Zobacz pełną wersję : Focus Stacking E-M1
Cześć
Czy ktoś wie dlaczego mimo ustawiania w menu większej ilości zdjęć niż 10 aparat robi tylko 8 i składa w całość? Próbowałem ustawić 20, 30, ale zawsze po 8 sztukach kończy. Nie pomaga zmiana rozdzielczości zdjęcia. Co do karty to używam Sandisk Ultra 80 MB/s myślałem że może chodzi o szybkość zapisu ale to też nie to. Nie znalazłem nigdzie podpowiedzi więc jesteście ostatnią nadzieją na rozwiązanie problemu :)
Pozdrawiam Maciej
Cześć
Czy ktoś wie dlaczego mimo ustawiania w menu większej ilości zdjęć niż 10 aparat robi tylko 8 i składa w całość? Próbowałem ustawić 20, 30, ale zawsze po 8 sztukach kończy. Nie pomaga zmiana rozdzielczości zdjęcia. Co do karty to używam Sandisk Ultra 80 MB/s myślałem że może chodzi o szybkość zapisu ale to też nie to. Nie znalazłem nigdzie podpowiedzi więc jesteście ostatnią nadzieją na rozwiązanie problemu :)
Pozdrawiam Maciej
Instrukcja nie opisuje dokładnie funkcji zwiększania głębi ostrości. Maksymalna ilość wykonanych zdjęć jest uzależniona od ustawionego "kroku" ostrości pomiędzy poszczególnymi zdjęciami - "Różne ustawienia ostrości"
"Szeroki 10 Wąski 1" standardowy 5. Im węższy tym więcej możemy wykonać zdjęć.
Oczywiście zmiana ilości zdjęć jest możliwa przy włączonej funkcji Focus stacking.
Nie mam E-M1 więc tylko teoretyzuję - ale może ustawienie ilości zdjęć w menu jest wspólne dla funkcji Focus Stacking i Focus Bracketing? Jeśli tak, to korzystając z Focus Bracketing jesteś w stanie zrobić ustaloną w menu ilość zdjęć, jeśli tylko zakres możliwych odległości ostrzenia Ci na to pozwala, natomiast w przypadku Focus Stacking dochodzi dodatkowe ograniczenie w postaci największej liczby zdjęć którą aparat jest w stanie połączyć (ograniczenie to wynika prawdopodobnie z ograniczonej mocy obliczeniowej procesora aparatu i wielkości jego pamięci operacyjnej).
Może to coś pomoże ?
https://www.youtube.com/watch?v=LpW_Rb7I0JI
I filmik (bardzo interesujący) wyjaśnił - tak jak przypuszczałem regulacja ilości kadrów dotyczy tylko Focus Bracketing, po włączeniu Focus Stacking ilość składanych kadrów to zawsze 8, można tylko regulować przesunięcie ostrości między poszczególnymi kadrami. Jeszcze jedna ciekawostka (opisuję, bo może ułatwi to zrozumienie filmiku osobom nie władającym rosyjskim) - przy Focus bracketing poczynając od pierwszej klatki aparat stopniowo zwiększa nastawioną odległość ostrości, tak, że układając kolejne klatki od naostrzonej najbliżej do naostrzonej najdalej uzyskujemy ciąg 1,2,3,4,5...
W przypadku funkcji Focus Stacking działa to inaczej - aparat wykonuje pierwsze zdjęcie, następnie zbliża ostrość o dwa zadane skoki, oddala o jeden skok, oddala o dwa skoki i potem już przy kolejnych zdjęciach oddala o skok - w efekcie układając kolejne kadry od najbliższego do najdalszego uzyskamy ciąg 2,3,1,4,5,6,7,8. Jak tłumaczył autor filmu przy Focus Bracketing nastawiamy wstępnie ostrość na najbliższy z interesujących nas elementów, zaś przy Focus Stacking - na najważniejszy - i na złożonym zdjęciu będzie ostre nieco przed i sporo za elementem na który nastawiliśmy ostrość.
Miło posłuchać profesjonalisty :) Głupi ja tak długo mam ten aparat a nie ogarnąłem podstawowych kwestii. Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie tematu.
Pozdrawiam Maciej
W Olku EM-1 Mark III mam opcję wyboru od 3 do 15 zdjęć w funkcji Focus Stacking. Ja polecam zdecydowanie funkcje Focus Bracketing:wink::).
Może przy okazji ktoś podpowie czym to później składać? Ja na razie używam PICOLAY, PS-a nie mam i raczej nie będę miał bo za drogi. Kupiłbym nawet coś jeśli jest ale za rozsądną cenę. Szukałem trochę w necie i znalazłem tylko takie programy typu PICOLAY lub poważniejsze ale za 150 USD więc nie dla mnie. Ja potrzebuję tego do zabawy a nie na zarobek więc szkoda mi kasy. Jest coś fajnego do polecenia?
Olympus Workspace też składa, pierwsze próby wyszły nieźle:)
https://zerenesystems.com/cms/stacker
Hugin podobno też składa, ale nie próbowałem.
Zerene Stacker lub Helicon Focus to najlepsze programy do stackowania zdjęć:):).
Składam za pomocą Franzis Focus Projects 4 - jeszcze przez kilka dni jest w promocji za darmo pod adresem https://sharewareonsale.com/s/focus-projects-professional-giveaway-coupon-sale
Cześć.
Mam em1 mark II i niestey nie mogę włączyć funkcji focus stacking. Jest ona niekatywa w menu (wyszarzona). Czy podpowiecie co mam włączone co uniemożliwia włączenie focus stacking ? Na ekranie mam ikone "FLK" i też nie wiem od czego to jest.
"FLK" to włączona funkcja redukująca migotanie w świetle fluorescencyjnym. Nie wiem czy może przeszkadzać funkcji "focus stacking".
Focus stacking nie działa przy włączonych innych funkcjach braketingu - zobacz, czy nie masz włączonego jakiegoś HDR lub czegoś podobnego.
No i ostatnie - w jakim trybie fotografowania (PASM) próbujesz włączyć tę funkcję?
Gdzieś wyczytałem, że "focus stacking" działa tylko z wybranymi obiektywami... na pewno z 60 macro.
Zdaje się, że trzeba też było zaktualizować firmware, aby funkcja ta działała z nowszymi obiektywami.
Tak, poprawki zrobiono zdaje się do 3 firmware'u.
Mam wszystkie aktualizacje zainstalowane. Wcześniej focus stacking działał.
Korzystam głównie z A i manual.
Coś poprzełączałem i już działa :) Natomiast aparat nie składa zdjęć w jedno. A czytałem, że w funkcji Focus Stacking sam powinien je złożyć w jedno, ostre zdjęcie.
Najlepiej wkleić zdjęcia z Menu aparatu i dopisać jakiegoś obiektywu to dotyczy. Focus Stacking łączy do 15 zdjęć i daje wynikowy JPG o zwiększonej GO + te maks. 15 zdjęć, które możesz sobie sam "zestackować". Focus Bracketing pozwala na zrobienie do 99 lub 999 zdjęć, które łączysz później sam w aplikacje pokoju Photoshopa lub Helicona, czy innych wyżej wspomnianych.
Do sklejania w komputerze można też wykorzystać Franzis Focus Projects 4 który jest aktualnie do pobrania za darmo pod adresem https://sharewareonsale.com/s/free-focus-projects-4-pro-100-discount
Wersja darmowa ma ograniczenie ilości składanych klatek (o ile pamiętam do 32) ale w wielu zastosowaniach to całkowicie wystarcza. Możliwości ingerencji w składany stack są znacznie większe niż w przypadku stacku składanego bezpośrednio w aparacie.
Do sklejania w komputerze można też wykorzystać Franzis Focus Projects 4 który jest aktualnie do pobrania za darmo pod adresem https://sharewareonsale.com/s/free-focus-projects-4-pro-100-discount
Wersja darmowa ma ograniczenie ilości składanych klatek (o ile pamiętam do 32) ale w wielu zastosowaniach to całkowicie wystarcza. Możliwości ingerencji w składany stack są znacznie większe niż w przypadku stacku składanego bezpośrednio w aparacie.
i dodatkowo ograniczeniem jest 30 dniowy okres próbny, a później płacimy.
http://www.zerenesystems.com/cms/stacker
Przez miesiąc full wypas. Wersja osobista 89 $
i dodatkowo ograniczeniem jest 30 dniowy okres próbny, a później płacimy.
Mylisz się.
"Terms and Conditions
This is a 2-computer lifetime license, for commercial or noncommercial use
No free updates; if you update the giveaway, it may become unregistered
You get free tech support
You must get your license key and download the installer before this offer
May not be resold"
Mylisz się.
"Terms and Conditions
This is a 2-computer lifetime license, for commercial or noncommercial use
No free updates; if you update the giveaway, it may become unregistered
You get free tech support
You must get your license key and download the installer before this offer
May not be resold"
Po zainstalowaniu wyskoczył komunikat aby wpisać numer seryjny, bez wpisania numery jest tylko 30 days trial
Bo trzeba program zarejestrować. Jeżeli podawałeś na stronie sharewareonsale.com swój adres e-mail opis sposobu darmowej rejestracji powinieneś od nich dostać e-mailem. Wygląda to tak (opis rejestracji innego programu - Franzis Denoise Projects, ale dla Focus Projects robi się to podobnie - tylko link do strony rejestracji zapewne jest inny):
"To get your license key, click here to go to exclusive SharewareOnSale registration page (https://reg.franzis.de/reg/DPW-22078000/0/0/502/2.0/0/en/). At the registration page, enter your email address, check BOTH of the checkboxes, and click SEND. At the next page, you need to scroll down, fill the form, and click SEND. You must fill out this form. After you’ve done that successfully, the developer will send you an with a confirmation link in it; you must click that link to confirm your email address. Once you confirm your email address, you will be sent another email by the developer that contains your USER ID and REGISTRATION CODE. Keep this USER ID and REGISTRATION CODE safe, as you will need it to register DENOISE Projects. Now, download DENOISE Projects and install it. During install, you will be prompted with a screen where you must enter the USER ID and REGISTRATION CODE you received earlier. Enter it, click OK, and finish installing. Next, run DENOISE Projects and you will be asked to enter a SERIAL NUMBER. In that box, enter the REGISTRATION CODE you received earlier by email and click ACTIVATE NOW. After that, enjoy!"
Doszedłem już o co chodzi z tym składaniem zdjęć przez aparat. Otóż z moim 25 f1.2 Focus stacking nie działa. W pozostałych działa i ostatnie zdjęcie jest złożone :).
Myśłałem, że analogicznie jak do HDR będzie tylko plk wynikowy bez źródeł, a tutaj w focus stacking również są zdjęcia źródłowe
Focus stacking korzystacie tylko w makro, czy również w krajoobrazie jak chcemy mieć dużą głebie ostrości w tym przedni plan?