Zobacz pełną wersję : który obiektyw zostawić
Witam wszystkich, posiadam E-510 i tak się złożyło, że mam 2 obiektywy kitowe: 14-42 i 14-45. Są to podobne szkiełka ale 14-45 ma metalowy bagnet i deczko dłuższy - jest mało informacji o nim w sieci.
Proszę Was o opinię, które szkło jest lepsze?
Moje partyzanckie testy niestety nie wiele mi dały.
Właściwie o 14-42 jest dużo informacji i tu nie ma problemu, typowy tani plastikowy obiektyw choć podobno nie jest taki zły jak na KITa.
Od razu mówię, że nie kupię 14-54 bo to zupełnie inny przedział cenowy - obecnie nie dla mnie.
RadioErewan
19.05.08, 15:38
Pomijając kwestię wygody (nowy kit mniejszy), stary kit jest lepszy zarówno optycznie (na szerokim końcu) jak i jasnością.
Tylko klamot.
Pozdrawiam
Nie wiem czy nowszy nie ostrzy szybciej ?
A tak to rzeczywiście, na piękną słoneczną letnią wycieczkę idealny nowy, bo leciutki malutki....
Na każde inne warunki, stary lepszy
Ja bym sie pozbyl nowego.
mam 14-45 i bym go na nic innego kitowego nie zmieniał i tobie też tak radzę :)
Jesteś w tej komfortowej sytuacji, że ową zagwozdkę możesz rozwiązać sam bo masz te szkła. IMHO E-510 to malutkie body (nie mylę z 410) i do niego lepiej "pasuje" nowy kit - zestaw jest mniejszy, lżejszy i chyba lepiej wyważony. Skoro masz tylko 1 szkło i nie zmieniasz go często budowa bagnetu to rzecz drugorzędna. Ja też odnosiłem subiektywne wrażenie, że AF w nowym chodzi szybciej i celniej. Miałem stary i po kilku m-cach dość intensywnego używania hmmm - trochę się rozklekotał - pojawiły się większe luzy, pierścień zmiany ogniskowej chodził z nierównomiernym oporem, AF brzęczał znacznie głośniej - w każdym razie jego kultura pracy się pogorszyła... Na ile jest gorszy optycznie nowy sprawdź sam - sądzę, że dla fotoamatorskiej praktyki to różnice pomijalne...
Rafał Czarny
20.05.08, 11:59
Gorszy optycznie czy nie - to nowy ciemniejszy. I to jest wystarczający argument, żeby zostawić stary. A stary rysuje jak bajeczka. Rzadko nim robię, ale za każdym razem mnie zadziwia jakością i "ładnością" rozmycia.
W jakim sensie nowy ciemniejszy? Oba szkła to 3,5-5,6. Nowy ciut krótszy być może spadek jasności wraz ze wzrostem ogniskowej będzie szybszy w nowym ale w praktyce jakie to będą wartości - jaki to będzie ułamek EV i w praktyce znaczenie?
Ten nowszy jest chyba jednak ostrzejszy (może w centrum kadru taki sam, ale w rogach nieco ostrzejszy) i mniej aberruje, jednak przypomina wydmuszkę. Ja bym sprzedał jeden i drugi - akurat starczyłoby na dwie pierwsze raty za 14-54.
Rafał Czarny
20.05.08, 12:40
Sorki, pomyliłem z 40-150. :oops:
miałem obydwa i pozbyłem sie obu, szykuje sie na 14-54mm.
więc zdecydowałem się sprzedać starszego kita, dzięki za wypowiedzi, pozdrawiam
kasa i tak pójdzie na jakieś małe tele, pewnie 40-150...