Zobacz pełną wersję : garaż jaggera
Cześć.
Właśnie minęło 10 lat odkąd jestem na tym forum. Polubiłem ten portal od samego początku i siedzę tutaj do dzisiaj, chociaż może niezbyt aktywnie. Z okazji tej dekady postanowiłem otworzyć własny wątek ze zdjęciami, które wykonuję w swoim garażu.
Mam nadzieję że Was nie zanudzę. Postaram się wrzucać najciekawsze fotki w rozsądnych odstępach czasowych :-) Pozdrawiam!
1. Maciek
220361
OMD em1 mkII + 12-40
Dobrze zaświecone i świetna konwersja do B&W, ale przeszkadza mi pusta przestrzeń z prawej strony kadru.
Zapowiada się ciekawie, czekam na więcej :)
Patrząc na fotkę otwierającą , obawiam się bardziej od nudy bólu i lańska :mrgreen:
Faktycznie prawa strona przeszkadza... Chyba kwadrat.
fajne B&W :) rzeczywiście przydałoby się może więcej lewej, mniej prawej strony. Czekam na kolejne :grin:
lisiajamka1
20.03.20, 20:09
Fajne :grin: Pasuje mi taki kadr.
Dawno, dawno temu było takie powiedzonko:
ręka, noga, mozg na ścianie,
oko na widelcu,
kiszki na parkanie
...
fajnie się to wplata w to zdjecie :)
2
Mariusz z kurą.
220407
OMD em1 + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
21.03.20, 00:17
Kura kolorystycznie narzucająca się, zdziwiona i zdziwienie w oczach modela ją trzymającego. Fajna sztuka.
Pzdr, TJ
Kolega mocno fotogeniczny
Super że znów nadajesz :)
Kolega mocno fotogeniczny
Super że znów nadajesz :)
postaram się częściej
dzięki :-)
Bardzo dobre portrety. Na pewno będę tu stałym gościem!
Pierwsze zdjęcie - co do zarzutów, że za dużo prawej strony - no heloł, musi być miejsce na odrzut głowy! Logiczne.
Zdjęcie z kurą - bliskie memu sercu.
Fajnie, że wena Cię nie opuszcza, u wielu moich znajomych śladu po niej nie ma. U mnie też. Zazdro.
3. Grzesiek
220450
OMD em1 + 12-40
Tadeusz Jankowski
21.03.20, 21:56
Żółta kurtka i czerń butów powalają. Mina modela przednia. Cała postać w gotowości. Bardzo fajny surrealizm.
Pzdr, TJ
Zdjęcie z kurą - bliskie memu sercu..
no jak je zobaczyłam od razu o Bufetowej pomyslałam ;)
Fajnie, że wena Cię nie opuszcza, u wielu moich znajomych śladu po niej nie ma. U mnie też. Zazdro.
wróci - jak to kiedyś mojej dobra znajoma mówiła ze wena to suka - zawsze kiedyś wraca - albo jakoś tak :roll:
jagger - kolejne mocne zdjęcie :) fajnie bo takich kadrów z sesji brakowało :)
Mega fota! Kolory, kontrast, oświetlenie, aranżacja, modele... Wszystko tu gra
Wielkie dzięki za dobre słowo :-) wieczorem coś dorzucę
4.
220552
OMD em1 mkll + 12-40
I po cholerę chciałeś ponownie jechać do Szkocji :shock:, te garażowe foty są zajebiste :grin:
I po cholerę chciałeś ponownie jechać do Szkocji :shock:, te garażowe foty są zajebiste :grin:
Ale ja chcę nadal tam wrócić.
Dzięki :-)
Superowe! Mimo, że zdjęcia robione w garażu to od razu widać, że warsztat autor ma świetny :lol:
Superowe! Mimo, że zdjęcia robione w garażu to od razu widać, że warsztat autor ma świetny :lol:
Dzięki z Twojej klawiatury nie lada komplement!
Nie wychodź z tego garażu, rób kolejne świetne portrety :)
Ale ja chcę nadal tam wrócić.
Dzięki :-)
Nie wychodź z tego garażu, rób kolejne świetne portrety :)
Wróć bo warto, a garaż można w Szkocji postawić :)
Wróć bo warto, a garaż można w Szkocji postawić :)
Tam to mnie nie stać. Choć Szkoci fotogeniczni są bardzo :-)
5.
220601
omd em1 + 12-40
Tadeusz Jankowski
24.03.20, 22:19
Kolejna garażowa fotka jak zwykle powalająca, pod wieloma względami - koncepcyjnie, estetycznie, wykonawczo, kompozycyjnie, trójwymiarowo, jako pokaz, eksperyment i droga do prawdy.
Pzdr, TJ
Ja pierdziele, aleś Tytusa odmalował :mrgreen::mrgreen:
Do tego wątku wstęp tylko z maską :mrgreen: cudo
Dobrze że mam na wsi przyłbicę do koszenia trawy , szkoda klawiatury ......
Dzięki wielkie za dobre słowo :-)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ja pierdziele, aleś Tytusa odmalował :mrgreen::mrgreen:
Tytus... kurcze faktycznie podobieństwo uderzające :-D
Tytus w wersji ortodontycznej świetny :)
Haha nie no to ostatnie zdjęcie jest powalające. Świetna robota!
(ja się będę nadal kadru czepiał, lewy łokieć ma mniej pustego miejsca obok niz prawy ;) )
Zajefajne! pogratulować pomysłu i realizacji:)
I mnie się bardzo podobają portrety.
I mnie się bardzo podobają portrety.
Mnie tam się podoba garaż... z Twoim Leksusem :roll:
Kiedy będą kobietki ??? :mrgreen:
proszę bardzo :-)
6. Marta
220653
OMD EM1 + mz 45 1.8
Musiałem podwiązać szczękę, bo już mam dziury w podłodze od jej ciągłego opadania ;) Tylko jakoś do pierwszego nie mogę się przekonać...
Gratulacje, tutaj kadr jest już bezbłędny. Mniej kontrastowa obróbka podkresla delikatność modelki. Subtelna GO dodaje głębi. Eleganckie światło. Gratulacje!
Czym doświetlasz? Jakie modyfikatory światła stosujesz?
proszę bardzo :-)
6. Marta
OMD EM1 + mz 45 1.8
Dziękuję !
Wolę Panie ! :mrgreen:
No nieźle :eek:, widzę, że panie też wychodzą Ci bardzo dobrze...
Dziękuję !
Wolę Panie ! :mrgreen: Krakman Cię kocha :mrgreen:
@Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626) Cię kocha :mrgreen:
Kurde, zazdrośnik. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Czym doświetlasz? Jakie modyfikatory światła stosujesz?
Dziękuję :-) Jeśli chodzi technikę to jest ona typowo garażowa. Używam softboxa Cine Gen
FlatLight™ Double 57682z żarówką 65W/5500K
żadnych wyzwalaczy, tylko światło ciągłe ręcznie ustawiane nad lub przed modelem. Z tyłu tło typu gnieciuch.
7.
220680
OMD em1 + mz 12-40
Milo tu zaglądać, z przyjemnością oglądam.
I ja z przyjemnością. :grin:
8.
spekulant ziemniaczany, wczorajsze zrobione z nudów izolacyjnych.
220794
OMD em1 mkII + 12-40
Tadeusz Jankowski
29.03.20, 21:56
8 - pierwszorzędny dym z fajki, spojrzenie pełne chciwości oraz tulenie do brzucha cennego towaru. Jagger, czy ty nie jesteś przypadkiem zawodowcem - reżyserem filmowym lub teatralnym?
Pzdr, TJ
Świetny model i świetne zdjęcie.
8 - Jagger, czy ty nie jesteś przypadkiem zawodowcem - reżyserem filmowym lub teatralnym?
Pzdr, TJ
nie, jestem zwykłym ogrodnikiem sprzedającym kwiatki w Aninie. :-)
Dobre nietypowe pomysły na portret i równie dobre wykonanie,
Wielkie brawa i uznanie.
:lol:
świetne, pełne zaskakujących pomysłów portrety :)
9.
220862
em1 mkII + 12-40
zajebiste są te portrety
tak oglądam i oglądam i zastanawiam się który jest najbliższy memu sercu ;)
CUDO !!!
Miło mi poinformować że poniższa fota została zgłoszona do konkursu na najlepsze foto marca
wybierałam z 3ch - bo zdecydować się było mega trudno
wybierałam z tego (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=220862&d=1585604555)tego (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=220407&d=1584742102)i tego (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=220552&d=1584991429)- ale wygrało poniższe :wink:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=220552&d=1584991429
Tadeusz Jankowski
31.03.20, 10:36
9 - mina modela, zawadiacka uszanka, dymek z żółtego czajnika, czerwona metka herbaty, wiele elementów przyciąga oko i wszystkie składają się w całość, cieszą i śmieszą.
Pzdr, TJ
10.
Ochotnik
220958
EM1 mkII + 12-40
Ochotnik jak malowany - swoją drogą ów model mi naszego kolegę Huberta przypomina - w sensie Wieprza :mrgreen:
Ochotnik jak malowany - swoją drogą ów model mi naszego kolegę Huberta przypomina - w sensie Wieprza :mrgreen:
Wieprz nie miał brody, był gładki jak pupa niemowlęcia. Chyba... że teraz zapuścił :mrgreen:
Wieprz nie miał brody, był gładki jak pupa niemowlęcia. Chyba... że teraz zapuścił :mrgreen:
miałam pisać - jak to nie pamiętasz --> o TUTAJ (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/14124429_10210113819112924_4165903967468841991_o.j pg?_nc_cat=102&_nc_sid=e007fa&_nc_ohc=L_ZuVQR0YPYAX9OjZ-L&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=27c9ff45f100d6cb17f59dc9b6986e5c&oe=5EADA999)
ale se przypomniałam że Ciebie wtedy nie było :(
miałam pisać - jak to nie pamiętasz --> o TUTAJ (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/14124429_10210113819112924_4165903967468841991_o.j pg?_nc_cat=102&_nc_sid=e007fa&_nc_ohc=L_ZuVQR0YPYAX9OjZ-L&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=27c9ff45f100d6cb17f59dc9b6986e5c&oe=5EADA999)
ale se przypomniałam że Ciebie wtedy nie było :(
No fakt.
... jeden Piotrek gładki, drugi kudłaty :mrgreen:
Tytus - cudo! Marta - fajna dziewczyna, ale zbyt normalna do tego wątku :D
Cały czas zazdroszczę weny.
Tadeusz Jankowski
4.04.20, 12:00
Ormowiec ładny i władny, lśniąca biel pałki, mina surowa, gotów do walki.
Pzdr, TJ
11. Tata
221211
omd em1 mkII + 12-40
11. Tata
omd em1 mkII + 12-40
Znakomite.
Mega... Wciąż z wielką radością tu zaglądam :)
10.
Ochotnik
EM1 mkII + 12-40
Na ormowca nie wygląda, spojrzenie Inteligentne :-)
Świetna fota.
12.
Spekulant papierów wartościowych
221269
EM1 mkII + 12-40
CBA już tam jedzie. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
[QUOTE=jagger;1380764]12.
Spekulant papierów wartościowych
Gratuluję pomysłu, portret i "spekulant" świetne.
za ten papier toaletowy będziesz kiwał :) zdjęcia super !!
CBA już tam jedzie. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No właśnie CBA już tam jest.... Typowe ujęcie "służb" pokazujące ogrom win schwytanego bandziora. :mrgreen:
Byłem dzisiaj w sklepie i mam dobrą wiadomość. Papieru wartościowego nie brakuje, więc gościa pewnie uniewinnią ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu :)
Portret Taty fantastyczny. Światło, obróbka, kadr same brawa się należą.
Spekulant tak samo. Świetne odrycie ten Twój garaż! Aktualnie najlepszy topic na tym forum.
Portret Taty fantastyczny. Światło, obróbka, kadr same brawa się należą.
Spekulant tak samo. Świetne odrycie ten Twój garaż! Aktualnie najlepszy topic na tym forum.
Bardzo dziękuję :-)
Bardzo dziękuję :-)
nie marnuj czasu na dziękowanie tylko rób zdjęcia :)
Ałć :D sygnet robi robotę :)
Ostatnie ciekawe ale papiery wartościowe rozwalają system
Kolor dłoni jakoś nie pasuje do twarzy, jakaś taka żółtaczkowa wyszła (złota? ;) ), czepliwy jestem.
Tadeusz Jankowski
17.04.20, 18:56
Wszystkie portrety podziwiam, mnóstwo pomysłów, każdy inny, spekulant jest chciwy, śmieszny, coś ma ze skąpca lubującego się w byciu sam na sam ze swoimi skarbami.
Pzdr, TJ
Garaż całkiem, całkiem, a modele i inscenizacje mniodzio.
14. Jednoręki bandyta
221919
omd em1 mkII + mz 12-40
No i wiem czego mi brakowało :!: jaka piękna odpowiedź na "nudę"
Więcej poproszę :grin:
Podoba się, ładne.
Świetny model, oświetlenie i głębokie cienie.
Do myślenia - czy w ręku jest kij bejsbolowy, czy może jakiś toporek np.strażacki.
Może to portret selekcjonera?
i można sobie tak fantazjować dalej.
Zdjęcie super.
Tadeusz Jankowski
2.05.20, 12:29
Podoba mi się jednoręki bandyta, tytuł, koncepcja zdjęcia oraz kompozycja i światło. Wszystkie elementy, które robią zdjęcie, nadają mu ładunek emocjonalny i estetyczny. Szamerunek dziargów świetny, szczególnie to czerwone serce na klacie. Te oczy, spojrzenie i to fachowe ujęcie bejsbola. Portret niby zwyczajny, a bogaty w treści, nastroje i relacje.
Pzdr, TJ
Bardzo fajne. Dla mnie wyraz twarzy fajnie kontrastuje z bejsbolem i tatuażami. Brawo!
Fajne zdjęcia, świetna obróbka.
Ładnie oświetlony model, na tle głębokiej czerni, no i kij bejsbolowy, tatuaże i ten wyraz twarzy :)
15.
222183
omd em1 mkII + mz 12-40
22:05 - po zobaczeniu tej pracy: same pozytywy. :grin:
właściwie można iść spać...
gratulacje.
Super! Podoba mi się jeszcze bardziej, jako iż z lumpami i ksiązkami od botaniki trochę miłego czasu spędziłem.
Tak na merginesie drobnym druczkiem dodam, że jesteś na granicy przeginania z clarity / kontrastem. Jeszcze nie przeginasz, ale jesteś blisko (jak na mój gust rzecz jasna).
16.
222916
omd em1 + mz 12-40
Za każdym razem jak tu wchodzę, to klikam te dwie strzałki i... czytam głupi komunikat. Piękne zdjęcia.
Świetne. Wszystkie. Chętnie i często tu wracam.
Masz fajny garaż. Same dobre "marki".
Tadeusz Jankowski
28.05.20, 11:13
Nr 16 - mocny portret, zuchwała, zdecydowana postać luka na widza. Co się gapisz, może ci wypastować gębę?
Po dziesięciu minutach nieoglądania ten portret jeszcze siedzi mi w oczach ze względu na swoja dobitność, wymowność, ruch, fabułę, ułożenie postaci, oczy, ramiona, dłoń, palce i w ogóle. I czapeczkę wełniankę na głowie.
Pzdr, TJ
danielevsky
4.06.20, 16:19
Piękne masz te zdjecia... Gratulacje.... Kiedy ja dojdę do takiego poziomu [emoji2357][emoji20]
17. Ku chwale ojczyzny!
223411
omd em1 mkII + mz. 12-40
:shock: Ku chwale reżimu ! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
jagger czego używasz jako tło do tych portretów?
#17 - podoba mi się miękkie światło prowadzone z góry oraz humorystyczne zabarwienie tematu.
Nie podoba mi się ułożenie dłoni modela - w połączeniu z odcinającą czernią dołu sprawia wrażenie jak "kadłubek w kasku" ...
Medal dodany w post-prod? Wydaje mi się, że światło na nim (i cień pod nim) jest inny niż dla modela ...
jagger czego używasz jako tło do tych portretów?
#17 - podoba mi się miękkie światło prowadzone z góry oraz humorystyczne zabarwienie tematu.
Nie podoba mi się ułożenie dłoni modela - w połączeniu z odcinającą czernią dołu sprawia wrażenie jak "kadłubek w kasku" ...
Medal dodany w post-prod? Wydaje mi się, że światło na nim (i cień pod nim) jest inny niż dla modela ...
Za tło służy gnieciuch, dłoni nie widzę na tym zdjęciu więc nie wiem czy są źle ułożone ;-) koleś miał być dumny i wyprostowany w pozycji na baczność, groteskowość jest zamierzona :-) order prawdziwy przyklejony taśmą dwustronną. To autoportret, niestety tak wyglądam w rzeczywistości. pozdrawiam :-)
Był człowiek pająk, był człowiek nietoperz, a to jest człowiek mops ;)
Tak, pała z anatomii człowieka ... Leonardo d.V. byłby ze mnie dumny. O przedramiona mi chodziło.
Dobry gnieciuch. Pozwolę sobie podprowadzić pomysł do moich przyszłych prac... ile źródeł światła wykorzystałeś?
Tak, pała z anatomii człowieka ... Leonardo d.V. byłby ze mnie dumny. O przedramiona mi chodziło.
Dobry gnieciuch. Pozwolę sobie podprowadzić pomysł do moich przyszłych prac... ile źródeł światła wykorzystałeś?
Jedno górne źródło światła ciągłego. Lekko niedoświetlam tak na -1
dawno mnie tu nie było - ale widzę ze poziom dalej top of the top :)
świetne prace :)
18.
Koneser
223585
omd em1 mkII + mz 12-40
Nudno, ciągle ten sam poziom - najwyższy. Nie ma się czego czepić, nawet trunek z górnej półki ;)
nawet trunek z górnej półki ;)
Siedemnastoletni :-)
Tadeusz Jankowski
23.06.20, 16:54
Ostatnio przez przypadek w reklamie telewizyjnej mignęła mi kilka razy (reklamy są jak klipy muzyczne w MTV, statyczny kadr nie trwa dłużej niż 1 - 2 sekundy) postać z twoich zdjęć, w kilku ujęciach, a w jednym ujęciu w takim samym kasku jak na jednym z twoich portretów. Bardzo dobrze sfotografowana. Na końcu jedzie on na bryle śniegu po ulicy, do browaru, czy z browaru. Potem, gdy miałem okazję, dokładniej przyglądałem się reklamie i upewniłem się, że to jest ten.
Pzdr, TJ
Muszę się przyjrzeć, reklamę kojarzę
Muszę się przyjrzeć, reklamę kojarzę
Ja
Znowu dobre zdjęcie, fana inscenizacja.
19.
Tacierzyństwo - początki
224469
omd em1 mkII + mz 12-40
Tym razem zdecydowane NIE - w ogóle mi nie pasuje realizacja tematu.
Dla mnie - tacierzyństwo - świetne, z angielskim poczuciem humoru (chyba?). :grin:
Za czorne trochę. Jak na moje gusta to "przewinieciłeś" za bardzo
a dla mnie czad - po dluzszej przerwie ewidentnie baaardzo chetnie tutaj wracam :)
bardzo podoba mi sie zarowno ostatnie jak i pozostale z tego watku :)
20
224937
omd em1 mkII + mz 12-40
Garaż pełen niespodzianek :) Gratuluję :)
dziękuje, tym razem model bardziej spokojny mi się trafił, choć będzie też i niespodzianka :-) pozdrawiam
dziękuje, tym razem model bardziej spokojny mi się trafił, choć będzie też i niespodzianka :-) pozdrawiam
Prawdziwa kaczka ? :mrgreen:
30. Chłopak z sąsiedztwa
225281
omd em1 mkII + mz 12-40
pomysły masz trzeba przyznać :)
Masz plastyczną twarz :)
lata ćwiczeń :-)
Super foty, a pomysłów cały worek :grin:
31
225444
omd em1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
1.09.20, 09:39
Pomysł i wykonanie świetne. Dowcip przedni.
Pzdr, TJ
32
225480
omd em1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
3.09.20, 11:45
Fajna fotka, przewrotna, przedstawiająca macierzyństwo naturalne, a jednocześnie niedbałe i tumizwisowe, pronikotynowe.
Pzdr, TJ
zawsze chetnie tu zaglądam :)
oglądając kolejne Twoje pomysły
Dziękuję za dobre słowa :-)
Poprzednie zdjęcie podoba mi się. Nie podejrzewałem cię o taki pomysł :)
Gdybyś jeszcze coś robił z maskami to chyba warto umyć maskę w jakimś detergencie i potem dodać środka przeciw parowaniu -ostatecznie może być ślina - i przepłukać. Gwarancji niema ale może zadziała
32
225680
omd em1 mkII + mz 12-40
Mocne podobnie jak kilka poprzednich. Gratuluję pomysłów.
Tadeusz Jankowski
13.09.20, 17:57
Portrecik niezgorszy, ciemniejszy szlafrok pasuje do lekko prześwietlonej twarzy, a kropeczki na nim kontrastują z białością lica. Fryzura dyskretnie ukazana, ale robi wrażenie.
Pzdr, TJ
Świetne pomysły na nietuzinkowe kadry, potrafią wciągnąć widza. Urokliwy bardzo jest ostatni portret domowy. Ma w sobie coś.
33
226041
omd em1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
26.09.20, 21:12
Wiosna? Bogini obfitości?
Poza klasyczna, styl jaggera. Podoba mi się gest lewej ręki wyrażający - niech się stanie.
Fajna jest wielość, obfitość bukietu w prawej ręce, a także wieniec zdobiący głowę bogini.
Pzdr, TJ
Bogini ogródków działkowych :) Super :) Gest raczej powstrzymujący jakiegoś dewelopera ;)
34.
226150
omd em1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
30.09.20, 18:26
34 - podoba mi się. Poza naburmuszonej licealistki artystki szkolnego teatrzyku, grającej rolę młodszej kapłanki świątyni Westy w sztuce "Nagroda pokoju dla gladiatora".
Pzdr, TJ
35
226375
omd em1 mkII + mz 12-40
ej wow ! naprawdę zachwyca mnie to zdjęcie
Tadeusz Jankowski
7.10.20, 20:11
Ciekawe, przyciągające oko zestawienie uskrzydlonej, lecz skromnej sprzedawczyni (jej figura, fryzura i strzępiaste skrzydła uzupełniają się i kontrastują ze sobą) z haloweenowymi straszydłami. Staromodne szafy i telefon również vintage. Grozy nie ma ale jakaś niesamowitość jest.
Pzdr, TJ
Każdy z Twoich pomysłów w świetnej aranżacji pooglądałem wnikliwie i jestem pod tzw. wrażeniem.
Dziękuję za dobre słowa i pozdrawiam
Makromaniak
8.10.20, 11:04
Na pewno jedne z najciekawszych fotek tutaj na forum.....Oglądąłem je też na twojej stronie w "całej rozciągłości". Czasem na siłę chciało by się sie jakoś doszukać symboliki, ale to chyba raczej zabawa, a ty po prostu lubisz niektóre rekwizyty (np . telefon z prl).
Niektóre foty przez charakterystyczną obróbkę, a może i inscenizację, kojarzą mi się ze zdjęciami Andrzeja Dragana, który w swoim czasie trochę namieszał w "cyfrowym portrecie" np słynne zdjęcie Urbana z cygarem. Tę obrókę nawet nazywano "efektem Dragana"
http://magazyn-parergon.blogspot.com/2013/07/prezentacje-andrzej-dragan-fotografia.html
Dziękuję za piękne porównanie to dla mnie komplement.
Ładne i intrygujące. Pierwsze skojarzenie jakie miałem to "Sklepik z marzeniami" powieść S. Kinga :wink:
King mroczny jak diabli :-)
lisiajamka1
8.10.20, 17:45
Fajne zdjęcia, z przyjemnością oglądam :)
36
226409
omd em1 mkII + mz 12-40
37.
warszawskie filtry
227947
omd em1 mkII + mz 12-40
A kawa gdzie ?? ... bo to się razowy chlebek kładło na kubek gorącej kawy i cedziło jagodową na kościach ...
A kawa gdzie ?? ... bo to się razowy chlebek kładło na kubek gorącej kawy i cedziło jagodową na kościach ...
O! Koneser. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
O! Koneser. :mrgreen::mrgreen::mrgreen: ... na szczęście nie .. :lol: ... ale w swoim czasie widziałem , byłem częstowany i to tak po ludzku z życzliwością . I za odmowę nikt nie lał po gębie ...
Franek kimono ciekawszy od denaturatu. Denatutat jakby nawet na ten wątek nazbyt dla mnie przerysowany...
Dla mnie jest bardzo ok, tylko kolorek na chlebku za bardzo odbiega jakością od reszty.
Prawdziwi smakosze trunku na kościach używali chleba do przefiltrowania zawartości i po tej operacji nadawał się do spożycia. Ten fioletowy to jeszcze dobry wyrób, został w pewnym momencie zastąpiony przeźroczystym, po spożyciu którego spora część podmostowego społeczeństwa przeniosła się do lepszego świata.
Tadeusz Jankowski
26.12.21, 21:17
Jak zwykle świetny pomysł, a realizacja choć łagodna, to ekspresyjna poprzez czarno-biały kontrast i zaskakujące skojarzenia kulturowe.
TJ
38 (i inne też, ale za dużo aby komentować) znakomita praca, bardzo mi się podoba coś takiego, natomiast czy to zdjęcie czy to już grafika? ;-) Tak czy inaczej zwisa mi to bo podoba mi się niezależnie od wszystkiego.
grafiki tu nie ma zwykła obróbka na 2 warstwach w affinity. tło oryginalne typu gnieciuch. pozdrawiam
Ładne, gratuluję fotogenicznego Taty :)
38 - ciekawe, miły odbiór.
grafiki tu nie ma zwykła obróbka na 2 warstwach w affinity. tło oryginalne typu gnieciuch. pozdrawiam
Na koszulce jednak jest grafika ;). Super praca.
Bardzo udany i wciągający odbiorcę portret. Jakby nie sprawiło to komplikacji autorskich podzieliłbyś się warsztatem Affinity.
Realizcje i pomysły rewelacyjne!
Przeglądając teraz cały wątek od początku, też miałem skojarzenie z portretami Andrzeja Dragana.
Przy okazji dowiedziałem się, że powstało określenie "efekt Dragana".
Na zdjęciu 19 chciałbym widzieć chociaż zarys dłoni / palców trzymających książkę.
Kolejny, świetny i wyrazisty portret. Gratuluję pomysłów...
39
240100
Kapitan Nemo
omd em1 mkII + mz 12-40
Bardzo udany i wciągający odbiorcę portret. Jakby nie sprawiło to komplikacji autorskich podzieliłbyś się warsztatem Affinity.
A co byś chciał wiedzieć?
Ciekawi mnie jak uzyskałeś ten efekt. Czy to jakiś preset czy odpowiednie mieszanie warstw.
Odnośnie ostatnie zdjęcia to jak kapitan Nemo wraca z połowu:grin:.
Kapitan nemo i zolla rybka :)
rybka miała być oczywiście złota :mrgreen:
Ciekawi mnie jak uzyskałeś ten efekt. Czy to jakiś preset czy odpowiednie mieszanie warstw.
Odnośnie ostatnie zdjęcia to jak kapitan Nemo wraca z połowu:grin:.
Zdjęcia robię w garażu z tyłu mam tło typu gnieciuch. Używam jednej żarówki światła ciągłego na tyczce, którą bujam nad głową modela aż spodoba mi się efekt. Zawsze lekko niedoświetlam tak z -0.3. A potem robię w affinity dwie warstwy, tło trochę ściemniam a sylwetkę poprawiam wyrazistością, kontrastem itp. Co tam akurat mi się spodoba ;-)
Genialne portrety ;)
Chciałem Ci przywalić + do orderu ale nie mam takiej mocy ;(
jak zwykle profeska
uwielbiam twój garaż :)
Kapitan jest super! Ale i rybka niczego (w zasadzie lekko w złoto to ona idzie, jak to Fret napisał) :-)
Zdjęcia robię w garażu z tyłu mam tło typu gnieciuch. Używam jednej żarówki światła ciągłego na tyczce, którą bujam nad głową modela aż spodoba mi się efekt. Zawsze lekko niedoświetlam tak z -0.3. A potem robię w affinity dwie warstwy, tło trochę ściemniam a sylwetkę poprawiam wyrazistością, kontrastem itp. Co tam akurat mi się spodoba ;-)
Dzięki za ogólne wskazówki.
40.
Amant
240162
omd em1 mkII + mz. 12-40
Fajne, ale dla mnie bardziej Pinokio, niż amant ;)
Dzięki za ogólne wskazówki.
Wyguglaj sobie efekt Dragana. To nie jest dokładnie to samo, ale może być inspirujące.
Zabawne i nieco przewrotne w odbiorze. Jak dla mnie to amant kłamczuszek.
skąd ty makówki teraz wziąłeś
amant mega zarąbisty
powtórze się uwielbiam Twoją garażową kreatywność :mrgreen:
skąd ty makówki teraz wziąłeś
amant mega zarąbisty
powtórze się uwielbiam Twoją garażową kreatywność :mrgreen:
Makówki zasuszone ;-) dzięki za dobre słowo
Podziwiam od powstania wątku :grin: ... nie odpuszczaj ..
Bardzo dobre. Dworsko uniesiony mały palec w połączeniu z nieregulaminową czarką na herbatę jaką jest nos wprowadza niepokój o przyszłe losy naszych pokoleń.
41.
kuchnia polska
240239
omd em1 mkII + mz 12-40
Ale jaja, kapitalne.
Powinieneś wydać album ;)
Tadeusz Jankowski
1.01.22, 20:06
41 - również znakomite. Poważny żart, sugestia, przełożenie teorii na praktykę. Przerysowanie patelni spełnia dokładnie przyznaną mu rolę.
TJ
Wymowny i intrygujący portret w którym akcesoria grają niebanalną rolę.
A mi system "puścił" i punkty dodane :-)
Jaja w Kuchni polskiej kapitalne.
41.
kuchnia polskaByć może ktoś mógłby spodziewać się nieśmiertelnego schabowca, ale jaja są na miejscu ;-) Niezłe, gratuluję!
42.
Janusz Fibakowski
240382
omd em1 mkII + mz 12-40
Masz fajne rekwizyty, rakieta super :).
42.
Janusz Fibakowski
omd em1 mkII + mz 12-40
Masz fajne rekwizyty, rakieta super :).
Piłka też czarodziejska. Czas 1/25 a ona sobie wisi nieporuszona w powietrzu. Brawo jagger!
Piłka na druciku ;-)
Spodziewałem się jakiegoś "patentu" :wink:
Tadeusz Jankowski
6.01.22, 17:47
42 - co zdjęcie, to superobrazek statyczno-dynamiczny, z pomysłem i dowcipem, z polotem i doszlifowany.
TJ
43.
242814
olympus EM1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
21.03.22, 22:08
43 jak zwykle - fantastyczny pomysł i wykonanie. Podoba mi się wszechstronność w planowaniu portretowego kadru i jednoczesność w nim - palenie fajki, robienie min, odsłuchiwanie wieści z komórki, studiowanie mapy i malownicze rozwijanie się w harmonijkę spadających połaci. Świetna reżyseria.
TJ
bardzo dziękuję :-) i pozdrawiam
Na mnie również pomysł na zdjęcie zrobił duże wrażenie.
Duuuuuże wrażenie, super pomysł i wykonanie. Tryb "maruda" ON: może kwadrat z obciętą prawą stroną i dodaniem kilku cm nad czapką??
jagger muszę przyznać masz dobre oko do doboru rekwizytów, ten zielony telefon dla mnie bomba :-)
dziękuję serdecznie za dobre słowo, kwadrat faktycznie byłby ciekawym rozwiązaniem
ten zielony telefon dla mnie bomba :-)
telefon z francuskiego demobilu :-)
44.
Rosyjska turystyka krajoznawcza
242851
EM1 mkII + mz 12-40
I kultowy Canomatic jako oręż? ;-)
I kultowy Canomatic jako oręż? ;-)
fajny pryzmacik ma ;-)
I obok lunetkę celownika - bo ten pryzmacik to tylko atrapa.
I obok lunetkę celownika - bo ten pryzmacik to tylko atrapa.
no faaaakt... :-)
45.
jak to?! ropa zdrożała???!!!
242886
EM1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
24.03.22, 00:00
45 - podoba mi się. Dymek z fajki, lampa przed siebie, tak bywa gdy człowiek o wodzie i chlebie.
TJ
o mamo
chwile mnie nie było a tu tyle nowości
jak zawsze dla mnie idealny wątek :)
46.
243116
OMD em1 mkII + mz 12-40
Masz magiczny garaż. :wink: A regulamin niestety już magii nie pozwala punktować.
Tadeusz Jankowski
1.04.22, 20:23
46 - piękne, metaforyczne, wielowątkowe, artystyczne, satyryczne, kolorowe i łamiące kanony.
TJ
47.
z komercyjnej sesji zdjęciowej dla jednej z warszawskich firm :-)
243223
OMD em1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
5.04.22, 12:48
Bardzo ładny portret, jakoś tak skojarzyłem z piosenką Kultu - Baranek
48. Fajter!
244022
omd em1 mkII + mz 12-40
kurczę, bardzo mi się podoba klimat tych Twoich prac. świetnie się je ogląda.
Trochę spóźnione, ale nr 47 jest niezły. Fajne masz prace i miło się to wszystko ogląda.
Tadeusz Jankowski
9.05.22, 23:22
48 - trochę prześmiewcze, trochę filozoficzne, jak zawsze składne, dokładne, nieliczne.
TJ
49. przerwa śniadaniowa
245545
omd em1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
3.07.22, 12:50
Dobre, facet dowiedział się, ze nie ma ruchu i nie dowierza.
TJ
Raczej ma kłopoty ze zrozumieniem teorii pracy betonu i żelbetu.
A może najnormalniej w świecie , w kanapce była pasztetowa ze zbyt dużą ilością papieru toaletowego i stanęło gościowi w gardle ..
wszystkie teorie są bardzo prawdopodobne :-)
Tadeusz Jankowski
4.07.22, 00:15
wszystkie teorie są bardzo prawdopodobne :-)
I o to chodzi.
TJ
50.
246613
omd em1 mkII + mz 12-40
Jagger, niech Cię wena nie opuszcza. Twórz dalej te kapitalne obrazy.
Jagger, niech Cię wena nie opuszcza. Twórz dalej te kapitalne obrazy.
bardzo dziękuję, wrzucam rzadko by nie zanudzić :-)
Oj, nie zanudzasz! Król jak z poczetu:-)
Tadeusz Jankowski
26.07.22, 21:25
50 - podoba mi się mina króla, kompozycja, rozłożenie atrybutów - czaszki, miecza z zaciśniętą prawicą na rękojeści (z królewskim pierścieniem) oraz skromność korony i obfitość siwej fryzury spływającej na ramiona. Wytrawny portrecista zespolił wszystko w spójną wiele mówiącą kompozycję.
Jak zwykle podoba mi się przymrużenie oka autora portretu.
TJ
Król wyszedł jak Helmuth... tfu, Hamlet :)
Świetne
bardzo fajne - chociaż osobiście wolałbym bez tej czaszki.
Fotograficznie mi się podoba, kawał dobrej roboty, ale... jak patrzę sobie na insygnia władzy (włączmy czaszkę do tego zestawu), to korona wydaje mi się najuboższa, a intuicyjnie/kulturowo odbieram to tak, że powinna być najważniejsza. W końcu mówimy o koronacji, a nie o jakiejś innej...acji ;)
Może tu chodzi o to, że czaszka jest najważniejsza. Choć mi osobiście, ona nie pasuje do tego wyśmienitego portretu.
51.
246798
ktoś prosił o większą koronę ;-)
OMD em1 mkII + mz 12-40
Tadeusz Jankowski
31.07.22, 23:32
51 fajne, ale to już nie ta klasa, co 50.
TJ
ostatnio w TV krążą reklamy by przejść z Królami na TY - oj mogli by Cię tam spokojnie zatrudnić
ale uwielbiam tu bywac :)
ostatnio w TV krążą reklamy by przejść z Królami na TY - oj mogli by Cię tam spokojnie zatrudnić
51 fajne, ale to już nie ta klasa, co 50.
TJ ... akurat moim zdaniem 50 i 51 dobre i nawet do porównania . Na pierwszym władca , wojownik , zwyciężca , a na drugim taki król-srul , błazen , pijanica .... jak w historii . Kontrast miecza z kielichem ...
... akurat moim zdaniem 50 i 51 dobre i nawet do porównania . Na pierwszym władca , wojownik , zwyciężca , a na drugim taki król-srul , błazen , pijanica .... jak w historii . Kontrast miecza z kielichem ...
Może inaczej: najpierw pokonał wrogów, a teraz świętuje zwycięstwo, na pierwszym była korona typu stealth, żeby go wrogi snajper nie wypatrzył... :)
Tak świetną robotę w tych reklamach zrobili charakteryzatorzy. Królowie wyszli idealnie.
52.
polski cukier
246875
omd em1 mkII + mz 12-40
Ropa, cukier... czas na węgiel :)
Brawo :)
Tadeusz Jankowski
3.08.22, 17:03
Polski cukier - świetny. Gość z wyzywająca miną, obrzydliwą dla niedowiarków przedstawia - a właśnie, że tak, mamy swój polski cukier. Pod biało czerwoną ten cukier został wyhodowany, wyprodukowany i będzie pod nią konsumowany.
TJ
53.
Wakacje kredytowe
247809
omd em1 mkII + mz 12-40
53.
Wakacje kredytowe
omd em1 mkII + mz 12-40
Dobre, przydała by się jeszcze sztuczna palma w tle. :)