Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : popRAWka 9/2020 - Głosowanie i Wyniki

And.N
4.05.20, 18:32
222013

popRAWka 9/2020 - Głosowanie

Witam i zapraszam do głosowania w Edycji 9/2020 popRAWki. Mamy w sumie 12 prac
więc można głosować maksymalnie na 3 prace. Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
na dwie lub tylko na jedną. Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż trzy prace.

Termin głosowania 3 dni, czyli do 07.05.20 (czwartek)

Po zakończonym głosowaniu zostaną ujawnieni autorzy prac.
Jeśli ktoś sobie nie życzy ujawnienia proszę o informację na priv

Numer danej pracy znajduje się nad zdjęciem.
Autorem pliku RAW jest zwycięzca poprzedniej edycji helmuth.

Dla chętnych do pobrania paczka z pracami
(z numerem 00. w paczce jest oryginał jpg):
222014

Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
222015

PROPOZYCJE popRAWkowe

1. helmuth
222016

2. Wiejo
222017

3. Rabbit
222018

4. Mirek63
222019

5. Cru
222020

6. JAdam
222021

7. henry1
222022

8. DzejPi
222023

9. paparapa
222024

10. Marek61
222025

11. easy_rider
222026

12. a123
222027

Na temat konkretnych prac wypowiadamy się (pozytywnie/negatywnie) po zakończonym głosowaniu, i do takiej dyskusji zachęcam.

W trakcie głosowania oczywiście można ogólnikowo się wypowiadać. Offtopy też mogą być:smile:

Powodzenia wszystkim życzę.

henry1
4.05.20, 19:13
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Klony, ach te klony... :shock:

Rabbit
4.05.20, 20:05
Klony, ach te klony... :shock:
Klon zwyczajny, klon pospolity (Acer platanoides L. (https://pl.wikipedia.org/wiki/Karol_Linneusz)) – gatunek (https://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunek_(biologia)) rośliny z rodziny mydleńcowatych (https://pl.wikipedia.org/wiki/Mydle%C5%84cowate)...... :mrgreen:

henry1
4.05.20, 20:21
Klon zwyczajny, klon pospolity (Acer platanoides L. (https://pl.wikipedia.org/wiki/Karol_Linneusz)) – gatunek (https://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunek_(biologia)) rośliny z rodziny mydleńcowatych (https://pl.wikipedia.org/wiki/Mydle%C5%84cowate)...... :mrgreen:

Ze wszystkich klonów najbardziej lubię syrop klonowy. :-P

helmuth
4.05.20, 20:24
Tak jak napisałem w mojej stopce, lubię horyzontalne poziomy. Zdumienie moje było ogromne, kiedy przyjrzałem się dokładniej zdjęciom.
Tak jak w w przeróbce "Reduty Ordona"- Wyszedłem na działo i spojrzałem w pole. Co tam się działo- ja pier.... :mrgreen:

henry1
4.05.20, 20:33
Tak jak napisałem w mojej stopce, lubię horyzontalne poziomy. Zdumienie moje było ogromne, kiedy przyjrzałem się dokładniej zdjęciom.
Tak jak w w przeróbce "Reduty Ordona"- Wyszedłem na działo i spojrzałem w pole. Co tam się działo- ja pier.... :mrgreen:

To już domyślam się która Twoja. :mrgreen:

Co do "Reduty Ordona", tam było :
" Wstąpiłem na działo,
Jak nie wy.....o.
Aż mi w oczach pociemniało...

paparapa
4.05.20, 20:41

Za bardzo się przyglądasz :). Ja przyjrzałem się RAWowi .... i też mogę napisać. Co tam się dzieje :mrgreen:.
Wszak ustalono tu niedawno , że o wartości artystyczne chodzi a nie o pryncypia :).
A skoro nasz kolega na swoim sprzęcie widzi tu same klony, to pozostaje się dobrze bawić :mrgreen:

helmuth
4.05.20, 20:59
To już domyślam się która Twoja. :mrgreen: Jesteś pewien, że tam w ogóle jest moja? :-P

Co do "Reduty Ordona", tam było :
" Wstąpiłem na działo,
Jak nie wy.....o.
Aż mi w oczach pociemniało...Jest wiele przeróbek, pewnie w zależy od regionu, które są bardziej znane. :wink:

Ja przyjrzałem się RAWowi .... i też mogę napisać. Co tam się dzieje :mrgreen:. Gdyby tam się nic nie działo, nie wysłałbym andtorowi. Przecież to jest popRAWka, w każdym rawie znajdzie się coś do poprawienia. :grin:

henry1
4.05.20, 21:05
Jesteś pewien, że tam w ogóle jest moja? :-P

Jest wiele przeróbek, pewnie w zależy od regionu, które są bardziej znane. :wink:

:grin:

Pewien nie jestem, ale nie odpuścił byś pokazania swojej wersji. :mrgreen:
Co do poezji, jaki kraj taka poezja. :cry::oops:

paparapa
4.05.20, 21:20
Gdyby tam się nic nie działo, nie wysłałbym andtorowi. Przecież to jest popRAWka, w każdym rawie znajdzie się coś do poprawienia. :grin:

Są rzeczy których poprawić się nie da. W nocnych zdjęciach najważniejsza jest ekspozycja. Jeśli ona jest poprawna to fotke można ogarnąć z klimatem i bez większej "kupy".

Bez obrazy :)...ale mz w tym przypadku ekspozycja leży, i zostaliśmy "zmuszeni" do kompromisu typu cholera albo dżuma .... ale na pewno nie do poprawnej edycji. :mrgreen:.
Więc nie dziw się, że jest jak jest... :)

helmuth
4.05.20, 21:55
Są rzeczy których poprawić się nie da.Co nie znaczy, że można psuć jeszcze bardziej. :wink:

paparapa
5.05.20, 01:00
Co nie znaczy, że można psuć jeszcze bardziej. :wink:

Autorzy na pewno uważają że edytowali zdjęcie poprawnie. W końcu biorą udział w poprawce a nie popsujce. :) A nawet gdyby.... to gdzie jest napisane, że nie można psuć wedle uznania? :mrgreen:

And.N
5.05.20, 07:41
Czas na pierwszy przeciek:)

Na 1 miejscu jedna praca,
Na 2 miejscu jedna praca.
Na 3 miejscu dwie prace.
Różnice w czołówce minimalne o głos.
Tych co "ryby i dzieci" 2 prace.

helmuth
5.05.20, 07:58
... gdzie jest napisane, że nie można psuć wedle uznania? :mrgreen:W tytule zabawy- popRAWka. Nie posujka tylko poprawka. :-P

apz
5.05.20, 09:36
Autorzy na pewno uważają że edytowali zdjęcie poprawnie. ...

...w swoim rozumieniu tej fotografii.

Co to w ogóle znaczy poprawna edycja nocnego zdjęcia?

Cru
5.05.20, 15:08

No jak to co... Taka, która ma wstęp, rozwinięcie i zakończenie ;) ;) :D

henry1
5.05.20, 16:43

Poprawna edycja, to zapewne akceptowalna przez większość. :shock::cry:

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Czas na pierwszy przeciek:)

Na 1 miejscu jedna praca,
Na 3 miejscu dwie prace.
Różnice w czołówce minimalne o głos.
Tych co "ryby i dzieci" 2 prace.

To moja. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

A najpewniej wśród "ryb i dzieci". :cry::cry::cry:

helmuth
5.05.20, 16:53
Poprawna edycja, to zapewne akceptowalna przez większość. :shock::cry:Przy założeniu, że większość się zna. :wink:

henry1
5.05.20, 16:58
Przy założeniu, że większość się zna. :wink:

O gustach nie dyskutujemy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

helmuth
5.05.20, 17:05
O gustach nie dyskutujemy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:Mieć gust to niekoniecznie to samo co znać się.

henry1
5.05.20, 20:13
Mieć gust to niekoniecznie to samo co znać się.

Można mieć gust znawcy. :wink:

Marek61
5.05.20, 21:24
To se zagłosowałem, gustem amatora:wink:
Niektórym ładnie wyszło to co ja spieprzyłem, gratulacje.:grin:

Wiejo
5.05.20, 22:11
Głosy poszły.

Krakman
6.05.20, 14:03
Dałem głos :grin:

paparapa
6.05.20, 14:50
Dałem głos :grin:

:mrgreen:

sikor
6.05.20, 17:59
Zagłosowałem elektronicznie :)

And.N
7.05.20, 10:33
Może jeszcze ktoś się skusi na oddanie głosu do równych 20 ? Bodzip, fret, ?

Bodzip
7.05.20, 10:54
Może jeszcze ktoś się skusi na oddanie głosu do równych 20 ? @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250), @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903), ?
Uuuups :oops: dzięki za przypomnienie.

And.N
7.05.20, 11:14
To mamy 2 przeciek.

Na 1 miejscu jedna praca. (4 głosy przewagi)
Na 3 miejscu jedna praca.
Bez głosu jedna praca.
1 miejsce wydaje się już przesądzone. Pomiędzy dwoma następnymi pracami głos różnicy.

paparapa
7.05.20, 11:17
To mamy 3 przeciek.

Bez głosu jedna praca.
1 miejsce wydaje się już przesądzone. Pomiędzy dwoma następnymi pracami głos różnicy.

A nie drugi?

And.N
7.05.20, 11:22
Drugi oczywiście, już poprawiam.

fret
7.05.20, 14:30
Dzięki za przypomnienie, ale mam wrażenie, że formule poprawki przydałaby się reforma. Landszafty miejskie i wiejskie to nie jedyna dziedzina fotografii. Widać to choćby po fotografii miesiąca. Ja bardzo przepraszam, ale w zalewie podobnych tematów, to już nawet głosowanie zaczyna wiać nudą. Może warto popracować nad pulą obrazków do obrabiania i zróżnicować tematykę? Myślę że dawcy się znajdą.

And.N
7.05.20, 14:47
Z dawcami jest problem:) Już kiedyś prosiłem o RAWy bodajże w osobnym wątku, które miałbym w rezerwie dla ewentualnego wykorzystania w popRAWce (z marnym skutkiem). Zdarza się, że osoba wygrywająca edycję wyśle 2 czy 3 RAWy do wyboru, wówczas pozostałe jeśli uznam za "ciekawe" wykorzystuję w popRAWce, zwłaszcza jak mi się uda wygrać:). Sądzę, że urozmaicenie jako takie jest, ostatnio pierwszy raz mieliśmy zdjęcie wykonane w technice IR i takie jeszcze w rezerwie mam. Jeśli masz ochotę coś wysłać to poproszę na adres meil popRAWki. Z chęcią przyjmę, od innych oczywiście także. Z swej strony mam tylko takie "kryterium", aby taki RAW przedstawiał jakąś powiedzmy "wartość". Chodzi mi o to, żeby nie było to zdjęcie, które normalnie wyrzucamy do kosza (z różnych względów). Inaczej obrabia się jakieś "fajne" zdjęcie, jest jakaś motywacja do obróbki.

henry1
7.05.20, 15:59
To mamy 2 przeciek.

Bez głosu jedna praca.

Bodzip
7.05.20, 16:12
Nie będę się kłócił - ja nie wysłałem :-P

henry1
7.05.20, 16:17
Nie będę się kłócił - ja nie wysłałem :-P

Wiem, i dlatego musiałem znaleźć innych artystów dla moich głosów. :mrgreen:

And.N
7.05.20, 18:47
Zwycięzcą edycji 9/2020 został helmuth
Gratulacje !!!

Miejsce 1 (praca 1)
222093

Miejsce 2
JAdam (praca 6)
222094

Miejsce 3
a123 (praca 12)
222095

Podsumowanie wyników 9 Edycji.
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2 ( prace od miejsca 13 i dalsze otrzymują 1 punkt)
222096

RANKING po 9 Edycji.
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
222097

Zwycięzca proszony jest o nadesłanie RAW-a do następnej edycji.

Dziękuję wszystkim za udział w zabawie.
Zapraszam także do ewentualnej dyskusji na temat prac.

Cru
7.05.20, 19:01
Gratulacje dla stojących na pudle [emoji6]

Rabbit
7.05.20, 19:11
Gratulacje dla zwycięzcy :)
dzięki za głosy na moją popRAWkę.

And.N
7.05.20, 19:33
Co do prac, uwaga odnośnie nr 7. @henry1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3133) coś wyjątkowo nie tak z obróbką poszło. Oglądając Twoją pracę na czarnym tle ma kształt prawie elipsy (oprócz LD rogu), a nie prostokąta.
Pewnie na swoim monitorze tego nie zauważyłeś, ale rozjaśniając zdjęcie można zobaczyć coś takiego:

222098

Nie powinno to mieć miejsca, te widoczne gradienty i całkowicie "czarne trójkąty" w rogach.
Jak pisałem, u mnie ta "elipsa" bez rozjaśniania widoczna (podczas wyświetlania zdjęcia na czarnym tle)

henry1
7.05.20, 19:41
Co do prac, uwaga odnośnie nr 7. @henry1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3133) coś wyjątkowo nie tak z obróbką poszło. Oglądając Twoją pracę na czarnym tle ma kształt prawie elipsy (oprócz LD rogu), a nie prostokąta.
Pewnie na swoim monitorze tego nie zauważyłeś, ale rozjaśniając zdjęcie można zobaczyć coś takiego:

222098

Nie powinno to mieć miejsca, te widoczne gradienty i całkowicie "czarne trójkąty" w rogach.
Jak pisałem, u mnie ta "elipsa" bez rozjaśniania widoczna (podczas wyświetlania zdjęcia na czarnym tle)

Specjalnie dałem czarną winietę, żeby u Helmuta na moście było ciemniej. :mrgreen:

Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym ! :mrgreen:

Dzięki za głosy na moje "dzieło". :mrgreen:

Bodzip
7.05.20, 19:51
Gratulacje :)

paparapa
7.05.20, 20:55

Gratulacje ...

Ps .
A co Ty zrobiłeś z kolorami, lampami i refleksami na wodzie? Zwłaszcza z prawej strony. :mrgreen:

helmuth
7.05.20, 21:02
Znowu wygrałem :mrgreen:
Dzięki za głosy, gratuluję pozostałym "pudłowiczom".
Mam niezłą zagwozdkę- co tu podrzucić kierownikowi. :roll:
Są głosy, że widoczków już dość, trzeba coś zmienić. Jakieś propozycje? Może akurat będę coś miał w temacie.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Ps .
A co Ty zrobiłeś z kolorami, lampami i refleksami na wodzie? Zwłaszcza z prawej strony. :mrgreen:Rozmyłem lekko przepały, zmieniłem barwę lamp i ich refleksów kolorem selektywnym.

JAdam
7.05.20, 21:10
Ożesz w mordę.... Fajnie :)

Gratuluję i dzięki za głosy.

And.N
7.05.20, 21:17
Orzesz w mordę.... Fajnie :)
Bardzo fajnie jak na debiut w popRAWce:)

Marek61
7.05.20, 21:57
Gratulacje dla zwycięscy:!: i wszystkich uczestników, a co dla mnie tyż :wink:

apz
7.05.20, 22:04
Gratulacje!

Muminek
7.05.20, 22:59
Gratulacje :)

a123
8.05.20, 13:46
Gratulacje dla zwycięzcy :)

Dzięki za głosy na moją poprawkę :)

helmuth
8.05.20, 14:58
Ponawiam pytanie:

Są głosy, że widoczków już dość, trzeba coś zmienić. Jakieś propozycje? Może akurat będę coś miał w temacie.

And.N
8.05.20, 15:05
Proponuje przeglądnąć ostatnie popRAWki (https://forum.olympusclub.pl/threads/112193-Mistrzowie-i-Archiwum-popRAWki) i podjąć decyzję. Pośpiechu nie ma, nową edycję rozpocznę raczej jutro (jak będzie RAW) z terminem do 18. 05. 20. aby objąć jeszcze przyszły weekend.
Zobowiązałem się przeprowadzić 2 cykle po 10 popRAWek w tym roku i jak nie będzie nieprzewidywalnych okoliczności, powinno się udać.

helmuth
8.05.20, 15:49
Proponuje przeglądnąć ostatnie popRAWki (https://forum.olympusclub.pl/threads/112193-Mistrzowie-i-Archiwum-popRAWki) i podjąć decyzję. Pośpiechu nie ma, nową edycję rozpocznę raczej jutro ...Więc poczekam jeszcze, może ktoś będzie miał konkretną propozycję. :)

jkr
8.05.20, 16:32
Więc poczekam jeszcze, może ktoś będzie miał konkretną propozycję. :) Gratuluję. Daj może coś ze Szczecina, jakaś architektura.

helmuth
8.05.20, 16:58
Gratuluję. Daj może coś ze Szczecina, jakaś architektura.Jaja sobie robisz?
To ostatnie to był Most Długi w Szczecinie. :grin:

henry1
8.05.20, 17:09
Jaja sobie robisz?
To ostatnie to był Most Długi w Szczecinie. :grin:

Może, coś z przyrody ?
Jakieś zoo ??? :wink:

jkr
8.05.20, 17:20
Jaja sobie robisz?
To ostatnie to był Most Długi w Szczecinie. :grin: Szczerze mówiąc to Gocław tylko dobrze pamiętam i to z 1975 roku.

Bodzip
8.05.20, 17:43
Panorama, hdr ...

Cru
8.05.20, 17:44
Droga na Ostrołękę...

And.N
9.05.20, 10:13
helmuth czekam na RAW-a do poniedziałku.
Jeśli ktoś ma chęć wysłać jakiś RAW (RAWy) do popRAWki to bardzo proszę na konto meil popRAWki. Zostaną najwyżej w rezerwie do ewentualnego wykorzystania.

Krakman
9.05.20, 11:40
Gratulacje!!!