Zobacz pełną wersję : popRAWka 5/2020
219433
popRAWka 5/2020
Witam i zapraszam do udziału w 5 edycji popRAWki
Autorem RAW-a jest Marek61.
Kilka słów od autora na temat zdjęcia:
"Zdjęcie wykonane w 2018 w Montreux, Szwajcaria.
Zdjęcie w stylu wycieczkowego "szybciocha"
Co do sposobu obróbki to proponuję pełną dowolność, jak kto widzi ma być ładne, ciekawie ;-)"
Udostępniony zostanie także plik DNG jeśli ktoś miałby problem z otwarciem ORF z E-M1.
Rodzaj edycji Nasze wizje - opis edycji z regulaminu:
Nasze wizje -> tu puszczamy wodze fantazji, i zachowując pierwszoplanowe elementy kadru, bądź elementy główne (nie zawsze są pierwszoplanowe) tworzymy własne wizje kadru. Jako jedyna edycja ta dopuszcza dodawanie efektów np. woda, lustro, płomień, promienie świetlne itp. Dopuszcza się wklejki z innych zdjęć. Nie ma żadnych ograniczeń co do użytych programów.
Termin nadsyłania prac mija 02.03.2020 (poniedziałek) o godz. 18:00.
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla zdjęcia w pionie (kwadrat także) 1200 pix dłuższy bok .
Oryginał
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
219434
Plik RAW: 219435
Plik DNG: 219436
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|
Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com
PS.
Jeśli nie będzie to stanowiło problemu proszę wysyłać prace bez danych EXIF.
Chodzi o zachowanie pełnej anonimowości prac w głosowaniu.
No i fajnie.
Praca poszła.
Pozdrawiam :)
No i fajnie.
Praca poszła.
Pozdrawiam :)
Juuuż ? :shock:
Zadanie pt. "odzyskaj niebo :-P "
Juuuż ? :shock:
Zadanie pt. "odzyskaj niebo :-P "
W pierwszym momencie też mi się tak wydawało, ale czy to niebo w tym zdjęciu jest takie ważne ? Tak tylko gdybam :).
W pierwszym momencie też mi się tak wydawało, ale czy to niebo w tym zdjęciu jest ważne ? Tak tylko gdybam :).
O to to :D
"Zdjęcie wykonane w 2018 w Montreux, Szwajcaria.
Zdjęcie w stylu wycieczkowego "szybciocha"
Co do sposobu obróbki to proponuję pełną dowolność, jak kto widzi ma być ładne, ciekawie :wink:"
Kombinuję, suwaczki przesuwam, rozjaśniam, przyciemniam, nawet krzywymi próbowałem. :cry:
I cokolwiek z powyższych nie ruszę z Frediego wychodzi mi Miecio Fogg. :shock:
Ratujcie !!!
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
"
Kombinuję, suwaczki przesuwam, rozjaśniam, przyciemniam, nawet krzywymi próbowałem. :cry:
Ratujcie !!!
No trzeba przyznać że trzeba mieć umiejętności aby z Friediego zrobić pana Fogga . :grin:
No w czym problem. Także spokojnie. :mrgreen:
...Kombinuję, suwaczki przesuwam, rozjaśniam, przyciemniam, nawet krzywymi próbowałem. :cry:
Ratujcie !!!
Nie poratuję, ale moje podejście jest takie, że staram się tak obrabiać zdjęcie aby "jako tako wyglądało w powiększeniu" i można je powieść w mieszkaniu na ścianie w pokoju.
Obrabiam zawsze według "swojego gustu", inna sprawa czy to się spodoba głosującym:)
Dostałem informację od autora zdjęcia iż pisząc: "Co do sposobu obróbki to proponuję pełną dowolność, jak kto widzi ma być ładne, ciekawie :wink:" miał na myśli rodzaj edycji : Nasze wizje, choćby właśnie ze względu na niebo. Cru jako, że pracę od Ciebie już otrzymałem, oczywiście możesz wysłać drugą wersję. Czasu jeszcze sporo bo 8 dni, więc nie widzę powodów aby nie wprowadzić tej zmiany zgodnie z życzeniem autora.
Niech już zosatnie jak jest [emoji846]
Chociaż z drugiej strony... kusi mnie żeby sobie poszaleć, no może coś tam jednak wymodzę, jest czas :)
"Nasze wizje", czyli fota z Mieciem powinna przejść. :mrgreen:
Gwiezdne okulary, fioletowe wdzianko, czapeczka i będzie pimp my Freddy :D
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla zdjęcia w pionie (kwadrat także) 1200 pix dłuższy bok
Pewnie uznasz, że znowu się czepiam ale zapytam- czy kadr musi być pionowy? Jeśli nie, to ile powinien mieć dłuższy bok dla zdjęcia w poziomie?
Pewnie uznasz, że znowu się czepiam ale zapytam- czy kadr musi być pionowy? Jeśli nie, to ile powinien mieć dłuższy bok dla zdjęcia w poziomie?
Nie, kadr nie musi być pionowy. Dłuższy bok zdjęcia w poziomie powinien mieć (zgodnie z regulaminem) 1500 px.
Jak będziesz kontynuował wywody uznam, że się czepiasz. I podejrzewam, że bez tego się nie obejdzie ... bo odpowiedzi na pytania dobrze znasz zapewne.
... kadr nie musi być pionowy. Pytałem, bo zapis w pierwszym poście może sugerować kadr pionowy. To mi wystarczy. Cała reszta nie jest mi do niczego potrzebna.
Oryginał
219434
"Oryginał"?!
"oryginał". Na ustawieniach przysłanych przez producenta aparatu jako przez niego najbardziej pożądane. Nie są więc obojętne, a przez kogoś tam przygotowane, odszumione, podostrzome....
Margaryna to też ponoć masło....3
Ale forum nie wyświetla RAW-ów. A poglądowo trzeba "coś pokazać".
"oryginał".
(...)
Ale forum nie wyświetla RAW-ów. A poglądowo trzeba "coś pokazać".
Andtor2 wykadrował RAW'a. Co najmniej. No to, jest to dalej oryginał czy nie?
Andtor2 wykadrował RAW'a. ...
Nic nie kadrowałem, jeśli już, zrobił to Lightroom na domyślnych ustawieniach. Już nie raz była o tym dyskusja.
LR z automatu stosuje korektę zniekształceń obiektywu i nie można jej wyłączyć (na pewno robi tak dla Olympusa).
Andtor2 wykadrował RAW'a. Co najmniej. No to, jest to dalej oryginał czy nie?
Nic nie kadrowałem, jeśli już, zrobił to Lightroom na domyślnych ustawieniach. Już nie raz była o tym dyskusja.
LR z automatu stosuje korektę zniekształceń obiektywu i nie można jej wyłączyć (na pewno robi tak dla Olympusa).
Traktuj zatem ten obrazek jako co najwyżej plik ilustracyjny, takie nic nie interpretujące zdjęcie poglądowe.
Nie aż taką!
Nie aż taką!
Już nie chce mi się sprawdzać (pisze z laptopa, tu nie mam LR). Nie sądzę abym miał jakieś dodatkowe kadrowanie poza tym, które robi LR po korekcji. Chyba, że jeszcze dziś jakiś użytkownik LR odpowie za mnie, czy to zdjęcie poglądowe jest skadrowane.
Już nie chce mi się sprawdzać (pisze z laptopa, tu nie mam LR). Nie sądzę abym miał jakieś dodatkowe kadrowanie poza tym, które robi LR po korekcji. Chyba, że jeszcze dziś jakiś użytkownik LR odpowie za mnie, czy to zdjęcie poglądowe jest skadrowane.
Polecam przyznać się do błędu. No wiesz, każdemu może coś nie wyjść.
PS Poczekam trochę, aż będziesz mógł sprawdzić.
Polecam przyznać się do błędu. No wiesz, każdemu może coś nie wyjść.
Ależ nie mam z tym najmniejszego problemu, mam nadzieję, że Ty również:).
Naprawdę nie chce mi się dziś sprawdzać, komp stacjonarny w drugim pokoju, syn już śpi. Poza tym może lepiej aby sprawdził inny użytkownik LR. Może @Cru (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=55395), czy @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325)
Ależ nie mam z tym najmniejszego problemu, mam nadzieję, że Ty również. (...)
Nie mam, poczekam.
Lr 9.2:
219667
lr 6:14
219668
Biorąc pod uwagę, że Andtora LR jest starszy niż 6.14, to nie ma się do czego przyznawać :P:P:P:P:P
Ja posiadam LR 4.4 i bardziej porównywalny będzie kadr z LR 6.14 (chyba nie mylę się, że taki sam ? )
@Cru (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=55395), co to za LR 9.2 ?, może tam ta korekcja z automatu nie działa i można ją włączyć/wyłączyć?
Ja posiadam LR 4.4 i bardziej porównywalny będzie kadr z LR 6.14 (chyba nie mylę się, że taki sam ? )
@Cru (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=55395), co to za LR 9.2 ?, może tam ta korekcja z automatu nie działa i można ją włączyć/wyłączyć?
To LR Classic CC, ale nie mam pojęcia czy można wyłączyć/włączyć, ja tak już tam mam przy standardowym imporcie.
Drugi, 6.14 zalogowałem się zdalnie przez pulpit zdalny do pracy żeby sprawdzić.
Cru, dzięki za odpowiedź. Myślę to rozwiało wątpliwości kol. jck, że nie zastosowałem żadnego dodatkowego kadrowania, poza tym co robi LR (do wersji 6.14) z automatu.
Cru, dzięki za odpowiedź. Myślę to rozwiało wątpliwości kol. jck, że nie zastosowałem żadnego dodatkowego kadrowania, poza tym co robi LR (do wersji 6.14) z automatu.
Czas na to byś znalazł problem i jego rozwiązanie.
Nie dawało mi to spokoju, więc sprawdziłem ustawienia, CO SIĘ OKAZUJE:
Crop Overlay....
LR 6.14 z automatu ustawia u mnie "As Shot" przy imporcie.
LR 9.2 z automatu ustawia u mnie "Original" przy imporcie.
To by chyba wyjaśniało temat do końca.
Teraz, próbowałem ustawić "crop overaly" na original i ustawić to jako domyślne ustawienie w trybie develop. Nie udało się.
Ponowny import znowu ustawił "As Shot"
219670
Polecam przyznać się do błędu., że jednak nie zastosowałem dodatkowego kadrowania i LR aż tak mocno po korekcji sam nie kadruje:).
Czas na to byś znalazł problem i jego rozwiązanie.
Ja tu nie widzę wielkiego problemu. Zgadzam sie z apz :
Traktuj zatem ten obrazek jako co najwyżej plik ilustracyjny, takie nic nie interpretujące zdjęcie poglądowe.
Jeżeli jednak "drażni" Cię słowo Oryginał, mogę zamienić na Zdjęcie poglądowe
będzie wówczas tak:
Zdjęcie poglądowe
Lr 9.2:
219667
lr 6:14
219668
Biorąc pod uwagę, że Andtora LR jest starszy niż 6.14, to nie ma się do czego przyznawać :P:P:P:P:P
Jest tak jak pisze Cru. W zależności od wersji LR są różne rozmiary zdjęcia.
On1raw i Affinity otwierają jak na zdjęciu pierwszym. No może o małego "ciuta" szerzej ...
A czy to takie ważne ile obcina nam otwieracz rawów ? Najważniejszy jest Fredek. A on jest w środku :).
Crop Overlay....
Teraz, próbowałem ustawić "crop overaly" na original i ustawić to jako domyślne ustawienie w trybie develop. Nie udało się.
219670
Zaimponowałeś mi! To dobry kierunek. Niestety system nie pozwala mi dosypać Ci coś do reputacji.
, że jednak nie zastosowałem dodatkowego kadrowania i LR aż tak mocno po korekcji sam nie kadruje:).
Ja tu nie widzę wielkiego problemu. Zgadzam sie z apz :
Jeżeli jednak "drażni" Cię słowo Oryginał, mogę zamienić na Zdjęcie poglądowe
będzie wówczas tak:
Zdjęcie poglądowe
I tego się trzymaj.... my :).
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Crop Overlay....
219670
Albowiem niezbadane i nieznane są drogi, którymi podąża miłościwy LR :mrgreen:.
A czy przypadkiem to zamieszanie nie wynika z tego, że aparat w trakcie pstryknięcia miał ustawione kadrowanie 3:2, a przez to, że zapisany był RAW (a nie JPEG), to oryginał zapisał się w 4:3 z informacją o kadrowaniu As Shot = "3:2"?
Jeśli dobrze to zinterpretowałem, to oryginalnym kadrowaniem jest 3:2, więc "oryginał" jest oryginalny, a naddatek kadru to bonus za zapisywanie w RAW.
Dobrze, że nikt nie podniósł argumentu o silniku renderującym LR, który jest różny w zależności od wersji, i którego działanie można rozpoznać tylko w silnym powiększeniu pikseli. To by było dopiero dzielenie piksela na czworo składowych RGBA.
A czy przypadkiem to zamieszanie nie wynika z tego, że aparat w trakcie pstryknięcia miał ustawione kadrowanie 3:2, a przez to, że zapisany był RAW (a nie JPEG), to oryginał zapisał się w 4:3 z informacją o kadrowaniu As Shot = "3:2"?
Jeśli dobrze to zinterpretowałem, to oryginalnym kadrowaniem jest 3:2, więc "oryginał" jest oryginalny, a naddatek kadru to bonus za zapisywanie w RAW.
To nie przypadkiem. To ta proporcja. Tak więc dobrze to zinterpretowałeś.
Chętnym przedstawię szczegóły - choć dużo ich nie zostało.
Przepraszam że z opóźnieniem.
Tłumaczenie kolegi hades jak najbardziej trafione, w aparacie świadomie mam ustawione proporcje 3:2.
Powód to właśnie ten "bonus" który pomaga przy późniejszym kadrowaniu w LR.
A swoją drogą wywołane zamieszanie godne lepszej sprawy. Podziwiam.
Chętnym przedstawię szczegóły - choć dużo ich nie zostało.
Co jeszcze zostało?
--
Swoją drogą, ten obrazek daje szerokie pole do użycia wszystkich możliwych technik korekty i wzbogacania obrazu. Dodatkowe "boczki" odkryte przy imporcie do wywoływarki mogą pomóc.
Tak, Hades ma tu rację z tym kadrem.
Zazwyczaj postępuję tak: (eksportując ten poglądowy JPG) wczytuję plik RAW lub DNG (gdy dany RAW nie jest obsługiwany przez LR4) i poza zmianą rozmiaru dłuższego boku na 1500 px lub 1200 px nic więcej w LR nie robię.
Tak było też w tym przypadku. Po wczytaniu do LR, (tu akurat pliku DNG) miałem taki kadr i taki wyeksportowałem jako "Oryginał":
219676
Gdybym kliknął na "kadruj" (ale tego przecież nie robię:) ) pokazałoby mi się coś takiego:
219677
Wówczas domyśliłbym się, że były wybrane w puszce proporcje boków 3:2. Także przyznaję, "zmniejszony kadr" w tym przypadku nie wynikał z automatycznej korekcji obiektywu jaką stosuje LR 4 dla Olympusa.
Z drugiej strony taki kadr został wybrany przez autora w momencie robienia zdjęcia i ja go bardziej nie skadrowałem, tak jak to napisał hades:
...Jeśli dobrze to zinterpretowałem, to oryginalnym kadrowaniem jest 3:2, więc "oryginał" jest oryginalny, ...
Zmienię jednak od następnej popRAWki słowo Oryginał na Zdjęcie poglądowe, aby nie było takich "rozważań", co jest oryginałem, podglądem RAW, itp:)
Moje ad vocem - była fajna zabawa, zrobił się popie***ol. Coraz mniej mi się chce brać w tym udział.
Wiecie żeby czepiać się pierdół to trzeba mieć posrane i nie pozamiatane - wybaczcie mam grypę i 39 stopni gorączki, więc może majaczę :roll:
Weź człowieku tego rawa, wywołaj go jak umiesz i pokaż innym. Walka o kilkaset pikseli w poglądówce zakrawa na zboczenie.
Wrócę jak się uspokoicie.
Edukacyjnie się zrobiło :). Dzięki temu od teraz wszyscy będą zwracać baczniejszą uwagę, czy wywoływarka pokazuje "pełną klatkę", czy domyślne kadrowanie aparatu.
Tak ciekawostka przy okazji tego tematu. Trzeba pamiętać, że Lightroom ustawia "As Shot" także balans bieli, od kiedy tylko pojawiła się informacja w plikach RAW o ustawionej korekcie podczas pstryknięcia.
Edukacyjnie się zrobiło :). Dzięki temu od teraz wszyscy będą zwracać baczniejszą uwagę, czy wywoływarka pokazuje "pełną klatkę", czy domyślne kadrowanie aparatu.
Tak ciekawostka przy okazji tego tematu. Trzeba pamiętać, że Lightroom ustawia "As Shot" także balans bieli, od kiedy tylko pojawiła się informacja w plikach RAW o ustawionej korekcie podczas pstryknięcia.
Łukasz, ale te szczegóły można omówić w odpowiednim wątku, nawet samemu taki założyć. Ja kilka o darktable już mam - o LR nie ma nic.
Łukasz, ale te szczegóły można omówić w odpowiednim wątku, nawet samemu taki założyć. Ja kilka o darktable już mam - o LR nie ma nic.
Wątki o LR:
Szumy w Lightroom (https://forum.olympusclub.pl/threads/95366-Szumy-w-Lightroom)
Kolory w Lightroom (https://forum.olympusclub.pl/threads/91397-Kolory-w-Lightroom-4)
Lightroom 5 - jak wyostrzyć zdjęcie do wstawienia na forum (https://forum.olympusclub.pl/threads/90168-Lightroom-5-jak-wyostrzy%C4%87-zdj%C4%99cie-do-wstawienia-na-forum)
Lightroom - rozjaśnianie cieni z zachowaniem detali (https://forum.olympusclub.pl/threads/90173-Lightroom-rozja%C5%9Bnianie-cieni-z-zachowaniem-detali)
takie przykładowe dłuższe wątki, jest tego zapewne sporo więcej.
Ja tak tylko :). Nie wiem o czym mógłbym napisać w temacie LR. Jest tyle poradników w sieci. Fakt, że najczęściej ogólnikowych, ale rozpatrywanie konkretnych przypadków też jest. Może... chyba jakieś konkretne przypadki by były jak podejść do jakiegoś zdjęcia w LR.
Moje ad vocem - była fajna zabawa, zrobił się popie***ol. Coraz mniej mi się chce brać w tym udział.
Wiecie żeby czepiać się pierdół to trzeba mieć posrane i nie pozamiatane - wybaczcie mam grypę i 39 stopni gorączki, więc może majaczę :roll:
Weź człowieku tego rawa, wywołaj go jak umiesz i pokaż innym. Walka o kilkaset pikseli w poglądówce zakrawa na zboczenie.
Wrócę jak się uspokoicie.
Rozumiem Twoje wkur......e, ja tego nie ogarniam.
Po co aby zaistnieć:evil:
Więcej złego niż dobrego.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, pozdrawiam - J.T.
Trochę przesadzacie panowie, no może niepotrzebne były wstawki o przyznawaniu się do błędu, kto się pomylił, kto nie:)
Był tu powiedzmy jakiś "problem" do wyjaśnienia i ostatecznie się wyjaśniło. Czy można to było zrobić w innym wątku ?, niby można, ale nie widzę przeszkód aby w tym wątku gdzie pojawiła się wątpliwość co do kadru było to tu omówione. Zazwyczaj wątki z wstawionym zdjęciem do popRAWki są martwe i tylko kilka wpisów odnośnie ilości prac, które wpłynęły na skrzynkę. Jacyś jesteśmy chyba wszyscy przewrażliwieni:wink:
Edit.
A pro po ilości prac, jak na razie na skrzynce zaledwie 2 sztuki.
Wstawię trzecią i wystarczy, podium będzie zajęte ;)
Wstawię trzecią i wystarczy, podium będzie zajęte ;)
Nie tak prędko ;).
Tymczasem na skrzynce 5 prac ...tylko 5 prac...
Jedno jest pewne, atak klonów w tej edycji nie zagraża.
Tymczasem na skrzynce 5 prac ...tylko 5 prac...
Jedno jest pewne, atak klonów w tej edycji nie zagraża.
Bedzie "łykendowy" wysyp prac :). Że klonów nie ma to raczej oczywiste, bo sam zrobiłem ze trzy wersje i każda inna. Teraz problem którą wybrać :).
I zapewne objawi się nam Fredek jak żywy ...w nastu odsłonach :mrgreen:
... objawi się nam Fredek jak żywy ...
Albo Fredek jak Ferdek... :roll:
Albo Fredek jak Ferdek... :roll:
Na pewno będzie wesoło. :)