PDA

Zobacz pełną wersję : Binarowa

Bodzip
20.04.20, 22:20
Poświęcę ten wątek zabytkowemu kościółkowi w Binarowej. Kościół z roku ok. 1500. Cudo. Miałem możliwość wejść praktycznie wszędzie - ołtarz główny i ołtarze boczne, balkon i organy, zakrystia i zabytkowe meble. Będzie jedyna w Europie polichromia z tańcem szkieletów :)
Zamiast o tych paskudnych politykach, o zarazie co gnębi naród sierocy, będzie o pięknie architektury i kultury.
Nigdzie nie używałem lampy do doświetlania - nie wolno i nie chciałem. Można zniszczyć piękne polichromie. Więc czasem będzie przepał z okna - trudno.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._Micha%C5%82a_Archa nio%C5%82a_w_Binarowej
http://www.biecz.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&menu=221&strona=1&sub=220

Aparat to E-PL5, ISO od 500 do 2000 (dało radę) obiektyw ZD 14-35 (duży Olek)
Będę się starał wrzucać codziennie jedno.

1. 221556

henry1
20.04.20, 22:25
Poświęcę ten wątek zabytkowemu kościółkowi w Binarowej. Kościół z roku ok. 1500. Cudo. Miałem możliwość wejść praktycznie wszędzie - ołtarz główny i ołtarze boczne, balkon i organy, zakrystia i zabytkowe meble. Będzie jedyna w Europie polichromia z tańcem szkieletów :)
Zamiast o tych paskudnych politykach, o zarazie co gnębi naród sierocy, będzie o pięknie architektury i kultury.
Nigdzie nie używałem lampy do doświetlania - nie wolno i nie chciałem. Można zniszczyć piękne polichromie. Więc czasem będzie przepał z okna - trudno.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._Micha%C5%82a_Archa nio%C5%82a_w_Binarowej
http://www.biecz.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&menu=221&strona=1&sub=220

Aparat to E-PL5, ISO od 500 do 2000 (dało radę) obiektyw ZD 14-35 (duży Olek)
Będę się starał wrzucać codziennie jedno.

1.

Jak krakowski centuś. :mrgreen:

Ale z przyjemnością czekam na Twoją rozrzutność. :mrgreen:
Wątek stokroć lepszy od "Nudy". :mrgreen:

Marek61
20.04.20, 22:27
Za wszystkie słowa które na wstępie napisałeś a temat ciekawy podjąłeś stwierdzam Jesteś Wielki :!::grin:

apz
20.04.20, 22:32
czekam...

Bodzip
20.04.20, 22:34
Za wszystkie słowa które na wstępie napisałeś a temat ciekawy podjąłeś stwierdzam Jesteś Wielki :!::grin:
Bez przesady, jestem kurdupel = 169 cm, a ze starości to pewnie już trochę mniej :mrgreen:

henry1
20.04.20, 22:36
Bez przesady, jestem kurdupel = 169 cm, a ze starości to pewnie już trochę mniej :mrgreen:

Mały wzrostem, Wielki duchem. :mrgreen:
Dawaj następne. :evil:

Bodzip
20.04.20, 22:37
Dawaj następne. :evil:
Jutro, dziś założyłem koronę i idę do łóżka do żony :-P

henry1
20.04.20, 22:40
Jutro, dziś założyłem koronę i idę do łóżka do żony :-P

A jak jutra nie dożyję, to następne włożysz mi do "futerału" ??? :cry:

Bodzip
21.04.20, 06:35
Ołtarz główny.

2. 221576

apz
21.04.20, 08:31
Prześliczna snycerska i nie tylko robota.

henry1
21.04.20, 17:59
Dech zapiera ! :shock:
Plusa nie dam, bo...:evil::evil::evil:.

Bodzip
21.04.20, 18:24
Jako że to ten sam ołtarz to dziś będzie drugie zdjęcie :)
Widok z balkonu organów. Niestety nie jest centralne - organy są tak zabudowane że środek jest zajęty. Mówi się trudno.

3. 221591

henry1
21.04.20, 18:33
Widzę, że nabierasz rozpędu, jutro powinny być co najmniej trzy foty. :mrgreen:
Wnętrze wspaniałe. :roll:

DeWuTe
21.04.20, 19:16
Pytanie ile w ogóle masz tych zdjęć? :shock:

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Bo jest na co popatrzeć! :grin:

Bodzip
21.04.20, 19:18
Pytanie ile w ogóle masz tych zdjęć? :shock:

Bo jest na co popatrzeć! :grin:
Tak cykam aby do końca pandemii starczyło :mrgreen:

DeWuTe
21.04.20, 19:21
To znaczy że się przemieszczasz, no no, no. Nie wiem czy tak można, no chyba że zabierasz ze sobą "Blondynkę" jako alibi. :lol:

apz
21.04.20, 20:40
To znaczy że się przemieszczasz, no no, no. Nie wiem czy tak można, no chyba że zabierasz ze sobą "Blondynkę" jako alibi. :lol:

E tam blondynkę - machnie służbowym kwitem i nikt mu nie podskoczy

henry1
21.04.20, 21:13
Tak cykam aby do końca pandemii starczyło :mrgreen:

Mówią, że to jeszcze z rok potrwa. Starczy Tobie fotek ??? :roll:

Bodzip
22.04.20, 08:11
Mówią, że to jeszcze z rok potrwa. Starczy Tobie fotek ??? :roll:
Dopóki mi życia starczy :mrgreen:
Dziś dwa obrazki. Z profile i en face. Ołtarz w bocznej nawie. Ołtarz jak ołtarz, ale polichromia z tyłu na ścianie - bajka.

4. 221606

5. 221608

paparapa
22.04.20, 08:52
Nie ważne czy to z blondynką czy z służbowym kwitem. Ważne że są zdjęcia fajnego miejsca :). Cykaj dalej, choćby nawet rok. Niech się coś dzieje w krainie prawie umarłych. :mrgreen:

henry1
22.04.20, 17:01
Wreszcie jakiś pożytek z Ciebie, z przyjemnością oglądam Twoje dzieła. :mrgreen:
A jest na co popatrzeć. :roll:

Wiejo
22.04.20, 22:40
Piękna bryła kościółka a i wnętrze też oko pieści.

canimo
22.04.20, 23:04
Gdyby nie pandemia, to nawet bym sie nie dowiedziala, ze takie cuda sa w Binarowej.
Czekam na nastepne. Polichromia zacnosci.

DeWuTe
22.04.20, 23:24
Polichromia piękna jest i ładnie skomponowana z ołtarzem. :grin:

Bodzip
23.04.20, 06:57
Pani przewodnik - kobieta która wpuściła mnie wszędzie. To jej zawdzięczam większość nietypowych ujęć, wiedzę o szczegółach. Dzięki :)

6. 221623

paparapa
23.04.20, 11:38
Tak jest, podziękowania dla pani przewodniczki ;)

Tadeusz Jankowski
23.04.20, 16:06
Pani przewodnik, to zacna osoba, wie że jej pozwolenie dla Bodzip na wizytę nam się spodoba, przyniesie wiele pożytku, da nam szansę, wniesie na olyforum nowe odczucia, poznania, odbiory, światła, cienie i półcienie, fotograficzne niuanse.

Patrząc na fotki wnętrza kościółka szacuję ile by zajęło takie moje szwendanie się obiektywem po tych rzeźbach, kolumienkach, polichromiach, cyzelunkach. Kopalnia tematów, szczegółów, detali, wszystko jak na dłoni, ale jak do tego podejść by oddać całość i niczego ważnego nie uronić.
Zazdraszczam szansy bodzipowi.
Pzdr, TJ

jurec
23.04.20, 19:15
Bodzip - Miód spływa po mym sercu.

henry1
23.04.20, 19:24
Pani przewodniczka zadbała o strój, kolorystycznie dopasowany do wnętrza. :roll: :wink:

jurec
23.04.20, 19:28
Widać, że jest zauroczona fotografem :mrgreen:.

henry1
23.04.20, 19:31

Bodzip, to pogromca serc pań przewodniczek ??? :shock:
No i jasne dlaczego może wszystko focić. :cry:

Bodzip
23.04.20, 22:41
Co mnie cieszy nie mniej niż możliwość focenia :)

Takie sobie drzwi. Te drzwi prowadzą do starej, bardzo starej części świątyni.

7. 221659

Bodzip
24.04.20, 10:32
Kazalnica i troszkę polichromii

8. 221661

DeWuTe
24.04.20, 21:11
Dwa pytania
1. czy za ołtarzem na fotce nr 4 coś było namalowane czy tylko ta draperia?
2. patrząc na drzwi z foto nr 7 to one zostały powiększone, bo obramowanie wyraźnie nachodzi na polichromię?

Pięknie wymalowana i chyba odnowiona ta świątynia.

Bodzip
24.04.20, 22:02
Dwa pytania
1. czy za ołtarzem na fotce nr 4 coś było namalowane czy tylko ta draperia?
2. patrząc na drzwi z foto nr 7 to one zostały powiększone, bo obramowanie wyraźnie nachodzi na polichromię?

Pięknie wymalowana i chyba odnowiona ta świątynia.
Ad. 1 Oryginalna polichromia na deskach
Ad. 2 Prawdopodobnie - nie wiem dokładnie. Okucia stalowe są oryginalne - kowalska snycerka.

W 1990 i 2010 była powódź i kościół był zalany. Jest w całości odrestaurowany.

Rabbit
24.04.20, 23:14
Ładny kościółek, z pięknie zachowaną, odrestaurowaną polichromią, a do tego bardzo dobrze sfotografowany :)

Bodzip
25.04.20, 06:29
Dzięki wielkie za dotychczasowe głosy :)
Jak wiecie, dotychczas pokazywałem tylko cerkwie (no nie tylko - w większości) to teraz przyszedł czas na odmianę :)

Troszkę więcej polichromii.

9. 221697

apz
25.04.20, 14:38
Wymalunki cudowne, cieszę się, że mogę się im z Twoich zdjęć przyjrzeć.

DeWuTe
25.04.20, 16:39
Znowu pytanie mi się nasunęło - kto to wszystko fundował? musiał być ktoś przy kasie aby takie wymalowania zamówić.
Gmina taka bogata?

Bodzip
25.04.20, 17:59
Znowu pytanie mi się nasunęło - kto to wszystko fundował? musiał być ktoś przy kasie aby takie wymalowania zamówić.
Gmina taka bogata?
To jest oryginalna polichromia z XVI w.

apz
25.04.20, 18:23
To jest oryginalna polichromia z XVI w.

Zatem wierni na chwałę swojego Boga złożyli się, aż cud, że przetrwało to niejedną wojenną zawieruchę w tak doskonałym stanie.

Bodzip
25.04.20, 18:27
Zatem wierni na chwałę swojego Boga złożyli się, aż cud, że przetrwało to niejedną wojenną zawieruchę w tak doskonałym stanie.
Nie wiem jak jest w Binarowej, ale w Czarnej mieszkańcy na propozycję aby ich cerkiew objąć "opieką" konserwatora zabytków, powiedzieli NIE. "To nasza cerkiew i nikt nam nie będzie mówił co nam wolno a co nie".
Kościół w Binarowej jest wpisany na listę dziedzictwa UNESCO.

Tadeusz Jankowski
25.04.20, 23:56
Bardzo fajne malunki. Doskonale zakonserwowane, żywe. Malarstwo jeszcze noszące cechy średniowieczne, brak perspektywy, brak światłocienia, taka grafika - kontury wypełnione kolorami, plamami, pasmami. Ale robi to wrażenie, sceny przedstawiane, jak na ten wiek są bardzo dynamiczne, kompozycja każdej sceny jest przekonywująca, przemyślana, rozplanowana tak by dało się z niej od razu, bez wątpliwości czytać sceny ewangeliczne. Ogólnie jak na moje oko - supermalarstwo, super zabytek,
Pzdr, TJ

And.N
26.04.20, 06:52
Z przyjemnością oglądnąłem zdjęcia. Jedna uwaga, szkoda trochę braku ostrości (dalszy plan) na foto 2,3,5. Chyba nieco za mały numer przysłony był ustawiony.

Bodzip
26.04.20, 07:24
Dziś przy niedzieli... :)
W trakcie robienia zdjęć, a pani Małgosia poświęciła mi naprawdę dużo czasu - przyszła wycieczka szkolna. To chyba trzy klasy dzieciaków były.
Kurcze, podoba mi się pokazywanie młodym naszej kultury tak ponad podziałami politycznymi, religijnymi i narodowościowymi. Pani przewodnik opowiedziała dzieciakom historię tego kościoła i jego dzieje od 1500 roku.
Powiem, że sam słuchałem z paszczą opadniętą do ziemi.
Podobne wycieczki widziałem w cerkwi w Wołowcu. Wielkie brawa dla animatorów Beskidu Niskiego :)

10. 221731

apz
26.04.20, 07:39
Z przyjemnością oglądnąłem zdjęcia. Jedna uwaga, szkoda trochę braku ostrości (dalszy plan) na foto 2,3,5. Chyba nieco za mały numer przysłony był ustawiony.

Nie robione smartfonem.

jkr
26.04.20, 07:42
Dziś przy niedzieli... :)
W trakcie robienia zdjęć, a pani Małgosia poświęciła mi naprawdę dużo czasu - przyszła wycieczka szkolna. To chyba trzy klasy dzieciaków były.
Kurcze, podoba mi się pokazywanie młodym naszej kultury tak ponad podziałami politycznymi, religijnymi i narodowościowymi. Pani przewodnik opowiedziała dzieciakom historię tego kościoła i jego dzieje od 1500 roku.
Powiem, że sam słuchałem z paszczą opadniętą do ziemi.
Podobne wycieczki widziałem w cerkwi w Wołowcu. Wielkie brawa dla animatorów Beskidu Niskiego :)

10. 221731Bogdanie, przebywanie w danym miejscu, a zrozumienie tego miejsca to dwie różne sprawy.

And.N
26.04.20, 07:56
Nie robione smartfonem.
W to nie wątpię.

helmuth
26.04.20, 08:23
... przebywanie w danym miejscu, a zrozumienie tego miejsca to dwie różne sprawy.Zgoda, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby zrozumieć miejsce bez osobistego kontaktu, jakim jest przebywanie w nim.
Słyszałem o ludziach, którzy wyrabiają sobie zdanie na jakiś temat, na podstawie czyichś opowieści i uważają, że temat zrozumieli. Miejsce to nie matematyka.

jkr
26.04.20, 08:35
Zgoda, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby zrozumieć miejsce bez osobistego kontaktu, jakim jest przebywanie w nim.
Słyszałem o ludziach, którzy wyrabiają sobie zdanie na jakiś temat, na podstawie czyichś opowieści i uważają, że temat zrozumieli. Miejsce to nie matematyka.Bywam często na różnych sesjach naukowych o tematyce historycznej jak i w muzeach, gdzie zaprasza się młodzież szkolną i ja widzę, że są grzeczni i niby słuchają, ale jak jest czas na pytania to koniec zainteresowania.Jak mają siedzieć na lekcji to lepszy każdy wypad, a i organizatorom poprawia to statystykę.Mz jak jeden na stu łyknie wiedzę to i tak będzie dobrze.

Bodzip
26.04.20, 09:08
jkr w Wołowcu widziałem kilka wycieczek. Dzieciaki z Beskidu tematykę znały, więc po części były znudzone - to fakt. Dzieciaki z Gdańska słuchały opowieści o cerkwi, o akcji "Wisła" o Łemkach z wypiekami na twarzy.
To jest normalne - to co masz na co dzień tak nie interesuje jak nowość. Popatrz na mnie - jak jeździłem po Kaszubach to odwiedziny w zamkach krzyżackich to było "WOW". Pomimo tego że historię znam, to jednak przekaz z pierwszej ręki, możliwość własnoocznego zobaczenia, czasem pomacania jest bezcenna.

jkr
26.04.20, 09:15
jkr w Wołowcu widziałem kilka wycieczek. Dzieciaki z Beskidu tematykę znały, więc po części były znudzone - to fakt. Dzieciaki z Gdańska słuchały opowieści o cerkwi, o akcji "Wisła" o Łemkach z wypiekami na twarzy.
To jest normalne - to co masz na co dzień tak nie interesuje jak nowość. Popatrz na mnie - jak jeździłem po Kaszubach to odwiedziny w zamkach krzyżackich to było "WOW". Pomimo tego że historię znam, to jednak przekaz z pierwszej ręki, możliwość własnoocznego zobaczenia, czasem pomacania jest bezcenna.
Jest faktem, że rzeczywiście tych z daleka może to zainteresować.

Muminek
26.04.20, 09:55
Ten kościółek to prawdziwe "cudo"

wyszomir
26.04.20, 12:16
Zgoda, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby zrozumieć miejsce bez osobistego kontaktu, jakim jest przebywanie w nim.
Słyszałem o ludziach, którzy wyrabiają sobie zdanie na jakiś temat, na podstawie czyichś opowieści i uważają, że temat zrozumieli. Miejsce to nie matematyka.

Problem jest w czym innym - czy i jak te dzieciaki wykorzystają ten osobisty kontakt. Obawiam się, że większość niewiele z tego kontaktu wyniesie - po prostu posiedzą znudzeni i pójdą dalej. Ale - fakt, że mają szanse coś z tego kontaktu wynieść - i jakiś procent tę szanse wykorzysta.

A co do zdjęć - świetnie pokazują to piękne miejsce.

henry1
26.04.20, 13:43
Bywam często na różnych sesjach naukowych o tematyce historycznej jak i w muzeach, gdzie zaprasza się młodzież szkolną i ja widzę, że są grzeczni i niby słuchają, ale jak jest czas na pytania to koniec zainteresowania.Jak mają siedzieć na lekcji to lepszy każdy wypad, a i organizatorom poprawia to statystykę.Mz jak jeden na stu łyknie wiedzę to i tak będzie dobrze.

Pesymista. :cry:

DeWuTe
26.04.20, 14:11
@jkr (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12138) w Wołowcu widziałem kilka wycieczek. Dzieciaki z Beskidu tematykę znały, więc po części były znudzone - to fakt. Dzieciaki z Gdańska słuchały opowieści o cerkwi, o akcji "Wisła" o Łemkach z wypiekami na twarzy.

Tym bardziej wrażliwym i ciekawym zawsze coś zostanie, co może odezwie się po latach.

Bodzip
27.04.20, 06:59
Polewamy główki :)

11. 221795

apz
27.04.20, 09:57
Polewamy główki :)

Piękna, stara robota... Potem wypracowana przez lata.

Bodzip
27.04.20, 10:09
Piękna, stara robota... Potem wypracowana przez lata.
A będzie jeszcze starsza chrzcielnica, która znajduje się w najstarszej części kościoła.

Krakman
27.04.20, 19:26
Nie wiem czy mogę się tu odezwać, ale na złość Bogdanowi się odezwę....Choćby miał sprzeciwy.
Powiedziałbym, że lubię takie klimaty, ale to już wyświechtane zdanie... Powiem, że zdjęcia sakralne zawsze mnie urzekały choć daleko mi do praktykującego.
Proszę, o ile mogę prosić o trochę szczegółów , w sensie detali wszelakich a ciekawych... I jak to ja : uważaj z prostowaniem. Nie zawsze Ci wychodzi.... :grin:

paparapa
27.04.20, 21:12
Nie wiem czy mogę się tu odezwać, ale na złość Bogdanowi się odezwę....Choćby miał sprzeciwy.
Powiedziałbym, że lubię takie klimaty, ale to już wyświechtane zdanie... Powiem, że zdjęcia sakralne zawsze mnie urzekały choć daleko mi do praktykującego.
Proszę, o ile mogę prosić o trochę szczegółów , w sensie detali wszelakich a ciekawych... I jak to ja : uważaj z prostowaniem. Nie zawsze Ci wychodzi.... :grin:

Zgadzam się prawie ze wszystkim :).
Ale w starych drewnianych obiektach nie jest łatwo robić zdjęcia, które są "proste". Kilka stuleci temu nie obrabiano drewna tak perfekcyjnie jak teraz. Drewno też pracuje i paczy się powodując krzywizny konstrukcji :) .
Tego samego doświadczyłem w norweskich kościółkach, jeszcze bardziej powykrzywianych ze "starości" .

DeWuTe
27.04.20, 21:52
Zgadzam się prawie ze wszystkim :).
Ale w starych drewnianych obiektach nie jest łatwo robić zdjęcia, które są "proste". Kilka stuleci temu nie obrabiano drewna tak perfekcyjnie jak teraz. Drewno też pracuje i paczy się powodując krzywizny konstrukcji :) .
Tego samego doświadczyłem w norweskich kościółkach, jeszcze bardziej powykrzywianych ze "starości" .

Zgadzam się w całej rozciągłości, zwłaszcza jak się fotografuje w świetle zastanym bez wspomagania.
BTW paparapa - a kiedy pokażesz te kościółki? :lol:

Bodzip
27.04.20, 21:58
Szczegóły, szczegóły... co by tu ? Aaa

12. 221816

Faktem jest, że nieraz "ściana się wali". Nie wiem czy zauważyliście, ale nawet ta belka oddzielająca "sacrum" od "profanum" nie zachowuje kątów.

DeWuTe
27.04.20, 22:15
Nie są ważne kąty tylko duch, a szczegół bardzo fajny.
Świetna robota. :lol:

Krakman
27.04.20, 22:37
Szczegóły, szczegóły... co by tu ? Aaa

Faktem jest, że nieraz "ściana się wali". Nie wiem czy zauważyliście, ale nawet ta belka oddzielająca "sacrum" od "profanum" nie zachowuje kątów.
Kiedyś to były klamki..... :roll:

paparapa
27.04.20, 22:56

:mrgreen:

henry1
27.04.20, 23:12

Kiedyś w TV (BW) leciał taki serial "Czarownice" :mrgreen:
Była tam taka ciotka Klara, kolekcjonowała skradzione klamki. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Bodzip
28.04.20, 06:57
Na dziś przewidziałem dwa zdjęcia. Dwa małe ołtarzyki po obu stronach nawy głównej. Zwróćcie proszę uwagę na ściany obok i poza ołtarzami. Tam nie ma miejsca gdzie nie było by polichromii.

13. 221828

14. 221829

DeWuTe
28.04.20, 10:38
A co to za święty na 14. Ciekawy obraz.
Polichromie fantastyczne, bogactwo treści kolorów i postaci.

Bodzip
28.04.20, 10:56
A co to za święty na 14. Ciekawy obraz.

Szczerze mówiąc nie pamiętam. Uciekło mi to w natłoku informacji.

DeWuTe
28.04.20, 13:22
Nie znalazłem nic tylko ten opis
Kościół w Binarowej to jeden z najstarszych i najcenniejszych zabytków drewnianego budownictwa sakralnego w Polsce. Świątynia wzniesiona została ok. 1500 r. z drzewa jodłowego o konstrukcji zrębowej do której budowy użyto połówek bali modrzewiowych. Prawie wiek później dobudowana została do niej wieża i soboty, a w latach 40 XVII wieku kaplic.

Kościół składa się z nawy, dobudowanej od północy kaplicy Aniołów Stróżów, prezbiterium oraz wieży. Nawa i prezbiterium nakryte są wspólnym, jednokalenicowym dachem, na którym wznosi się mała wieżyczka na sygnaturkę. Pochyła wieża z nadbudowaną izbicą nakryta jest ostrosłupowym hełmem. Wszystkie części świątyni pobite są gontem, co dodaje jej harmonii i swoistego uroku. Nakryte płaskimi stropami wnętrze szczelnie pokryte jest malowidłami, które wprost oszałamiają swoją kolorystyką. Malowidła miały za zadanie przybliżać ludziom Biblię, były wykładnią zasad postępowania. Niewielu umiało wtedy pisać i czytać a msza odprawiana była po łacinie. Można zatem znaleźć na ścianach cykl 21 scen Męki Pańskiej, przedstawienia Sądu Ostatecznego, Naukę dobrego umierania, Rozdroża życia ludzkiego, Nagłą śmierć, Siedem sakramentów, Siedem cnót, sposoby odkupienia siedmiu grzechów głównych. Dekoracja sufitu w nawie i prezbiterium wykonana została za pomocą specjalnych szablonów zwanych patronami. Unikatową wartość mają utrwalone w malowidłach widoki XVII-wiecznego Biecza. Są tu również detale świadczące o indywidualnej inwencji ludowego artysty, jak np. wyobrażenie anioła z wąsami. Anioły w Binarowej są wszędzie, dzięki nim kościół jest po prostu magiczny. Innymi równie ciekawymi elementami wyposażenia świątyni są pochodzące z doby gotyku rzeźby na Matki Boskiej i czterech świętych dziewic umieszczone w nowej szafce na ścianie Kaplicy Aniołów Stróżów, rzeźba Matki Boskiej z Dzieciątkiem znajdująca się w ołtarzu głównym oraz kamienna chrzcielnica. W lewym ołtarzu bocznym warto zwrócić uwagę na słynący łaskami obraz Matki Boskiej, będący jakoby darem króla Jana Kazimierza. Równie pięknie prezentują się okucia drzwiowe jeszcze z czasów powstania świątyni.

Bodzip
29.04.20, 08:30
Wyskoczmy na chwilę na zewnątrz.

15. 221863

paparapa
29.04.20, 09:34
Świetnie to wygląda. Moje uznanie :).

Bodzip
29.04.20, 09:43
Świetnie to wygląda. Moje uznanie :).
Dziękuję :) Twój kościółek mnie zauroczył

paparapa
29.04.20, 09:52
Ja również dziękuję :).

wyszomir
29.04.20, 12:37
Jedna z piękniejszych budowli sakralnych jakie widziałem - żałuję, ze w tym przypadku tylko na zdjęciach. Zdjęcia świetne, ale jednak to nie to, co widzieć 'na żywo'.

Bodzip
29.04.20, 14:22
Jedna z piękniejszych budowli sakralnych jakie widziałem - żałuję, ze w tym przypadku tylko na zdjęciach. Zdjęcia świetne, ale jednak to nie to, co widzieć 'na żywo'.
No dokładnie. I jeszcze czar pani Małgosi :)

henry1
29.04.20, 18:14
13. 14. Te ołtarzyki zostały postawione później i dlatego ściany za nimi są pokryte malowidłami. :roll:

Bodzip
30.04.20, 06:18
13. 14. Te ołtarzyki zostały postawione później i dlatego ściany za nimi są pokryte malowidłami. :roll:
Pewnie tak :)

Wejście - przedsionek.

16. 221886

lisiajamka1
30.04.20, 19:08
Jak Cię Bogdan nie lubić :grin: Pięknie na tacy podana perełka architektury. Dzięki!

Lilen
30.04.20, 21:02
Piękna i dokładna dokumentacja bardzo ciekawego obiektu sakralnego :)

Bodzip
1.05.20, 08:10
Zabytkowa szafa

17. 221900

DeWuTe
1.05.20, 14:31
Piękne są te "starocie". dobrze że podłoga chociaż nowa :lol:

Jak widać Beskid Niski ma swoje urokliwe miejsca - dobre miejsce na kolejny zlot po Lublinie. :grin:

henry1
1.05.20, 15:21
Szafa ekstra, nie to co tekturowe z Ikei. :mrgreen:

Bodzip
2.05.20, 07:11
Szczegół...

18. 221925

DeWuTe
2.05.20, 09:52
Bardzo ładnie pokazany ten szczegół.
Perfekcyjne ujęcie i kompozycja.

apz
2.05.20, 09:53
Proszę więcej.... i więcej, oczy można ucieszyć. Dzięki.

Bodzip
3.05.20, 07:37
Chrzcielnica nowa i stara.

19. 221950

20. 221951

Bodzip
4.05.20, 16:37
Dziś dwa kolejne zdjęcia z Binarowej. Pokazują jak łączono elementy konstrukcyjne budowli bez użycia gwoździ.

21. 221997

22. 221998

DeWuTe
4.05.20, 16:57
Przypomniałeś mi wykłady prof.Zina w "Piórkiem i węglem".
Też czasami rysował takie szczegóły dawnej ciesiołki.

henry1
4.05.20, 19:24
Przeca to gwóźdź, jeno drzewienny. :mrgreen:

wyszomir
5.05.20, 08:55
Pięknie pokazujesz te detale.

Bodzip
5.05.20, 12:56
Apage satanas :)

23. 222039

Krakman
5.05.20, 13:19
Przeca to gwóźdź, jeno drzewienny. :mrgreen:

Nie jestem pewien.... Raczej kołek jako element połączenia... Albo kołko-sworzeń :mrgreen: Drzewiany.

Bodzip
5.05.20, 13:55
Nie jestem pewien.... Raczej kołek jako element połączenia... Albo kołko-sworzeń :mrgreen: Drzewiany.
Dość popularne były osinowe. Na wampiry i czarownice.

Krakman
5.05.20, 17:41
Dość popularne były osinowe. Na wampiry i czarownice.

Na wampiry i czarownice,
które zamieszkują Gorlice.
Kołki z drewna osiki
dają najlepsze wyniki.
:mrgreen:

Bodzip
6.05.20, 08:36
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)

Dziś będzie zdjęcie jednego z obrazów stacji drogi krzyżowej. Proszę zwróćcie uwagę na oznaczenie numeracji. Dawniej tak było :)

24. 222049

25. 222050

paparapa
6.05.20, 14:23
Dziś dwa kolejne zdjęcia z Binarowej. Pokazują jak łączono elementy konstrukcyjne budowli bez użycia gwoździ.

Proszę zwróćcie uwagę na oznaczenie numeracji. Dawniej tak było :smile:

Problem w tym, że to pierwowzór gwoździ. Najprawdopodobniej z cisowego drewna :).
Bardzo ciekawy obiekt. Proszę o więcej :)

A wiesz dlaczego tak zapisano liczbę 4? Bo to chyba liczba 4.

henry1
6.05.20, 15:27
Problem w tym, że to pierwowzór gwoździ. Najprawdopodobniej z cisowego drewna :).
Bardzo ciekawy obiekt. Proszę o więcej :)

A wiesz dlaczego tak zapisano liczbę 4? Bo to chyba liczba 4.

Wiernym nie piśmiennym łatwiej było utożsamić ten sposób zapisu na skojarzenia z palcowym systemem liczenia. :cry:

Bodzip
7.05.20, 06:47
Ławeczka stara i nowsza

26. 222082

wyszomir
7.05.20, 08:36
I obie śliczne. Widać, że ta nowsza też już swoje lata ma.

Bodzip
7.05.20, 08:54
I obie śliczne. Widać, że ta nowsza też już swoje lata ma.
Dzięki.
Za jakiś czas będzie jeszcze starsza i jeszcze młodsza.

paparapa
7.05.20, 11:13
Wiernym nie piśmiennym łatwiej było utożsamić ten sposób zapisu na skojarzenia z palcowym systemem liczenia. :cry:

A ja myślałem, że użyto tu starego attyckiego systemu liczbowego ....:).
Ciekawe jak by wyglądała np. liczba osiem według systemu "palcowego " .... chyba tak IIIIIIII :mrgreen:

Ławeczka stara i nowsza

26. 222082

Klimat i autentyzm tego miejsca zmusza do głębokiej refleksji ....

Wiejo
7.05.20, 12:46
Fajnie, że przedstawiasz detale które w całosci komponują wizualnie całość obiektu oddając jego piękno.

henry1
7.05.20, 16:14
A ja myślałem, że użyto tu starego attyckiego systemu liczbowego ....:).
Ciekawe jak by wyglądała np. liczba osiem według systemu "palcowego " …. chyba tak IIIIIIII :mrgreen:

.

Raczej tak : IIIII , III :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ciekawe te detale w świątyni. :roll:

Bodzip
7.05.20, 20:28
Ławeczka najstarsza.

27. 222101

DeWuTe
7.05.20, 23:29
Jest w człowieku jakaś potrzeba ozdabiania i upiększania swojego otoczenia.
Jak patrzę na dzisiejsze budownictwo to w gruncie rzeczy proste ściany , okna itp. Rzadko jakaś ozdobna się trafi,
A kiedyś inwestorzy jednak wykładali kasę na różne ozdobne detale i elementy. I teraz ładnie się ogląda.
Tu te wymalowania też są pięne, kolorowe i na całych ścianach.
Aż może do lekkiego nadmiaru.
Ale wygląda pięknie.

elephant
8.05.20, 11:13
Super zdjęcie. Aż czuć zapach tego starego drewna :)

Bodzip
8.05.20, 21:28
PRZERYWNIK !!!
Specjalnie bez numeru.
Jeśli chcecie, to o tym kościółku będzie kolejna opowieść.
Rożnowice - kilka lat temu był spalony.

222158

Bodzip
9.05.20, 08:22
... i odpuszczam ci twoje grzechy...

28. 222163

Marek61
9.05.20, 10:34
Bardzo ciekawe, konfesjonał swoje wysłuchał.:wink:
Spokojnego i twórczego urlopu życzę, powodzenia i dobrego dnia :)

Bodzip
9.05.20, 11:38
...powodzenia i dobrego dnia :)
Dzięki :)

jurec
9.05.20, 18:05
... i odpuszczam ci twoje grzechy...

28. 222163

Niekoniecznie :mrgreen:. Świetne zdjęcia i ciekawie opowiedziane.

Bodzip
10.05.20, 07:08
Zakrystia - zabytkowa szafa

29. 222221

Rysiek_O
10.05.20, 10:00
Dobrze zamknięta.
Czyzby na wino??

Bodzip
10.05.20, 10:38
Dobrze zamknięta.
Czyzby na wino?? ������
Któż to wie ? ;)

piasbog
10.05.20, 11:50
Zauważyłem na Podlasiu a właściwie na Kurpiach bo przy trasie Łomża-Nowogród-Myszyniec kilka takich drewnianych kościołków, niestety zamkniętych (obok stoją nowe, murowane - wszak to oznaka zamożności wioski). Idąc twoim tropem, jak znajdę czas muszę namówić kościelnych do ich pokazania - dopóki się nie rozpadną. Fajna fotorelacja (jak Twoje wszystkie). Pozdrawiam

Bodzip
10.05.20, 13:05
Zauważyłem na Podlasiu a właściwie na Kurpiach bo przy trasie Łomża-Nowogród-Myszyniec kilka takich drewnianych kościołków, niestety zamkniętych (obok stoją nowe, murowane - wszak to oznaka zamożności wioski). Idąc twoim tropem, jak znajdę czas muszę namówić kościelnych do ich pokazania - dopóki się nie rozpadną. Fajna fotorelacja (jak Twoje wszystkie). Pozdrawiam
Pięknie dziękuję :)

Chciałem złożyć panoramę vertykalnną bo chciałem pokazać polichromię na bocznych ścianach i na stropie nawy bocznej (a właściwie to bocznej kapliczki). Tyle że mi programy do składania panoram pokazały środkowy palec. Strasznie pogięły, tak że nie da się oglądać - więc będą dwa ujęcia :)

30. 222226

31. 222228

apz
10.05.20, 14:03
Piękne te polichomie i ładnie pokazane. Gratuluję wątku.

paparapa
10.05.20, 15:57
A czym próbowałeś składać? Chyba jednak "windowe" programy s ą bardziej rozgarnięte.:)

Bodzip
10.05.20, 17:42
A czym próbowałeś składać? Chyba jednak "windowe" programy s ą bardziej rozgarnięte.:)
Windowym ICE, Huginem, fotoxx. Ten ostatni to czysto Linuxowy.

paparapa
10.05.20, 21:42
Wrzuciłbyś jakieś rawy albo jpgi :)...

Bodzip
10.05.20, 22:53
Wrzuciłbyś jakieś rawy albo jpgi :)...
Lubisz się bawić :) Ja też. Masz...
222270 222271

Bodzip
11.05.20, 08:15
Dziś szczegół

32. 222273

paparapa
11.05.20, 08:50
222270 222271

Zobaczę jak moje programy to złożą.

Dziś szczegół

32. 222273

Zdjęcie zrobione sigmą?

Bodzip
11.05.20, 09:31
Zdjęcie zrobione sigmą?
ZD 14-35 z dużego (starego) 4/3 F=2,0; ISO=2000; 1/50 s

Bodzip
11.05.20, 17:09
Jedyna na świecie polichromia "tańca szkieletów".
... kosimy :mrgreen:

33. 222276

Ceat
12.05.20, 00:49
222270 222271

Może być takie?
222311

Bodzip
12.05.20, 07:45
Może być takie?
222311
Rewelacja :)

Kącik :)

34. 222313

apz
12.05.20, 12:24
Piękne te polichromie, a zdjęcia też niezłe.

henry1
12.05.20, 17:09
Kącik super, ale tą elektrykę mogli jakoś ukryć. :roll: :wink:

Bodzip
12.05.20, 18:41
Kącik super, ale tę elektryką mogli jakoś ukryć. :roll: :wink:
Czujniki p.poż. Muszą niestety lub stety być. Cały kościółek jest drewniany, więc wiesz.
Czasami w środku, czasami na zewnątrz widać instalację do spryskiwaczy.

222337

Zelik76
12.05.20, 19:05
W moim mieście taka instalacja spaliła kopułę katedry. Cudem te wnętrza i polichromie się utrzymały przez tyle lat, wojny przeżyły. Szkoda by było by załatwiła je jakaś współczesna zwara na łączach...Wtedy pozostaną tylko te zdjęcia. Ale rozumiem że innego sprawdzonego sposobu ochrony przed ogniem (nie licząc piorunochronu) nie ma. Szczególnie że w ostatnich latach pogoda u nas szaleje.

DeWuTe
12.05.20, 20:00
Malowidła piękne. A to ze zraszaczem super - faktura desek świetnie kontrastuje z tym metalem.
:grin:

Bodzip
12.05.20, 20:22
W moim mieście taka instalacja spaliła kopułę katedry. Cudem te wnętrza i polichromie się utrzymały przez tyle lat, wojny przeżyły. Szkoda by było by załatwiła je jakaś współczesna zwara na łączach...Wtedy pozostaną tylko te zdjęcia. Ale rozumiem że innego sprawdzonego sposobu ochrony przed ogniem (nie licząc piorunochronu) nie ma. Szczególnie że w ostatnich latach pogoda u nas szaleje.
Są jeszcze impregnaty przeciwzapalne. Pytanie jak by na to zareagowały malowidła :roll:

Bodzip
13.05.20, 08:19
Mebelki.

35. 222351

DzejPi
13.05.20, 09:33
Są jeszcze impregnaty przeciwzapalne. Pytanie jak by na to zareagowały malowidła :roll:
malowidła nie przeżyły by. Powstały by nowe malowidła znacznie bardziej "ekspresyjne".

Bodzip
14.05.20, 09:31
malowidła nie przeżyły by. Powstały by nowe malowidła znacznie bardziej "ekspresyjne".
Jak malowidło, to malowidło :-P

36. 222365

Bodzip
15.05.20, 09:35
Podnieśmy oczka na sufit.

37. 222389

Bodzip
15.05.20, 17:29
Drzwi,

38. 222402

koronax
15.05.20, 18:40
Drzwi,

38.

No jakie tam drzwi ?
Właśnie drzwi brakuje :grin:

And.N
15.05.20, 18:48
No jakie tam drzwi ?
Pomijając, że drzwi brakuje, szkoda,że za "drzwiami" niewiele widać.

henry1
15.05.20, 19:07
No jakie tam drzwi ?

Bo to tylko portal, taki drzewienny. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Bodzip
15.05.20, 20:02
Pomijając, że drzwi brakuje, szkoda,że za "drzwiami" niewiele widać.
Mebelki ze środka były wcześniej.

And.N
15.05.20, 20:08
Mebelki ze środka były wcześniej.
Mogło tak być. Jestem zbyt "zszokowany":wink: dzisiejsza informacją dnia, więc możliwe, że przeoczyłem:)

Bodzip
16.05.20, 06:56
Organy - chyba jeden z niewielu "prawie" nowych elementów wystroju.

39. 222409

DeWuTe
16.05.20, 14:25
Na 38 z prawej ciekawa podpórka do czytania - będzie jeszcze w całości?
Patrząc na zdjęcia łapię się na myli, że jedynym niepomalowanym elementem jest podłoga.
Piękne to.

No i szkoda że nie znam łaciny - duże sentencji tam.

Bodzip
16.05.20, 14:41
Na 38 z prawej ciekawa podpórka do czytania - będzie jeszcze w całości?

Nie będzie. Była w planie, ale jak stara baba zagadałem się z panią przewodnik.

helmuth
16.05.20, 15:39
Lubisz się bawić :) Ja też. Masz...Pobawiłem się trzema programami- Zonerem, ON1 i ICE.
Zoner wygiął poziomy, ON1 wygiął piony a najlepiej skleił panoramę ICE. Nic nie powyginane przy ustawieniu Rotating motion w Camera motion i Perspective w Projection.
222428222430222429

Bodzip
16.05.20, 16:38
Ja się pobawiłem Huginem - @Ceat (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8602) mnie zmobilizował :)

222431

DeWuTe
16.05.20, 19:30
Efekty świetne, brawo Wy! :grin:

Bodzip
17.05.20, 07:49
40. 222450

DeWuTe
17.05.20, 21:04
Gęba sama się otwiera z zachwytu. Cuda panie, cuda...

Bodzip
18.05.20, 07:30
Koniec.
Dzięki wszystkim za komentarz i dobre słowo.
Jako ostatnie - panorama składana z trzech kadrów. Widok od strony ulicy.

41. 222490

wyszomir
18.05.20, 09:01
Szkoda, że już koniec. Dziękuję za możliwość wirtualnego zwiedzenia tego pięknego miejsca.

Wiejo
18.05.20, 18:23
Dzięki za fajną wycieczkę. Ogladając polichromie przedstawiające różne sceny biblijne uświadomiłem sobie jak moja wiedza jest uboga. A przecież symbolika tych malowideł, przestrzega, nakazuje, uświadamia, kierunkuje, pokazuje jak żyć. Dotyczy to nie tylko małej Binarowej ale głos ten jest taki sam w Rzymie i największych świątyniach rzymskokatolickich. Raz jeszcze dzięki za obrazy i opis.

henry1
20.05.20, 20:57
Nie za szybko ten koniec ??? :cry:

paparapa
22.05.20, 10:04
Nie wiem dlaczego, ale podobają mi się foty 39 i 40.:)
Fajny wątek. Szukaj następnego kościółka :mrgreen:

Marek61
22.05.20, 12:35
Ciekawy wątek, miło się oglądało z ciekawymi opisami.
Dzięki i proszę o następne.
Pozdrawiam.:)