Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Igorra
68 fajne, chociaż poprawione wygląda zdecydowanie lepiej:-)
Tak, kontrast i ostrość, ale i tak mi się podoba ;)
"No właśnie nie umiem robić ciekawych zdjęć ;("
eee, nie łam się - myślisz, że ja przez ostatni miesiąc lub więcej zrobiłem coś mądrego.. teraz czekam za zmianą aury - może z nią przyjdą nowe pomysły :)
pozdrawiam i powodzenia życzę
dziękuje Wam za słowa pocieszenia, porady, opinie, poprawki jakże cenne dla mnie :grin: rzeczywiście brakowało kontrastu ;)
Kasprzyk- też czekam na zimę, bo jeszcze o tej porze roku nie robiłam zdjęć, to znaczy nie interesowałam się wtedy fotografią więc ciekawa jestem jak to bedzie :grin:
Ta rybka to krasnopióra i występuje w co 2gim jeziorze naszego kraju. szkoda że płetw nie widać to od razu byś poznał
Ta rybka to krasnopióra i występuje w co 2gim jeziorze naszego kraju. szkoda że płetw nie widać to od razu byś poznałZa duża łuska na krasnopiórę :)
eee widze że tu specjaliści od ryb :lol:
Za duża łuska na krasnopiórę :)
Ee no przecież to całkiem dorodna sztuka jest zaraz wrzócę jakieś zdjęcie takich po 30 cm łuske mają właśnie takiej wielkości.
Zdjęcie nie moje.
no ładna rybka, ładna ;) załóżmy wątek, pokaż swoją rybe :grin:
Wrzucam kolejną fotke. Jak ja na nią patrze to podoba mi się, sama nie wiem czemu, chciałam poznac Waszą opinie na jego temat :grin: mocno poPSute od razu dodaje, co chyba widać ;)
Ee no przecież to całkiem dorodna sztuka jest zaraz wrzócę jakieś zdjęcie takich po 30 cm łuske mają właśnie takiej wielkości.
Zdjęcie nie moje.
Przepraszam Igorra - ale musiałem zająć głos.
Prezentowana rybka tutaj, to wzdręga - jeżeli wzdręga i krasnopióra - to ta sama nazwa - ok, jednak zdjęcie pokazane przez Igorra nie jest wzdręgą :)
Mogę się założyć o dobry browar :)
W moim wątku postaram się dzisiaj pokazać ostatnie dwie rybki złapane w niedzielę.
pzdr
Ja się moge załozyć że to ryba:grin:
Bardzo podoba mi sie zdjęcie 68. Ma swój klimat, jest przez przewodnika pieska zabawne. W jednym zdjęciu dużo jest treści o bardzo przyjemnej dla oka zawartości. Nastepne zwraca uwagę barwą czerwieni i jej misternym rozłożeniem. Elementy terenu jednak są całkowicie czarne i to trochę psuje obraz pozbawiając go plastyki i przestrzeni. Z drugiej strony rozpatrując zdjęcie w kategorii eksperymentu można zaryzykować z tym, ze nie kazdego przekona. Odnośnie ryby sasiad wędkarz stwierdził, że to jaź.
Kaz de Wro
16.11.08, 13:22
Fotka 68. podoba mi się ale z tym pieskiem !
Dziękuje Wam za wejścia i opinie. "czerwono-czarna" fotka jest bardzo ale to bardzo przerobiona, zastanawiałam się właśnie jak ktoś to odbierze ;)
Wrzucam następne zdjęcie. Może wie ktoś jak sie nazywa tek kwiat ? ;)
i proszę o pare wskazówek technicznych :grin: czy nie jest troche światło......."złe" ? ;)
K_Puchatek
17.11.08, 23:28
Aale gdzie ta fotka:?::wink:
OK - już jest - MSZ fajnie, tylko trochę zbyt centralnie jak na taki kadr lub wykadrować sam kwiatek w kwadrat...
Co do światła to niby żółty "daje" po oczach, ale faktycznie całość jakoś tak... sam nie wiem jak to określić...:wink:
Aale gdzie ta fotka:?::wink:
Sorry już wstawiałam ;)
Na zdjęciu z kwiatkiem jest za dużo trawy zaśmiecającej kwiat jak i wogóle kadr. Unikaj takich sytuacji. Tło w miarę jednolite (neutralne), takie co nie stwarza wrażenia że ono tu jest najważniejsze. Zostaw tylko kwiat i to co do niego należy (łodyga, liście), resztę usuwaj, kadruj itp
A i owad niezbyt ciekawy. Jakby była pszczółka czy cóś to tak.
Pozdrawiam
Dzięki za komentarze, wydaje mi sie też jakby troche ciemno było :/
Marecki- owad przypadkiem sie tam znalazł :grin:
owad przypadkiem sie tam znalazł :grin:
jakim przypadkiem ? - widać, że był głodny :)
no może i był, był ale jak go w kadrze nie uwzględniałam, na kompie patrze a tu owad jakiś:grin:
Teraz wrzucam zdjęcia z turnieju siatkarskiego. W przerwie mogłam zrobić kilka fotek. Niestety nie mogłam chodzić i robić z różnych miejsc :( zeby nie przeszkadzać no i wyszło takie coś... ;)
Jak zwykle prosze o jakies rady i opinie n temat zdjęć ;)
Fane dynamiszne zdjęcia ale chyba Ci balans bieli uciekł :roll:
No własnie nie wiem czy mi sie wydaje czy kolorki dziwne. ale mi sie chyba nie wydawało. Nie wiem czym to spowodowane :roll:
Czy w hali było cały czas to samo oświetlenie, czy było tylko światło z zewnątrz? Może z zewnątrz nagle zaświeciło słońce (ostatnie zdjęcie)?
Światło dawały wielkie okna, które były za mną w czasie robienia zdjęcia. Mogło być rzeczywiście tak, że na ostatnim troche przyświeciło słonce ;) dzięki helmuth ;)
zgodze sie z helmuthem, jest dynamika ale nic poza tym
balans bieli z kosmosu,
nie bardzo wiem na jakim punkcie zdjęcia mam się koncentrować, niby wypada tam gdzie jest piłka, ale moze lepiej żeby wskazywała na to kompozycja
wszystko jakieś takie nieostre
przepalenia
fotki zrobione z jednego miejsca, można było spróbować się przemieścić [oczywiście jeśli było to możliwe] i zrobić zdjęcia być może z ciekawszego miejsca może wtedy to okno by tak bardzo nie przeszkadzało
szczerze po zdjęciach nr 70 i 68 raczej tendencja spadkowa
Dzięki nut3r za krytyke ;) naprawdę nie wiem co sie stalo z tym balansem :roll:
Ostatecznie wyrzuć kolor :wink: Może czarno-białe przemówią lepiej.
PS - ile razy patrzę na Twój avatar to się uśmiecham, jakoś tak wakacyjnie się robi. :)
Mysikrólik, dzięki, chyba pomysł z wyrzuceniem koloru dobry :cool:
Avatar pstryknięty w wakacje, ale to chyba dobrze że wakacyjnie :grin:
Wogóle to wątek mi chyba ucichnie abo z szufladki bede wyciągać bo dziś sie stała tragedia...aparat spadł mi do wody :???:!!! Zobacze co jutro z nim bedzie i czekam na 6 grudnia :grin:
MZ znacznie lepiej niż w kolorze :)
tragedia...aparat spadł mi do wody
Ja mówiłem, że Olympus za małe te aparaty robi, łatwo z ręki wypuścić.
A zdjęcie B/W lepsze niż kolor - tamta seria ma totalnie odjechany blans bieli - ja bym raczej ustawił balans na sztywno, a nie na auto.
Jak to zrobiłaś z tym aparatem ?
próbowałem kiedyś zrobić zdjęcia z meczu siatkówki dla lokalnego portalu internetowego, w ciemnej hali i dodatkowo aparat zwolniał migawkę tak po 3 sekundach od naciśnięcia spustu :) - 510 nie próbowałem, ale to nie jest łatwa sprawa
z balansem można sobie poradzić z brakiem ostrości już różnie
pozwoliłem sobie trochę podostrzyć Twoje zdjęcie
diabolique
23.11.08, 12:34
Duża powierzchnia zielonego parkietu oszukała aparaturę.
U mnie jak nie przypilnuję oszukuje w kierunku pomarańczowego...
Zdjęcia siatkówki wychodzą dynamiczniej, gdy stoi się mniej więcej na wysokości siatki, a nie z poziomu parkietu.
No więc to sie stało w bardzo głupi sposób !!! .....spadł śnieg więc wsadziłam aparat do kieszeni w bluzie kangurce i miałam iśc zrobić jakies zimowe zdjęcia, ale przed tym jeszcze szybko miałam umyć podłoge no i aparat wypadł z tej kieszeni prosto do miski z płynem w dodatku !! Teraz aparat świruje, sam zoom idzie i nie da sie go powstrzymac i takie plamy sa na obrazie :/ może gdyby nie ten płyn to by sie odratowało :roll:
Zdjęcia z siatkówki robiłam w trybie sport a balans bieli chyba rzeczywiście przez tą podłoge :/ a na wysokości siatki nie miałam możliwości stac :grin: ;)
nut3r Twoja poprawka rzeczywiścia wygląda dobrze :cool:
dzięki wsyztskim za opinie i wejścia :cool: i za wszystko :-P
... no i aparat wypadł z tej kieszeni prosto do miski z płynem w dodatku !!
O matko!!! jaki pech.
Jak tak często się zastanawiam, kiedy to komórka albo kluczyki od auta wpadną mi do kibelka.. bo zdarza się jedno i drugie trzymać w reku :grin:
pzdr
No mojej kolezance raz komórka do kibelka wpadła :D ale ja to różne przygodny już z tym aparat miałam raz mi omału nie spadł z góry w tatrach!!! ale teraz chyba już nie odżyje :(
Pożyczyłam sie aparat od wujka (marny sony jakiś) i wrzucam takie zdjęcie....
wogóle nie wiem co o nim myśleć :roll: pierwszy raz mi sie takie coś zdarza bo tak to wiem czy choć troche mi sie podoba a teraz :?::?::?::?::?::?::?:
Więc wrzucam i co Wy myślicie? ;)
Cokolwiek chciałaś czy chcesz osiągnąć, to nie używaj wbudowanej lampy :)
czyli co? lampa bardzo zepsuła zdjęcie?:roll:
Fotoreportaż z turnieju o ile chodzi o to co działo się na boisku jest dobry. Są akcje, wyskoki, upadki, piłka w locie to wszystko na tak. Balans nie wyszedł lecz po przerobieniu na bw zdjęcia odzyskały blak i są bardziej czytelne. Zdjęcie 76 jakieś bez wyrazu może trzeba było zrobić kroplę krwi z przecieru pomidorowego. Odnośnie aparatu współczuję to jest bardzo bolesne.
no bolesne, bolesne ;(
dzięki Wiejo za rady i opinie.
a tą ostatnią fotke jak myślicie do kosza? czy zostawić :grin::cool:
Zostawić na pamiątkę. :wink: Dobra fota do studia "pirsingu", ale tak to nie bardzo :wink:
Dzięki Mysikrólik ;) zostawie:cool: to udajmy że to do studia "pirsingu" :grin: hehe:-P
Witam wszystkich ;) po dłuższej przerwie........
kupiłam więc sp 560 uz i męcze sie na opanowaniem jego.... :(
no..więc wrzucam zdjęcia do oceny i proszę o poprawki, jakieś rady...:?:
77- "A ja kiedyś będę w Ameryce..."
78-łapać słońce.. ;)
gratuluje zakupu;) ale tego slonca az za duzo na 78...
78- ostrość wyszła Ci na drzewie po lewej a nie na parze na ławeczce, która jest motywem przewodnim. Ustaw ostrość na obiekcie, wciśnij spust migawki do połowy, przekadruj i wciśnij do końca. Ostrość będzie tam gdzie trzeba.
K_Puchatek
15.12.08, 13:50
Obydwie fotki z "ostatniego zakupu" jakby MSZ trochę zbyt jasne, 77 - fajny pomysł....:wink:
Pozdrawiam
Dziękuje Wam za opinie i rady....
rzeczywiście słońca może troche za dużo a jeszcze nasyciłam kolory to już wogóle.....;)
Z ostrością sobie własnie nie moge poradzić w ogóle w tym aparacie.... jutro moze coś jeszcze poćwiczę w tym kierunku..... :( tylko nie wiem jak mam łapać ostroś ctam gdzie chce? w takim wypadku jak zdjęcie 78:roll:
ustawiasz punkt ostrości na obiekcie, przytrzymujesz spust do polowy i trzymając go kadrujesz tak jak chcesz, a jak uzyskasz chciany kadr to do konca go;)
Dzięki, bzyku mówił cos podobnego ale nie wiem czy to dobrze rozumiem...
to ustaw ostrość na obiekcie to mam ustawić tym kawdracikiem niedomkniętym na środku (wiem że głupio nazwałam:/ ) i potem przesunąć kadr?b
nie wiem jak to u Ciebie wyglada wiec moze to kwadracik nie domkniety na wyswietlaczu. W momencie w ktorym nie ustawia sie ostrosci ma on np kolor bialy a jak zlapiesz ostrosc klikajac do polowy to robi sie on np zolty;) i jak sie zapali na np zolty trzymasz spust do polowy wcisniety ustawiasz kadr i wciskasz spust do konca...
Piotr Grześ
16.12.08, 00:46
igorra, czas na lustrzankę!
666cin dzięki, już rozumiem:cool: (blondynka jestem:-P)
Piotr Grześ- na osiemnastke sobie sprawię... ;) ledwo sie łapie w takim a co dopiero lustrzanke i te obiektywy wymieniać :shock: ale planuje planuje.... ;) jeszcze sie musze dużo nauczyć ;)
Mam jeszcze dwa ujęcia z "ławeczki" może lepsze? :roll:
80- najlepsza z ławeczek. Mam tylko pytanie: skąd tam tyle czerwonego? Może robiłaś to w jakimś trybie tematycznym (zachód słońca)? Zwróć uwagę na balans bieli przy wywoływaniu z RAW'a. Ja bym to widział tak:
z Raw`em się jeszcze nie bawiłam :cool:
nie robiłam na pewno w trybie zachód słońca, nie pamiętam w jakim :roll: ale ta czerwień może być przez słońce, które dawało właśnie takie efekty na tym zdjęciu tez widzac takie kolory? zrobione w tym samym czasie i miejscu tym samym ;)
a Twoja wersja chyba rzeczywiście jest lepsze ;)
z Raw`em się jeszcze nie bawiłam :cool: W jpg'u też można z tym powalczyć ;) Trzeba się pobawić histogramem (np w Gimp'ie) i zdjąć trochę czerwonego.
Co do ostatniego, za dużo MZ po bokach. Skupiłbym się na samej budowli albo pokazał szeroko z tym zbiornikiem po lewej. Teraz jest ni tak, ni tak :)
no to coś pokombinuje :grin:
to ostatnie to tylko tak dla pokazania światła ;) ale mam takie skupione na budowli :-P
;)
Oj! To rozlewisko w tle i ta sterta palet w PD nie dodaje uroku ;) Obciąłbym ile się da :) Może tak?:
wydaje mi sie ze druga wersja jest zbliżona do tego o co Ci chodzi ;)
Próbuj dalej. Podpowiem Ci coś, co poradził mi jeden z forumowiczów, robi świetne zdjęcia (Tomek dzięki za rady:grin:) -podpatruj innych. Tych, których zdjęcia mają najwyższe noty. Popatrz na obrazy olejne mistrzów malarstwa, zdjęcia najlepszych fotoreporterów i fotografików. To chyba najlepsza nauka kadrowania. Czasem technicznie fotka nie jest idealna, ale broni się tematem i świetnym kadrem. I poczytaj instrukcję aparatu, jest opisane jak kadrować.
Pozdrawiam.
dzięki Bzyku. o tym kadrowaniu to mówisz o konkretnym zdjęciu czy ogólnie że kadrowanie kiepskie?
podpatruje, podpatruje ale na razie nic z tego nie wychodzi :???:
:wink:
O nie, nie powiedziałem że kiepskie :wink:, sam nie jestem mistrzem kadru, przekazuje dobre porady. Idziesz w dobrym kierunku, 79 i 80 kadry lepsze i ostrość lepsza. Deczko za jasne. Jak rozpracujesz aparat to dla bezpieczeństwa nie doświetlaj zdjęć (ekspozycją). Niedoświetlone łatwo poprawisz na kompie, "przepalone" jest przeważnie nie do poprawienia.
Pozdrawiam.:grin:
Zdjęcia na ławeczce są miłe i sympatyczne. Faktem jest, że są trochę za jasne ale musisz opanować nowy aparat, który daje Ci duże mozliwości. Przypuszczam, że to Rodzice Ci pozowali więc pozdrowionka. Odnośnie kadru. Jak chodzi o zdjęcia przestrzenne takie jak przedstawiona przez Ciebie budowla musisz przed zdjęciem zadać sobie pytanie. Co chcę przedstawić na zdjęciu? Czy tylko samą budowlę, czy jej usytuowanie, czy całość terenu na którym ona jest położona. Każde z tych ujęć będzie wymagało innego kąta widzenia. Najlepiej korzystając z dobrodziejstwa cyfrówek zrób wszystkie a przed kompem później wybierzesz te które najlepiej ukazują temat. Z czasem już przewidzisz jaki powstanie kadr i wtedy będzie można swobodniej dokonać świadomego wyboru.
Bzyku, Wiejo dziękuje za rady :wink: no właśnie światło było ostre i może dlatego tak jasne.... chce sie nauczyć robić zdjęcia na trybach P A S M to pewnie trzeba było przysłone wtedy ustawić albo coś w tym stylu....
Wiejo to nie moi rodzice, całkiem przypadkowi ludzie ;) nie znam ich :cool:
.... chce sie nauczyć robić zdjęcia na trybach P A S M to pewnie trzeba było przysłone wtedy ustawić albo coś w tym stylu....To nie jest wcale takie trudne ;) Jazdy na rowerze też można się nauczyć :) Wszystko zależy od tego co fotografujesz i jaki efekt chcesz uzyskać. Chodzi o to by uzyskać właściwe naświetlenie (ekspozycję) w konkretnych warunkach. Aparat Ci pokaże kiedy jest dobrze, Ty tylko musisz dobrać ISO, czas i przesłonę ;) Proste? :lol:
PS
O takich "drobiazgach" jak balans bieli, ostrość czy wreszcie kadr, nie wspominam ;)
nie proste :-P
czytałam o tym troche ale w praktyce to wygląda inaczej...:???:
no cóż jakoś przez to przerbne .... :roll: mam nadzieje:!: ;)
nie proste :-P
czytałam o tym troche ale w praktyce to wygląda inaczej...:???:
no cóż jakoś przez to przerbne .... :roll: mam nadzieje:!: ;)Warto! :)
Jutro przełącz aparat na M i tak pozostaw - wszystkiego się nauczysz, no może podczas robienia fotek z fleszem daj na automat.
Tak na prawdę najważniejszą rzeczą na którą powinnaś zwracać uwagę to światłomierz - wskazanie na 0 - robisz fotkę - będzie według Ciebie za ciemna - to dasz +0,3 - za jasna skorygujesz na minus - najszybciej skróceniem czasu. Na początek używaj najmniejszej przysłony - takiej na ile pozwala obiektyw - nie wiem jak u Ciebie - np. F4. Zawsze przed użyciem aparatu sprawdzaj jakie masz ustawione ISO - słoneczny dzień (wcale nie najlepszy do robienia zdjęć) ISO100, jak już będzie brzydko, ciemno ISO400 - ale sama musisz wyczuć przy jakim ISO aparat robi przyzwoite zdjęcia bez szumów.
Wiem, mistrzem w opisie nie jestem, ale może coś się przydało z mojego bardzo skróconego wywodu ;)
Pzdr
Dla mnie to była na początku czarna magia! Zaczynałem tak jak Ty, nie fociłem jak niektórzy wcześniej analogami i wiedzieli o co chodzi. Przesłona, ekspozycja, kadr - brzmiały jak magiczne słowa, które sprawiają, że zdjęcie "wychodzi". Masz duże chęci, nie zmarnuj tego, nie zniechęcaj się, mimo że czasem ktoś napisze ostro, "pojedzie" Ci po zdjęciu. Rób zdjęcia, pokazuj, są na forum też tacy, którzy pomogą.
Pozdrawiam.
dzięki Kasprzyk na pewno sie przyda ;)
Bzyku, dzięki za słowa otuchy, dla mnie też to magia :-P:roll:
... Zawsze przed użyciem aparatu sprawdzaj jakie masz ustawione ISO - słoneczny dzień (wcale nie najlepszy do robienia zdjęć) ISO100, jak już będzie brzydko, ciemno ISO400 - ale sama musisz wyczuć przy jakim ISO aparat robi przyzwoite zdjęcia bez szumów...Tu się nie zgodzę. Twój aparat pewnie nie pozwoli robić zdjęć z ISO wyższym niż 200. Tu pewnie nie jest lepszy niż mój SP550. Ja robię na ISO50 i w zasadzie nie zmieniam. Nawet w nocy. Chyba że ruchome obiekty lub zdjęcia z ręki, przy słabym świetle, ale tych staram się unikać- i tak nie wyjdą ;)
no to poeksperymentuje i sama sie przekonam :grin:
właśnie a w zdjęciu nocnym...gdy chce zrobić zdj budynku oświetlonego, albo rynku to jakie mają być ustawienia? i oczywiście statyw...;)
Tu się nie zgodzę. Twój aparat pewnie nie pozwoli robić zdjęć z ISO wyższym niż 200.
a tego nie wiem - ale napisałem:
ISO400 - ale sama musisz wyczuć przy jakim ISO aparat robi przyzwoite zdjęcia bez szumów...
pzdrówka
Eee tam, zaraz magia :roll:
Wystarczy sobie uświadomic zależności pomiędzy ISO, czasem naświetlania i przysłoną i zrozumieć, dalczego czasem trzeba skorzystać z jednego parametru a kiedy indziej z innego.
Poczytaj:
http://www.horazy.republika.pl/2_2.htm
http://www.e-cyfrowe.pl/tresc/?id=715&PHPSESSID=93ecff2713490bb38cafaaa347c0fd0e
Włącz manual, podgląd drabinki i ćwicz :)
PS
Bzyku, jestem z kieleckiego i gdy czytam sformułowanie
...o co kaman...
to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. :evil:
Dzięki rocco- fajne linki :cool::grin:
rocco - specjalnie dla Ciebie i w trosce o Twoje "klejnoty" - poprawione. Nie chcę przez moją "niepoprawną" pisownię doprowadzić do otwarcia się scyzoryka i Twojego kalectwa :grin::grin::grin:
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję, od razu lepiej :)
Pogoda beznadziejna, moje miasto "nudne" więc wziełam sie za portrety.... po raz kolejny zreszta ... ;) Często ktoś mnie prosi zrobisz mi taki ładny portret albo coś a ja zawsze nie umiem, nie umiem.... No więc choć troche chciałam się nauczyć ;) To zdjęcia kuzynki, może jakieś rady..... :?::)
81,83,84- nieostre, poruszone, wszystkie za ciemne.82-najlepsze z serii. Kadry MSZ dobre, tylko lepiej jest kiedy modelka patrzy w obiektyw, ostrość staraj się łapać na oku. Aparat na statyw, przesłonę 2.8 - 3.5 i manewruj czasem( w manualnym). Ewentualnie ustaw priorytet przysłony (A na pokrętle) a czas sam się dopasuje.Jeżeli fotki są za ciemne to popraw w PS lub innym programie korygując ekspozycję na suwaczku. I przejrzyj portrety w galerii OC, zobacz jak kadruje się portrety. Powodzenia.:grin:
Pozdrawiam.
K_Puchatek
20.12.08, 14:35
Podpisuję się pod wypowiedzią Bzyka. Co prawda na portretach to ja się nie znam, ale jeżeli chodzi o odbiór to brak mi ostrości i są za ciemne, natomiast zdecydowanie na plus zaliczyłbym kadrowanie - MSZ Masz oko do portretów - tylko trochę popracować nad techniką (ale to już Wsłuchaj się w rady portretowych "wyjadaczy")...
Pozdrawiam
ciemno, za ciemno, nie ostro, mało kontrastowo jak na bw... kadry tez takie sobie jak na moje oko: )
Kaz de Wro
20.12.08, 15:04
Ostatnia seria- szkoda,że poruszone/nieostre. Pannica wielce fotogeniczna ;-)
Dziękuje Wam za opinie i rady, rzeczywiście poruszone :/ no troche obserwowałam portrety na forum... :cool:
Bardzo mi pomogliście ;) dzięki ;)
Jeśli chodzi o mnie to zbyt ciasno.
hmm. następnym razem sie postaram żeby było ostre, nie poruszone, nie za ciemne, bardziej kontrastowo i nie za ciasno :cool:
ufff ciężko bedzie.... i jeszcze ta ostrośc na oczach.... :roll: :grin:
http://www.olympusclub.pl/porady-fotograficzne/pierwsze-kroki-ze-swiatlem.html
podaję link do porad portretowych które podał mi forumowicz, modelka śliczna, ale ostrość!!!
naucz się manualnie ustawiać ostrość jak podpowiadał bzyku, ćwicz, ćwicz, ćwicz...
postaraj się aby model tak mocno nie wykręcał oczu, muszą wyglądać naturalnie jeśli nie patrzą w obiektyw, serdecznie pozdrawiam:grin:
...naucz się manualnie ustawiać ostrość jak podpowiadał bzyku, ...Jeżeli w SP560 ostrość manualnie ustawia się guziczkami, tak jak w SP550 to długa droga przed Tobą ;) Ja się poddałem :p
Świetnie, że podchodzisz do prób. Portret wymaga szczególnego podejścia a jednym z nich jest osiagnięcie kontaktu z modelem, tak aby nie krępował się robieniem zdjęć. Na Twoich zdjęciach 81, 82, 84 oczy wyglądają bardzo sztucznie. Najlepszy przekaz na zdjęciu 83. O technicznych aspektach już napisano.
No modelka troche sztucznie mi sie zachowywała :cool: a potem to już jej sie nie chciało... ;)
Tak, ustawia sie guziczkami, wiem ze długa droga.... :( ale zobacze co z niej wyniknie :cool: NA RAZIE jestem dobrej myśli :grin:
Dzięki za rady :wink:
Oj przegapiłem model aparatu:oops:, nie da się pierścieniem ostrzyć... Zaraz, nie radziłem nic o ręcznym ostrzeniu! Ktoś mnie źle zrozumiał... Ale polecam manuala dla przesłony i czasu, to najlepsza nauka. Też zaczynałem od cyfrowego kompaktu (c-740UZ), i stwierdziłem po jakimś czasie, że to co robi automat, to nie jest to, że ja chcę panować nad tym co się dzieje. Jak dasz radę manualnym ustawieniom, to gwarantuje, nie wrócisz do AUTO. I w żadnym wypadku nie zrażaj się po kiepskich ocenach! Skutek ma być odwrotny!:grin:
Pozdrawiam.
OK postaram się :D pomału, pomału może opanuje ;) bardzo bym chciała :grin:
OK postaram się :D pomału, pomału może opanuje ;) bardzo bym chciała :grin:
chcieć to móc, igorra:grin:
Męczenie się z ręcznym AF to jedno, albo bardziej zadbałbym o oświetlenie. Nawet zwykła lampka biurowa tu, druga tam i już by te czas się skróciły i zdjęcie nie było poruszone.
____________ __>_<_
_____________Ѽ.\/ Ѽ
___________;->( ɕѼ Ҩ .
___________@.♥ '(█) ♥ *$
________Ѽ "( ()♥t (Ѽ)o*♥*
_______(█),-♥.-Ѽ _Q@,0 ɕ(█)
____________>o*oѼ @.<
_________o`-.♥.-@""-Q '♥~@'
______♥.'`Ѽ ♥ *Ѽ ɕҨ ‘♥ @`-.)
____Ѽ o (█). @* '-@Ѽ ’Q.*(█)’Ѽ
__________Ѽ -♥-'Ѽ ♥._ Ѽ
_______@.♥ '*Q ♥ *(█), @.♥ '*
___.♥' @ _ ɕ♥ _.-'~♥-. @ ´(♥)`-*.o
__.(█)* ♥ ..-' (Ѽ) o *.(Ѽ) 0 *(█)`)
_________(Ѽ ) '-._♥__(Ѽ)@
____;--♥' ♥Ҩ 0‘(Ѽ) Q o *♥ * Ѽ ♥
___ * (Ѽ)._♥__* .Q.~ ♥- ♥Ҩ. 0 () Q ♥*'.
_(█)* ♥ *‘ o * ♥ _(█)Q~ ♥Ҩ __Ѽ♥__(█)
_____________▓▓▓▓▓___________
__________▓▓▓▓▓▓▓▓▓__
Święta szybko się zbliżają, w święta ludzie się kochają. Przy dzieleniu się opłatkiem, płyną z oczu łzy ukradkiem. Życzymy sobie wszystkiego najlepszego, dając w policzek całusa wielkiego. W nocy Jezus się urodzi i serduszka nam odmłodzi. Wesołe święta... oby takie były i oby wszystkie życzenia się spełniły. Wesołych i pogodnych Swiąt Bozego Narodzenia
oraz Szczesliwego owego Roku 2009 :)
Życzy Iga (igorra :grin:)
I oczywiście samych udanych zdjęć ;)
Ostatnie zacne ;-)
Wzajemnie...
Hyhyhy, fajna choinka :lol:
Wzajemnie, wesołych świąt.
to się napracowałaś, miło, podziękować :)
wzajemnie
Marek
Dziękuje ;)
Więc.. mam takie zdjęcie z Wigilii takiej przyjacielskiej :) tylko ktoś fatalnie zrobił zdjęcie jak widać ciemno, bez lampy :( i wiem że macie fantastyczne zdolności do poprawki takich zdjęc, może by sie coś udało wydobyc? :( zalżeży mi, a samej mi nie wychodzi coś :/
Dzięki ;)
Obawiam się, że z pustego i Salomon nie naleje. :|
Krzysiek.T
26.12.08, 18:39
Z tak małego będzie ciężko
Wrzuć oryginal to da się coś więcej zrobic...
Puki co...
ok, wrzucam oryginał Dziękuje Wam ;) :*
nie ma większego oryginalu?
No i jak pobierzesz to bedzie ;)
dziękuje ;)
http://picasaweb.google.pl/igorra92/WycieczkiPrzyjacieleGA#5284219875237105138
No cóż, nie ma sensu nic z tym robić :)
o kurcze ;( to trudno, szkoda, za rok następna Wigilia :grin: Dziękuje za próby ;)
nic lepszego po za tymi poprzednimi wersjami się nie da zrobić;)
ok, już trudno,, ;)
wrzucam teraz kolejną fotke, taka bardziej abstrakcja :grin:
Takie tapeciarskie :D
W pozytywnym znaczeniu tego słowa :D
Dzieki Grizz za opinie ;)
Po dłuższej przerwie wrzucam fotki ze stoku. Wreszcie sie gdzieś wybrałam, bo tylko ta szkoła i szkoła i brak czasu na wszystko :(
no i co myślicie na ich temat ....?;)
Pozdrawiam
Fajnie przyłapałaś ludzików na nauce ;)
pzdr
najfajniejsze byłoby 91 gdyby .... ci się udało:wink:
pozostałe bez fanfar..... bo takie troszkę zwyczajne, gratuluję samozaparcia i nie poddawaj się, złapanie ciekawego i poprawnego pstryka to nie taka łatwa sprawa:)
Kasprzyk i Wanilia dziękuje za opnie ;)
wiem, że 91 nieciekawy kadr :( no ale podobała mi się mina tej dziewczynki :grin:
oj nie łatwa psrawa, nie łatwa :( ale nie poddam sie tak łatwo :lol:
Wrzucam jeszcze widoczki tylko chyba godzina nie ta? no troche szarawo było, jak myślicie? Zawsze można wrócić o innej godzinie :cool:
95 to takie zabawy z PS ;)
Relacja ze stoku - jak to relacja. Za dużo ludzi w kadrze, msz.
Co do widoczków - faktycznie, trochę późno robione, ale pierwszy z nich - czemu nie, uwielbiam wierzby w każdej postaci (nawet koszyków :) ), śnieg co prawda bezpłciowy, ale nie on tu gra pierwsze skrzypce.
Kombinacje w PS - a kysz ;).
94 bym wyprostowal, bo wg mnie troche ma krzywy horyzont albo taki jego urok ;)
a pozatym... widoczki jak widoczki... bez wodotryskow:)
93, całkiem przyjemne
pzdr
93 i 94 naprawde spoko:) Lubie takie klimatyczne fotki. Czepiać sie nie bede nie widze błedów:P
Ostatnie bardzo ładne, może można by się pokusić tylko o zdjęcie niebieskości ze śniegu.
93 eleganckie za Mysikrólikiem, polskie wierzby przepiękny temat
Dziękuje wszystkim za opinie i rady ;) dziś postaram się coś zrobić z tą niebieskością ;)
Dzięki !!! ;) a teraz fatalna pogoda na zdjęcia... :(
Witam wszystkich ;) ostatnio nie mam czasu no ale odświeże troszke wątek zimowymi zdjęciami ;) Proszę o poprawki i rady ;) Pozdrawiam
Ja zapytam, gdzie ten stok, który obfociłaś? ;) Bo wydaje sie, że rzut beretem od Krk.?
Przyjemne eksperymenty z wierzbami.
Zima jednak potrzebuje odrobiny słoneczka.... A tu za oknem ciemno, ponuro i sypie... A mroziku zero :(
Kadr z wierzbami po skosie bardzo ładnie zakomponowany, tak lubię :)
Jeszcze fotka z kurami na odsnieżonym chodniku się broni ale pozostałe z serii chyba trochę bez pomysłu na kompozycję ;)
Pogoda nie sprzyja widoczkowym zdjęciom - jak widać po tych zimowych kadrach. Wobec braku światła starałbym się skupić na odleglejszych, pojedynczych obiektach (drzewa - świetnie ośnieżone).
Zazdroszczę śniegu. U mnie szaro jak diabli.
98 - bardzo ładny kadr.
WYcieczka kur - byłoby fajniej, gdyby było z poziomu kur. :)
Dziękuje wszystkim za opinie i wejścia ;)
Stok blisko Krakowa w Sieprawiu ;) No śniegu aż chyba za dużo :roll: a słoneczka wcale :( Ale jutro wyjeżdżam na ferie i mam nadzieje, że przywioze jakies zdjęcia warte pokazania ;)
Pozdrawiam ;)
Witam po dłuższej przerwie :) do oceny wrzucam 3 foty :) proszę jak zwykle o rady, poprawki :)
1-sze bardzo eleganckie, jak pocztóweczka na święta, tylko gwiazdora brakuje :)
pzdr
102- naprawdę piękny widok który z przyjemnością się ogląda.
Witaj.
103 i 104 bardzo pospolicie brzmią,właściwie to amatorsko.;)
102 - ładne światło i motyw,szkoda,że nie wykorzystałaś lepiej pierwszego planu.
Pozdrawiam
black_bird
20.03.09, 00:24
dla mnie tez 102 ladnie gra swiatłem, to dobry kierunek, ktorego zabraklo juz w 103
K_Puchatek
20.03.09, 00:34
Za poprzednikami - 102 zdecydowanie najciekawsze / najlepsze...
Pozdrawiam
102 nic dodać nic ująć. Poprzednicy powiedzieli już wszystko. To zdjęcie stawia wysoką poprzeczkę dla dwóch pozostałych.
103 Może gdyby udało się zlikwidować ślady cywilizacji. ( słup i linia energetyczna)
103 albo ja mam coś nie tak ze wzrokiem albo zdjęcie leci na prawo.
102-za poprzednikami- ładne, podoba mi się
103-nieostre, i ten słup z prawej niepotrzebny
104-takie zwykłe, bez polotu, do wyprostowania; w LG rogu nie potrzebny kawałek pnia w kadrze
Pozdrawiam
Pierwsze najlepsze. Gdzie to jest?
Bardzo dziękuje wszystkim za opinie i rady :) ciesze się że 102 się podoba :) a co do reszty to macie racje.... :) dzięki!!
a to pierwsze to jest Gliczarów Górny....pięknie :)
Rzeczywiście 102 urocze :)
No to wrzucam jeszcze kilka zdjęc z dzisiejszej wyprawy na Turbacz :)
Po 102 to już masz "przechlapane" :mrgreen: Sama sobie zawiesiłaś poprzeczkę :)
Po 102 to już masz "przechlapane" :mrgreen: Sama sobie zawiesiłaś poprzeczkę :)
hehe, no nie zawsze jest taka pogoda jak na 102 ;P jakoś w zimie gdzie sie nie rusze mało słońca ....:):roll::wink:
Ładne zdjęcia. Że też Ci się chciało wchodzić tam w zimie... ;) Ale rozumiem. Dwa razy byłem na Przechybie i Radziejowej w śniegu prawie po pas. Super przeżycie.:grin:
Pozdrawiam
Zabrakło ładnego światełka, ale i tak po Twojej serii chciałoby się tam być .
pzdr
105, 108 - bardzo ładne, wręcz monochromatyczne
105 bardzo przypadło mi do gustu.
Dzięki za wejścia i opnie :) ciesze sie :) jeszcze jedna "seria" z Turbacza ...
Nie wiem, ale wydaje mi się, że tego typu zdjęcia wyglądają najlepiej bez ludzi w kadrze. I właśnie takie najbardziej mi się podobają.
Piotr Grześ
22.03.09, 23:38
Dawno nie byłem w Twoim wątku, ale muszę przyznać, że robisz znakomite postępy. 102 piękna, ale i te z Turbacza znakomite, a z pieskiem, bardzo mi do gustu przypadło. Swoją drogą, chciałbym zaznać takiej zimy. Pięknie, choć to już :) wiosna.
Zima jak z obrazka. Bardzo przyjemna seria.
... ale muszę przyznać, że robisz znakomite postępy. ................... Swoją drogą, chciałbym zaznać takiej zimy. Pięknie, choć to już :) wiosna.
dokładnie ;)
pzdr
Dziękuje wsyztskim za wpisy wejścia i ciesze się ze sie podoba ;)
A zima tam rzeczywiście fantastyczna :)
A jestem jeszcze ciekawa co powiecie na temat tych zdjęć. ? :) z szufladki, jeszcze ze starego aparatu....lubie je :)
P.S nie wiem czy mi sie troszke monitorek nie przestawił? :roll:
A jestem jeszcze ciekawa co powiecie na temat tych zdjęć. ? :) z szufladki, jeszcze ze starego aparatu....lubie je :)
P.S nie wiem czy mi sie troszke monitorek nie przestawił? :roll:
Monitorek ???
Dla mnie,monitorek jest OK ale wywołanie to się chyba przestawiło i to mocno. ;)
W miarę (tech.obr.) zdj.114 i tu fajny klimat pokazałaś,jednak dwa pozostałe dają czadu ...po oczach ale nie przez monitorek. :)
laptop lenovo r61i.....no w programiku podkręcane było.... :-P
laptop lenovo r61i.....no w programiku podkręcane było.... :-P
Lenovo,to zacna firma,wiem bo też mam ale nie łaptop.;)
Seria pod tytułem "z aparatem.." :) Prosże o opinie i oczywiście poprawki :)
Poleżeć w krokusach :) Takiej łąki krokusów jeszcze nie widziałem :D
Grupa pod wezwaniem kwitnącego krokusa? Hehe.
Na pierwszym chyba trochę przepalilo krokusy. Najlepsze IMHO 118.
Piekne to krokusowe pole!!!!!:grin:
Jesli chodzi o fotki to na ostatniej -20 wyobrazam sobie zamiast tych kilku osob.....grupe turystow japonskich:lol::lol::lol:
Bardzo dziękuje wszystkim za opinie i wejścia. Teraz kilka fotek z Cravovia Maraton. To są pierwsze fotki w dziedzine "sport" także prosze i jakis rady i poprawki. pozdrawiam
kowalikster
28.04.09, 09:53
121 super. Bardzo fajne ujęcie
Nie będę się wymądrzał bo się nie znam ale podobają się :) Jedynie ostatnie nie bardzo- jakieś ziarno (może to nietrafiona ostrość?).
Dzięki :) no ostatnie rezczywiście może ostrość troche nie ta... :)
Witam po dłuższej przerwie stara sie powrócić na forum :) na początek kilka zdjęć proszę o Wasze opinie :)
Witaj po przerwie :)
Najbardziej przypadły mi do gustu 130 i 127, w takiej właśnie kolejności.
Siklawa, jak to Siklawa - ładnie się prezentuje. Ściernisko ciekawe, na miniaturce myślałam, że to kredeczki, trochę szkoda przepałów. Podobają mi się kolorowe zdjęcia, bo nie przesadzasz z nasyceniem, ładnie się prezentują.
Bardzo ładna seria:)mnie najbardziej podoba się 129 ale reszta również fajna!
Miodnie :)
Ściernisko - bardzo pomysłowa fotka, może tylko coś by pokombinować z kompozycją.
Widoczek 127 - prosty, niby nic, a mogę siedzieć i kontemplować :)
Ostatnie zdjęcie 130 - czy za przełęczą Rozdziela, obok dawnego przejścia granicznego, nadal stoi czerwone krzesełko? :)
Dziękuje Wam bardzo za opnie i dobre słowo :) może w końcu coś rusze do przodu z tą fotografią :)
hmmm... żadnego czerwonego krzesełka nie było...niestety :)
DZIĘKI!
Wczoraj byliśmy ze znajomymi na wschodzie słońca> Babia Góra....wschód nam tak średnio się udał, troche zamglone było...jednak ciekawa jest Waszych opini na temat tych zdjęć. Sama nie wiem co o nich myśleć :)
OK! Pora na pierwszego posta na FR!
131. Ciekawie zaprezentowany zachód, przyciemniona (wręcz czarne góry -> ale rozumiem, że to po to, by uwypuklić tło)...
132. Zastosowałaś ten sam manewr, ale w tym przypadku, doznałem pozytywnych odczuć i to zdjęcie, zdecydowanie bardziej mi się podoba... :grin:
133. Nie przemawia do mnie, ale nie powiem, że jest złe... Wszystko jest przedstawione "czytelnie" i w najlepszym porządku... :wink:
Łukasz784 bardzo dziękuje Ci za opinie :wink:
a mi najbardziej podoba się 126 takie czyste:)
Ja też lubie to zdjęcie, lubie to miejsce, lubie tą świeżość :)
Dla mnie najładniejsze to 127 i 126. Lubię takie landszafciki.
Wschód słońca o której był i o której wyprawa ruszyła?
Wyprawa ruszyła koło 2 , no a na wschód trzeba było troche czekać w ziemnie, był coś po 5 :)
Ładnie się zrobiło. Wodospadzik, dwa świetne plenerki, ciekawie sfocone ściernisko, motolotnia w powietrzu. Skromnie, klarownie i tym zwracają uwagę przynajmniej w moich oczach. Wschód na pokazanych zdjęciach tylko niebem zwraca uwagę, kształt góry jeszcze dodaje akcentu ale to troche mało. Zbyt ciemny dół i kształt góry nie mają żadnego jaśniejszego od czerni tonu przez co zdjęcie nie ma przestrzeni a wschodzące słońce nie budzi zaczernionego świata.
ty no...
przestalbys sobie jaja robic i przeniosl watek do normalnego dzialu...
przeciez ty juz masz tyle odslon i postow, ze niejeden "zaawansowany" ci zazdrosci :) zdjecia wychodza ci bardzo dobrze, wiesz o co chodzi, wiec zostaw ten watek naprawde poczatkujacym :)
pzdr
Wiejo i Kaczy bardzo dziękuje Wam za opinie i zaglądniecie do mojego wątku. :)
Przenieść go mogą tylko moderatorzy, a ja nie wiem czy zaczynać tak od początku.... :)
Napisz PW do kogoś z administracji, może przeniosą :wink:
Administracja kiedyś mnie przeniosła tutaj :D no ale zapytam czy coś da sie zrobić :) Dzięki! :grin:
http://allegro.pl/item707573144_zestaw_zaawansowany_sp_550_sp_560_sp _570_58mm_w_wa.html
Chciałam Was zapytać czy warto kupić taki zestaw czy raczej to jest pic na wode ? :)
Pytam w wątku bo znacie mnije więcej jakie robie zdjęcia i w ogóle :)
Witaj w nowym dziale! :grin:
Z tego całego zestawu, wartą zainteresowania, wydaje się tuleja. Jeżeli wkręca się w wewnętrzny gwint obiektywu (tak jak w "normalnych" obiektywach), to warto ją mieć. Przyda się też dekiel na 58mm. Cena 84PLN za cały zestaw, może sugerować, że oba filtry to jakieś tanie "wynalazki". Z drugiej strony CPL warto mieć- lepiej taki niż żaden :wink:
Ja taką tulejkę mam na swoim sp-510. Na to mam zwykły filtr UV. Jest to pewne zabezpieczenie dla obiektywu przy aparacie, a poza tym mogę do tego doczepić co chcę, m.in. raynoxa.
Na to mam zwykły filtr UV. Jest to pewne zabezpieczenie dla obiektywu przy aparacie...Tylko nie zapominaj zdejmować go przed zrobieniem zdjęcia :wink:
No a te filtry coś wogóle dają ? :/
Co do UV, zdania są podzielone ale raczej nic albo niewiele. Natomiast PLC (polaryzacyjny kołowy) jest przydatny. O efektach możesz przeczytać w opisie produktu na stronie aukcji, którą podałaś wcześniej
Odnośnie UV w fotografii cyfrowej praktycznie ma on zastosowanie tylko ochronne gdyż matryca w przeciwieństwie do kliszy jest ślepa na to promieniowanie które występuje powyżej 2000 npm i tam może dokuczać. Polar jak najbardziej, eliminuje odblaski, uwydatnia chmurki. Trzeba pamietać o korekcji EV w górę ale to najlepiej doświadczalnie z danym egzemplarzem filtra. Jeszcze w zależności od marki filtra trzeba korygować ostrość pamiętając, że każde szkło przed obiektywem pogarsza jej jakość.
O jejku dzięki na razie się chyba wstrzymam :) Następne zdjęcia...
Czymże spowodowany jest brak odzewu ? :grin:
Kiepsko... Szarobure te zdjęcia bez zycia. Kadry chaotycznie ucinane...
Lepiej. Bardziej przemyślane kadry, jednak zachodzik można było sobie odpuścić.
CZeść
Rzeczka i kwiatek ładny, zachodzik jakoś mnie uspokaja - więc jestem na tak ;)
pzdr
W rzeczce do ideału brakuje mi uchwycenie lewego brzegu i to byłby miód jak ona się pieknie wije. Kotek w oknie patrzy czy sygnał dociera do anteny- fajnie wypatrzone. Kwiatek jak kwiatek ładny. Zachodzik- niebo bajecznie kolorowe ale oderwane od ziemi przez co czuję pewien niedosyt całości.
Rafał Czarny
16.09.09, 21:53
A mnie najbardziej kotek z anteną satelitarną przypadł do gustu.
A ja nie umiem stwierdzić, czy bardziej podoba mi się rzeka, czy kot. Dlatego przyznaję tym zdjęciom ex aequo I miejsce :)
Dziękuje wszystkim za wejścia i za opinie :)
Teraz następne zdjęcia z wczorajszego wypadu na Czerwone Wierchy.
Ładne miejsca, dobrze pokazane
pzdr
Ładne te ostatnie zdjęcia.
Dzięki, ciesze się, że się podobają :). Uwielbiam góry i chciałabym fotografowanie ich opanować do perfekcji :grin: Następne, tym razem w wypadu w bieszczady.
Oczywiście nie będę wrzucac zdjęć tylko z gór, ale akurat ostatnio tak sie składa :)
Bardzo przyjemne, poprawnie techniczne fotki. Troszkę wydają się aż za cukierkowe - ale pewnie tak tam jest ? Ty mi zazdrościsz fotek ptaszków, a ja mogę pomarzyć o fotkach gór :|
;)
pozdrowionka
oj tak! tam jest cukierkowo :grin: myślę, że zdjęcie i tak jeszcze nie oddają tego.. :)
Najbardziej podobają mi się 147 (chociaż wydaje się, leci w lewo) i 150. Na samym dole 146 przeszkadza ludzik(?).
156 rzeczywiście jakiś ludzik chyba zakłóca.. nie zauważyłam go wcześniej :roll:
Dzięki :)
129, 137 i Czerwone Wierchy - bardzo ładnie, tak... naturalnie, bez zbędnych eksperymentów i zakłóceń :).
138 wg mnie najciekawsze :).
Dziękuje Wam bardzo za wszystkie opinie i wejścia na mój wątek :)
Odświeżenie :) kolejne 4 zdjęcia do oceny :grin:
Ostatnia seria moim skromnym zdaniem nie nalezy do porwajacych, o wiele bardziej podoba sie poprzednia - gorska, z wyroznieniem dla fotki 147, chociaz tak jak juz wspomnial Helmuth...leci lekko w lewo :wink:
no no no. Długo mnie nie było na olkowym forum. Z tego co widzę duże postępy poczyniłaś, zaczynasz szukać kadru. Tak trzymaj
Kotek z satelitą - świetny, pokombinuj jeszcze z tym zdjęciem - konkretnie z BW
Kadry na + ale technicznie słabo (msz)
Własnie ze zdjęciami BW nie zbyt umiem się jeszcze "bawić" no i są jakie są... :)
Technicznie słabo tzn.? Mógłbys trochę rozwinąć myśl :)
Dzięki za opinie :)
Z wycieczki w Bieszczady ładne zdjęcia i świetnie pokazują piękno tych gór. Najbardziej z nich mające mówiący do mnie klimat to 147. Z ostatnich to żelki odbieram jako ćwiczenie techniczne głębi. Rzędy foteli mogły by być ciekawsze gdyby nie zbyt obfite naświetlenie po lewej stronie i kadr zacząć od całego fotela. Na 153 pokryta rosą pajęczyna w trawie która jest bardzo fajna. Na ostatnim stokroty- porządnie ale czy zachwycają, to raczej nie.
Dziękuje Wiejo na opinie :)
W fotelach tez szkoda mi tych przepaleń :( oi rzeczywiście kadr fajny był by zaczynając od całego krzesła,w tedy o tym nie pomyślałam, zdjęcia robione dosyc dawno z szufladki :)
Teraz seria z nagrania telewizyjnego programu "Zagadkowa blondynka" :)
Z telewizyjnych to 156, 157 i 158 to fajne kadry. Pozostałe przypuszczam, że ze wzgledu na warunki technicznie słabsze ale majac taką okazję pokusa jest silniejsza.
Witam.
Przejrzałem cały wątek i muszę powiedzieć -jak tu ładnie. Cieszą oko te Twoje fotki, szczególnie krajobrazowe. Więcej szczegółów w galerii. :grin:
Wiejo i JacekO bardzo dziękuje o opinie :)
Cieszę się, że się podoba :) Galerie musze troche odświeżyć... :)
Pozdrawiam
.....Galerie musze troche odświeżyć... :)
Pozdrawiam
Koniecznie bo coś kurzem zarosła.:grin:
kurcze :oops: poprawie się :grin:
Słowo się powoli spełnia :)
Kolejne zdjęcia z koncertu "W górach jest wszystko co kocham". Na koncertach zdjęcia robi mi się strasznie "ciężko" więc to takie wypociny :)
W życiu nie robiłem fotek na koncercie. To musi być trudne. Tym bardziej gratuluję. Jak na moje oko to całkiem udane. Fajnie wyszła ręka tego gościa na 163. Ale to tylko moja opinia -amatora -oglądacza.
Dzięki Jacek za opinie :)
Wrzucam następne zdjęcia z wczorajszej wycieczki w tatry :)
No i czy macie jakies propozycje jak radzić sobie z tak ostrym słońcem jak widać ... :)
Ależ tam są fajne klimaty, kiedy ja takie widoczki na żywo zobaczę :???:
ładnie
No i czy macie jakies propozycje jak radzić sobie z tak ostrym słońcem jak widać ... :)O co Ci chodzi!?
Całkiem dobrze sobie poradziłaś (no może poza 171 :wink:). Bardzo ładnie skrzy się śnieg na zdjęciach :grin:
Klimatyczne, szczególnie się podobają 166, 171, 171.
Po tych zdjęciach żałuje że nigdy mnie w górach nie było :(
Kaz de Wro
16.11.09, 01:04
Podobają mi się zdjęcia 170 i 172.
Bardzo ładna seria. Jeśli będę się wybierał w góry to Ciebie zapytam jak poradzić sobie w takich warunkach. :)
Dziękuje bardzo za opinie, ciszę się że sie podoba :oops: :grin: :wink:
Pogoda była naprawdę piękna, tylko wiatr troche dokuczał :)
Z koncertowych to bardzo podobają się zdjęcia 162 i 164. Widoki z Tatr świetne. Ładnie zaprzęgłaś słoneczko do pracy i zdjęcia sie odwdzięczyły. Bardzo malownicze, skrzące bielą, ukazujace piękno zimowej górskiej scenerii.
Jak dla mnie to sobie dobrze poradzilas z tym sniegiem i sloneczkiem :grin:
Superowe fotki zapodajesz do galerii. Lubię takie klimaty.:grin:
Dzięki Jacek za opinie :)
Wrzucam następne zdjęcia z wczorajszej wycieczki w tatry :)
No i czy macie jakies propozycje jak radzić sobie z tak ostrym słońcem jak widać ... :)
Fotki 166,167,168,170,172 jak najbardziej..!
K_Puchatek
21.11.09, 18:25
Świetna ta ostatnia seria śnieżno - słoneczna. Bardzo dobrze poradziłaś sobie ze śniegiem i słońcem jednocześnie (co nie jest łatwe) - zdjęcia naturalne i nie przebarwione - brawo...
Pozdrawiam
Dziękuje bardzo za opinie i wejścia, ciesze się, że choc troche się podoba :)
Mam możliwość zorganizować w szkole wystawe zdjęć. Nie bardzo wiem jakie zdjęcia tam pokazać. Może moglibyście podrzucić mi jakieś typy..... najlepiej żeby mniej więcej było chyba tematycznie..... Podaję link do moich wszystkich zdjęć i byłabym wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.... :)
link: http://picasaweb.google.com/igorra92
Już wybrane :)
Po przerwie wrzucam do oceny kolejne zdjęcia ze scenerii zimowej :)