Zobacz pełną wersję : popRAWka 6/2020
219929
popRAWka 6/2020
Witam i zapraszam do udziału w 6 edycji popRAWki.
Autorem pliku RAW jest easy_rider, zwycięzca poprzedniej edycji.
Udostępniony zostanie także plik DNG jeśli ktoś miałby problem z otwarciem ORF z E-PL1.
Mamy w tej edycji do wywołania zdjęcie wykonane w podczerwieni, tzw. IR
Coś nowego w popRAWce. Może też się skuszę na udział w tej edycji:)
Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy.
Więcej o dozwolonym zakresie obróbki w regulaminie.
Termin nadsyłania prac mija 13.03.2020 (piątek) o godz. 18:00.
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 1500 pix dłuższy bok .
Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
219930
Mamy w tym RAW podobną sytuację z kadrem jak w poprzedniej popRAWce.
W puszce był ustawiony format 3:2 dla JPG i takie zdjęcie jest pokazane powyżej.
Oryginalny RAW (ORF) ma format 4:3. (ma trochę więcej góry i dołu).
Plik RAW:219931
Plik DNG:219932
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|
Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com
PS.
Jeśli nie będzie to stanowiło problemu proszę wysyłać prace bez danych EXIF.
Chodzi o zachowanie pełnej anonimowości prac w głosowaniu.
Pobrałem, popatrzyłem i ......:???:
Ludzie co z tym można zrobić, no podpowiedzcie :roll:
plisss :wink:
Pobrałem, popatrzyłem i ......:???:
Ludzie co z tym można zrobić, no podpowiedzcie :roll:
plisss :wink:
Też nie wiem.
Był taki okres na forum że sporo ludziów aparaty na IR przerabiało. To były całe wieki temu, w czasach gdy E-PL1 było na topie. Już wtedy napisałem że mnie to nie kręci. Tak, że tę poprawkę odpuszczam.
Też nie wiem.
Był taki okres na forum że sporo ludziów aparaty na IR przerabiało. To były całe wieki temu, w czasach gdy E-PL1 było na topie. Już wtedy napisałem że mnie to nie kręci. Tak, że tę poprawkę odpuszczam.
Ja też mam taki problem :)
Ale nie odpuszczaj poprawki. Potraktuj to jako wyzwanie :).
Zdjęcie w podczerwieni to i obróbka raczej nieco inna niż zwykle:). Nie mam tu doświadczenia, takich zdjęć nie robiłem, ale zawsze w internecie można podejrzeć (https://www.google.com/search?q=zdjecia+IR&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjYj52OjIjoAhVCC-wKHQfSCT8QsAR6BAgKEAE&biw=1280&bih=869)/poczytać coś w tym temacie.
Ja też mam taki problem :)
Ale nie odpuszczaj poprawki. Potraktuj to jako wyzwanie :).
Są filtry IR w Gimpie lub PS - to może zrobić IR z IR'a ? :mrgreen: Wyjdzie podczerwień do kwadratu :-P
Zdjęcie w podczerwieni to i obróbka raczej nieco inna niż zwykle:). Nie mam tu doświadczenia, takich zdjęć nie robiłem, ale zawsze w internecie można podejrzeć (https://www.google.com/search?q=zdjecia+IR&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjYj52OjIjoAhVCC-wKHQfSCT8QsAR6BAgKEAE&biw=1280&bih=869)/poczytać coś w tym temacie.
Porównaj listę chętnych na zlot z listą choćby głosujących w poprawce. Ludziom nawet głosować się nie chce, a Ty oczekujesz tracenia czasu na naukę nowej obróbki??? ;)
Porównaj listę chętnych na zlot z listą choćby głosujących w poprawce. Ludziom nawet głosować się nie chce, a Ty oczekujesz tracenia czasu na naukę nowej obróbki??? ;)
Bardzo słuszna uwaga :)...
Luminancja, nasycenie, zabawa z kolorem selektywnym i lekkie podostrzenie, kadrowanie i zmniejszenie do zadanego rozmiaru i to byłoby na tyle.
Luminancja, nasycenie, zabawa z kolorem selektywnym i lekkie podostrzenie, kadrowanie i zmniejszenie do zadanego rozmiaru i to byłoby na tyle.
Zabaw się z nami, bardzo proszę :)
Prosić moda o takie rzeczy? No wiesz? [emoji6][emoji6][emoji6]
4 prace na skrzynce mamy.
4 prace na skrzynce mamy.Że też tak z marszu, dnia trzeciego mogłem zwiększyć frekwencję o 25%?
Że też tak z marszu, dnia trzeciego mogłem zwiększyć frekwencję o 25%?
Na to wygląda. Powiedziałbym nawet dnia drugiego (licząc doby:) ).
Zabaw się z nami, bardzo proszę :)
Cokolwiek napiszę zmusi andtor2-giego do dodatkowego potasowania prac przed wystawieniem a nie chciałbym przysporzyć mu dodatkowej roboty...
Napiszę więc tylko tyle: wg. cytowanej receptury wykonałem onegdaj swoje IR-enki z galerii. To jest niezależnie od wyniku świetna zabawa.
Ja programowo nie biorę udziału i nie głosuję w poprawce. Mimo, że zaglądam. Dla mnie to taki fotograficzny " cover". Bywają świetne, ale to autor wie co widział i jak bardzo plik na karcie odpowiada jego wizji.
Mówisz że nie wypada.... Ale ta recepta na sukces....:)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Cokolwiek napiszę zmusi andtor2-giego do dodatkowego potasowania prac przed wystawieniem a nie chciałbym przysporzyć mu dodatkowej roboty...
Napiszę więc tylko tyle: wg. cytowanej receptury wykonałem onegdaj swoje IR-enki z galerii. To jest niezależnie od wyniku świetna zabawa.
Ja takich fotek nie robiłem. Zniechęca mnie paskudna barwna winieta wyłażąca przy każdej próbie zmienienia czegokolwiek :).
Pewnie dlatego, że się źle za to zabieram :)
To specjalnie roboty mi nie przysparza i czasami to robię. Także luzik:)
Ja programowo nie biorę udziału i nie głosuję w poprawce. Mimo, że zaglądam. ...
Szkoda. Bez głosujących ten konkurs nie ma racji bytu. Jakby wszyscy mieli takie podejście to byś nie zaglądał do popRAWki bo by jej po prostu nie było:). Ale nic na siłę.
...
Ja takich fotek nie robiłem. Zniechęca mnie paskudna barwna winieta wyłażąca przy każdej próbie zmienienia czegokolwiek :).
Pewnie dlatego, że się źle za to zabieram :)
Ale winieta to właściwości optyki lub obudowy filtra. Może ją skasować na początku.
Ale winieta to właściwości optyki lub obudowy filtra. Może ją skasować na początku.
Chyba źle to opisałem ... To coś jak winieta pojawia się po zmianie np. WB i różni się kolorem od pozostałej powierzchni zdjęcia.
Pewnie to normalne w takich zdjęciach, bo został zmodyfikowany filtr na sensorze, ale dla mnie to nowość :), albo nowa jakość ...
Cóż, ja już jakiś czas temu swoje wypociny wysłałem i co ma być to będzie, będę musiał z tym żyć i borykać się z wynikiem głosowania do końca życia :)
Kto wie, może to nawet zmieni całe moje jestestwo, więc uważajcie przy głosoowaniu, czyli głosujcie na mnie, bo inaczej...... efekt motyla :D
Cóż, ja już jakiś czas temu swoje wypociny wysłałem i co ma być to będzie, będę musiał z tym żyć i borykać się z wynikiem głosowania do końca życia :)
Kto wie, może to nawet zmieni całe moje jestestwo, więc uważajcie przy głosoowaniu, czyli głosujcie na mnie, bo inaczej...... efekt motyla :D
Czy istnieje granica Twego własnego samouwielbienia?
To brzmi jak szantaż :mrgreen:.
I nie zapomnij podpisać swojej pracy :)
Wysoką samoocenę w dzisiejszych pandemicznych czasach traktowałbym jako zaletę lub obronę przed samodestrukcją, innymi słowy pozytywnie.
Wezwanie do głosowania zignoruję jak chwyty marketingowe lub niechciane reklamy, którymi zarzucają nas codziennie...
Raczej żart niż wysoką samoocenę, jck [emoji23]
Wysoką samoocenę w dzisiejszych pandemicznych czasach traktowałbym jako zaletę lub obronę przed samodestrukcją, innymi słowy pozytywnie.
..
Dużo w tym racji ....
5 prac jak na razie, a czasu zbyt wiele nie zostało.
5 prac jak na razie, a czasu zbyt wiele nie zostało.
Zgodnie z odgórnym zarządzeniem w obecnej sytuacji mamy unikać tłoku. :cry::cry::cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ano właśnie, bym zapomniał, poszła:wink:
Kilka sztuk przybyło, może 10 przekroczymy:)
Zgodnie z odgórnym zarządzeniem w obecnej sytuacji mamy unikać tłoku. :cry::cry::cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Popieram :D :D:D
W każdym razie prace zamieszczę od razu, bez kwarantanny:wink:
Poważniej mówiąc, to nie jest za ciekawie z tym koronawirusem. Miejmy nadzieję, że w miarę szybko będzie to opanowane.
W Pomorskiem podobno przeprowadzono tylko 41 testów, więc nie dziwne, że u nas nikt nie chory :) W tajemnicy coś bym nawet napisał od zaprzyjaźnionego kierowcy karetek, ale nie napiszę :) więc .... spodziewam się włoskiej wersji wysypu choroby niestety. Obym się pomylił, tfu, tfu.
W Pomorskiem podobno przeprowadzono tylko 41 testów, więc nie dziwne, że u nas nikt nie chory :) W tajemnicy coś bym nawet napisał od zaprzyjaźnionego kierowcy karetek, ale nie napiszę :) więc .... spodziewam się włoskiej wersji wysypu choroby niestety. Obym się pomylił, tfu, tfu.
Co ma być, to będzie. Nic na to nie poradzimy. Koniec pocałunków z języczkiem. :cry::cry::cry:
Nie pomylisz się.
Lepiej testów nie robić, nieświadomi są szczęśliwsi i może żyją dłużej :). Pozostaje tylko przetrzymać :).
Dziś padło prawie 150 Włochów.
W przypadku "włoskiej perspektywy" za 3 - 4 tygodnienie nie spotkamy się wszyscy na forum...
W kuj-pom wszyscy zdrowi. Tzn brak testów.