PDA

Zobacz pełną wersję : popRAWka 6/2020

And.N
6.03.20, 17:37
219929

popRAWka 6/2020

Witam i zapraszam do udziału w 6 edycji popRAWki.
Autorem pliku RAW jest easy_rider, zwycięzca poprzedniej edycji.
Udostępniony zostanie także plik DNG jeśli ktoś miałby problem z otwarciem ORF z E-PL1.

Mamy w tej edycji do wywołania zdjęcie wykonane w podczerwieni, tzw. IR
Coś nowego w popRAWce. Może też się skuszę na udział w tej edycji:)

Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy.
Więcej o dozwolonym zakresie obróbki w regulaminie.

Termin nadsyłania prac mija 13.03.2020 (piątek) o godz. 18:00.

Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 1500 pix dłuższy bok .

Zdjęcie poglądowe
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
219930

Mamy w tym RAW podobną sytuację z kadrem jak w poprzedniej popRAWce.
W puszce był ustawiony format 3:2 dla JPG i takie zdjęcie jest pokazane powyżej.
Oryginalny RAW (ORF) ma format 4:3. (ma trochę więcej góry i dołu).

Plik RAW:219931
Plik DNG:219932
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|

Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com

PS.
Jeśli nie będzie to stanowiło problemu proszę wysyłać prace bez danych EXIF.
Chodzi o zachowanie pełnej anonimowości prac w głosowaniu.

Marek61
7.03.20, 11:18
Pobrałem, popatrzyłem i ......:???:
Ludzie co z tym można zrobić, no podpowiedzcie :roll:
plisss :wink:

Bodzip
7.03.20, 11:56
Pobrałem, popatrzyłem i ......:???:
Ludzie co z tym można zrobić, no podpowiedzcie :roll:
plisss :wink:
Też nie wiem.
Był taki okres na forum że sporo ludziów aparaty na IR przerabiało. To były całe wieki temu, w czasach gdy E-PL1 było na topie. Już wtedy napisałem że mnie to nie kręci. Tak, że tę poprawkę odpuszczam.

paparapa
7.03.20, 11:59
Też nie wiem.
Był taki okres na forum że sporo ludziów aparaty na IR przerabiało. To były całe wieki temu, w czasach gdy E-PL1 było na topie. Już wtedy napisałem że mnie to nie kręci. Tak, że tę poprawkę odpuszczam.

Ja też mam taki problem :)
Ale nie odpuszczaj poprawki. Potraktuj to jako wyzwanie :).

And.N
7.03.20, 11:59
Zdjęcie w podczerwieni to i obróbka raczej nieco inna niż zwykle:). Nie mam tu doświadczenia, takich zdjęć nie robiłem, ale zawsze w internecie można podejrzeć (https://www.google.com/search?q=zdjecia+IR&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjYj52OjIjoAhVCC-wKHQfSCT8QsAR6BAgKEAE&biw=1280&bih=869)/poczytać coś w tym temacie.

Bodzip
7.03.20, 12:02
Ja też mam taki problem :)
Ale nie odpuszczaj poprawki. Potraktuj to jako wyzwanie :).
Są filtry IR w Gimpie lub PS - to może zrobić IR z IR'a ? :mrgreen: Wyjdzie podczerwień do kwadratu :-P

fret
7.03.20, 12:28
Zdjęcie w podczerwieni to i obróbka raczej nieco inna niż zwykle:). Nie mam tu doświadczenia, takich zdjęć nie robiłem, ale zawsze w internecie można podejrzeć (https://www.google.com/search?q=zdjecia+IR&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjYj52OjIjoAhVCC-wKHQfSCT8QsAR6BAgKEAE&biw=1280&bih=869)/poczytać coś w tym temacie.

Porównaj listę chętnych na zlot z listą choćby głosujących w poprawce. Ludziom nawet głosować się nie chce, a Ty oczekujesz tracenia czasu na naukę nowej obróbki??? ;)

paparapa
7.03.20, 12:33
Porównaj listę chętnych na zlot z listą choćby głosujących w poprawce. Ludziom nawet głosować się nie chce, a Ty oczekujesz tracenia czasu na naukę nowej obróbki??? ;)

Bardzo słuszna uwaga :)...

apz
7.03.20, 12:44
Luminancja, nasycenie, zabawa z kolorem selektywnym i lekkie podostrzenie, kadrowanie i zmniejszenie do zadanego rozmiaru i to byłoby na tyle.

paparapa
8.03.20, 17:00
Luminancja, nasycenie, zabawa z kolorem selektywnym i lekkie podostrzenie, kadrowanie i zmniejszenie do zadanego rozmiaru i to byłoby na tyle.

Zabaw się z nami, bardzo proszę :)

Cru
8.03.20, 19:29
Prosić moda o takie rzeczy? No wiesz? [emoji6][emoji6][emoji6]

And.N
8.03.20, 19:29
4 prace na skrzynce mamy.

jck
8.03.20, 20:55
4 prace na skrzynce mamy.Że też tak z marszu, dnia trzeciego mogłem zwiększyć frekwencję o 25%?

And.N
8.03.20, 21:21
Że też tak z marszu, dnia trzeciego mogłem zwiększyć frekwencję o 25%?
Na to wygląda. Powiedziałbym nawet dnia drugiego (licząc doby:) ).

apz
8.03.20, 21:23

Zabaw się z nami, bardzo proszę :)

Cokolwiek napiszę zmusi andtor2-giego do dodatkowego potasowania prac przed wystawieniem a nie chciałbym przysporzyć mu dodatkowej roboty...

Napiszę więc tylko tyle: wg. cytowanej receptury wykonałem onegdaj swoje IR-enki z galerii. To jest niezależnie od wyniku świetna zabawa.

Koriolan
8.03.20, 21:26
Ja programowo nie biorę udziału i nie głosuję w poprawce. Mimo, że zaglądam. Dla mnie to taki fotograficzny " cover". Bywają świetne, ale to autor wie co widział i jak bardzo plik na karcie odpowiada jego wizji.

paparapa
8.03.20, 21:36
Mówisz że nie wypada.... Ale ta recepta na sukces....:)

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cokolwiek napiszę zmusi andtor2-giego do dodatkowego potasowania prac przed wystawieniem a nie chciałbym przysporzyć mu dodatkowej roboty...

Napiszę więc tylko tyle: wg. cytowanej receptury wykonałem onegdaj swoje IR-enki z galerii. To jest niezależnie od wyniku świetna zabawa.

Ja takich fotek nie robiłem. Zniechęca mnie paskudna barwna winieta wyłażąca przy każdej próbie zmienienia czegokolwiek :).
Pewnie dlatego, że się źle za to zabieram :)

And.N
8.03.20, 21:49
To specjalnie roboty mi nie przysparza i czasami to robię. Także luzik:)

Ja programowo nie biorę udziału i nie głosuję w poprawce. Mimo, że zaglądam. ...
Szkoda. Bez głosujących ten konkurs nie ma racji bytu. Jakby wszyscy mieli takie podejście to byś nie zaglądał do popRAWki bo by jej po prostu nie było:). Ale nic na siłę.

apz
8.03.20, 22:33
...
Ja takich fotek nie robiłem. Zniechęca mnie paskudna barwna winieta wyłażąca przy każdej próbie zmienienia czegokolwiek :).
Pewnie dlatego, że się źle za to zabieram :)

Ale winieta to właściwości optyki lub obudowy filtra. Może ją skasować na początku.

paparapa
8.03.20, 22:59
Ale winieta to właściwości optyki lub obudowy filtra. Może ją skasować na początku.

Chyba źle to opisałem ... To coś jak winieta pojawia się po zmianie np. WB i różni się kolorem od pozostałej powierzchni zdjęcia.
Pewnie to normalne w takich zdjęciach, bo został zmodyfikowany filtr na sensorze, ale dla mnie to nowość :), albo nowa jakość ...

Cru
8.03.20, 23:20
Cóż, ja już jakiś czas temu swoje wypociny wysłałem i co ma być to będzie, będę musiał z tym żyć i borykać się z wynikiem głosowania do końca życia :)
Kto wie, może to nawet zmieni całe moje jestestwo, więc uważajcie przy głosoowaniu, czyli głosujcie na mnie, bo inaczej...... efekt motyla :D

jck
10.03.20, 00:22
Cóż, ja już jakiś czas temu swoje wypociny wysłałem i co ma być to będzie, będę musiał z tym żyć i borykać się z wynikiem głosowania do końca życia :)
Kto wie, może to nawet zmieni całe moje jestestwo, więc uważajcie przy głosoowaniu, czyli głosujcie na mnie, bo inaczej...... efekt motyla :D
Czy istnieje granica Twego własnego samouwielbienia?

paparapa
10.03.20, 00:54

To brzmi jak szantaż :mrgreen:.
I nie zapomnij podpisać swojej pracy :)

apz
10.03.20, 09:11

Wysoką samoocenę w dzisiejszych pandemicznych czasach traktowałbym jako zaletę lub obronę przed samodestrukcją, innymi słowy pozytywnie.
Wezwanie do głosowania zignoruję jak chwyty marketingowe lub niechciane reklamy, którymi zarzucają nas codziennie...

Cru
10.03.20, 09:17
Raczej żart niż wysoką samoocenę, jck [emoji23]

paparapa
10.03.20, 09:49
Wysoką samoocenę w dzisiejszych pandemicznych czasach traktowałbym jako zaletę lub obronę przed samodestrukcją, innymi słowy pozytywnie.
..

Dużo w tym racji ....

And.N
12.03.20, 16:17
5 prac jak na razie, a czasu zbyt wiele nie zostało.

henry1
12.03.20, 20:18
5 prac jak na razie, a czasu zbyt wiele nie zostało.

Zgodnie z odgórnym zarządzeniem w obecnej sytuacji mamy unikać tłoku. :cry::cry::cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Rabbit
12.03.20, 21:27
poszła! :)

Marek61
12.03.20, 21:36
Ano właśnie, bym zapomniał, poszła:wink:

And.N
12.03.20, 21:36
Kilka sztuk przybyło, może 10 przekroczymy:)

Cru
12.03.20, 22:19
Zgodnie z odgórnym zarządzeniem w obecnej sytuacji mamy unikać tłoku. :cry::cry::cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Popieram :D :D:D

And.N
12.03.20, 22:31
W każdym razie prace zamieszczę od razu, bez kwarantanny:wink:
Poważniej mówiąc, to nie jest za ciekawie z tym koronawirusem. Miejmy nadzieję, że w miarę szybko będzie to opanowane.

Cru
12.03.20, 22:35
W Pomorskiem podobno przeprowadzono tylko 41 testów, więc nie dziwne, że u nas nikt nie chory :) W tajemnicy coś bym nawet napisał od zaprzyjaźnionego kierowcy karetek, ale nie napiszę :) więc .... spodziewam się włoskiej wersji wysypu choroby niestety. Obym się pomylił, tfu, tfu.

henry1
12.03.20, 22:43
W Pomorskiem podobno przeprowadzono tylko 41 testów, więc nie dziwne, że u nas nikt nie chory :) W tajemnicy coś bym nawet napisał od zaprzyjaźnionego kierowcy karetek, ale nie napiszę :) więc .... spodziewam się włoskiej wersji wysypu choroby niestety. Obym się pomylił, tfu, tfu.

Co ma być, to będzie. Nic na to nie poradzimy. Koniec pocałunków z języczkiem. :cry::cry::cry:

Bodzip
12.03.20, 22:58
Nie pomylisz się.

paparapa
12.03.20, 23:11

Lepiej testów nie robić, nieświadomi są szczęśliwsi i może żyją dłużej :). Pozostaje tylko przetrzymać :).

apz
13.03.20, 07:31

Dziś padło prawie 150 Włochów.

W przypadku "włoskiej perspektywy" za 3 - 4 tygodnienie nie spotkamy się wszyscy na forum...

Jacek_Z
15.03.20, 00:23
W kuj-pom wszyscy zdrowi. Tzn brak testów.