Zobacz pełną wersję : popRAWka 6/2020 - Głosowanie i Wyniki
220119
popRAWka 6/2020 - Głosowanie
Witam i zapraszam do głosowania w Edycji 6/2020 popRAWki. Mamy w sumie 15 prac
więc można głosować maksymalnie na 3 prace. Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
na dwie lub tylko na jedną. Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż trzy prace.
Termin głosowania 3 dni, czyli do 16.03.20 (poniedziałek)
Po zakończonym głosowaniu zostaną ujawnieni autorzy prac.
Jeśli ktoś sobie nie życzy ujawnienia proszę o informację na priv
Numer danej pracy znajduje się nad zdjęciem.
Autorem pliku RAW jest easy_rider.
Przypomnę, w tej edycji było do wywołania zdjęcie zrobione w podczerwieni, tzw. IR.
Dla chętnych do pobrania paczka z pracami
(z numerem 00. w paczce jest oryginał jpg):
220121
Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
220120
PROPOZYCJE popRAWkowe
1. apz
220122
2. andtor2
220123
3. jck
220124
4. Cru
220125
5. henry1
220126
6. Wiejo
220127
7. Marek61
220128
8. a123
220129
9. Mirek63
220130
10. sikor
220131
11. Rabbit
220132
12. paparapa
220134
13. helmuth
220135
14. Bodzip
220136
15. easy_rider
220137
Na temat konkretnych prac wypowiadamy się (pozytywnie/negatywnie) po zakończonym głosowaniu, i do takiej dyskusji zachęcam.
W trakcie głosowania oczywiście można ogólnikowo się wypowiadać. Offtopy też mogą być:smile:
Powodzenia wszystkim życzę.
A nie miało być tłoku ! :shock::shock::shock:
Trzeba poszukać swoje "dzieło". :roll:
Noo, ledwo, ledwo przekroczyliśmy te 10 sztuk :D:D:D:D ;)
Noo, ledwo, ledwo przekroczyliśmy te 10 sztuk :D:D:D:D ;)
O małego ciuta :mrgreen:.... i co teraz wybrać :)
Spodziewałem się prac zbliżonych do tej z Nikoniarze.pl
220142
Możliwe są dwie przyczyny
1. Nie wziął udziału żaden "Irenkowicz" a uczestnicy nie bardzo opanowali obróbkę zdjęć IR
2. Materiał wyjściowy się do tego nie nadawał
220142
1. Nie wziął udziału żaden "Irenkowicz" a uczestnicy nie bardzo opanowali obróbkę zdjęć IR
A co, nie sprawdziłeś czy się nadawał? :)
A co, nie sprawdziłeś czy się nadawał? :)Niby jak sprawdzić? Nie znam się na obróbce irków.
A nie miało być tłoku ! :shock::shock::shock:
Trzeba poszukać swoje "dzieło". :roll:
trzeba było zrobić oryginalne, to byś szybko znalazł :lol::lol:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
220142
to pewno zależy też od użytego filtra, tak myślę
220142
Na pierwsze pytanie nie odpowiem :). Natomiast na drugie - zdjęcie które załączyłeś to efekt filtra 590 nm i obróbki. Przy tym filtrze zostaje sporo koloru do zabawy w "fałszywe kolory".
Zdjęcie poprawkowe prawdopodobnie jest zrobione z filtrem 680 lub 720 nm - koloru zostaje mało lub wcale (zależy od matrycy). Dlatego obróbka jest w kierunku b/w lub tradycyjnie niebiesko białej.
Można z tego zdjęcia zrobić takie (podobne) jak zamieściłeś, tylko wymaga to sporego retuszu wstępnego i dobrego materiału wyjściowego. Załączona próbka daje obraz możliwości - tylko po co skoro użyty jest filtr do wykasowania praktycznie całego koloru.
220151
Można z tego zdjęcia zrobić takie ...
220151Czyli można! Wystarczy umieć. :)
Czyli można! Wystarczy umieć. :)
Malowanie jak wczesne kolorowe filmy z czarnobieli?
W życiu nie stosowałbym takiej obróbki do tego materiału.
Ale to jest moje zdanie...
... tego materiału...Co masz na myśli?
Co masz na myśli?
Rawa z poprawki.
Jak wiesz obrobiłem parę irenek w życiu. Wyszukiwanie resztek koloru to fascynujaca
Przygoda fotograficzna.
Malowanie materiału przygotowanego do monokoloru, to trochę moim zdaniem przesada.
Malowanie materiału przygotowanego do monokoloru, to trochę moim zdaniem przesada.Jak mam to rozumieć?
Czy jesteś przeciwnikiem kolorowych IR-ków w ogóle czy akurat ten, z uwagi na zastosowany filtr IR, nadaje się tylko do monokoloru?
Zagłosowałem choć nie jestem zwolennikiem irenkowych "dzieł". Natomiast kolorowanie wybiórcze - jak najbardziej.
Przyznaje nie wpadłem na to i odpuściłem...
Jak mam to rozumieć?
Czy jesteś przeciwnikiem kolorowych IR-ków w ogóle czy akurat ten, z uwagi na zastosowany filtr IR, nadaje się tylko do monokoloru?
Nie o to chodzi czy się jest zwolennikiem kolorowych IR-ków czy nie. Jeżeli świadomie zakładam filtr który odetnie wszystko poniżej np. 720 nm czy 850 nm to znaczy, że chcę się pozbyć koloru a docelowa obróbka będzie zmierzała w stronę b/w lub mono koloru. To po co mam kolorować to zdjęcie? Lepiej użyć innego filterka.
Jeżeli będę chciał zostawić trochę koloru, to założę inny filtr np. 590 nm, 550 nm, 470 nm lub filtr dwuzakresowy. Przy każdym z tych filtrów zostaje na tyle dużo informacji o kolorze, że przy obróbce można szaleć i nic nie trzeba kolorować - wystarczy do tego mikser kanałów, tryb lab, HSL, kolor selektywny. Tylko to jest świadomy wybór. Załączony przeze mnie plik miał pokazać że są różne techniki i można, ale nie zawsze trzeba.
Załączony przeze mnie plik miał pokazać że są różne techniki i można ...Z tego co napisałeś zrozumiałem, że wyjściowe zdjęcie nie było robione z przeznaczeniem do kolorowanek. Mam na myśli pokazanie kolorów innymi metodami niż malowanie na warstwach.
Tym bardziej jestem pod wrażeniem tego co pokazałeś.
Tym bardziej jestem pod wrażeniem tego co pokazałeś.
Proponuję przyznać wersji sikora Specjalną Nagrodę Publiczności....
Możemy ją nawet w wątku przegłosować.
Proponuję przyznać wersji sikora Specjalną Nagrodę Publiczności.... Jestem za! :grin:
Nie zgadzam się. Swoją wersję zdjęcia wysłałem zgodnie z regulaminem :)
Nawet tu koronawirus pokazał swoją moc. :cry:
Głosujących mało, pewnie poddają się kwarantannie. :mrgreen:
Nawet tu koronawirus pokazał swoją moc. :cry: Jak ktoś ma niezabezpieczone łącze to może wirusa z netu załapać. Strach włączać komputer! :-P
Nie zgadzam się. Swoją wersję zdjęcia wysłałem zgodnie z regulaminem :)
Ta druga wersja również byłaby zgodna z regulaminem (poza rozmiarem 1500 px dł. bok) :)
Nagroda Publiczności zasłużona :)
głosy oddane :) czas na pierwszy przeciek.
Niech będzie zatem:)
Na 1 miejscu z małą przewagą jedna praca.
Na 2 miejscu dwie prace.
Na 3 miejscu cztery prace (3 głosy mniej od miejsca drugiego)
Bez głosu pozostają jeszcze (lub tylko) 3 prace.
Niech będzie zatem:)
Na 1 miejscu z małą przewagą jedna praca.
Na 2 miejscu dwie prace.
Na 3 miejscu cztery prace (3 głosy mniej od miejsca drugiego)
Bez głosu pozostają jeszcze (lub tylko) 3 prace.
:cry::roll:
:cry::roll:
No co :roll: głosowałem na Twoją.
easy_rider
14.03.20, 22:06
Głosujących mało, pewnie poddają się kwarantannie. :mrgreen:Żeby poprawić frekwencję zagłosowałem - mam nadzieję że nie na swoją pracę... :mrgreen:
Co do filtra zastosowanego w zdjęciu - to szczerze powiedziawszy nie wiem - bo to tani, chiński "noname" pocięty na kawałki i wsadzony do PL'ki :lol:
Ale porównując do efektów uzyskiwanych na innych filtrach - najprawdopodobniej jest to klasyczne 720nm...
Nie było wniosku o beleczkę, to i głosów mao.
Zrobiłem, chcę głosować, ale ciężko mi się zdecydować na które.
Ułatwię Tobie podjęcie decyzji. " Głosuj na moją !!! "
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Oczywista oczywistość :)
Tylko się upewnię. To zdj z nr 16? ;)
Oczywista oczywistość :)
Tylko się upewnię. To zdj z nr 16? ;)
O,ooo, to właśni to. :mrgreen:
Na początku pamiętałem:), odłożyłem na trochę później i wyleciało z głowy. Dzięki za belkę.
tak jakby drugi przeciek wymagany
Skoro wymagany to niech będzie:smile:
Na 1 miejscu jedna praca z wyraźną przewagą.
Na 2 i 3 miejscu po jednej pracy i tu różnica tylko o głos.
Bez głosu pozostają jeszcze dwie prace.
Bez głosu pozostają jeszcze dwie prace.
Heniu, zawsze musisz krakać ? :roll:
To nie Heniu!
Może dałem na te bez głosu?
Wierz mi, moje wizje tylko na mojej osobie się sprawdzają. :cry:
Nawet wyśnione numery w totka nie pojawiają się w trakcie losowania. :cry:
Taki ze mnie Nostradamus Poznański. :oops:
Ale wierzę, że na Twoją wszyscy zagłosowali. :grin:
No to se poszło. Ale lekko nie było :wink:
Ale wierzę, że na Twoją wszyscy zagłosowali. :grin:
Przecież pisałem, że IR mi nie pasi, więc zrobiłem na "odwal się" :mrgreen:
Zwycięzcą edycji 6/2020 został sikor
Gratulacje !!!
Miejsce 1 (praca 10)
220239
Miejsce 2
easy_rider (praca 15)
220240
Miejsce 3
paparapa (praca 12)
220241
Podsumowanie wyników 6 Edycji.
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2 ( prace od miejsca 13 i dalsze otrzymują 1 punkt)
220242
RANKING po 6 Edycji.
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
220243
Zwycięzca sikor proszony jest o nadesłanie RAW-a do następnej edycji.
Dziękuję wszystkim za udział w zabawie.
Zapraszam także do ewentualnej dyskusji na temat prac.
Gratulacje dla zwycięzcy :)
Słuszna decyzja. :mrgreen:
Liczą się dobre chęci. :!:
Gratulacje dla zwycięzców.
Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym ! :mrgreen:
Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym ! :mrgreen:
Dzięki za głos na moje "dzieło" :mrgreen:
Bogdan, ale ten wycięty kawałek zdjęcia (czarny trójkąt w prawym górnym rogu) to chyba nie wskutek tego "odwal się":wink: (żartuję oczywiście)
Pewnie na swoim ekranie tego nie zauważyłeś, na dobrze ustawionym monitorze jest to wyraźnie widoczne.
Nie żebym się czepiał, tylko zwracam uwagę.
I widzisz, ja się starałem i jeden głos, Ty odwaliłeś, i trzy głosy. :evil:
I gdzie tu sprawiedliwość się pytam ????? :cry:
Gratulacje dla wygranych, dzięki za głosy.
Dziękuję za gratulacje i za oddane głosy :grin:
Gratulacje dla zwycięzcy :)
Rawa z poprawki.
Jak wiesz obrobiłem parę irenek w życiu. Wyszukiwanie resztek koloru to fascynujaca
Przygoda fotograficzna.
Malowanie materiału przygotowanego do monokoloru, to trochę moim zdaniem przesada.
Fajnie że dorzuciłeś swoją pracę :).
A w temacie ... skoro malowanie monokoloru jest przesadą , to czym jest robienie z kolorowej rzeczywistości monokoloru? I to jeszcze tak naokoło :).
Ale to jest tak, jak z tą szklanką do połowy .... :).
Przyłączam się do gratulacji dla laureatów.
A w temacie ... skoro malowanie monokoloru jest przesadą , to czym jest robienie z kolorowej rzeczywistości monokoloru? I to jeszcze tak naokoło :).
Ilu fotografujących, tyle zdań na ten temat. Skoro są tacy, którzy lubią pokazywać kwiaty lub rybki z rafy w B&W ...
Swoją drogą, czy ktoś spotkał oko muchy lub pszczołę utytłaną w pyłku, w wersji B&W? :roll:
...
Swoją drogą, czy ktoś spotkał oko muchy lub pszczołę utytłaną w pyłku, w wersji B&W? :roll: Pooglądaj sobie :grin:... https://www.google.pl/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.viewbug.com%2Fblog%2Fmonochr ome-macro-photo-contest-finalists&psig=AOvVaw3xRxf63_XfRrzEgYkgaw2Q&ust=1584528382084000&source=images&cd=vfe&ved=0CAkQjhxqFwoTCPDj1a2qoegCFQAAAAAdAAAAABAE
Pooglądaj sobie :grin:...Pooglądałem.
Cóż, jak mówiłem- ilu fotografów, tyle zdań. Mnie nie przypadło do gustu.
Tak jest i tak musi być . Ilu ludzi , tyle gustów i upodobań lub awersów :wink:
Gratulacje dla autorów nagrodzonych prac.
Fajnie że dorzuciłeś swoją pracę :).
Ale to jest tak, jak z tą szklanką do połowy .... :).
To jest kwestia przyjętej konwencji. Mam ten komfort, że mam aparaty z różnymi filtrami. W zależności od potrzeby wybieram Raw-a z potrzebną mi częścią widma świetlnego.
W mojej galerii znajdziesz parę ocalałych w niej moich Irenek. Ja się bawię w podobny sposób. Z założenia fotografia w podczerwieni jest fotografią z zarejestrowaną częścią widma. Ją się po to robi by potem ta resztką światła manipulować. Ja to lubię, niektórym się to nie podoba.
Mam ten komfort, że mam aparaty z różnymi filtrami. W zależności od potrzeby wybieram Raw-a z potrzebną mi częścią widma świetlnego.Pytam jako kompletny laik.
Czy to znaczy, że zanim zrobisz zdjęcie wiesz jakie kolory chcesz zostawić, który aparat, z jakim filtrem użyć?
Gratulacje dla autorów nagrodzonych prac.
To jest kwestia przyjętej konwencji. Mam ten komfort, że mam aparaty z różnymi filtrami. W zależności od potrzeby wybieram Raw-a z potrzebną mi częścią widma świetlnego.
W mojej galerii znajdziesz parę ocalałych w niej moich Irenek. Ja się bawię w podobny sposób. Z założenia fotografia w podczerwieni jest fotografią z zarejestrowaną częścią widma. Ją się po to robi by potem ta resztką światła manipulować. Ja to lubię, niektórym się to nie podoba.
Jeśli Cię to bawi to ok :). Ja jednak pozostanę z radością w świecie koloru :).
Jeśli Cię to bawi to ok :). Ja jednak pozostanę z radością w świecie koloru :).
No! i tak trzymajmy.
Jakby Pan Bóg chciał byśmy widzieli bez kolorów to by nam odpowiedni filtr w oko wstawił. Uwierzcie, że to żaden problem dla Niego by był.
Dzisiaj usuwa się zaćmę wymieniając zmętniałą soczewkę w oku na sztuczną, ale doskonałą... Więc jaki problem zrobić mono z widzenia okiem.. Ale Nie! Mamy widzieć w kolorze bo takie jest widzenia świata przez naczelnych!
sikor podeślesz jakiś RAW do następnej edycji ?
@sikor (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6192) podeślesz jakiś RAW do następnej edycji ?
Link do zdjęć poszedł na priv.
Dzięki, jutro uruchomię Edycję 7 popRAWki.