
Zapewne niedowidzę... ale gdzie jest ostrość? Ta fota nadaje się do kubła. :cry:. To chyba jakiś żart....
Nie, no, na płatkach róży (brzegach płatków) ostrość można powiedzieć jest.
Nie, no, na płatkach róży (brzegach płatków) ostrość można powiedzieć jest.
Andrzeju , o ile w portrecie ostrość ma być na oczach, to w kwiatkach na ich centrum. (słupek i pręciki).
Andrzeju , o ile w portrecie ostrość ma być na oczach, to w kwiatkach na ich centrum. (słupek i pręciki).
Masz rację, ale czy zawsze trzeba się trzymać ogólnie przyjętych zasad w fotografii ? W portrecie fakt, oczy poza ostrością, gdy portret z bliska, to już raczej nie do przyjęcia.
To chyba jakiś żart....Nie, to wyzwanie. :wink:
Masz rację, ale czy zawsze trzeba się trzymać ogólnie przyjętych zasad w fotografii ? W portrecie fakt, oczy poza ostrością, gdy portret z bliska, to już raczej nie do przyjęcia.
Nie chcę wdawać się w dyskusję na temat trzymania się zasad w fotografii. Chcę tylko zwrócić uwagę,że parę dni temu zamieściłeś taki wpis.:
"Z swej strony mam tylko takie "kryterium", aby taki RAW przedstawiał jakąś powiedzmy "wartość". Chodzi mi o to, żeby nie było to zdjęcie, które normalnie wyrzucamy do kosza (z różnych względów). Inaczej obrabia się jakieś "fajne" zdjęcie, jest jakaś motywacja do obróbki."
Mam rozumieć, że zdjęcie do kolejnej edycji wpisuje się w Twoje kryterium? Bo o przyjemności jakiej doznamy przy edycji tej foty nawet nie wspomnę.......
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Nie, to wyzwanie. :wink:
Wyzwanie?
Ze smutkiem muszę stwierdzić Heniu, że robisz sobie jaja. :???:
...Mam rozumieć, że zdjęcie do kolejnej edycji wpisuje się w Twoje kryterium? Bo o przyjemności jakiej doznamy przy edycji tej foty nawet nie wspomnę.......
Myślę, że trochę przesadzasz jeśli chodzi o te konkretne zdjęcie.
Edit.
Przykładowo jeśli tu (https://forum.olympusclub.pl/threads/110798-popRAWka-9-2016-G%C5%82osowanie?p=1301676&viewfull=1#post1301676) pręciki kwiatu byłyby poza głębią ostrości wówczas już kosz.
Ze smutkiem muszę stwierdzić Heniu, że robisz sobie jaja. :???:Do tej pory obowiązywała zasada, że zwycięzca przysyła prowadzącemu zdjęcie do następnej edycji. Nie było narzekań na temat nadesłanych zdjęć.
Prawdę mówiąc, nie bardzo rozumiem o co chodzi tym razem. Nieostre pręciki? Wbrew zasadom? Czy każde dotychczas nadesłane zdjęcie spełniało wszystkie reguły dobrego zdjęcia?
Może chodzi o "dokopanie" prowadzącemu, że dopuścił zdjęcie niezgodne z jego wcześniejszym kryterium?
Dla świętego spokoju, żeby nie rozpoczynać niepotrzebnej wojenki, jeśli prowadzący uzna za celowe, mogę zmienić zdjęcie.
@helmuth (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6333) gratulacje!
Ze zdziwieniem skonstatowałem, że swojej pracy nie wysłałem.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zapewne niedowidzę... ale gdzie jest ostrość? Ta fota nadaje się do kubła. :cry:. To chyba jakiś żart....
Masz jakąś Świętą Księgę Zdjęć Prawidłowych?
Bądź kolegą! Podziel się.
Myślę, że trochę przesadzasz jeśli chodzi o te konkretne zdjęcie.
Edit.
Przykładowo jeśli tu (https://forum.olympusclub.pl/threads/110798-popRAWka-9-2016-G%C5%82osowanie?p=1301676&viewfull=1#post1301676) pręciki kwiatu byłyby poza głębią ostrości wówczas już kosz.
To Ty napisałeś powyższe zdanie kilka dni temu. I interesuje mnie odpowiedź na moje pytanie, czy spełnia ono Twoje kryteria. Jak na razie uciekasz od odpowiedzi.
A tak na marginesie, czyżbyś nie widział różnicy między tym a "zacytowanym" przez Ciebie zdjęciem? Jest porównywalne technicznie i wizualnie? :)
To Ty napisałeś powyższe zdanie kilka dni temu. I interesuje mnie odpowiedź na moje pytanie, czy spełnia ono Twoje kryteria. Jak na razie uciekasz od odpowiedzi.
Tak spełnia, nie uważam aby takie zdjęcie musiało wylądować w koszu.
A tak na marginesie, czyżbyś nie widział różnicy między tym a "zacytowanym" przez Ciebie zdjęciem? Jest porównywalne technicznie i wizualnie? :)
Oczywiście jest różnica, gdyby w tym "zacytowanym" na tych pręcikach nie było ostrości byłoby to eliminacją zdjęcia (główny temat/motyw można powiedzieć). W tym obecnym popRAWkowym uważam, że jest to dopuszczalne tak jak zostało pokazane. Tu tematem, motywem jest cały kwiat.
Tak spełnia, nie uważam aby takie zdjęcie musiało wylądować w koszu.
Oczywiście jest różnica, gdyby w tym "zacytowanym" na tych pręcikach nie było ostrości byłoby to eliminacją zdjęcia (główny temat/motyw można powiedzieć). W tym obecnym popRAWkowym uważam, że jest to dopuszczalne tak jak zostało pokazane. Tu tematem, motywem jest cały kwiat.
Zadziwiłeś mnie :lol:.
Ok dzięki, nie mam więcej pytań.
Widać Twoje kryteria są bardziej ostre :).
Jakby tu jeszcze powiedzieć, nie uważam, że jakby ta głębia ostrości była ten centymetr dalej, wpłynęłoby to jakoś znacząco na całościowe postrzeganie zdjęcia.
Tu się zgodzę, każdy obiekt ma swoje "oczy".
Znaczy na moją głowę ? Cóż, wirus do końca nie jest zbadany. Działa (może działać) też na serce według doniesień, nie tylko na płuca. Ogólnie, jest zdjęcie do poprawienia to je poprawić, a potem dyskutować, a jezeli komus nie pasuje to nie bierze udziału.
Ogólnie, jest zdjęcie do poprawienia to je poprawić, a potem dyskutować, a jezeli komus nie pasuje to nie bierze udziału.
Nie do końca się tu z Tobą zgodzę. W tej fazie popRAWki dyskusja na temat zdjęcia nie jest zabroniona.
A ja myślałem, że koronawirus działa tylko na płuca, ale nie na głowę.
Czy taki wpis służy tej dyskusji? dla mnie jest niegrzeczny.:!:
Czy taki wpis służy tej dyskusji? dla mnie jest niegrzeczny.:!:
Działa także na naczynia mózgowe i nie tylko zwłaszcza u małych i młodocianych jakby kto pytał (doniesienia z ostatniego czasu).
Uwagi ad personam proszę sobie schować głęboko.
Mamy 4 prace. Całkiem sporo, bo jeszcze 4 dni zostały.
6 prac, poproszę o więcej:)
Doszło, czy nie doszło, oto jest pytanie ??? :wink:
Doszło, czy nie doszło, oto jest pytanie ??? :wink:
Jak patrzę na poczcie w smartfonie to niestety nie widzę.
Kompa stacjonarnego jeszcze nie odpalałem, ale zazwyczaj zawsze mi się zgadzało, wiec może wyślij ponownie.
Dla pewności wysłałem jeszcze pięć. :mrgreen:
Ok, juz otrzymałem. Wcześniej też była, ale nie wiem dlaczego w spamie, bo adres ten sam co ostatnio.
Myślę, za godzinkę najpóźniej będzie wątek z ankietą. Brakuje mi jeszcze (co najmniej) pracy autora pliku RAW.. @helmuth (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6333) ?
... @helmuth (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6333) ?Już wysłałem.
easy_rider
18.05.20, 20:38
Tradycyjnie... zapomniałem :cry:
Tradycyjnie... zapomniałem :cry:
Było 9 dni na wysłanie i belka na głównej stronie forum wisiała, ale cóż, się zdarza.