Zobacz pełną wersję : popRAWka 9/2020
221669
popRAWka 9/2020
Witam i zapraszam do udziału w dziewiątej edycji popRAWki.
Autorem pliku RAW jest helmuth, zwycięzca poprzedniej edycji.
Udostępniony zostanie także plik DNG jeśli ktoś miałby problem z otwarciem ORF z Olympusa E-M10
Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy.
Więcej o dozwolonym zakresie obróbki w regulaminie.
Termin nadsyłania prac mija 04.05.2020 (poniedziałek) o godz. 18:00.
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 1500 px dłuższy bok .
Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
221670
Plik RAW: 221671
Plik DNG: 221672
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|
Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com
PS.
Jeśli nie będzie to stanowiło problemu proszę wysyłać prace bez danych EXIF.
Chodzi o zachowanie pełnej anonimowości prac w głosowaniu.
Proszę też pamiętać aby zamiast nazwy pliku wpisać swój nick z forum.
Fajne :)
Eeeee, ISO 200, mogłeś się postarać :-P
... mogłeś się postarać :-PAle że co? :twisted:
Zamiast iso 200 i 13 sek. , foto z ręki, iso 12800 i czas 1/30s. Byłoby trudniej w obróbce:). Chyba o to chodziło Bogdanowi.
...foto z ręki, iso 12800 i czas 1/30s. Byłoby trudniej w obróbce:). No już bez przesady! :mrgreen:
Mamy się bawić a nie rzucać kłody pod nogi. :-P
Oj tam, w popRAWce 7/2018 (https://forum.olympusclub.pl/threads/115410-popRAWka-7-2018-G%C5%82osowanie-i-Wyniki) było iso 6400, 1/60s (foto z ręki). Matryca w Olympusie od Sony sądzę tą jedną działkę jest lepsza od tej z Panasonica, więc czemu nie iso 12800:).
... więc czemu nie iso 12800:).Potrafię być wredny ale taka świnia to już nie jestem. :roll:
No już bez przesady! :mrgreen:
Mamy się bawić a nie rzucać kłody pod nogi. :-P
Mamy poprawiać zepsute zdjęcia. Tak dokładnie o wysokie ISO mi chodziło :-P
Oj tam, w popRAWce 7/2018 (https://forum.olympusclub.pl/threads/115410-popRAWka-7-2018-G%C5%82osowanie-i-Wyniki) było iso 6400, 1/60s (foto z ręki). Matryca w Olympusie od Sony sądzę tą jedną działkę jest lepsza od tej z Panasonica, więc czemu nie iso 12800:).
G9 też ma matrycę od Sony. W każdym razie tak czytałem. Ale może jestem w mylnym błędzie.
Tak dokładnie o wysokie ISO mi chodziło :-PAle ISO200 dla EM10 to minimalna czułość. Sztucznego ISO100 nie liczę. :)
...G9 też ma matrycę od Sony. W każdym razie tak czytałem. ....
Możliwe, nie wiem. Tamto zdjęcie było z G5, a to na pewno matryca panasonika.
Ale ISO200 dla EM10 to minimalna czułość. Sztucznego ISO100 nie liczę. :)
Nie jest żle nawet
ACR sobie jakoś radzi. Ale mogłeś dać trójcę do hdr-u byłoby ciekawiej...
... mogłeś dać trójcę do hdr-u byłoby ciekawiej...Nie mogłem bo jest tylko jeden "pstryk" ale też może być ciekawie. Głębokie cienie i spore przepały trochę zachodu wymagają. :wink:
jak tak chwalicie to sciagne i zobacz. co tam siedzi - choć fanem kadru nie jestem ;)
Jedna praca na skrzynce, czekam na więcej:)
Jedna praca na skrzynce, czekam na więcej:)
Nie żartuj.
Osobiście jestem na etapie balansu bieli, a helmuth milczy jak zaklęty.
Nie żartuj.
Osobiście jestem na etapie balansu bieli, a @helmuth (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6333) milczy jak zaklęty.A co? Mam Ci podpowiedzieć jak to zrobić? :-P
A co? Mam Ci podpowiedzieć jak to zrobić? :-P
Ależ nie! Tylko jakie lampy były.
Sodowe.
Też, to widać. Tam jest jednak wszystko i LED-y jeszcze z różnym widmem.
Nie to ile K ustawiłeś i jak balans tinty ustawiłeś.
Nie to ile K ustawiłeś i jak balans tinty ustawiłeś.Zadajesz trudne pytania. :-P
Nie pamiętam, to było rok temu.
... ile K ustawiłeś i jak balans tinty ustawiłeś.
Nie widzę specjalnie przydatności tych informacji.
Różne programy na wstępie ustawią "po swojemu"(wartości liczbowe) ten balans bieli (odczytując info z RAW).
Przykładowo:
LR ->
221905
DxO -> 221906
Taka ciekawostka, program firmowy Olympus Workspace sugeruje, że WB był ustawiony na "podwodny".
221907
Być może tak było, bo ustawienie w DxO Temperature 3748 K i Tint 21 odpowiada dokładnie nastawie WB Underwater (z rozwijanej listy tam gdzie jest As Shot).
Jak pisałem na wstępie, nie ma to specjalnie znaczenia mając plik RAW gdzie WB można ustawić dowolnie i bardziej sugerujemy się jak zdjęcie jest wyświetlane kolorystycznie na monitorze.
Także wersje będą się różnić mam nadzieję, bo na razie jest w dalszym ciągu jedna wersja. Podium jeszcze wolne zatem:)
Taka ciekawostka, program firmowy Olympus Workspace sugeruje, że WB był ustawiony na "podwodny".Mogło tak być!
Zauważyłem już dawno, że przy mieszanym oświetleniu, kiedy światło sodówek miesza się z żarowym i ledowym, najjbardziej zbliżone do rzeczywistych kolory na ekranie daje właśnie takie ustawienie WB.
Często, przy zdjęciach nocnych w mieście, ustawiam balans na rybę. :)
...Często, przy zdjęciach nocnych w mieście, ustawiam balans na rybę. :)
I słusznie:). Ważne by efekt odpowiadał oczekiwaniom, a mając RAW zawsze ewentualne korekty można zrobić.
Na skrzynce 2 prace i 2 dni do końca terminu pozostało.
Podium już zajęte:wink:, 4 prace na skrzynce.
Wysłałem pracę, ale nie dostałem potwierdzenia, że praca dotarła...
Wysłałem pracę, ale nie dostałem potwierdzenia, że praca dotarła...
To to to samo :wink: a poszło.
Pozdrawiam.
Wysłałem pracę, ale nie dostałem potwierdzenia, że praca dotarła...To i tak lepiej niż ja - bo dostałem potwierdzenie o dyskwalifikacji... :mrgreen:
a bo wysyłacie "za 5 dwunasta":wink: i jeszcze co niektórzy nie podpisują pracy nickiem z forum:)
Za ok. pół godz. sądzę będzie watek z ankietą.
Czyli powinno być 6 i pół pracy...
A będzie jak zawsze - dwucyfrowo :lol:
Dla równości wysłałem 6 prac ;)
a bo wysyłacie "za 5 dwunasta":wink: i jeszcze co niektórzy nie podpisują pracy nickiem z forum:)
Za ok. pół godz. sądzę będzie watek z ankietą.
No cóż .... zostałem " niektórym" :mrgreen:. "Sorki" :)
Nie wysłałem bo nie zdążyłem. Mam zbyt dużo roboty służbowej nawet w domu. Trudno. Wrzucę później w wątku tak dla zabawy.
Dawaj, poznęcamy się:wink::), będzie można bo poza konkursem:).